Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Κυριακή 28 Απριλίου η Εκκλησία μας τιμά την Κυριακή των Βαΐων. .....

Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019

Δεκέμβρης ή Χριστουγεννιάτης.....ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ !!!!!


Ο Δεκέμβριος είναι αδιαμφισβήτητα ένας μήνας με πολύ σημαντικές εορτές για την Ορθοδοξία. Η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Σάββα, της Αγίας Βαρβάρας, της Αγίας Άννας, του Αγίου Σπυρίδωνα και βέβαια τη γέννηση του Χριστού......
Δεκέμβριος. Ο δέκατος μήνας πριν γίνει η μεταρρύθμιση του ρωμαϊκού ημερολογίου από τον Ιούλιο Καίσαρα. Γι αυτό και οι Ρωμαίοι τον ονόμασαν έτσι, από το Decem, που σημαίνει δέκα.
Στη συνέχεια ο Ιανουάριος έγινε ο πρώτος μήνας και ο Δεκέμβριος δωδέκατος. Τον ονομάζουμε Δεκέμβρη, αλλά και Χριστουγεννιάτη, λόγω της μεγάλης εορτής της Ορθοδοξίας, τη γέννηση του Ιησού. Συνήθως από τις πρώτες μέρες του μήνα η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή και αρχίζει κρύο και χιονιάς κυρίως στα ορεινά.
Αυτές οι πρώτες μέρες ονομάζονται και «Νικολοβάρβαρα» από τις εορτές του Αγίου Νικολάου και της Αγίας Βαρβάρας. Ο λαός, για να υπογραμμίσει πόσο κοντά είναι αυτές οι γιορτές χρησιμοποιεί την εξής παροιμία:
«Αγιος Νικόλαος φώναξε
Σάββας απηλοήθη
κι αγιά Βαρβάρα έτρεξε
να πάει να λειτουργήσει»,
αλλά και για να δείξει ότι το κρύο είναι τσουχτερό εκείνες τις μέρες λέει: «Αγιά Βαρβάρα μήνυσε 
κι ο Σάββας, απλοήθη
Μαζώξτε ξύλα κι άχερα
και σύρτε για το μύλο
Τι αϊ Νικόλας έρχεται
τα χιόνα φορτωμένος».
Ο Δεκέμβριος είναι αδιαμφισβήτητα ένας μήνας με πολύ σημαντικές εορτές για την Ορθοδοξία. Η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Σάββα, της Αγίας Βαρβάρας, της Αγίας Άννας, του Αγίου Σπυρίδωνα και βέβαια τη γέννηση του Χριστού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου