Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου: Από τη σημερινή μέρα ξεκινούν τα άγια Πάθη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. .....

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ. ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2020


 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ....
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με fast track διαδικασίες προωθεί το σταμάτημα της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ,  την απόλυση όλων των εργαζομένων, την ιδιωτικοποίηση - εκποίηση της. Την Πέμπτη 15/10 κατεβάζει τροπολογία για ψήφιση, χωρίς να την συζητά καν στην αρμόδια επιτροπή της βουλής, χωρίς να ακούσει, έστω και  προσχηματικά, τους εργαζόμενους.  Η ΛΑΡΚΟ μετά από 56 χρόνια λειτουργίας για πρώτη φορά οδηγείται στο κλείσιμο. 

Η  κυβέρνηση επιδιώκει να κρύψει τα «χαρτιά της»,  να εφησυχάσει και να «πιάσει στον ύπνο» τους εργαζόμενους. Έχει αμολήσει τα «παπαγαλάκια» της για να αποπροσανατολίσουν διαδίδοντας το πιθανό περιεχόμενο του «κοινωνικού ταμείου». Το προηγούμενο διάστημα αποπροσανατόλιζαν με σκανδαλώδεις προαγωγές και μεταθέσεις.

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι 10 μήνες τώρα δίνουν τον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση γιατί γνώριζαν τις επιπτώσεις αυτής. Δεν «τσιμπούν» στον αποπροσανατολισμό. Συνεχίζουν.


Με τα στοιχεία που έχουν οι εργαζόμενοι στη διάθεσή τους, γνωρίζουν  ότι: 

1.1.2021 δεν θα υπάρχει ρεύμα στο εργοστάσιο. Η πανάκριβη, σκανδαλώδης σύμβαση που έκανε η ειδική διαχείριση με τη ΔΕΗ λήγει.
Στα μεταλλεία ενώ δόθηκαν εκατομμύρια ευρώ σε μεγαλοεργολάβους για να κάνουν αποκαλύψεις μεταλλεύματος, τώρα που οι αποκαλύψεις αυτές είναι να δώσουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, σταμάτησαν. Επιβεβαιώθηκε η καταγγελία μας για δημιουργία «προίκας» στους μελλοντικούς «μνηστήρες». Απολύθηκαν ήδη στα μεταλλεία της Εύβοιας 40 εργαζόμενοι από τον εργολάβο. Οι περισσότεροι από αυτούς κάτοικοι  της περιοχής που είχε πληγεί στις τελευταίες πλημμύρες. Πλέον ο ρυθμός των εργασιών στα μεταλλεία της Εύβοιας έχει πέσει σε ρυθμό που δεν μπορεί να καλύψει με πρώτη ύλη το εργοστάσιο μετά από τις 1.1. 2021
Στην Καστοριά σχεδόν  σε όλο το διάστημα της ειδικής διαχείρισης της το μεταλλείο της ΛΑΡΚΟ έμεινε κλειστό. Εκεί η κυβέρνηση έριξε «κανόνι» στον δεδουλευμένο μόχθο δεκάδων αυτοαπασχολούμενων αυτοκινητιστών. Άφησε «προίκα» πάνω απ 1.000.000 τόνους ετοιμοπαράδοτου μεταλλεύματος. Μόνο τώρα στο τέλος  τους πρόσφερε εργασία για λίγους μήνες, μόνο και μόνο για να μπορεί να δικαιολογήσει την μεταφορά 20.000 τόνων μεταλλεύματος από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης  στο λιμάνι της Λάρυμνας, μεταλλεύματος, που δεν φαινόταν πουθενά καταγεγραμμένο.
Στο μεταλλείο της Βοιωτίας, στον Αη Γιάννη συμβαίνει ακριβώς το ίδιο. «Τάισε» τον μεγαλοεργολάβο και πλέον σταμάτησε και εκεί τις εργασίες.
Οι συμβάσεις με τα δουλεμπορικά γραφεία που απασχολούν εργαζόμενους σε πάγιες και διαρκείς ανάγκες, όπως συντήρηση του εργοστασίου της Λάρυμνας, καθαρίστριες και φύλαξη λήγουν και αυτές 31/12/2020. Μαζί με αυτές λήγουν και οι συμβάσεις δεκάδων αυτοαπασχολούμενων.

Μετά από 56 χρόνια λειτουργίας η κυβέρνηση κλείνει τη ΛΑΡΚΟ και παράλληλα προχωρά στη σύσταση «κοινωνικού ταμείου» απολύοντας όλους τους εργαζομένους.

