Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, ....

Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Ιστορικό στιγμιότυπο: Ο Νίκος Μανέτας αφηγείται στο ΄΄Πολύδροσος Παρνασσού΄΄ το ιστορικό της ανεύρεσης της εικόνας του Ευαγγελιστή Λουκά


Επαναδημοσίευση
Ο Νίκος Λ. Μανέτας που γεννήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου του 1938, με την συμπλήρωση 100 χρόνων από την ανεύρεση της εικόνας του Ευαγγελιστή Λουκά στην Πολύδροσο, αφηγείται στο ΄΄Πολύδροσος Παρνασσού΄΄ το ιστορικό της ανεύρεσης .....


Μετά το βίντεο αποκλειστικά από το ΄΄Πολύδροσος Παρνασσού΄΄ και από το αρχείο του Νικολάου Μανέτα, σας παρουσιάζουμε φωτοτυπίες αποδείξεων από τα γειτονικά χωριά που πρόσφεραν χρήματα για την ανέγερση της εκκλησίας.( Από το τετράδιο του παππού του )
Τα χωριά αυτά είναι:
Παλαιοχώριον
Κάτω Βράλος ( Μπράλος)
Άνω Βράλος
Γαρδικάκιον
Κοκοβίστα
Άνω Κάνιανη
Σκλήθρον
Κάτω Αγόριανη.

Οι εικόνες που βρέθηκαν


Ο Νίκος Λ. Μανέτας αφηγείται

ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΑΝΕΥΡΕΣΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗ ΛΟΥΚΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟ
Στα παλιά χρόνια, το μέρος που βρίσκεται σήμερα ο Άγιος Λουκάς, ήταν γνωστός με το όνομα «Παλαιοκκλήσι».
Εδώ πολλοί Σουβαλιώτες αλλά και άλλοι κάτοικοι απ΄τα γύρω χωριά, πολλές νύχτες έβλεπαν να κινείται ένα φως που κατέληγε και έσβηνε στο «Παλαιοκκλήσι».
Στις αρχές του 1919, μια Σουβαλιώτισσα (η Γιαννού σύζυγος του Αθ. Παναγιώτου ή Ούζου),
βαριά άρρωστη από ανίατη ασθένεια είδε στο όνειρό της τον Άγιο Λουκά να της λέγει: «Να ειδοποιήσεις τους Λουκά Αδαμόπουλο, Νικόλαο Μανέτα και Νικόλαο Χρήστου να πάνε να παραλάβουν Τον Οίκον Μου», και της υπέδειξε την πουρνάρα στο Παλαιοκκλήσι σαν το σημείο που βρίσκεται ο Οίκος Του.
Η Γιαννού δεν υπάκουσε. Φοβόταν ότι οι συγχωριανοί της θα την χλεύαζαν και θα γελούσαν μαζί της. Σε λίγες μέρες είδε πάλι το ίδιο όραμα. Αυτή την φορά ο Άγιος ήταν επιτακτικός. Στον ταραγμένο ύπνο της, ο σύζυγος της την άκουσε να παραμιλάει και να φωνάζει. Την άλλη μέρα την επισκέφθηκε ο θεράπων γιατρός της Γεώργιος Δρίβας, στον οποίο ανέφερε το όραμα της. Ο γιατρός την παρότρυνε να εκτελέσει αυτά που της είπε ο Άγιος. Άλλωστε και ο ίδιος είχε σχετική εμπειρία όταν, όπως έλεγε, το άλογο του με το οποίο επέστρεφε από «καντότα» στα γύρω χωριά, είχε καταφύγει καλπάζοντας στο «Παλαιοκκλήσι». Κατά μια άλλη εκδοχή και ο ίδιος είχε δει σχετικό όνειρο.  

Με την εντολή συμμορφώθηκαν αμέσως οι Λουκάς Γ. Αδαμόπουλος, Νικόλαος Ευστ. Μανέτας και Νικόλαος Δ. Χρήστου και ξεκίνησαν νύχτα για να σκάψουν την πουρνάρα του «Παλαιοκκλησιού». Όπως όμως η Γιαννού, έτσι και οι δύο εφοβούντο ότι θα ήσαν ο περίγελος των συγχωριανών τους.
Ύστερα από αρκετή προσπάθεια το πρωί της 30ης Μαΐου 1919, μέρα Πέμπτη και ώρα 10:00 π.μ οι αναφερόμενοι σκάβοντας με προσοχή, έφτασαν στο σημείο που ευρίσκοντο τρεις εικόνες. Η μία ήταν του Ιησού Χριστού και της Παναγίας, και η δεύτερη του Ευαγγελιστή Λουκά, οι οποίες σήμερα βρίσκονται εντοιχισμένες στο τέμπλο της ανεγερθείσης στη συνέχεια σημερινής εκκλησίας.
Την τρίτη εικόνα – του Αγίου Δημητρίου – παρά την  προσπάθεια τους δεν μπόρεσαν να την ανασύρουν διότι διελύετο. Όμως για να τιμήσουν τον Άγιο Δημήτριο, τοποθέτησαν καντήλι  στο σημείο που βρέθηκε η εικόνα. Το γεγονός έγινε αμέσως αντιληπτό σε όλη την περιοχή, ακολούθησε αγιασμός και πολλοί ήσαν εκείνοι που έσπευσαν να προσκυνήσουν.

