Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Σάββατο 21 Δεκεμβρίου, ....

Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020

Λαμία: «ΟΧΙ» Καραΐσκου σε αποθήκες ψυχών - Ένταση στο Δ.Σ. για το προσφυγικό - Δείτε ΒΙΝΤΕΟ

Λέμε «ΟΧΙ» στην κάθε "Μαυρομαντήλα", είπε ο Δήμαρχος Λαμιέων απορρίπτοντας την πρόταση της Κυβέρνησης και κατέθεσε πρόταση για δομή με συγκεκριμένες προϋποθέσεις που θα έχει ανταποδοτικά οφέλη στην τοπική κοινωνία και θα συζητηθεί από μηδενική βάση......
Η τετράωρη, σχεδόν, έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμιέων για το μείζον θέμα του προσφυγικού, είχε φινάλε με αρκετή ένταση και υπερψήφιση της πρότασης του Δημάρχου Λαμιέων η οποία πέρασε κατά πλειοψηφία.
Πιο συγκεκριμένα η εισήγηση του  Δημάρχου Θύμιου Καραΐσκου, υπερψηφίστηκε από την παράταξή του και την παράταξη του Παναγιώτη Στασινού, ενώ καταψηφίστηκε από τις υπόλοιπες παρατάξεις και συμβούλους.
Η εισήγηση του Δημάρχου Λαμιέων ήταν: Απόρριψη της πρότασης του υπουργείου – η οποία να σημειωθεί ότι δεν έχει κατατεθεί επίσημα – ως έχει και απαραίτητη προϋπόθεση τριών σημείων (επιγραμματικά υποδομές εντός της δομής, τον απόλυτο διοικητικό και άλλο έλεγχο από το Δήμο και αντισταθμιστικά οφέλη για την τοπικη κοινωνία) προκειμένου να συζητηθεί στο μέλλον μια άλλη πρόταση. «Λέμε όχι στην κάθε Μαυρομαντήλα που δεν πληροί τους όρους που θέτουμε…», τόνισε μεταξύ άλλων ο Θύμιος Καραΐσκος.
Δείτε το βίντεο με την τελική τοποθέτηση του Δημάρχου και την υπερψήφιση της πρότασης:
Ποιες είναι όμως οι προϋποθέσεις που βάζει η Δημοτική Αρχή, όχι για τη Μαυρομαντήλα, αλλά για οποιαδήποτε δομή θα μπορούσε να φιλοξενήσει στο μέλλον στα όρια του Δήμου Λαμιέων;
Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί την εισήγηση του Δημάρχου, μέσα από την οποία απορρίπτει την κυβερνητική πρόταση για την Μαυρομαντήλα.
Από την πλευρά τους οι κάτοικοι της Αγίας Παρασκευής πρωτίστως και της Μεγάλης Βρύσης, ζητούσαν να μην περάσει οποιαδήποτε πρόταση που να περιέχει Μαυρομαντήλα στα σχέδια για δημιουργία κέντρου υποδοχής.
Η αντιπολίτευση
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που κράτησε περίπου τέσσερις ώρες, όλοι οι επικεφαλής των παρατάξεων έδειξαν να συμφωνούν… διαφωνώντας με την απόφαση των Αθηνών. Κεντρική ιδέα ότι κανείς δε θέλει μια αποθήκη ψυχών στην περιοχή του και σε καμία περίπτωση να αποφασίζουν άλλοι για εκείνους.
Ο πρώην Δήμαρχος Νίκος Σταυρογιάννης κατέθεσε σε όλους τους τόνους την αντίθεσή του για την επιλογή της Μαυροματήλας, με την πρότασή του να περιέχει τακτοποίηση προσφύγων σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και αν δεν βρεθεί ικανός αριθμός τη δημιουργία μιας πολύ μικρής και ελεγχόμενης δομής.
Θωμάς Σταΐκος και Γιώργος Δελιχάς επέμειναν ακόμη και στη δευτερολογία τους να τεθεί μια πιο ξεκάθαρη πρόταση από το Δήμαρχο για το αν προκρίνεται έστω και υπό προϋποθέσεις η Μαυρομαντήλα, καταψηφίζοντας εντέλει στο τέλος της συζήτησης.
Ομοίως και ο Βασίλης Κυριακάκης που χαρακτηριστικά σημείωσε ότι «μας γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια» και ότι δεν βλέπει μια κάποια λύση που να είναι συμφέρουσα για τον Ελληνικό λαό καταγγέλλοντας τη στάση της τωρινής και της προηγούμενης κυβέρνησης για το προσφυγικό.
