Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, ....

Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019

Η ΣΟΥΒΑΛΑ - ΜΑΡΤΙΟΣ του 1911


Η Είδηση της εφημερίδας του 1911 μας δίνει την εικόνα της Σουβάλας ( Πολυδροσος) την εποχή εκείνη.
Η Κωμόπολις  Σουβάλα είχε 1500 κατοίκους...
Εξ απόψεως η Σουβάλα φαίνεται ως εν μπουκέτο ίων εαρινών, με ωραίες οικοδομές, με εμπορικά καταστήματα και με εργοστασιάρχη.....
Την είδηση μας μετέφερε, ο κ. Δημήτρης Βασιλείου από την Αμφίκλεια.

29-3-1911
Η κωμόπολίς μας κατοικούμενη υπό 1500 ψυχών εξαπλούται αμφιθεατρικώς παρά τας Β.Δ. υπωρείας του Παρνασσού.
Πυκνόν και κατάφυτον εκ πεύκων δάσος παράκειται, εντός δε της κωμοπόλεως η ανθισμένη αμυγδαλιά διασκορπίζει την ευώδη οσμήν της και τα μαργαριταρένια άνθη της. Εξ απόψεως η Σουβάλα φαίνεται ως εν μπουκέτο ίων εαρινών.
Ως ιδιαίτερον δε στόλισμα είναι και το ωραιότερον υδραγωγείον μετά των κρυσταλλικών και διαυγεστάτων υδάτων της.
Πόσον ευτυχής είναι ο διαμένων εν τη κωμοπόλει ταύτη!
Συμπλήρωμα δε των φυσικών της κωμοπόλεως πλεονεκτημάτων είναι και αι ωραίαι οικοδομαί εν αρχιτεκτονικό σχεδίω εκτισμέναι, μεταξύ δε αυτών διακρίνονται ως νεόδμητοι οικίαι και καλλιτεχνικώς ερρυθμισμέναι αι οικίαι των ιατρών Γεωργίου Δρίβα και Αργυρίου Καρούζου ως και αι οικίαι του εμπόρου Γεωργίου Αδαμόπουλου και των δημοδιδασκάλων Σουφλή και Κοντακτσή, του οποίου η οικία κείται εν μέσω εκατοντάδων ωραίων καρποφόρων δένδρων παρομοιάζουσα με Ελβετικήν τοιαύτην.
Εμπορικά καταστήματα είναι του Αθανασίου Μ. Παπαθανασίου, Θεοδώρου Τσαρμακλή, Γεωργίου Βελή, Αθαν. Γεωργούση, Αθ. Τσόκα, Ευθυμίου Δρίβα, Γεωργίου Τσαρμακλή και αδελεφών Αδαμοπούλου.

Δεν πρέπει να λησμονίσω και τον ευφυέστατον εργοστασιάρχην Αθανάσιον Αδαμόπουλον, του οποίου η ιδιοφυία υπερβαίνει την του Αρχιμήδους και λοιπών εξοχοτήτων μηχανικών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.