Στις 17 Οκτωβρίου 2020 ημέρα Σάββατο  στις 11:00 το πρωί στο εργοστάσιο της Λάρυμνας θα μετρηθούν δύο τάξεις. Από τη μία θα είναι οι εργαζόμενοι και όλοι αυτοί που έχουν συμφέρον να μείνει η ΛΑΡΚΟ ανοιχτή, να μη χαθεί ούτε μία θέση εργασίας, να αναπτυχθεί και να προσφέρει τα μέγιστα στον ελληνικό λαό. Από την άλλη θα είναι η κυβέρνηση, η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλοι όσοι την υπερασπίζονται. Θα είναι τα αφεντικά. 

Από αυτήν την αναμέτρηση δεν πρέπει να λείψει κανείς. Το χωριό της Λάρυμνας στην κυριολεξία να βουλιάξει από εργαζομένους που θα εκφράσουν για ακόμη μια φορά την αλληλεγγύη τους, φωνάζοντας μαζί με τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ:

Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες.
Οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ  βγαίνουν από τις εργασίες τους ή συνταξιούχοι ή νεκροί. 
Απολυμένοι ποτέ.
-----------------------------------------------------------------------

Ανακοίνωση-Κάλεσμα
ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΛΑΡΚΟ. ΑΠΟΛΥΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ.
ΓΕΝΙΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ.

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΟΚΤΩΜΒΡΙΟΥ 2020 ΣΤΙΣ 11.00 ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ ΛΑΡΥΜΝΑΣ.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, νέοι, γυναίκες και συνταξιούχοι της περιοχής γύρω από τη ΛΑΡΚΟ. Σωματεία, λαϊκοί φορείς σε όλη τη χώρα και το εξωτερικό.
 
Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας  ανακοίνωσε το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ. Τον Οκτώβριο πραγματοποιεί δυο διαγωνισμούς για την εκποίηση της, χωρίς να διασφαλίζει  τη συνέχεια τη λειτουργία της, χωρίς να διασφαλίζει ούτε  μία θέση εργασίας. Ανακοίνωσε  τη δημιουργία «κοινωνικού ταμείου» και την απόλυση όλων των εργαζομένων, «μονίμων» και εργολαβιών. Μετά από 54 χρόνια λειτουργίας κλείνουν τη ΛΑΡΚΟ χωρίς να εγγυούνται  αν αυτό θα είναι οριστικό ή προσωρινό.
 
Δεν χρειάζεται να είναι «οικονομολόγος» κανένας για να καταλάβει τις επιπτώσεις αυτής της πολιτικής. Για τις τοπικές κοινωνίες  η μισθοδοσία των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ είναι η  «κινητήρια δύναμη» όλης της τοπικής οικονομίας, από τα χωριά μας έως τις μεγάλες πόλεις των νομών. Το κλείσιμο της σημαίνει μαζικός ξεριζωμός  νέων οικογενειών,  εξαθλίωση.
 
Για τη χώρα μας είναι μία στρατηγικής σημασίας επιχείρηση που έφερνε πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο συνάλλαγμα και αν αναπτυχθεί έχει τη δυνατότητα αυτά να γίνουν δισεκατομμύρια. Οι θέσεις - προτάσεις των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ δίνουν προοπτική,  στο άνοιγμα  χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας  με πλήρη εργασιακά δικαιώματα  και στην ανάπτυξη όλης της βιομηχανίας της χώρας μας. Το κλείσιμο της σημαίνει γενικό χτύπημα των λαϊκών συμφερόντων.
 
Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ γνώριζαν τις επιπτώσεις της ιδιωτικοποίησης, δικαιώνονται. Ως συνέχεια του οκτάμηνο  αγώνα που δίνουν ενάντια σε αυτή, έστειλαν για ακόμη μία φορά το μήνυμα ότι «αυτή η πολιτική θα εφαρμοστεί μόνο πάνω από τα πτώματα τους».
 
 Την Πέμπτη 1 Οκτώβρη 2020 πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση των εργαζομένων όπου συμμετείχαν πάνω από τα 2/3 των μελών του Σωματείου, συν τους εργαζόμενους στις εργολαβίες. Τα μέλη του Σωματείου της ΛΑΡΚΟ όπου συμμετείχαν στη Γ.Σ. με ποσοστό 96% ψήφισαν κινητοποιήσεις. Απέρριψαν τα πακέτα του «κοινωνικού  ταμείου» που συστήνει η κυβέρνηση για να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις του εγκλήματος. Με μία φωνή, με πατριωτισμό, με συναδελφικότητα και αποφασιστικότητα, βροντοφώναξαν μέσα από μυστική ψηφοφορία ότι από τις δουλειές τους δεν θα βγουν. Με όλα τα μέσα θα υπερασπιστούν το δικαίωμα στην εργασία. Θα υπερασπιστούν μέχρι τελικής πτώσεως τη συνέχιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ που έχει μεγαλώσει «παππούδες, πατέρες,  εγγόνια και παιδιά» από το 1966 μέχρι σήμερα.
 
Αδέλφια, συνάδελφοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, νέοι, γυναίκες και συνταξιούχοι. 
Την ΛΑΡΚΟ την δημιούργησαν οι εργαζόμενοι με το αίμα τους και τον ιδρώτα τους. Την πλήρωσε ο ελληνικός λαός όταν την εγκατέλειψε υπερχρεωμένη ο «Μέγα ευεργέτης Μποδοσάκης». Δεν αξιοποιεί «τα τσιφλίκια και τα αμπέλια» κανενός κεφαλαιοκράτη, κανενός αστού πολιτικού, καμίας κυβέρνησης. Αξιοποιεί τον ορυκτό πλούτο της χώρας μας πού ανήκει σε όλους μας και οι κεφαλαιοκράτες τον κλέβουν, είτε ως ιδιώτες, είτε μέσα από το κράτος τους και τις κυβερνήσεις τους.
 
Οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ, όσο και να ακούγεται σκληρό και μακάβριο, από γενιά σε γενιά έχουμε εξοικειωθεί με την επικίνδυνη εργασία, με τις επαγγελματικές αρρώστιες. Νιώθουμε τιμή και οργή  παράλληλα που στην πλάτη μας έχουμε μεταφέρει πάνω από 80 νεκρούς δολοφονημένους συναδέλφους στις βάρδιες της εργασίας μας. 
 
Παλεύουμε καθημερινά έτσι ώστε να παρθούν ουσιαστικά μέτρα ασφάλειας στην εργασία και να ελαττωθούν τα εργατικά δυστυχήματα, δεν συμβιβαζόμαστε όμως σε καμία περίπτωση με το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ. «Το φουγάρο της είναι το οξυγόνο μας», δεν συμβιβαζόμαστε να χαθεί ούτε μία θέση εργασίας.  Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες. 
 
Αδέρφια
Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας χτυπά άνανδρα. Για να διαχειριστεί την νέα κρίση  του συστήματος που υπερασπίζεται αυτή, η Ευρωπαϊκή Ένωση και όλα τα κόμματα  της, αξιοποιεί την Πανδημία του κορονοϊού, παίρνει  μέτρα καταστολής και φίμωσης. Δεν μας φοβίζουν. Ο λαός έχει την πείρα να αντιμετωπίσει το οτιδήποτε, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.
 
Σταθμός είναι η επιτυχία της ΠΑΝΛΑΡΚΙΚΗΣ απεργίας που αποφασίσαμε όλα τα Σωματεία στην ΛΑΡΚΟ για το Σάββατο 17 Οκτώβρη 2020. Στόχος, να εκφραστεί η εναντίωση στις εξελίξεις που φέρνει η πολιτική της Κυβέρνησης μέσα από μία μεγαλειώδη απεργιακή συγκέντρωση στη πύλη του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ στις 11:00 το πρωί.
 
Μέχρι σήμερα η επίθεση που έχουμε δεχτεί από την κυβέρνηση είναι βαριά, μας έχει τσακίσει. Όμως έχουμε μείνει όρθιοι. Δεν έχουμε σκύψει το κεφάλι. Με δύναμη την αλληλεγγύη που μας δείξατε όλο το προηγούμενο διάστημα, έχουμε αναχαιτίσει απολύσεις και διαθεσιμότητες, δεν τους αφήσαμε να σταματήσουνε τη λειτουργία της. 
 
Καλούμε κάθε λαϊκή οικογένεια, χώρο δουλειάς, σωματείο, λαϊκό φορέα, μαθητικό και φοιτητικό συμβούλιο, παρέα την παρέα, άνθρωπο τον άνθρωπο, να κουβεντιάσουν και να συμμετέχουν στην μεγαλειώδη αυτή κινητοποίηση. Με μάσκες, αντισηπτικά και αποστάσεις τραβάμε μπροστά. 
 
Γνωρίζουμε ότι μπροστά μας  έχουμε μία μεγάλη σύγκρουση. Δεν υποτιμούμε τη δύναμη που έχει το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις. Γνωρίζουμε όμως επίσης τη δύναμη που έχει η εργατική τάξη. Γνωρίζουμε ότι, όταν εκφράζεται η αλληλεγγύη στους αγώνες της, αυτή  η δύναμη είναι πολλαπλάσια των αφεντικών.
 