Δείτε βίντεο με τις εισηγήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας.
Οι βουλευτές
Στη έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου είχαν κληθεί να συμμετάσχουν και οι βουλευτές Φθιώτιδας. Δείτε τις τοποθετήσεις των Γιάννη ΟικονόμουΓιώργου ΚοτρωνιάΘέμη Χειμάρα και Γιάννη Σαρακιώτη.
Ακολουθούν τα βίντεο με τις τοποθετήσεις των βουλευτών:
Ο Γιάννης Οικονόμου - ΒΙΝΤΕΟ
Ο Θέμης Χειμάρας - ΒΙΝΤΕΟ
Ο Γιώργος Κοτρωνιάς - ΒΙΝΤΕΟ
Ο Γιάννης Σαρακιώτης - ΒΙΝΤΕΟ
Για εθνική υπόθεση στην αντιμετώπιση του προσφυγικού επέμεινε και ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας Ηλίας Κυρμανίδης ο οποίος επίσης ανταποκρίθηκε την πρόσκληση του Πρόεδρου του ΔΣ.
Δείτε το βίντεο με την τοποθέτηση του Αντιπεριφερειάρχη σε λίγο...
Το λόγο πήραν επίσης κάτοικοι του χωριού με πρώτο τον πρόεδρο Κώστα Αλαφροπάτη, δημοσιοποιώντας και το ψήφισμα που συνυπογράφουν όλοι οι κάτοικοι της Αγίας Παρασκευής και η πλειοψηφία της Μεγάλης Βρύσης.
Δείτε βίντεο:
ΨΗΦΙΣΜΑ
Των Συμβουλίων των κοινοτήτων της Αγίας Παρασκευής και της Μεγάλης Βρύσης
Τα Κοινοτικά Συμβούλια της Αγίας Παρασκευής και της Μεγάλης Βρύσης σε κοινή συνεδρίαση που έλαβε χώρα εκτάκτως εχθές, 10 Ιανουαρίου 2019, εξέδωσαν κατά πλειοψηφία το παρόν ψήφισμα
«Κύριοι
Την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης, ανακοίνωσαν αιφνιδιαστικά ότι στην περιοχή της Μαυρομαντήλας, πλησίον της Βιομηχανικής Περιοχής της πόλης μας, θα δημιουργηθεί κέντρο εγκατάστασης και φιλοξενίας 2000 προσφύγων. Η φήμη υπήρχε από καιρό, παρόλα αυτά, στις ανησυχίες που εκφράζαμε,  οι τοπικοί φορείς, μας απαντούσαν ότι δεν έχουν καμία ενημέρωση επί του θέματος και μας διαβεβαίωναν ότι περίπτωση που θα τίθονταν θέμα δημιουργίας Hot Spot στην περιοχή, θα αντιδρούσαν με σφοδρότητα. Ωστόσο η κυβέρνηση, χωρίς να λάβει υπόψη της, θεμελιώδη προβλήματα, δεδομένα και ιδιαιτερότητες, της συγκεκριμένης περιοχής, προχώρησε, χωρίς οποιαδήποτε ενημέρωση και χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τις τοπικές αρχές στον απόλυτο αιφνιδιασμό.
Τα συμβούλια των κοινοτήτων μας παρότι στεκόμαστε αλληλέγγυοι στο προσφυγικό πρόβλημα οφείλουμε να δηλώσουμε την ξεκάθαρη άρνησή μας στα σχέδια της κυβέρνησης και να γνωστοποιήσουμε σε όλους ότι θα αντιδράσουμε σθεναρά στην προοπτική αυτή. Η αντίδρασή μας αυτή, δεν πηγάζει από ταπεινά αισθήματα, ούτε είναι αποτέλεσμα ρατσιστικών και ξενοφοβικών  αντιλήψεων. Είναι κραυγή αγωνίας  για την μικρές κοινωνίες των χωριών μας,  την κοινωνία της πόλης μας αλλά και για τους ίδιους τους πρόσφυγες, καθώς η περιοχή της Μαυρομαντήλας δεν ενδείκνυται για τη δημιουργία ενός τέτοιου κέντρου υποδοχής και φιλοξενίας.
Κατ’ αρχήν, οι κοινότητες μας είναι ήδη αρκετά επιβαρυμένες, λόγω της εγκατάστασης και λειτουργίας στα όριά τους,  Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, Σφαγείων, Βιολογικού Καθαρισμού και Λατομείων. Οι εγκαταστάσεις αυτές εξυπηρετούν την πόλη της Λαμίας, επιβαρύνουν ωστόσο τη δική μας διαβίωση και καθημερινότητα. Οι κοινότητες της Αγίας Παρασκευής και της Μεγάλης Βρύσης, είναι φτωχά αγροτικά χωριά και οι κάτοικοί τους, ως επί τω πλείστων, ασχολούνται με γεωργικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες. Ζωτικός χώρος των δραστηριοτήτων αυτών είναι η περιοχή της Μαυρομαντήλας. Η οικονομική ζημιά των νοικοκυριών, όπως είναι φυσικό θα είναι ανυπολόγιστη
Τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν, ωστόσο δεν επηρεάζουν μόνο τις κοινότητές μας αλλά και ολόκληρη την πόλη της Λαμίας και την ευρύτερη περιοχή. Στη Βιομηχανική Περιοχή, ασκείται ένα μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας της πόλης μας. Στις εγκατεστημένες επιχειρήσεις εργάζονται σχεδόν δυο χιλιάδες συμπολίτες μας. Είναι λοιπόν εύκολα αντιληπτό, ότι η δοκιμαζόμενη οικονομία της πόλης μας θα χειροτερεύσει δραματικά. Ποιος νοσηρός εγκέφαλος σκέφτηκε ότι ο καταλληλότερος χώρος για τη δημιουργία μιας τέτοιας εγκατάστασης είναι στην ουσία η ΒΙΠΕ Λαμίας;  Σε ένα χώρο που έχει μελετηθεί, προκειμένου να εγκατασταθούν και να λειτουργήσουν καινοτόμες επιχειρήσεις, που βρίσκεται πλησίον του κόμβου με το εθνικό οδικό δίκτυο αλλά και το λιμάνι της Στυλίδας, η πολιτεία αντί να επενδύσει με σχέδιο και όραμα, αποφασίζει να θάψει διαπαντός την οικονομία της περιοχής. Πως θα αντέξουν οι ήδη εγκατεστημένες επιχειρήσεις και ποιος επιχειρηματίας θα επενδύσει πλέον στην περιοχή;
 Μεγάλα ερωτηματικά δημιουργούνται και ως προς τη ασφάλεια και την υγειονομική περίθαλψη των ταλαίπωρων προσφύγων αλλά και των συμπολιτών μας, αφού τόσο η Αστυνομία όσο και το Νοσοκομείο της περιοχής μας είναι υπηρεσίες υποστελεχομένες και αδυνατούν να καλύψουν επαρκώς της ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Ανάλογοι προβληματισμοί εκφράστηκαν ήδη από την ηγεσία της Αστυνομίας και από τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου.
Άλλωστε, ο χώρος αυτός στην περιοχή της Μαυρομαντήλας δεν ενδείκνυται ούτε μπορεί να αποτελέσει χώρο αξιοπρεπούς διαβίωσης μιας τόσο μεγάλης κοινότητας ανθρώπων που θα ξεπερνάει κατά πολύ σε πληθυσμό τα δυο χωριά μας διότι το συγκεκριμένο ακίνητο δεν έχει καμιά εγκατάσταση και υποδομή. Δίκτυο ύδρευσης και  αποχέτευσης δεν υπάρχει και η περιοχή κινδυνεύει να μετατραπεί σε υγειονομική βόμβα. Τέλος ποια σχολεία θα απορροφήσουν τα μικρά προσφυγόπουλα, ποιο Νοσοκομείο και με ποιο προσωπικό θα αναλάβει την περίθαλψη των ανθρώπων αυτών.
Αυτοί είναι μερικοί προβληματισμοί που απασχολούν το δικό μας φτωχό μυαλό. Τι άραγε σκέφτονται οι αρμόδιοι; Αν η μόνη σκέψη τους είναι να βρούν ένα χώρο να πετάξουν μέσα ανθρώπινες ψυχές, αδιαφορώντας για την τοπική κοινωνία και τους κατοίκους, τότε δηλώνουμε ότι θα μας βρουν απέναντί τους.
Με το ψήφισμα αυτό θέλουμε να καταγγείλουμε τον αιφνιδιαστικό τρόπο με τον οποίο αποφάσισαν οι αρμόδιες αρχές να υλοποιήσουν το ακατανόητο αυτό σχέδιο.
Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι θα αντιδράσουμε σθεναρά και με κάθε τρόπο σε κάθε σχέδιο που υποβαθμίζει περαιτέρω της κοινότητές μας. Οι κινητοποιήσεις μας, να είστε σίγουροι ότι θα είναι διαρκείς και δυναμικές.
Οι τοπικοί φορείς οφείλουν να υιοθετήσουν και να εμπλουτίσουν τις θέσεις μας αυτές και να τις επικοινωνήσουν στην κεντρική εξουσία. Να συστρατευθούν με τα δίκαια αιτήματα μας και να αρνηθούν με κάθε μέσο και τρόπο την δημιουργία του κέντρου αυτού στη Μαυρομαντήλα, που θα υποβαθμίσει την περιοχή μας.
 Αρμόδιοι να δώσουν λύσεις και να προτείνουν άλλες περιοχές, προσφορότερες για αυτή την εγκατάσταση είστε εσείς, το Δημοτικό Συμβούλιο, η Περιφερειακή αρχή, οι εκπρόσωποί μας στο κοινοβούλιο. Εσείς οφείλεται από κοινού, παραμερίζοντας πολιτικές διαφορές και προσωπικές στρατηγικές να κάτσετε σε ένα τραπέζι, να βρείτε λύσεις και κάνετε προτάσεις έστω και την ύστατη αυτή ώρα. Κι αν χρειαστεί να χτυπήσετε το χέρι στο τραπέζι και να ορθώσετε ανάστημα. Αυτή η στάση θα είναι στάση ευθύνης απέναντι στους δημότες και στάση ανθρωπιάς απέναντι στους συνανθρώπους μας.  Είναι ώρα ευθύνης για όλους. Στο τέλος της ημέρας καθένας θα κριθεί για τους λόγους και κυρίως για τα έργα του.
Τέλος σας γνωρίζουμε ότι σήμερα και ώρα 19.30, θα λάβει χώρα συνέλευση των κατοίκων των δυο κοινοτήτων στο δημοτικό σχολείο της Αγίας Παρασκευής. Καλούμε τους συγχωριανούς μας, αλλά και όλους τους πολίτες της Λαμίας να δώσουν το παρόν. Η παρουσία όλων των τοπικών φορέων της περιοχής (δημοτική αρχή και περιφερειακή αρχή, επικεφαλής παρατάξεων στο δημοτικό και περιφερειακό συμβούλιο, βουλευτές κτλ.)  είναι απαραίτητη, προκειμένου να ακούσουν από κοντά τους προβληματισμούς μας και να μας γνωστοποιήσουν τις προθέσεις τους από εδώ και στο εξής.
Με τιμή
Τα μέλη των Συμβουλίων των Κοινοτήτων Αγίας Παρασκευής και Μεγάλης Βρύσης
Δείτε το κείμενο της εισήγησης του Δημάρχου Λαμιέων Θύμιου Καραΐσκου στο Δημοτικό Συμβούλιο:
Όπως είναι γνωστό, το συγκεκριμένο θέμα έχει συζητηθεί κατ’ επανάληψη στο Δημοτικό Συμβούλιο,
Εκείνο που προέκυψε από αυτές τις συζητήσεις, είναι ότι πρέπει να μπουν ορισμένοι όροι στη βάση των οποίων, θα μπορούσε να λειτουργήσει ένα Κέντρο Φιλοξενίας στα γεωγραφικά όρια του Δήμου μας.
Σαν Δήμος, ποτέ δεν αρνηθήκαμε, καθώς πάντα αναφέρουμε ότι πρόκειται για ένα εθνικό θέμα και κατανοούμε τη σοβαρότητα του, για να συμβάλουμε σε συγκεκριμένη κατεύθυνση, στην εθνική αυτή υπόθεση. 
Από τα βασικά στοιχεία που ενδιαφέρουν την δημοτική αρχή, είναι να μην υπάρξει η οποιαδήποτε όχληση των τοπικών κοινωνιών, από την εν γένει λειτουργία ενός χώρου φιλοξενίας αιτούντων άσυλο.
