Στην Παναγία-Δήμητρα, όπως εύστοχα παρατηρεί ο αείμνηστος Καθηγητής της Λαογραφίας Δημήτριος Λουκάτος, προσφέρεται «ευχαριστήρια πανσπερμία για το καλό που πέρασε και για το καλό που πρέπει να συνεχιστεί» .....
καθώς η σοδειά του καλοκαιριού έχει καταναλωθεί σχεδόν κατά το ήμισυ:«Μισό ’φαγα , μισό ΄σπειρα, μισό ’χω να περάσω».
Στις 21 Νοεμβρίου (Εισόδια της Θεοτόκου) θα έπρεπε ο καλός αγρότης να έχει σπείρει τα μισά χωράφια (Παναγία Μεσοσπορίτισσα). Μάλιστα, στις 21 Νοεμβρίου οι αγροτικές οικογένειες συνήθιζαν να βράζουν διάφορα δημητριακά και όσπρια, το πολύσπόρια, και τα πηγαίνουν στην εκκλησία να ευλογηθούν.
Όλη η οικογένεια τρώει από αυτά και εύχεται καλή καρποφορία. . Γι’ αυτό και η Παναγία ονομάστηκε Πολυσπορίτισσα. Στη δυτική Κρήτη τα πολυσπόρια ονομάζονται παπούδια (από το αρχαίο πάππος, που σημαίνει σπόρος. (Λεξ. Αντ. Ξανθινάκη). Λένε επίσης, πως τα σπαρτά που σπέρνονται μέχρι τις 21 Νοεμβρίου φυτρώνουν γρηγορότερα.
Η Μεσοσπορίτισσα λοιπόν , είναι γιορτή ορόσημο στον κύκλο του χρόνου. Ημέρα αργίας ειδικά για τους αγρότες. Η παράδοση θέλει τον “παραβάτη” να τιμωρείται από το Θεό και να παίρνει τελικά το μισό καρπό …
Συμπεραίνουμε ότι η λέξη Μεσοσπορίτισσα δέχεται πολλές παρετυμολογικές ερμηνείες…
Φωτογραφία : Όργωμα με αλέτρι του Ησίοδου - Κρήτη,Καστέλλι Πεδιάδος 1941
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.