Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, ....

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020

Γιάννης Οικονόμου Βασικά Σημεία ομιλίας για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς


Στη συζήτηση που διεξάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης «Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και άλλες διατάξεις» .....
τοποθετήθηκε ο βουλευτής Φθιώτιδας κ. Γιάννης Οικονόμου με βασικά σημεία ομιλίας: 

-Με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο επιχειρείται η οργάνωση του στρατηγικής σημασίας, για την ανάπτυξη της αγροτική οικονομίας, χώρου των γεωργικών συνεταιρισμών.

- Οφείλουμε να καταστήσουμε σαφές πως οι συνεταιρισμοί είναι επιχειρηματικές ενώσεις ιδιοκτητών. Και ως τέτοιοι είναι θεσμοί της ελεύθερης οικονομίας και της αγοράς και επομένως είναι απολύτως συμβατοί με την ιδεολογία ενός κόμματος όπως η Ν.Δ, που θεωρεί την ιδιωτική πρωτοβουλία και την επιχειρηματικότητα  βασικούς  παράγοντες οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας.

-Εκτός αυτού, οι συνεταιρισμοί, όπως και οι άλλοι μηχανισμοί (π.χ. οι ομάδες παραγωγών), μπορούν να προσφέρουν ικανοποιητική και αποτελεσματική απάντηση, σε ένα εκ των δομικών προβλημάτων της Ελληνικής γεωργίας, το  μέγεθος και την κατάτμηση του κλήρου.

-Η συνεταιριστική οργάνωση των παραγωγών, τους προσφέρει τη δυνατότητα να αποκτήσουν το μέγεθος εκείνο που είναι απαραίτητο προκειμένου να είναι ανταγωνιστικοί σε ένα σκληρό και παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, χωρίς προστατευτισμούς, στο οποίο για να επιβιώσεις θα πρέπει να παράγεις ποιοτικά και φθηνά. Οι οικονομίες κλίμακας που μπορούν να επιτευχθούν  μπορούν να διασώσουν την ιδιοκτησία στην γεωργία, να την κάνουν προσοδοφόρα, περισσότερο προσοδοφόρα απ ότι είναι σήμερα.

-Συνεταιριστική οργάνωση δεν σημαίνει μόνο οικονομίες κλίμακας, μια στην ουσία της αμυντική κίνηση, σημαίνει ότι οι αγρότες μπορούν να κινηθούν και επιθετικά. Το μέγεθος σε καθιστά συνομιλητή με τις αγορές, με τους εμπόρους, υπολογίσιμο παράγοντα στις πηγές άντλησης οικονομικών πόρων. Το μέγεθος καθιστά κάποιον ικανό να προχωρήσει πιο μακριά, να θέσει κανόνες διαχείρισης της παραγωγής του, να την πιστοποιήσει, να την διαφοροποιήσει, να της δώσει ταυτότητα,  να την τυποποιήσει ή να την μεταποιήσει, ώστε να αυξήσει την  πρόσοδό του.

-Η επιτυχία ή όχι μια συνεταιριστικής οργάνωσης σε μεγάλο βαθμό είναι αποτέλεσμα της διαχείρισης των μελών της. Οι αγρότες θα πρέπει να εμπνευστούν και να παραδειγματισθούν από τα καλύτερα παραδείγματα της Ελληνικής συνεταιριστικής οργάνωσης και παράδοσης, ακόμη και από τα προεπαναστατικά χρόνια (τον συνεταιρισμό των Αμπελακίων πχ)  αλλά και τα καλύτερα διεθνή υποδείγματα στην Αυστρία, την Ολλανδία τη Γαλλία και αλλού.  

- Τέτοια παραδείγματα υπάρχουν και στην χώρα μας και ανάμεσα σε αυτά κάποια πολύ σημαντικά και στη Φθιώτιδα, όπως ο ελαιουργικός συνεταιρισμός Στυλίδας, οι συνεταιρισμοί φυστικοπαραγωγών στη Μάκρη και το Μώλο, ο αλιευτικός συνεταιρισμός Αγ. Κωνσταντίνου κ.α.

Για τους βασικούς στόχους των διαπραγματεύσεων για την νέα ΚΑΠ ο κ. Οικονόμου σημείωσε πως:

-Πρώτος στόχος πρέπει να είναι η χώρα, να διασώσει ει δυνατόν το σύνολο των πόρων που είχε στην διάθεση της ή έστω η μείωση να μην υπερβεί την μείωση του προϋπολογισμού παρά τις δυσκολίες που δημιουργεί τόσο το BREXIT όσο και η ανάγκη χρηματοδότησης και νέων προκλήσεων.  

-Δεύτερος στόχος πρέπει να είναι η αξιοποίηση αυτών των πόρων για να προχωρήσουμε σε απαραίτητες προσαρμογές ώστε να παράγουμε περισσότερα, ποιοτικότερα και ακριβότερα προϊόντα που όμως βρίσκουν καταναλωτές να τα αγοράσουν. 

-Τρίτος στόχος πρέπει να είναι η αύξηση του αγροτικού εισοδήματος.

Τέλος, ο κ. Οικονόμου τόνισε πως έχουμε πολλά να περιμένουμε αν αναπτύξουμε την γεωργία υπό σύγχρονους όρους, δηλαδή αν άρουμε τα εμπόδια, αν επικεντρώσουμε στην γεωργική έρευνα, σε νέες ποικιλίες, στον πειραματισμό σε τεχνικές καλλιέργειας, αν επιχειρήσουμε να μπούμε σε εμπορικά δίκτυα:

- Θα πρέπει άμεσα να εκπονηθεί μια μεγάλη μελέτη- που σήμερα δεν υπάρχει- για την αξιοποίηση των επιφανειακών υδάτων, με τη δημιουργία ταμιευτήρων για τη συγκέντρωση των ατμοσφαιρικών κατακρημνισμάτων. Η αύξηση των αρδευόμενων εκτάσεων είναι βέβαιο πως θα οδηγήσει και σε αύξηση των αποδόσεων.

-Θα πρέπει να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη και την αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας  στον  πρωτογενή τομέα με στόχο στην δημιουργία ενός εκτεταμένου δικτύου γεωργικών προβλέψεων και προειδοποιήσεων σε όλη την χώρα που με τη χρήση αισθητήρων, drones, κινητών τηλέφωνων, κέντρων επεξεργασίας και ανάλυσης κλπ θα μπορούν οι αγρότες, έγκαιρα και έγκυρα, να ενημερώνονται για τις αναγκαίες επεμβάσεις.

-Κοστίζουν αυτά; Φυσικά. Όπως όλα τα δημόσια έργα. Όπως κοστίζει το Μετρό ή ένα λιμάνι. Εκείνο που πρέπει να γίνει είναι να φύγουμε από την λογική πως δημόσιο είναι το συγκοινωνιακό ή το κτιριακό έργο μόνο, πως και αυτά , που παραπάνω ανέφερα, είναι δημόσια έργα, τα οποία μάλιστα θα αποδώσουν, σύντομα και περισσότερο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.