Σας είναι γνωστό άλλωστε ότι για αυτές τις θέσεις μας, έχουμε ενημερώσει το αρμόδιο υπουργείο, ελπίζοντας σε ένα γόνιμο διάλογο για να αποκλειστούν όλα εκείνα τα στοιχεία,  που θα μπορούσαν να χρωματίσουν αρνητικά την οποιαδήποτε υπόθεση.
Αντί όμως τις οποιεσδήποτε απαντήσεις, αντιμετωπίσαμε τη σιωπή. Ελπίζαμε ότι έχουν κατανοήσει τη σοβαρότητα του θέματος και είχαμε την κρυφή ελπίδα ότι δεν θα μπορούσαν να επαναλάβουν τα ίδια λάθη, για πολλοστή φορά. 
Με λύπη μας για μια ακόμη φορά διαπιστώσαμε ότι η αντιμετώπιση ενός τόσο κρίσιμου θέματος, δεν έχει προκαλέσει την ανάλογη σοβαρότητα στη διαχείριση. 
Από τα βασικά στοιχεία που προκαλούν εκρηκτικές καταστάσεις είναι που ακριβώς θα διαβιώσουν αυτοί άνθρωποι. Προσπαθήσαμε να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι δεν μπορεί μέσα σε σκηνές, να μείνουν οικογένειες.
Αν αποδεχτούμε  μια τέτοια λειτουργία είναι αυτονόητο ότι οι φιλοξενούμενοι, αργά ή γρήγορα θα βρεθούν διαμαρτυρόμενοι στις κεντρικές πλατείες της πόλης. Οι δε εκρηκτικές καταστάσεις δεν πιθανολογούνται, αλλά είναι βέβαιες.
Με έκπληξη μας διαπιστώσαμε ότι εκείνο που μας πρότειναν να αποδεχτούμε δεν ήταν τίποτα άλλο, παρά τεράστιες σκηνές, μέσα στις οποίες υπάρχουν κάποια δωματιάκια για την φιλοξενία ανθρώπων.
Δυστυχώς περισσότερη προχειρότητα δεν θα μπορούσε να υπάρξει. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει, γιατί σε ολόκληρη τη χώρα, παρόμοιές καταστάσεις αναγκάστηκαν να τις εκσυγχρονίσουν τα προηγούμενα χρόνια, αλλά στην περίπτωσή μας γενικά και αόριστα μιλούν για μια πρώτη φάση, χωρίς βεβαίως να προσδιορίσουν τίποτα διαφορετικό και το κυριότερο χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους, εκείνα τα οποία συμβαίνουν σε άλλους τόπους στην ενδοχώρα.  
Είναι αδύνατον να αποδεχτούμε λοιπόν τέτοιες πρόχειρες κατασκευές και δεν είναι δυνατόν να το αποδεχτούμε, διότι γνωρίζουμε  πού ακριβώς θα φτάσει το θέμα.
Απορρίπτουμε κάθε τέτοια λογική και ζητάμε αυτό το οποίο είχαμε σημειώσει και στην επιστολή μας στις αρχές Δεκεμβρίου, δηλαδή να υποβληθούν τα σχέδια, για το τι θέλουν να κάνουν και βεβαίως να λάβουν υπόψη τους  ότι χρειάζονται σοβαρές υποδομές.
Οι δικαιολογίες ότι δήθεν οι προσφυγικές ροές είναι μεγάλες κλπ., μας  αναγκάζουν να σημειώσουμε ότι από τον περασμένο Σεπτέμβριο  που αναλάβαμε ως δημοτική αρχή και μέχρι τώρα, υπήρχε ο χρόνος και οι επεξεργασίες, για να μπορέσουν να μας έχουν τουλάχιστον μια σοβαρή πρόταση.
Σημειώνουμε λοιπόν προς όλες τις κατευθύνσεις ότι απορρίπτουμε οποιεσδήποτε τέτοιες λογικές και σε κάθε περίπτωση ζητάμε από τους αρμόδιους και το σεβασμό τοπικών κοινωνιών, και τον σεβασμό της δημοτικής αρχής, αλλά και τον σεβασμό του ανθρωπιστικού ρόλου, αυτών των παρεμβάσεων. 
Εχουμε υποχρέωση όμως, να πάμε και λίγα βήματα πιο κάτω. Βασικός στόχος και σκοπός είναι όπου κι αν λειτουργεί τέτοια δομή, να μην διαταράσσει με την λειτουργία της τις τοπικές κοινωνίες, έτσι  ώστε, οι τοπικές κοινωνίες να συνεχίσουν την πορεία τους αδιατάρακτα από την παρουσία ή μη τέτοιων δομών. 
