Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Σάββατο 21 Δεκεμβρίου, ....

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020

Αφροδίτη Παπαθανάση: Η ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.


Ας ανακοινωθούν λίστες με τις επιχειρήσεις που θα λάβουν ή θα απορριφθούν της δανειοδότησης του ΤΕΠΙΧ ΙΙ.....

Από τις πρώτες μέρες του lockdown γράφουμε πως η στήριξη της πραγματικής οικονομίας οφείλει να είναι ταχύτατη, στοχευόμενη και με απόλυτους όρους αξιοπιστίας και διαφάνειας.  
Όσο και να πανηγυρίζει η κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Στελέχη «για υπερκάλυψη στόχων αιτήσεων για δανειοδότηση» η πραγματική εικόνα αποτυπώνεται διαφορετικά. 
1.  Ακόμη και σήμερα υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν μόνο λάβει τα 800 ή 600 ευρώ.
2.  Η αδιαφάνεια μας χτύπησε εμφατικά την πόρτα με την απόπειρα αετονύχηδων για bonus σε ΚΕΚ 60εκατ. Ευρώ και σε 6 πλατφόρμες «επιμόρφωσης» άλλα 18 εκατ. Ευρώ, μέσω των vouchers για την επιμόρφωση επιστημόνων –μέτρο που μετά την κατακραυγή απεσύρθη, 
3.  Ηταν και παραμένει λάθος το μοντέλο μέσω ΤΕΠΙΧ ΙΙ για την δανειοδότηση επιχειρήσεων. Μικρές μεγάλες σε έναν «κουβά», αιτήσεις για δανειοδότηση κάτω των 10.000 ή και 15.000ευρώ επί της ουσίας να απορρίπτονται από Τράπεζες – αν και ο οδηγός του προγράμματος δεν αναφέρει κάτω όριο χρηματοδότησης, παρά το «25% του τζίρου».
4.  Εναλλακτικά θα έπρεπε, ενώ ορίων 50.000 ή 100.000 ευρώ να υπάρξουν διαφορετικά εργαλεία, επιτρέποντας στις πολύ μικρές οικογενειακές μονάδες, που ζητούν πιστώσεις έως 20.000 ευρώ να πάρουν γρήγορα χρηματοδότηση.
5.  Η χρηματοδότηση εν μέσω πανδημίας και lockdown δεν είναι ΕΣΠΑ, όποιος πρόλαβε να καταθέσει πρόταση ή και έχει καταθέσεις και εγγυήσεις. Να στηριχθούν σαφώς οι υγιείς επιχειρήσεις, αλλά αν μια μονάδα έχει αποθεματικά γιατί μπαίνει σε σύστημα ενίσχυσης συνέπεια της κρίσης; για να μεγαλώσει το αποθεματικό της; Στις μονάδες αυτές – για την αρχή της ισότιμης μεταχείρισης, που σαφώς καταστρατηγείται, μπορούσαν να δώσουν φορολογική απαλλαγή ακόμη και σε βάθος πενταετίας, πχ  αν διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας χωρίς να ζητήσουν δανεισμό, ώστε να μην στερούν πόρους από το σύστημα.
6.  Οι τράπεζες λειτουργούν ως καρτέλ και ήδη η Επιτροπή Ανταγωνισμού Ελληνική και Ευρωπαϊκή θα έπρεπε να έχουν ήδη παρέμβει. Ίδια κόστη, ίδια επίπεδα επιτοκίου, υψηλά, όταν δανείζονται σχεδόν με αρνητικό επιτόκιο από ΕΚΤ. Ακούει κανείς; Μάλλον όχι.  
7.  Η γραφειοκρατία είναι εδώ. Υπάρχουν συστημικές τράπεζες που ζητούν περί τα 18 δικαιολογητικά, μεταξύ αυτών και business plan για μικρές αιτήσεις δανείων, τη στιγμή που ζητούμενο είναι η κάλυψη ρευστότητας, το να μην κλείσει οριστικά μια επιχείρηση και το να μην χαθούν επιπλέον θέσεις εργασίας.
