Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, ....

Τετάρτη 15 Απριλίου 2020

COVID-19: Κοινωνική Εργασία και Υποστηρικτικά Δίκτυα - Ο ρόλος του κοινωνικού λειτουργού


Σε συνθήκες βαθιάς οικονομικής κρίσης καθώς και σε συνθήκες πανδημίας, κοινωνικοί λειτουργοί ανά τον κόσμο καλούνται να υποστηρίξουν καθημερινά ευάλωτες ομάδες πληθυσμού οι οποίες επηρεάζονται άμεσα. .....


Τόσο οι κοινωνικοί λειτουργοί όσο και οι κοινωνικές υπηρεσίες οι οποίες έχουν συσταθεί στην ίδια την κοινότητα αποτελούν βασικό αρωγό στην προσπάθεια περιορισμού της διασποράς του ιού αλλά και στην ψυχοκοινωνική υποστήριξη ομάδων του πληθυσμού.
Ακόμη και η ίδια η Διεθνής Ομοσπονδία Κοινωνικών Λειτουργών (IFSW) τόνισε την αναγκαιότητα και τη σπουδαιότητα του επαγγέλματος του κοινωνικού λειτουργού στην παγκόσμια ημέρα κοινωνικής εργασίας με θέμα: «Προώθηση της Σημασίας των Ανθρωπίνων Σχέσεων» το οποίο επισημαίνει σε διεθνές επίπεδο την αλληλεξάρτηση των ανθρώπων καθώς και την ανάγκη αλλαγής των εκάστοτε πολιτικών αλλά και της παροχής κοινωνικών υπηρεσιών.
Οι κοινωνικοί λειτουργοί είναι σαφές ότι τόσο σε διεθνές όσο και σε εθνικό επίπεδο εν μέσω πανδημίας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ώστε να συμβάλλουν σημαντικά στην παροχή υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας τόσο σε πρωτοβάθμιο όσο και σε δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο επίπεδο. Αναζητούν τον άνθρωπο όπου και αν βρίσκεται, παρεμβαίνουν εκεί που υπάρχει ανάγκη και δίνουν συνεχώς κατευθυντήριες γραμμές σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού καθώς και σε φορείς που λειτουργούν στα πλαίσια της κοινότητας. 
Σε συνθήκες κρίσεων και πανδημίας, σημαντικό είναι να γνωρίζει κανείς πως ο κοινωνικός λειτουργός ως επαγγελματίας υγείας οφείλει να διασυνδέει ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού με τα υποστηρικτικά δίκτυα που λειτουργούν τόσο εντός όσο και εκτός κοινότητας. Άλλωστε ο φόβος, ο εγκλεισμός και ο κίνδυνος της πανδημίας οδηγούν το άτομο στην κοινωνική αποστασιοποίηση. 
Για τον λόγο αυτό, παρακάτω καταγράφονται χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με υποστηρικτικά δίκτυα που μπορεί να απευθυνθεί κανείς εν μέσω πανδημίας. Καθίσται ευκρινές ότι κανένας άνθρωπος δεν θα μείνει μόνος του σε όλο αυτό το ψυχολογικό αδιέξοδο που βιώνει.
Υπηρεσίες & Υποστηρικτικά δίκτυα
  • Τηλεφωνική γραμμή του ΕΟΔΥ για πληροφορίες σχετικά με τον COVID-19: 1135
  • Γραμμή Βοήθειας για την Κατάθλιψη1034
  • Τηλεφωνική Γραμμή Άμεσης Κοινωνικής Βοήθειας210197
  • Γραμμή SOS Αιγινητείου: 210-72 22 333
  • Τηλεφωνική γραμμή  ψυχοκοινωνικής υποστήριξης από το ΕΚΠΑ και  την  Α΄  Πανεπιστημιακή  Ψυχιατρική Κλινική  του ΕΚΠΑ καθώς και το Αιγινήτειο  Νοσοκομείο: Δευτέρα έως Κυριακή στο τηλέφωνο 210-72 97 957  από  10.00  π.μ. έως  08.00 μ.μ.
  • H Υπηρεσία Παιδιών και Εφήβων της Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, θα απαντά τηλεφωνικά, καθημερινά τις εργάσιμες μέρες και τις ώρες: 9:00 -14:00, στις οικογένειες που χρειάζονται συμβουλές για τα παιδιά ή υποστήριξη, στα τηλέφωνα 210-76 00 100 και 210-76 69 584.
  • 24η γραμμή παρέμβασης για την αυτοκτονία από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Κλίμακα»: 1018
  • Γραμμή SOS της Γενικής Γραμματείας Ισότητας15900 
  • Ανοιχτή γραμμή οικογενειακής συμβουλευτικής & θεραπείας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής: 210-52 34 737
  • Ανοικτή Τηλεφωνική Γραμμή Ελπίδας Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας210-64 01 200
  • Γραμμή Βοήθειας για θέματα AIDS Νοσ. Α. Συγγρός: 210-72 22 222
  • Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος Θετική Φωνή: 210-86 27 572
  • Δωρεάν υπηρεσίες που προσφέρει η Περιφέρεια Αττικής και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), με την στήριξη της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρίας (ΕΨΕ) και της Melapus και αφορούν αποκλειστικά σε ψυχιατρικά και ψυχολογικά θέματα όσων χρειάζονται βοήθεια λόγω της επιδημίας COVID-19: https://sessions.melapus.com/en
  • Πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι»: Τηλέφωνα μπορεί να βρει κανείς στο διαδίκτυο ανάλογα τον τόπο διαμονής του.
  • Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι Plus»: Aπευθύνεται σε κατοίκους του Δήμου Αθηναίων με υποκείμενα νοσήματα και παθήσεις και ηλικιωμένους που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από οικείους τους αλλά και μοναχικά άτομα που δεν είναι σε θέση να αυτοεξυπηρετηθούν. Στόχος είναι όλοι οι προαναφερόμενοι να εξυπηρετούνται στο σπίτι τους από τους κοινωνικούς λειτουργούς, τους νοσηλευτές και τους βοηθούς του προγράμματος. Παράλληλα μέσω του «Βοήθεια στο Σπίτι Plus» έχει προγραμματιστεί να γίνεται και διανομή στους ωφελούμενους του κοινωνικού παντοπωλείου του ΚΥΑΔΑ που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, του κοινωνικού φαρμακείου, καθώς και του εναλλακτικού συσσιτίου που πρόσφατα εφάρμοσε το ΚΥΑΔΑ (διανέμοντας πακέτα παρασκευασμένων τροφίμων μακράς διαρκείας). Τηλέφωνα επικοινωνίας στο 1595 ή στο 210-52 77 000.
  • Κοινωνική κουζίνα «Ο άλλος άνθρωπος»: Προσφέρει φαγητό σε άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολία στον βιοπορισμό τους. Η διανομή γίνεται καθημερινά στην περιοχή του Κεραμεικού,. Μ. Αλεξάνδρου 122. 
  • Για τους χρόνιους πάσχοντες εφαρμόζεται το σύστημα της άυλης συνταγογράφησης φαρμάκων. Η παραλαβή των συνταγών γίνεται ηλεκτρονικά από τον ιατρό, χωρίς εκτύπωση. Τι πρέπει να κάνετε: Συνδεθείτε στο Σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet ή τους κωδικούς που σας έχει δώσει ο οικογενειακός σας γιατρός. Δηλώστε ότι επιθυμείτε άυλη συνταγογράφηση.  Συμπληρώστε τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου (email) ή τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου. Στη συνέχεια, τα στοιχεία των συνταγών σας θα στέλνονται με email ή sms στο κινητό σας.
  • 24ωρη υποστήριξη από την Περιφέρεια Αττικής και ΙΣΑ η οποία θα λειτουργεί ως «ομπρέλα προστασίας» και ενημέρωσης των πολιτών οι οποίοι θα μπορούν να καταγγέλλουν στο 1110, χωρίς καμία χρέωση φαινόμενα αισχροκέρδειας, να ζητούν βοήθεια και ενημέρωση για τον κορωνοϊό καθώς και να αναφέρουν περιπτώσεις πολιτών χωρίς υποστηρικτικό περιβάλλον που χρήζουν υποστήριξης.
Εν κατακλείδι
Στις συνθήκες αυτής της πανδημίας, ο κοινωνικός λειτουργός οφείλει να εντοπίσει τον αδύναμο, να εστιάσει σε όλες τις ευάλωτες ομάδες που έρχονται καθημερινά αντιμέτωπες με τον φόβο, να καταγράψει όλες τις κοινωνικοπρονοϊακές ανάγκες των ατόμων που χρήζουν βοήθειας και να προσπαθεί συνεχώς να τους φέρει σε άμεση επαφή με την κοινότητα καθώς και με φορείς ψυχοκοινωνικής υποστήριξης. Η παραίτηση και η απόσυρση δεν χωρούν σε αυτή την πανδημία. Όπως πολύ εύστοχα έχει γράψει και ο Αλμπέρ Καμύ στο βιβλίο του «Γράμματα σ' έναν φίλο Γερμανό»: Εξακολουθώ να πιστεύω ότι αυτός ο κόσμος δεν έχει υψηλό νόημα. Αλλά ξέρω ότι κάτι  σ’αυτόν έχει νόημα: είναι ο άνθρωπος, γιατί είναι ο μόνος που απαιτεί να έχει κάποιο νόημα.
Πηγές:
Έφη Θάνου, Κοινωνική Λειτουργός MSc


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.