Επικαλούμαστε την εμπειρία μας γύρω από το συγκεκριμένο θέμα και ξέρουμε τι πρέπει να γίνει, έτσι ώστε, να ικανοποιείται απαραίτητα αυτός ο ρόλος. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να παραμένει θεατής των εξελίξεων μέσα στο χώρο της και πολύ περισσότερο δεν μπορεί να παραμένει θεατής, όταν γνωρίζει τουλάχιστον τα στοιχειώδη και τα βασικά που αποτρέπουν τις εντάσεις. 
Οι εγκαταστάσεις λοιπόν πρέπει να ικανοποιούν αυτές καθ' αυτές τις ανθρώπινες ανάγκες. 
Η λειτουργία των χώρων στοιχειωδώς θα πρέπει να διέπεται από κανόνες οι οποίοι και θα πρέπει να ελέγχονται στη διαχρονική τους ισχύ.
Συγκεκριμένα :
Η αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει ρόλο στο ποιοι και πόσοι κάθε φορά θα μεταφέρονται σε ένα συγκεκριμένο κέντρο, όπου και αν είναι αυτό.
Το γιατί είναι απολύτως γνωστό. Υπενθυμίζω:
Υπάρχουν περισσότερες από 50 εθνότητες εισερχομένων και περισσότερες από 20 γλώσσες. Υπάρχουν διαχωρισμοί, οι οποίοι πρέπει να γίνονται απολύτως σεβαστοί, γιατί διαφορετικά το πρόβλημα θα γίνει αξεπέραστο. 
* Να πούμε ορισμένα βασικά πράγματα. Αν στον ίδιο χώρο αυτή, την περίοδο λόγω της δολοφονίας του Σουλειμανί, τοποθετήσουμε  σιίτες και σουνίτες, πυροδοτούμε επεισόδια.
* Αν στον ίδιο χώρο δεν περιορίσουμε τις εθνότητες σε συγκεκριμένα μεγέθη, το πολύ μέχρι 5 και βεβαίως συμβατές μεταξύ τους και σε ό,τι αφορά τις γλώσσες το πολύ μέχρι τρεις, δεν θα είμαστε σε θέση  να ικανοποιήσουμε  απρόσκοπτα τα αιτήματα επικοινωνίας, οπότε είναι βέβαιο, ότι τα επεισόδια είναι δεδομένα.
Βασικός κανόνας λοιπόν είναι απόλυτος έλεγχος  στο πόσοι και ποιοι θα ενταχθούν και ποιοι θα μεταφερθούν και ποιοι θα φιλοξενηθούν.
Και επειδή η εναλλαγή του πληθυσμού θα είναι γρήγορη, αυτό σημαίνει ότι πρέπει κάποιος να έχει την απόλυτη ευθύνη, για τον συνολικό καθολικό και διαρκή έλεγχο. 
Να μείνω και λίγο, στο πεδίο του ελέγχου του ποιοι θα φιλοξενηθούν για ένα ακόμη στοιχείο. Αν στον ίδιο χώρο υπάρχει  ένα μεγάλο ποσοστό από ενήλικα άτομα που είναι μόνα τους χωρίς οικογένεια, τότε τα επεισόδια είναι δεδομένα.
Επομένως είναι ένα στοιχείο που χρειάζεται διαρκώς επικαιροποίηση και διαρκώς έλεγχο. Η εμπειρία διδάσκει ότι όσο πιο σχολαστικός είναι ο έλεγχος κατά την υποδοχή των φιλοξενούμενων, τόσο περιορίζονται τα προβλήματα στη συνέχεια.
Επιπλέον για να υπάρχει ηρεμία στις τοπικές κοινωνίες και να μην ενοχλούνται θα πρέπει να ικανοποιούνται επιγραμματικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:
*24ωρη φύλαξη του κέντρου ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον έλεγχο της εισόδου. Σε κάθε περίπτωση αναφέρουμε  για ένα ανοιχτό κέντρο, το οποίο θα είναι περιφραγμένο και θα έχει εισόδους. Απόλυτος έλεγχος λοιπόν και εκεί και στο εσωτερικό.
*24ωρη παροχή βασικών λειτουργιών, όπως είναι η καθαριότητα και η αποκατάσταση βλαβών και νοσηλευτική φροντίδα. Δε σημαίνει ότι θα έχουμε ένα συνεργείο, το οποίο θα περιμένει την βλάβη, αλλά να υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι ακόμη και τις νυχτερινές ώρες, να αποκαταστήσουν βλάβες ρεύματος νερού ή ζεστού νερού. 
*Ιατρική και νοσηλευτική παρουσία  στο μεγαλύτερο μέρος 24ώρου. Απαραίτητοι οπωσδήποτε παιδίατρος και παθολόγος, όπως επίσης και νοσηλευτικό προσωπικό μαζί με μεταφραστές, που θα καλύπτουν το σύνολο των γλωσσών που θα μιλούν οι φιλοξενούμενοι και στο κέντρο και στο Νοσοκομείο. 
*Είναι απαραίτητη η προδιαλογή ιατρικών περιστατικών, έτσι ώστε να μην μεταφέρονται όλα στο νοσοκομείο και δημιουργούν πρόβλημα. 
*Απαραίτητο το μέσο μεταφοράς οι διασώστες και οδηγοί μεταφοράς ασθενών, γιατί σε διαφορετική περίπτωση τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, θα τα στερήσουμε από την τοπική κοινωνία. 
*Είναι αναγκαία η περιοδική παρουσία ψυχιάτρου, καθώς τα περιστατικά είναι πολλά και υπηρεσίες στο νοσοκομείο αδυνατούν να ανταποκριθούν . 
*Να υπάρχουν τα απαραίτητα φάρμακα πρώτης ζήτησης, έτσι ώστε να αντιμετωπίζονται κρίσιμα θέματα, τα οποία σε αντίθετη περίπτωση γίνονται εκρηκτικά. 
*Είναι αναγκαία η πλήρης λειτουργία ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών με ψυχολόγους, παιδοψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, καθώς θα πρέπει να κρίνονται και να προωθούνται αρμοδίως οι ευαλωτότητες, τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας κλπ 
*Είναι αναγκαία η λειτουργία τριών νηπιαγωγείων τουλάχιστον εντός του κέντρου από το υπουργείο παιδείας και παράλληλα ενισχυτική παρουσία της Δομής σε βρεφονηπιοκόμους, νηπιαγωγούς, δασκάλους, και καθηγητές για ενισχυτική διδασκαλία στα παιδιά, τους εφήβους, και τους μεγάλους στα ελληνικά.
*Είναι αναγκαίο να υπάρχουν σε 24ωρη βάση τεχνίτες, που θα μπορούν να αντιμετωπίζουν κρίσιμα θέματα ηλεκτρικών και υδραυλικών. 
* Είναι  απαραίτητο να υπάρχει εκπαιδευμένο προσωπικό στη δημιουργική απασχόληση παιδιών εφήβων και μεγάλων. Ιδιαίτερη έμφαση στις γυναίκες . 
*Εκτός όλων των άλλων είναι απαραίτητο να υπάρχει στελεχωμένη νομική υπηρεσία όχι μόνο με νομικούς συμβούλους, αλλά και με δικηγόρους, οι οποίοι και θα παρίστανται σε υποθέσεις φιλοξενούμενων που κρίνουν αναγκαίο ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις εμπλοκές τους με τις υπηρεσίες ασύλου. 
*Είναι απαραίτητο να υπάρχουν καθηγητές και δάσκαλοι ελληνικών, αγγλικών, γερμανικών, αφού αυτές είναι οι γλώσσες, οι οποίες κρίνονται απαραίτητες για τους φιλοξενούμενους. 
* Άφησα τελευταίο έναν κρίσιμο τομέα που χωρίς αυτόν είναι αδύνατο να λειτουργήσει το κέντρο.
Αναφέρομαι για μεταφραστές ή αλλιώς πολιτισμικούς διαμεσολαβητές. Οι συγκεκριμένοι θα πρέπει να καλύπτουν όλο το 24ωρο είτε με φυσική παρουσία είτε με τηλεφωνική διερμηνεία με ιδιαίτερη έμφαση την πρωινή βάρδια, όπου θα υπάρχει σε ανάπτυξη το σύνολο των υπηρεσιών, ωστόσο όμως, είναι απαραίτητο και αναγκαίο να υπάρχει ανάλογος αριθμός τους με τις γλώσσες, καθώς διαφορετικά, καμία λειτουργία του κέντρου δεν μπορεί να γίνει.
Συνολικά θα πρέπει να εξυπηρετούνται  οι ανωτέρω ανάγκες μέσα σε ένα ανθρώπινο περιβάλλον και ένας ευέλικτος φορέας που να είναι εγγύς στα προβλήματα και τους πολίτες, χωρίς αγκυλώσεις, χωρίς γραφειοκρατικές διατυπώσεις, και μέσα σε ένα ανθρωπιστικό περιβάλλον με απόλυτο σεβασμό στη διαφορετικότητα, πρωτίστως και με αποφασιστικότητα να αντιμετωπίζει τα μικρά και μεγάλα προβλήματα, γιατί σε διαφορετική περίπτωση όλα αυτά, θα μεταφερθούν στην τοπική κοινωνία και στην πόλη.
Είναι σαφές ότι αν φροντίσουμε τα μικρά, θα αποφύγουμε τα μεγάλα, κάτι που πρέπει να γίνει κατανοητό στα υπουργεία.
Σε όλα δε τα ανωτέρω, είναι σαφές ότι στις περιοχές που έχει εμπλακεί η αυτοδιοίκηση είτε μέσα από το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ, είτε μέσω της λειτουργίας των κέντρων φιλοξενίας. τα αποτελέσματα είναι θεαματικά.
Κατόπιν των ανωτέρω
ΕΙΣΗΓΟΥΜΑΣΤΕ
Α) Να απορριφθεί η πρόταση της Κυβέρνησης για τη θέση «Μαυρομαντήλα», ως εισάγεται.
Β) Η οποιαδήποτε δομή φιλοξενίας [όπου και αν δημιουργηθεί], να πληροί τις ανωτέρω προϋποθέσεις και επιγραμματικά :
1/ Για τις κατασκευές που θα γίνουν τόσο της  φιλοξενίας όσο και των υποστηρικτικών (Χώρων δημιουργικής απασχόλησης, Σχολείων, Νηπιαγωγείων, Ιατρείων, αναρρωτηρίων, γηπέδων, παιδικών χαρών, χώρων ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών, εργαστηρίων κλπ)  ο Δήμος, δια των υπηρεσιών  του, να δώσει τη σύμφωνη γνώμη του. Οι  κατασκευές φιλοξενίας να έχουν το τύπο κοντέινερ, είτε κλασσικά είτε τύπου «Ριτσώνας 2».
2/  Ο Δήμος της Λαμίας είτε ο ίδιος είτε νομικό του πρόσωπο  που θα προταθεί, να έχει τον  διοικητικό έλεγχο για τη λειτουργία της δομής. Να μην δραστηριοποιείται καμία ΜΚΟ στη δομή αυτή και να μη γίνει η οποιαδήποτε ανάθεση αρμοδιοτήτων σε ΜΚΟ.  Ο Δήμος της Λαμίας να έχει τον απόλυτο έλεγχο για τη σύνθεση των φιλοξενουμένων, ανάλογα με τις δυνατότητες υλοποίησης, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία της δομής καταρχήν, αλλά και η ομοιογένεια της απρόσκοπτα και χωρίς προστριβές και οχλήσεις στις τοπικές κοινωνίες και στον ευρύτερο ανθρωπογεωγραφικό χώρο. 
3./ Να μας δοθούν αντισταθμιστικά οφέλη και για την ειδικότερη περιοχή που θα βρίσκεται κοντά στη δομή, αλλά και γενικά για το Δήμο Λαμιέων. Και γενικά για το Δήμο Λαμιέων, να δοθούν ανάλογοι πόροι,  ώστε να σχεδιάσουμε και ν’ αναπτύξουμε ένα τοπικό δίκτυο διευρυμένων κοινωνικών υπηρεσιών για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, την προαγωγή της δημόσιας υγείας, την πρόληψη και αντιμετώπιση των διακρίσεων, αλλά και την ισότιμη πρόσβαση στην αγορά εργασίας.
Α) ΝΑ ΑΠΟΡΙΦΘΕΊ Η ΠΡΌΤΑΣΗ Της ΚΥΒΕΡΝΗΣΗς ΓΙΑ ΤΗ ΘΈΣΗ Μαυρομαντη Ως ΕΙΣΆΓΕΤΑΙ
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΑΜΙΕΩΝ
ΕΥΘΥΜΙΟΣ K. ΚΑΡΑΪΣΚΟΣ

ΠΗΓΗ: http://www.lamiareport.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.