8.  Στην εστίαση και στον τουριστικό τομέα δεν υπήρξε άμεση κινητοποίηση πόρων, ακόμη και μέσω αδιάθετων ΕΣΠΑ, ώστε με απλές διαδικασίες να κάνουν απαιτούμενες εργασίες βελτιώσεις για την νέα εποχή ή να καλύψουν τρέχοντες πάγιες δαπάνες.
9.  Η Κοινωνική Οικονομία στις καλένδες. Γιατί αυτό είναι δίκαιο όταν οι επιχειρήσεις αυτές και στην οικονομική ζωή κάθε τόπου συμβάλλουν και κοινωνικό έργο προάγουν και εργαζόμενους απασχολούν; Αυτή η πολιτική και πρακτική  είναι απέναντι σε κάθε ευρωπαϊκή οδηγία.
10.             Η περιπέτεια των ανέργων συνεχίζει. Κινούνται μεταξύ Υπηρεσιών και λογιστικών γραφείων αναζητώντας λύσεις και απαντήσεις, για το αν εντάσσονται σε μέτρα στήριξης και ποια. 
11.             Το ηλεκτρονικό κράτος  σαφώς μπορούσε πολύ καλύτερα από τις πολλαπλές πλατφόρμες, όπου η ευθύνη του Κράτους για ενίσχυση προσώπων και επιχειρήσεων, μεταφέρεται στον λογιστή. Στο ΤΑΧΙΣ στο ΓΕΜΗ και στο ΕΡΓΑΝΗ, υπάρχουν τα πάντα, οικογενειακές δηλώσεις, στοιχεία εταιρειών, ΚΑΔ, τζίροι, κέρδη, αποθεματικά, είδος και χρόνος απασχόλησης. Αντί αυτά τα στοιχεία να επεξεργασθούν ταχύτατα και να αναλάβει το Κράτος την ευθύνη ενίσχυσης, κάθονται τα λογιστικά γραφεία και συμπληρώνουν πλατφόρμες 
12.             Οι Τράπεζες και η Κυβέρνηση χρησιμοποιούν χρήματα της ΕΚΤ, του ΕΣΠΑ και Εγγυήσεις Ελληνικού Δημοσίου για τα προγράμματα δανειοδότησης. Αν είχαμε διαδικασία ΕΣΠΑ σε πίνακες θα ανέβαιναν στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ αποφάσεις χρηματοδότησης, ανά Περιφέρεια, με την επωνυμία της επιχείρησης, τα ποσά που εγκρίθηκαν ή πίνακες με το ποιες επιχειρήσεις απερρίφθησαν. Τώρα, μπορεί οι Τράπεζες να μιλήσουν για προσωπικά δεδομένα, αλλά για λόγους ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ οφείλει η Κυβέρνηση να ζητήσει να δημοσιευθούν οι λίστες αυτές. Υπάρχουν δημοσιεύματα που μάλλον πρέπει να μας ανησυχούν για τις αντιλήψεις που υπάρχουν στο σύστημα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ - https://www.kathimerini.gr/1083869/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/vazoyn-meso-gia-na-paroyn-eggyhmeno-daneio  Βάζουν μέσο για να πάρουν εγγυημένο δάνειο» .
13.             Η Διαφάνεια δεν έβλαψε ποτέ και κανέναν μόνο τελευταία τον κ. Πέτσα δείχνει να ταλαιπωρεί με τα 20 εκατομμύρια στα Μέσα Ενημέρωσης, από αυτά λένε πήραν ακόμη και ανύπαρκτα sites και ο σελέμπριτι κ. Φουρθιώτης. 
14.             Και τις τελευταίες μέρες πάλι η πολιτική ζωή, με συγκεκριμένες ευθύνες, κατρακυλά σε επίπεδα πεζοδρομίου, παραδικαστικού και παρακράτους, με μαγνητοφωνημένες συνομιλίες και συζητήσεις για μπίζνες… 
15.             Αξίζουν τα παραπάνω στις ζωές σας, στα παιδιά σας, στην προσπάθεια που κάνετε και κάνουμε να μείνουμε όρθιοι;  Μήπως η κανονικότητα που πολλοί επικαλούνται είναι μια παρακμή που δεν οδηγεί πουθενά, πέρα από σαθρή βολεμένη επιχειρηματικότητα και κατασπατάληση δημόσιου χρήματος; ή θα μείνουμε στα ίδια ή θα αλλάξουν όλα. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.