Απ΄την επόμενη κιόλας της ευρέσεως των εικόνων, ο Λουκάς Αδαμόπουλος και ο Νικόλαος Μανέτας αποφάσισαν να κτίσουν τον «Οίκο του Αγίου Λουκά» για τον οποίο είχαν λάβει την εντολή του. Για το σκοπό αυτό αφού πήραν τις σχετικές εγκρίσεις, άρχισαν να μαζεύουν χρήματα με εράνους στα γύρω χωριά, αλλά και σε μακρύτερες ακόμη πολιτείες, μερικοί πρόσφεραν εργασία, άλλοι χρήματα, ενώ οι ίδιοι πρόσφεραν την εργασία τους και την τέχνη τους. Ο Νικόλαος Μανέτας άριστος λιθοξόος ο ίδιος, έχει αφήσει απτά δείγματα της άριστης τέχνης του. Δικό του έργο είναι οι πέτρινες κολόνες που στηρίζουν τον τρούλο, αλλά και το μεγαλύτερο μέρος του κτίσματος της εκκλησίας.
Σε συνεργασία με τη Μητρόπολη Φωκίδας, η επίσημη λειτουργία έγινε στις 3 Μαΐου του 1920, σε ανάμνηση της ανακομιδής των λειψάνων του Οσίου Λουκά του Στειριώτη, και η ημέρα αυτή καθιερώθηκε έκτοτε να γιορτάζει σε ανάμνηση της ανευρέσεως της εικόνας του Ευαγγελιστή Λουκά, με λειτουργίες, αθλητικούς αγώνες και εμποροπανήγυρις. Ιδιαίτερη προσπάθεια κατεβλήθη να εδραιωθεί και να επιμηκυνθεί η πανήγυρις σε περισσότερες ημέρες.

Όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς η εκκλησία του Αγίου Λουκά μικρογραφία Βυζαντινής τέχνης, με εικόνες που η αγιογράφηση έγινε από μοναχούς  του Αγίου Όρους και με ιστορία μοναδική σε ένα θαυμάσιο περιβάλλον, αποτελεί κόσμημα της βόρειας πλευράς του Παρνασσού και σαν τέτοιο πρέπει να συνεχίσει την λειτουργία του.

Νικόλαος Λ. Μανέτας











2 σχόλια:

  1. Εξαιρετική & πρωτότυπη αυτή η παρουσίαση για τον Αϊ- Λουκά , προσλαμβάνουσα μάλιστα & ιδιαίτερη αξία καθότι εμπλουτισμένη με την πραγματικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη - αφήγηση του 82χρονου σήμερα εκλεκτού συγχωριανού μας & φίλου Νίκου Μανέτα απογόνου (εγγονού) ενός εκ των τριών πρωτοστατών της ανεγέρσεως του γραφικού αυτού εξωκλησιού του χωριού μας . Αξίζουν , προς τούτο , συγχαρητήρια τόσο στο διαχειριστή του blog για την τεκμηριωμένη αυτή παρουσίαση του θέματος όσο & στον κ. Νίκο Μανέτα που με την αποδοχή του να αφηγηθεί , επί τόπου μάλιστα, στον ιερό αυτό χώρο , το ιστορικό ανευρέσεως των ιερών εικόνων & ανεγέρσεως της εκκλησίας του Αγίου Λουκά του Ευαγγελιστού .
    Επειδή θεωρώ ότι αυτή η παρουσίαση - καταγραφή πέραν της ιστορικής σημασίας που έχει για το χωριό μας έχει & Λαογραφικό ενδιαφέρον , καλό θα ήταν , ο καθ' ύλην αρμόδιος φορέας στο χωριό μας ο Λαογραφικός - Ιστορικός Σύλλογος αφενός να αναδημοσιεύσει την παρούσα ανάρτηση στον δικό του ιστότοπο (https://lispolydrosou.blogspot.com)& αφετέρου να προσθέσει & διαφυλάξει στο πλούσιο Λαογραφικό του Αρχείο & αυτό το υλικό .
    Τέλος & επειδή η ιστορία κάθε τόπου γράφεται από τους ανθρώπους & τα γεγονότα της κάθε εποχής , η αξία τέτοιων στοιχείων & ζωντανών καταγραφών που αφορούν την ιστορία του χωριού μας πιστεύω ότι θα εκτιμηθεί αναλόγως από τις επόμενες & μεθεπόμενες γενιές των συγχωριανών μας εάν βέβαια αυτές θέλουν να έχουν μέλλον ως κοινωνία . Γιατί για να έχει μέλλον μια κοινωνία θα πρέπει πρώτα - πρώτα να γνωρίζει , να μελετά , να αντλεί παραδείγματα σεβόμενη το παρελθόν της αλλά & να ζει συνετά , τίμια , αλληλέγγυα & φροντίζοντας να πράττει καλά & ενάρετα έργα στο παρόν .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άλλο ένα θαύμα ανεύρεσης εικόνας μέσα στα εκατοντάδες στη πατρίδα μας, λίγα μυαλά να βρίσκαμε και θα ήταν όλα πολύ καλλιτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.