Καθαρές κουβέντες. Θα συγκρουστούμε μέχρι το τέλος, με οποιοδήποτε κόστος, με όλους τους τρόπους, με όλα τα μέσα, με οποιαδήποτε θυσία. Διεκδικούμε:
 
ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ. Nα σταματήσει το έγκλημα της ιδιωτικοποίησης – εκποίησης. 
Να διασφαλιστεί  η ενιαία συνέχιση της λειτουργίας της, μεταλλείων και εργοστασίου.
Να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας και τα κεκτημένα. 
Να διαγραφεί το κάλπικο χρέος στην ΔΕΗ, το κάλπικο πρόστιμο των κρατικών ενισχύσεων.
Το δημόσιο χαρακτήρα της, την κρατική χρηματοδότηση από τα δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ που δίνονται απευθείας στο κεφάλαιο.
Με σχέδιο και ευθύνη του κράτους  την  υλοποίηση  του εκσυγχρονισμού της. Την παραπέρα ανάπτυξη της σύμφωνα με τις δυνατότητες που έχει. Μέσα από τις προτάσεις των εργαζομένων να ανοίξουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας με εργασιακά δικαιώματα.
Ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία.
Την κατάργηση των περικοπών, του σκλαβοπάζαρο των εργολαβιών.
Να καταβληθούν στους συναδέλφους που έχουν πάρει σύνταξη και στους συγγενείς των νεκρών εργαζομένων όλες οι οφειλόμενες αποζημιώσεις. 
Να καταβληθούν σε όλους οι οφειλές από τα ασφαλιστήρια συμβόλαια.
 
Αν η κυβέρνηση τολμήσει και σταματήσει τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ έστω και για ένα λεπτό της ώρας, αν τολμήσει και κάνει έστω και μία απόλυση, είτε «μόνιμου» είτε εργαζόμενου εργολαβίας, θα το πληρώσει ακριβά. 
 
Ή εμείς ή αυτοί.
Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ
--------------------------------------------------------------------

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Οκτώβριος 2020
Κείμενο υπογραφών για την ΛΑΡΚΟ.

Εμείς που υπογραφούμε το παρακάτω κείμενο, εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην πολιτική που εφαρμόζει η Κυβέρνηση στη ΛΑΡΚΟ. Οι ανακοινώσεις της Κυβέρνησης να περπατήσει «δύο διαγωνισμούς για την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ, απολύοντας όλους τους εργαζομένους,  χωρίς να διασφαλίζει την συνέχιση της λειτουργίας της και ούτε μία θέση εργασίας», είναι πλήγμα τόσο για τους εργαζόμενους της ίδιας, όσο και για τους εργαζόμενους άλλων επιχειρήσεων γύρω από αυτή,  αυτοαπασχολούμενους, την νεολαία, όλους τους κατοίκους γενικότερα. Στερεά, Εύβοια, Καστοριά, συνολικά η χώρας μας πλήττεται.

Οι θέσεις των εργαζομένων που έχουν κατατεθεί στη Βουλή στηριζόμενες από μεγάλα συλλαλητήρια όλο το προηγούμενο διάστημα είναι ρεαλιστικές, δίνουν προοπτική ανάπτυξης της ΛΑΡΚΟ, στην βιομηχανία της χώρας μας. Δίνουν προοπτική διασφάλισης χιλιάδων θέσεων εργασίας σήμερα, δημιουργίας πολλαπλάσιων  μελλοντικά. Καλούμε την κυβέρνηση να τις υλοποιήσει.

Σε κάθε περίπτωση καλούμε την κυβέρνηση να πάρει τα απαραίτητα μέτρα, τις απαραίτητες δεσμεύσεις, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ενιαία παραγωγική διαδικασία της ΛΑΡΚΟ, εργοστασίου και μεταλλείων, ο παραγωγικός της χαρακτήρας, να μην σταματήσει ούτε για ένα λεπτό της ώρας η λειτουργία της. Να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας,  «μονίμων» και εργαζομένων των εργολαβιών. Να διασφαλιστούν όλα τα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα που είχαν οι εργαζόμενοι προ ειδικής διαχείρισης σε σκληρές, απάνθρωπες και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας.

Η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ είναι οικονομικός «πνεύμονας». Οι τοπικές κοινωνίες της Στερεάς, της Καστοριάς, της Εύβοιας, από τα μέτρα που κατάργησαν τα δώρα εορτών, το επίδομα αδείας,  που έκοψαν πάνω από το 25% του μηνιαίου μισθού των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, που έριξαν«κανόνι» σε δεκάδες αυτοαπασχολούμενους, έχουν ήδη πληγεί. Δεν σηκώνουν νέα ανεργία.  

Μην κλείνετε τη ΛΑΡΚΟ. Μην την ιδιωτικοποιείτε. Διασφαλίστε όλες τις θέσεις εργασίας. Αναπτύξτε την και δημιουργήστε χιλιάδες ακόμη. Η Κυβέρνηση οφείλει να αφουγκραστεί την αγωνία όλων μας και να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων. Μέχρι τότε, στηρίζουμε τους αγώνες των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ όπως όλο το προηγούμενο διάστημα. Ο αγώνας τους για το μεροκάματο, για την ζωή, είναι και δικό μας αγώνας.

1.
2.
3.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου