Με την ενδιαφέρουσα έκθεση «Η
Λαμία στον πόλεμο,
1940-1944″ στην
αίθουσα της αρχαίας Αγοράς της Δημοτικής Πινακοθήκης Λαμίας » Αλέκος Κοντόπουλος» ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις για τα 75 χρόνια από την
Απελευθέρωση της Λαμίας από τα
Γερμανικά στρατεύματα κατοχής.
Διάρκεια
έκθεσης από 14/10 έως 25/10, .....
με ειδικά διαμορφωμένα εκπαιδευτικά
προγράμματα
για τα σχολεία, αλλά και ξεναγήσεις.(για ξεναγήσεις σχολείων - συλλόγων τηλ 2231027087 κα Βακιρτζηδέλη)
Η ΄Εκθεση περιλαμβάνει
αρχειακό και φωτογραφικό υλικό από τον
ελληνοϊταλικό πόλεμο,
τα χρόνια της κατοχής, την Εθνική Αντίσταση και την Απελευθέρωση από την
ηρωική ιστορία της πόλης
μας με στόχο τη διάσωση της ιστορικής μνήμης.
Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες
ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ
*Δήμος
Λαμιέων
*ΣΩΜΑΤΕΙΟ «Φίλοι Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης»
*Γ.Α.Κ. Ν. Φθιώτιδας
*ΣΩΜΑΤΕΙΟ «Φίλοι Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης»
*Γ.Α.Κ. Ν. Φθιώτιδας
ΣΩΜΑΤΕΙΟ
«Φίλοι Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και
Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης»
8 Οκτωβρίου 44: Ο ΕΛΑΣ απελευθερώνει τη Λαμία
ΑπάντησηΔιαγραφήΔόξα στην πρώτη σου ψυχή και νου, τον Άρη
Τον πρώτο καπετάνιο σου κι άξιο μπροστάρη
Που όντας επέσαν όλοι, υψώθη σπάθα πρώτη
ενάντια στον εχθρό κι ενάντια στον Προδότη.
Κώστας Βάρναλης, “Λεβεντομάνα Ρούμελη”, 1944
Στα μέσα του Οκτώβρη του 44 η Λαμία βρίσκονταν ακόμα υπό Γερμανική κατοχή. Όμως η ώρα της λευτεριάς δεν ήταν μακριά. Τα βράδια ακούγονται εκρήξεις πυρομαχικών καθώς οι Γερμανοί που ετοιμάζονται για υποχώρηση, τα ανατινάζουν για να μην πέσουν στα χέρια του λαϊκού στρατού.
Ο ΕΛΑΣ Ρούμελης συνεχίζει να μάχεται ενάντια στα χιτλερικά στρατεύματα και να απελευθερώνει πόλεις και χωριά. Στις 17 Οκτώβρη το πρωί, μία μόλις μέρα πριν την απελευθέρωση της Λαμίας, ομάδα της ΧΙΙΙης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ συγκρούστηκε με τους Γερμανούς στη Μεγάλη Βρύση όπου σκοτώθηκαν εννέα μαχητές οι: Αθανάσιος Ψωμάς (Λαμία), Δημήτριος Βάρσος (Λαμία), Ηλίας Δεβεσιάδης (Λαμία), Θωμάς Παπαδημητρίου (Στυλίδα), Ιωάννης Γιαννούτσος (Στυλίδα), Γιώργος Μανωλόπουλος (Λαμία), Ιωάννης Πανούτσος (Λαμία), Τζινάβας (Λαμία) και Θανάσης Ψωμάς που τραυματίστηκε σοβαρά και υπέκυψε αργότερα στα τραύματα του (Λαμιακός Τύπος, Τρίτη 18 Οκτώβρη, σελ.4). Το απόγευμα μπήκε στη Λαμία μια ομάδα ΕΣ-ΕΣ και είδε στη σιδηροδρομική γραμμή δύο νεαρούς συμπολίτες μας τον Δαϊτσιώτη Αργύρη και Γαϊτάνη Κώστα. Τους κυνήγησαν, έπιασαν τον Κώστα Γαϊτάνη και τον εκτέλεσαν επί τόπου λίγο πριν σημαλινουν οι καμπάνες της λευτεριάς.
Στις 18 Οκτώβρη το βράδυ, οι τελευταίοι Γερμανοί στρατιώτες εγκαταλείπουν τη Λαμία κάτω από το σφυροκόπημα των τμημάτων της ΧΙΙΙ Μεραρχίας που τα ξημερώματα μπαίνουν στη Λαμία, ελευθερωτές. Την πόλη πρωτοπάτησε το σύνταγμα του Θύμιου Ζούλα με τον καπετάνιο του ΕΛΑΝ Σωτήρη Μπεγνή αλλά σχεδόν ταυτόχρονα από την άλλη είσοδο της πόλης έμπαινε το τμήμα του Νικηφόρου (Δημήτρης Δημητρίου) με τον καπεταν-Ατρόμητο (Δημήτρης Καπερώνης). Στις 19 Οκτώβρη στη Λαμία έφτασε και το ΙΙΙ τάγμα του 42ου συντάγματος του Φώτη Βερμαίου (Φοίβος Γρηγοριάδης) με τον καπετάνιο του Περικλή (Γιώργο Χουλιάρα) και το 36ο σύνταγμα της ΧΙΙΙ Μεραρχίας από Άμφισσα (Παπακόγκας Κ., &Καταρίδης Ν., 2006:21).
Φεύγοντας πανικόβλητοι οι Γερμανοί άφησαν άθικτες τις τεράστιες αποθήκες τροφίμων. Είχαν επιχειρήσει όμως υπονομεύσεις για ανατίναξη αποθηκών με πυρομαχικά στο συγκρότημα των Παλιών Στρατώνων. Ο Αυστριακός κλειδούχος Ιωσήφ Μπλέχιγκερ (Ηλίας Κόκκινος) που εργαζόταν στο σιδηρόδρομο μαζί έναν Ιταλό (Κώστας Ντεσιμόνε) αποκάλυψαν στον εφεδρικό ΕΛΑΣ τη θέση των μηχανισμών πυροδότησης και οργανώθηκε με επιτυχία με επιτυχία επιχείρηση εξουδετέρωσης τους, σώζοντας την πόλη από ανατινάξεις. Ξέφυγαν μόνο μερικά εκρηκτικά στο βόρειο τμήμα του Τσαλτάκη γι αυτό έγιναν κάποιες μικρές εκρήξεις που ακούστηκαν στην πόλη (ΛΤ.14441/18.10.90). Οι δυο αντιφασίστες που βοήθησαν στην επιχείρηση έφυγαν στη συνέχεια με τους αντάρτες του ΕΛΑΣ. Μετά την απελευθέρωση παρέμειναν στη Λαμία και έζησαν στην πόλη μας.
Η πόλη της Λαμία τις επόμενες μέρες έγινε το κέντρο ολόκληρης της Ελλάδας. Στις 19 Οκτωβρίου έφτασαν στην ελεύθερη Λαμία οι πρώτοι αντιπρόσωποι της ΠΕΕΑ και του ΕΑΜ, αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ και το Γεν. Στρατηγείο του ΕΛΑΣ. Την Κυριακή 29 Οκτώβρη πραγματοποιήθηκε πανηγυρική συγκέντρωση του ΕΑΜ στη Λαμία με αφορμή την επέτειο του «ΟΧΙ». Στη συγκέντρωση αυτή ο Αρης εκφώνησε τον περίφημο Λόγο της Λαμίας.
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ...
.........................
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ θριαμβευτική υποδοχή του Άρη στη Λαμία
Ο Άρης Βελουχιώτης που βρίσκονταν στην Πελοπόννησο με διαταγή του Γενικού στρατηγείου του ΕΛΑΣ έχοντας πλέον εκδιώξει από το Μοριά τους κατακτητές και έχοντας συντρίψει τα προδοτικά τάγματα ασφαλείας, περνάει στην αντικρινή Ρούμελη με κατεύθυνση τη Λαμία. Στο δρόμο της επιστροφής συνεχίζει κατά πόδας την καταδίωξη των αποχωρούντων Γερμανών, με φανερή τη λύπη του για τη τροπή που δόθηκε στην εξέλιξη του εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος με τις συμφωνίες του Λιβάνου και της Καζέρτας που υπόγραψε η ηγεσία και αποκορύφωμα με την απαγόρευση να μπει ο ΕΛΑΣ στην Αθήνα αλλά εξίσου σταθερή την απόφαση του να συνεχίσει τον αγώνα του ενάντια της απειλής μιας νέας εθνικής κοινωνικής σκλαβιάς. Γιατί ο Άρης σε αντίθεση με την ηγεσία του κινήματος, η οποία εγκλωβισμένη στη κυβέρνηση εθνικής ενότητας εθελοτυφλούσε, διέβλεπε ότι οι συνεχείς υποχωρήσεις απέναντι στους Άγγλους και την ντόπια αντίδραση, έβαζαν σε σοβαρό κίνδυνο τη λαϊκή κυριαρχία που με κόπο και θυσίες είχε κατακτήσει ο ελληνικός λαός (Χατζηπαναγιώτου Γιάννης, καπεταν-Θωμάς, 1975:479).
Στις 14 Οκτώβρη μέσω Ιτέας ο Άρης φτάνει στην Άμφισσα όπου του γίνεται θριαμβευτική υποδοχή. Εκεί βρίσκεται τμήμα του 42 Σ/ντος του ΕΛΑΣ του Φώτη Βερμαίου με καπετάνιο τον συμπολίτη του Άρη Γιώργο Χουλιάρα –Περικλή. Με συγκίνηση οι δύο συναγωνιστές θυμούνται ότι μαζί ξεκίνησαν τις πρώτες αντάρτικες ομάδες στα βουνά της Ρούμελης και τώρα επιστρέφουν στην γενέτειρα τους ελευθερωτές. Ο Άρης προχωρά με τη συνοδεία του που τη συμπλήρωσε με την παρουσία του Περικλή.
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ...
.....................
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο 42ο τμήμα του ΕΛΑΣ και άλλα τμήματα ανοίγουν δρόμο χτυπώντας τους Γερμανούς στο Μπράλο και Δαδί οι οποίοι αποχωρώντας αφήνον πίσω τους πολλά λάφυρα. Κάνουν μια στάση στην Τοπόλια το χωρίο του Τζαβέλα, για να χαιρετίσει τους συγχωριανούς του και το βράδυ κοιμήθηκαν στη Γραβιά. Την άλλη μέρα προχώρησαν τον παλιό εθνικό δρόμο και έφτασαν στο Σπερχειό. Όπως διηγείται ο Γιώργος Χουλιάρας-Περικλής, «Η γέφυρα ήταν ανατιναγμένη και βουλιαγμένη στο ποτάμι. Θελήσαμε να περάσουμε μέσα στο ποτάμι που ήταν κατεβασμένο αλλά τα άλογα κώλωσαν. Φέραμε περατάρηδες από το Μοσκοχώρι με δικά τους άλογα, αλλά και κείνα το ίδιο, αντέδρασαν να προχωρήσουν. ΄Ετσι παρακάμψαμε και περάσαμε το ποτάμι παραπάνω, στο σιδερένιο γιοφύρι κοντά στον Φρατζόμυλο, και μετά ξαναπιάσαμε το δημόσιο δρόμο».
Ο Άρης Βελουχιώτης με τους μαυροσκούφηδες κι ανάμεσα τους τον πάτερ-Ανυπόμονο, τον μετέπειτα ηγούμενο της Μονής Αγάθωνος, έφτασε το σούρουπο της 20ης Οκτωβρίου στην γενέτειρά του τη Λαμία, όπου ο λαός τους υποδέχτηκε σαν ελευθερωτές. Η θριαμβευτική σκηνή της υποδοχής του Άρη στη Λαμία αναφέρεται σε πολλές βιβλιογραφίες (Γιώργος Χουλιάρας- Περικλής (2006), Γερμανός Κ. Δημάκος (2004), Λαγδάς Πάνος, Παπακόγκας Κ.& Καταρίδης Ν., (2006), Χατζηπαναγιώτου, Γιάννης, (1975).
Περισώζεται επίσης, σε δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας Ρούμελη με τα παρακάτω λόγια: «΄Ηταν βραδάκι. Καβάλα στο άλογό του, με τους μαυροσκούφηδες συνοδεία, ο Άρης μπαίνει στην πόλη που γεννήθηκε. Η υποδοχή που του έγινε βγαίνει από τις δυνατότητες μιας περιγραφής. Από τη μια άκρη της πόλης ως την άλλη παρατεταγμένα τα συντάγματα της ΧΙΙΙης χαιρετούσαν τον αρχηγό τους. Οι αντάρτες συνεπαρμένοι από τον ενθουσιασμό τον υποδέχονταν με ζητωκραυγές και πυροβολισμούς. Οι χιλιάδες του λαού τον επευφημούν. Τα λουλούδια πέφτουν πάνω του βροχή. Τον στεφανώνουν με στεφάνια από δάφνη και μυρτιά».
Ο Γιώργος-Χουλιάρας- Περικλής στα απομνημονεύματα του, περιγράφει την υποδοχή του Αρη και της συνοδείας του στη Λαμία με τα παρακάτω λόγια:
΄Εξω από τη Λαμία ακόμα, από την ΄Αμπλιανη κι απάνω μέχρι την είσοδο της πόλης, ο κόσμος που ήταν συγκεντρωμένος δεξιά και αριστερά του δρόμου με την εμφάνιση μας άρχισε να ζητωκραυγάζει και να χειροκροτεί. Έξαφνα καμιά 20αριά νέοι, κι από πίσω κι άλλοι, πετάγονται στη μέση του δρόμου και ρίχνονται απάνω μας, άλλοι πιάνουν μπροστά τα χαλινάρια απ’ τα άλογα κι άλλοι πηδάνε να πιάσουν τα χέρια μας να μας χαιρετίσουν. Τ’ άλογα αγρίεψαν, άρχισαν να χοροπηδάνε. Ξεκαβαλικέψαμε και προχωράμε πεζοί, μπροστά ο Άρης, δεξιά κι αριστερά εγώ με τον Παπα-Ανυπόμονο, κι από πίσω ακολουθάνε οι Μαυροσκούφηδες. Στην είσοδο της πόλης, εκεί που ήταν παλιά το φυλάκιο του φόρου κοντά στις σιδηροδρομικές γραμμές, μας περίμεναν χιλιάδες κόσμου που μας υποδέχτηκαν μ’ έξαλλο ενθουσιασμό και την ώρα που το τμήμα των ανταρτών παρουσίαζε όπλα κι ο μπάρμπα-Θύμιος ο Ζούλας έδωνε αναφορά, όλος εκείνος ο κόσμος με μια φωνή άρχισε να τραγουδάει το «Εμπρός ΕΛΑΣ για την Ελλάδα». Το τι έγινε από δω μέχρι την Πλατεία Ελευθερίας δεν περιγράφεται. Το συγκεντρωμένο πλήθος δεξιά κι αριστερά του δρόμου, στο πέρασμα μας ζητωκραύγαζε και μας έρανε με [ ] και λουλούδια ενώ πολλοί αντάρτες ενθουσιασμένοι απ’ αυτά που έβλεπαν άρχισαν να πυροβολάνε. Και μέχρι να φτάσουμε στη πλατεία Ελευθερίας, πολλές φορές στην διαδρομή τους έσπασαν την παράταξη των ανταρτών αλλού γυναίκες για να στρώσουν χαλιά στο δρόμο κι αλλού παιδιά και κοπέλες για να μας περάσουν στο λαιμό στεφάνια και να παραδώσει ο Νικηφόρος το κλειδί της πόλης στον Άρη.
(Ο δρόμος είναι άσωτος…’ Χουλιάρας Γιώργος- Περικλής,2006:477-478).
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ...
................
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτη συνέχεια, ο Άρης με τη συνοδεία του κατευθύνθηκε στο σπίτι του Μακρόπουλου στη πλατεία Διάκου, όπου στεγάζονταν τα γραφεία του ΕΑΜ. Εκεί τον υποδέχτηκαν με συγκίνησηοι γονείς του ο Δημήτριος και η Αγλαΐα Κλάρα και ο αδελφός του Περικλής, δικηγόρος που βοήθησε με τις επιστημονικές του γνώσεις τη σύνταξη του Κώδικα Λαϊκής Αυτοδιοίκησης και Δικαιοσύνης που εφάρμοζε η Κυβέρνηση του Βουνού στην ελεύθερη Ελλάδα. Εκεί τον περίμενε με έκδηλη συγκίνηση και ο παλαίμαχος κομμουνιστής και συναγωνιστής του Τάκης Φίτσος. Έξω στην πλατεία και τους γύρω δρόμους είχε μαζευτεί πλήθος κόσμου που ζητωκραύγαζε, τραγουδούσε και φώναζε ρυθμικά: «Λόγο, λόγο θέλουμε». Ο Γιώργος Χουλιάρας με υπόδειξη του Αρη βγαίνει να τους καθησυχάσει και να τους πει ότι ο Άρης υπόσχεται πως θα μιλήσει μια και καλή την Κυριακή 29 Οκτώβρη στην παμφθιωτική πανηγυρική συγκέντρωση που προετοίμαζε το ΕΑΜ στη Λαμία με αφορμή την επέτειο του «ΟΧΙ». Έτσι κι έγινε, διηγείται ο Περικλής, κι ο κόσμος διαλύθηκε ήσυχα.
Ο.Δ.Ξ
https://www.youtube.com/watch?v=ZQ03hVQslYg
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε το ντουφέκι μου στον ώμο
σε πόλεις κάμπους και χωριά
της λευτεριάς ανοίγω δρόμο
της στρώνω βάγια και περνά
Εμπρός Ε.Λ.Α.Σ. για την Ελλάδα
το δίκιο και τη λευτεριά
σ' ακροβουνό και σε κοιλάδα
πέτα πολέμα με καρδιά
ένα τραγούδι είν' η πνοή σου
καθώς στη ράχη ροβολάς
και αντιλαλούν απ' τη φωνή σου
καρδιές και κάμποι Ε.Λ.Α.Σ. Ε.Λ.Α.Σ.
Παντού η Πατρίδα μ' έχει στείλει
φρουρό μαζί κι εκδικητή
κι απ' την ορμή μου θ' ανατείλει
καινούργια λεύτερη ζωή
Με χίλια ονόματα μία χάρη
ακρίτας ειτ' αρματολός
αντάρτης, κλέφτης, παλικάρι
πάντα ειν' ο ίδιος ο λαός.
https://www.youtube.com/watch?v=u6x9udcfDiQ
Ήρωες, άπαρτα βουνά.
Ήρωες, με δώδεκα ζωές,
κάστρα του Ολύμπου
και του Παρνασσού φαντάσματα,
ήρωες μες στα χαλάσματα.
Αίματα, κόκκινο νερό,
αίματα, ποτάμι βουερό,
πυρ στην Αλαμάνα
και φωτιά στο Γοργοπόταμο
και φωτιά στο Γοργοπόταμο.
Εμπρός αδέρφια εμπρός
κι είναι μαζί μας ο λαός
στα πιο μεγάλα μας τα κατορθώματα
μες στις πέτρες και στα χώματα.
Θάνατος, μαύρος αδερφός.
Θάνατος, θα γίνω αθάνατος,
πυρ στην Αλαμάνα
και φωτιά στο Γοργοπόταμο
και φωτιά στο Γοργοπόταμο.
Αέρας στις κορφές
μαύρο φεγγάρι στις καρδιές
έλα και πάρε μόνος σου τη λευτεριά
με τραγούδια, όπλα και σπαθιά.
ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΖΕΡΒΑΣ (ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1): Γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 1891 στην Άρτα. Προερχόταν από την ιστορική φάρα των Ζερβαίων, που πρωτοστάτησε στους αγώνες του Σουλίου την εποχή του Αλη πασά, αλλά και σαν οπλαρχηγοί στην επανάσταση του 1821. Πατέρας του ο Νικόλαος Ζέρβας, είχε λάβει μέρος στον απελευθερωτικό αγώνα των Κρητών από τους Τούρκους, το 1897. Το 1909 ξεσπά το κίνημα του «Στρατιωτικού Συνδέσμου» από ανώτερους αξιωματικούς του Ελληνικού στρατού, με στόχο την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, ώστε να ξεπλυθεί η ντροπή του ατυχούς πολέμου και να επέλθει μιά πολιτική και στρατιωτική αλλαγή. Ο Ζέρβας μέσα σ΄αυτό το κλίμα εντάσσεται το 1910 σαν εθελοντής στο στράτευμα. Ήταν φανατικός βενιζελικός και δημοκράτης. Ως εκ τούτου αντιπαθούσε τον θεσμό της Βασιλείας για ιδεολογικούς λόγους αλλά και για λόγους προσωπικής αντιπάθειας με τον Κωνσταντίνο τον Ά. Συμμετέχει στους Βαλκανικούς πολέμους του 1912-13, όπου απελευθερώνεται μεταξύ άλλων και η πατρίδα του, η Ήπειρος. Διακρίνεται από την πρώτη στιγμή στο πεδίο της μάχης για το θάρρος και την τόλμη του και τραυματίζεται την 21η Ιουνίου 1913, στη μάχη του Κιλκίς, «διά πυροβόλου όπλου, υποστάς τραύμα διαμπερές...». Θα διακομισθεί για ένα περίπου μήνα στο Στρατιωτικό νοσκομείο της Λάρισας και κατόπιν θα προαχθεί «επ’ ανδραγαθία» στο βαθμό του Ανθυπασπιστή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝΑΠΟΛΕΩΝ ΖΕΡΒΑΣ (ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2): Το 1916 συμμετέχει στο κίνημα της «Εθνικής Αμύνης» και διατελεί υπασπιστής του Ελευθερίου Βενιζέλου, για ένα διάστημα. Λαμβάνει μέρος στον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο, στο Μακεδονικό Μέτωπο, όπου διακρίνεται σε μάχες με Γερμανούς και Βούλγαρους. Οι διακρίσεις του στα πεδία των μαχών είναι συνεχείς, για τον λόγο αυτό προαγόταν πάντοτε «επ΄ανδραγαθία». Το 1921 αρνείται μαζί με άλλους αξιωματικούς να τεθεί κάτω από τις διαταγές του βασιλιά Κωνσταντίνου και μεταβαίνει οικειοθελώς στην Κωνσταντινούπολη, όπου οι βενιζελικοί αξιωματικοί ιδρύουν την «Εθνική Άμυνα Κωνσταντινουπόλεως». Επανέρχεται στην Ελλάδα, μετά την επανάσταση των Πλαστήρα, Γονατά, Φωκά και κατατάσσεται στο στράτευμα με τον βαθμό του Ταγματάρχη. Το 1925 στη δικτατορία Πάγκαλου διορίζεται Φρούραρχος της Αθήνας ενώ παράλληλα ορίζεται διοικητής του Ά Τάγματος Δημοκρατικής Φρουράς. Την επόμενη χρονιά ανατρέπεται ο Θεόδωρος Πάγκαλος, με συμβολή των διοικητών των δύο ταγμάτων Δημοκρατικής Φρουράς, Ζέρβα και Ντερτιλή και αναλαμβάνει ο Γεώργιος Κονδύλης. Παρόλα αυτά, ένα μήνα μετά, τον Σεπτέμβριο του 1926, ο Κονδύλης σαν Πρωθυπουργός θα απαιτήσει από τους Ζέρβα και Ντερτιλή την διάλυση των Ταγμάτων. Η άρνησή τους θα οδηγήσει σε αιματηρές συγκρούσεις στο κέντρο της Αθήνας μεταξύ των δυνάμεων των δύο πλευρών, με αποτέλεσμα την ήττα των ταγμάτων Δημοκρατικής Φρουράς και τη σύλληψη των διοικητών τους. Ο Ναπολέων Ζέρβας και ο Βασίλειος Ντερτιλής, μετά από δίκη στο Στρατοδικείο Αθηνών καταδικάστηκαν σε ισόβια δεσμά και έμειναν στη φυλακή μέχρι τον Οκτώβριο του 1928, όταν και αμνηστεύτηκαν από την κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου. Ακολούθως ο Ζέρβας αποστρατεύεται με τον βαθμό του Αντισυνταγματάρχη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝΑΠΟΛΕΩΝ ΖΕΡΒΑΣ (ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3): Το όνομά του ενεπλάκη μετά από λίγα χρόνια και στο κίνημα του Μαρτίου του 1935, που στόχευε στην εγκαθίδρυση «βενιζελικής δικτατορίας», υπό την αιγίδα του Νικόλαου Πλαστήρα. Η αποτυχία του κινήματος ωστόσο δεν πτόησε τους πρωταγωνιστές του, ανάμεσά τους και τον Ζέρβα. Το 1936 ο Ιωάννης Μεταξάς επιβάλει το καθεστώς της 4ης Αυγούστου. Από τότε σκοπός του κινήματος ορίζεται η ανατροπή του Μεταξά. Αρχηγός του κινήματος ήταν ο Πλαστήρας, ο οποίος όμως ήταν αυτοεξόριστος στη Νίκαια της Γαλλίας από το 1933. Συνδετικός κρίκος του στην Ελλάδα ήταν –μεταξύ άλλων- ο Ναπολέων Ζέρβας, αν και οι σχέσεις τους δεν ήταν οι καλύτερες. Ο πυρήνας αυτός αποτέλεσε την αρχή του Εθνικού Δημοκρατικού Ελληνικού Συνδέσμου (ΕΔΕΣ) και στόχευε βεβαίως στην ανατροπή τόσο του Ιωάννη Μεταξά όσο και του Βασιλέως Γεωργίου Β΄. Οι ενέργειες των μελών του ΕΔΕΣ, αν και ήταν πολλές δεν κατάφεραν να πραγματοποιήσουν τους στόχους τους. Τα γεγονότα φαίνεται πως τους πρόλαβαν. Το ΟΧΙ του Μεταξά και ο Ελληνοιταλικός πόλεμος, έθεταν σαν προτεραιότητα την ενότητα όλων των Ελλήνων. Ο Ζέρβας θα επιδιώξει να επιστρέψει στο στράτευμα για να πολεμήσει στο μέτωπο. Η απάντηση του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου ήταν αρνητική. Η αντίδραση του Ζέρβα, σύμφωνα με μαρτυρίες, ήταν να ξεσπάσει σε κλάματα. Τελικά, τον Απρίλιο του '41 συνελήφθη και οδηγήθηκε στις φυλακές Μακρυγιάννη, για δύο περίπου βδομάδες. Ο λόγος ήταν πως το καθεστώς φοβόταν τον ρόλο και τον σκοπό του Ζέρβα. Ήδη από τον Φεβρουάριο της ίδια χρονιάς, ο Ζέρβας είχε εκτεταμένες επαφές με τον Άντονυ Ήντεν και τον ναύαρχο Τέρλ στην Αθήνα ώστε να πείσει τους Βρετανούς για την διεξαγωγή ανταρτοπολέμου, ως πιό αποφασιστικού και χρήσιμου τρόπου διεξαγωγής πολέμου απέναντι στον πανίσχυρο γερμανικό στρατό. Ήταν ως εκ τούτου, ο πρώτος που αντιλήφθηκε την σημασία του ανταρτοπολέμου. Μάλιστα, παρέδωσε τον Μάρτη λίστα στους Βρετανούς, με ονόματα γερμανόφιλων αξιωματικών, στα οποία συμπεριλαμβανόταν και αυτό του Γεωργίου Τσολάκογλου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝΑΠΟΛΕΩΝ ΖΕΡΒΑΣ (ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4): Ο ΕΔΕΣ πλέον άλλαζε σκοπό. Από την ανατροπή του Βασιλιά και της 4ης Αυγούστου, έθετε πλέον ως στόχο την καταπολέμηση των κατοχικών δυνάμεων. Ο Ζέρβας ήταν ο ιθύνων νούς και ο οργανωτής της όλης προσπάθειας, καθώς ο επίτιμος αρχηγός της οργάνωσης, Νικόλαος Πλαστήρας δεν συμφωνούσε τόσο με την άμεση έναρξη αντάρτικου αγώνος. Ο Ζέρβας όμως επέμεινε και βρήκε σύμμαχό του, τον απεσταλμένο του Πλαστήρα, Κομνηνό Πυρομάγλου. Το καταστατικό του ΕΔΕΣ είχε συνταχθεί ήδη από τον Ιούνιο του '41, από τον ίδιο τον Ζέρβα, αλλά αναλυτικά παρουσιάστηκε επίσημα την 9η Σεπτεμβρίου της ίδιας χρονιάς. Ο σκοπός της οργάνωσης ήταν πρωτίστως ο απελευθερωτικός αγώνας αλλά και οι μεταπελευθερωτικές πολιτικές εξελίξεις. Ως προς τις πολιτικές εξελίξεις, ήταν ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα που στόχευε «να εγκαθιδρύση εις την Ελλάδαν το δημοκρατικόν πολίτευμα, σοσιαλιστικής μορφής...». Με την εξαγγελία του καταστατικού, άρχισαν και οι πρώτες ενέργειες του ΕΔΕΣ. Βεβαίως οι Ιταλοί και οι Γερμανοί ενημερώθηκαν για την οργάνωση και συνέλαβαν τον Ζέρβα, την περίοδο Σεπτεμβρίου '41 – Ιουλίου 1942, πέντε φορές. Την τελευταία ενημερώθηκε από αξιωματικό της Γκεστάπο, ότι γνώριζαν τις ενέργειές του και ότι με τα πρώτα στοιχεία που θα έβρισκαν θα τον εκτελούσαν.5 Ο λόγος αυτός σε συνδυασμό με την αινιγματική στάση του αμφιλεγόμενου πράκτορα των Βρετανών, Κουτσογιαννόπουλου, θα τον αναγκάσουν να επισπεύσει την άνοδό του στο βουνό. Ξημερώματα της 23ης Ιουλίου του 1942, μαζί με τους Μυριδάκη, Κωτσάκη, Παπαδάκη και Πυρομάγλου αναχωρούν με προρορισμό αρχικά τον Βάλτο και αργότερα την Ήπειρο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι πρώτες μέρες στο βουνό θα είναι δυσάρεστες. Αφενός οι Βρετανοί δεν τον ενισχύουν με ρίψεις, αφετέρου οι κάτοικοι του Βάλτου του δημιουργούν προβλήματα φοβούμενοι αντίποινα των Ιταλών. Παρά τις αντιξοότητες, ο Ζέρβας και οι πρώτοι αντάρτες του δίνουν την πρώτη μεγάλη νικηφόρα μάχη με τους Ιταλούς στα τέλη Οκτωβρίου. Λίγες βδομάδες αργότερα, ο Ζέρβας συναντάται με την Βρετανική Συμμαχική Αποστολή, που πρόσφατα είχε φτάσει στην Ελλάδα, και δέχεται να συνεισφέρει στην ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου. Η ενέργεια αυτή του Ζέρβα θα αλλάξει την εικόνα που είχαν γι΄αυτόν οι Βρετανοί, ενώ παράλληλα θα παρασύρει στην επιχείρηση και τις δυνάμεις του Άρη Βελουχιώτη. Ξημερώματα της 25ης – 26ης Νοεμβρίου 1942, η γέφυρα ανατινάζεται και γράφεται στην Ιστορία μιά μεγαλειώδης σελίδα του Ελληνικού αντάρτικου. Ο Ναπολέων Ζέρβας, σαν αρχηγός της επιχείρησης, θα επικηρυχθεί λίγο αργότερα από τους Ιταλούς με 100.000.000 δραχμές. Παράλληλα, όμως με την επιτυχία αυτή ξεκινά αμέσως μετά τον Γοργοπόταμο, μια περίοδος ανταγωνισμού των δύο κυριώτερων οργανώσεων, του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ.
ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΖΕΡΒΑΣ (ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5): Ο ΕΛΑΣ θέτει σε εφαρμογή σχέδιο προσάρτησης ή διάλυσης όσων οργανώσεων δεν συμφωνούσαν μαζί του. Η λογική της ηγεσίας του ήταν πως η εθνική ενότητα έπρεπε να εφαρμοσθεί μέσα από τις τάξεις του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ.1 Έτσι, ξεκινά μιά περίοδος σταδιακής εφαρμογής του σχεδίου αυτού με πιο προσεκτικό τρόπο (Δεκέμβριος 1942-Σεπτέμβριος 1943) απέναντι στον ΕΔΕΣ, στην ΕΚΚΑ και σε άλλες οργανώσεις. Η στάση του Ζέρβα ήταν αναγκαστικά υποχωρητική, ελέω των συμβουλών του Έντυ Μάγιερς, ώστε να αποφευχθεί ο εμφύλιος.2 Στο διάστημα αυτό, η Βρετανική πολιτική μέσω του Γουντχάουζ, εκμεταλλευόμενη την επιθετική στάση του ΕΛΑΣ, ουσιαστικά εξαναγκάζει τον Ζέρβα να στραφεί προς τον Βασιλιά και να αλλάξει εν μέρει τους μεταπελευθερωτικούς αρχικούς σκοπούς του ΕΔΕΣ. Ωστόσο, αυτή η ενέργεια του Ζέρβα δεν σήμαινε ότι ουσιαστικά ο ίδιος και η οργάνωσή του αποκήρυταν τις δημοκρατικές απόψεις τους. Δεν ήταν παρά μια κίνηση, μια υποχώρηση που κατά ανάγκη γινόταν, προκειμένου ο ΕΔΕΣ να ισχυροποιήσει τη θέση του έναντι του ΕΑΜ. Αν οι Βρετανοί του ζητούσαν να αναιρέσει αυτή του την ενέργεια, θα δεχόταν πολύ ευχάριστα τη συμβουλή τους. Το καλοκαίρι του ’43, οι δυνάμεις του ΕΔΕΣ θα συμμετάσχουν στην επιχείρηση «Ζώα» και θα προκαλέσουν μεγάλα προβλήματα στους Ιταλούς. Οι επιθετικές ενέργειες κατά πολύ μεγαλύτερων δυνάμεων του εχθρού, μαζί με τα σαμποτάζ στην περιοχή της Ηπείρου και του Αγρινίου θα προσφέρουν μεγάλες υπηρεσίες στη Συμμαχική Αποστολή. Οι αναφορές των Βρετανών συνδέσμων για τη δράση των ανταρτών του Ζέρβα, θα προκαλέσουν τον θαυμασμό του Αρχιστράτηγου της Μέσης Ανατολής, Ουίλσον.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝΑΠΟΛΕΩΝ ΖΕΡΒΑΣ (ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6): Παρόλα αυτά, ο εμφύλιος φούντωσε τον Οκτώβριο του 1943, χωρίς να ευθύνεται για αυτό ο Ζέρβας. Οι επιθέσεις του ΕΛΑΣ πολλές φορές ήταν ταυτόχρονες μ’ αυτές των Γερμανών και λίγο έλειψαν να διαλύσουν τον ΕΔΕΣ. Οι Γερμανοί έστρεψαν όλες τις δυνάμεις τους προς την περιοχή του Βουλγαρελίου, όπου έδρευε το αρχηγείο του Ζέρβα και επεδίωκαν την οριστική διάλυσή του.6 Την ίδια στιγμή, ο ΕΛΑΣ έθετε σαν προτεραιότητά του τον πόλεμο κατά του ΕΔΕΣ και όχι κατά των Γερμανών. Τελικά, οι δύο οργανώσεις από τα τέλη Νοεμβρίου του 1943 μέχρι τον Φεβρουάριο του '44, όπου υπεγράφη η συμφωνία της Πλάκας που τερμάτιζε τον εμφύλιο, αφοσιώθηκαν στο μεταξύ τους αγώνα ξεχνώντας ότι ο κατακτητής δεν είχε αποχωρήσει.8 Από τον Φλεβάρη του 1944 μέχρι τα τέλη Ιουνίου, η ανταρτική δραστηριότητα δεν ήταν έντονη κατά του κοινού εχθρού, λόγω ξεκάθαρης διαταγής του Στρατηγείου Μέσης Ανατολής. Ο αρχηγός του ΕΔΕΣ μάλιστα, στις αρχές του 1944, απευθύνθηκε στο ΣΜΑ, όπου ζητούσε να ξεκαθαρίσουν οι σύμμαχοι αν επιθυμούσαν επιθετική ή αμυντική στάση έναντι των Γερμανών. Οι οδηγίες του Καίρου έκαναν λόγο για αποκλειστικά αμυντική στάση. Έτσι, ο αρχηγός του ΕΔΕΣ αρχίζει την ανασυγκρότηση των δυνάμεών του καθώς και την ίδρυση νέων Μεραρχιών, που αργότερα θα απελευθερώσουν πολλές πόλεις της Ηπείρου από τους Γερμανούς και τους συνεργάτες τους Τσάμηδες. Τα γερμανικά αρχεία της Υπηρεσίας Ψυχολογικού πολέμου των Γερμανών (I/C), παρουσιάζουν -την εποχή αυτή- τον Ζέρβα ώς «ουδέτερο έναντι των Γερμανικών δυνάμεων και απόλυτα φιλικό έναντι των Βρετανών». Μάλιστα κάνουν λόγο για «συμφωνία κυρίων», με τη λογική της αποχής από επιθετικές ενέργειες μεταξύ των. Μάλιστα, η ΕΑΜική πλευρά καθώς και η ιστοριογραφία αυτής, εκμεταλλευόμενες τις αναφορές αυτές των γερμανικών εγγράφων, δεν δίστασαν να προπαγανδίσουν τη «συνεργασία» αυτή. Οι κατηγορίες αυτές ωστόσο φαίνονται ότι περισσότερο αποτελούν «κομμουνιστική προπαγάνδα» παρά ιστορική πραγματικότητα, τουλάχιστον με τον τρόπο που παρουσιάζονται. Ο Κρις Γουντχάουζ σε λόγο του για την Εθνική Αντίσταση, τον Οκτώβριο του 1984, στην Αθήνα για την ίδια περίοδο είχε επισημάνει: «Ο Ζέρβας επέτρεψε στους Γερμανούς να υποθέσουν ότι δεν θα παιρνε την πρωτοβουλία να τους επιτεθεί, αλλά μόνο σε μιά εποχή που είχε πάρει διαταγές από το στρατηγείο μας να μην αναλάβει επιθετικές επιχειρήσεις – με άλλους λόγους προτού αρχίσει η Επιχείρηση Κιβωτός του Νώε».
ΑπάντησηΔιαγραφήΝΑΠΟΛΕΩΝ ΖΕΡΒΑΣ (ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7): Τελικώς από την 25η Ιουνίου και μετά αρχίζουν επιθετικές επιχειρήσεις των δυνάμεων του ΕΔΕΣ κατά των Γερμανοτσάμηδων. Οι εντολές για επιθετικές ενέργειες είχαν δοθεί από το ΣΜΑ προς όλες τις αντιστασικές οργανώσεις. Οι μάχες της Παραμυθιάς (26 Ιουνίου), της Πάργας (29 Ιουνίου), της Πρέβεζας ( 5-14 Ιουλίου) καθώς και της Μενίνας (17-18 Αυγούστου) αποτελούν τις κυριώτερες του ΕΔΕΣ. Τα αποτελέσματά τους προκάλεσαν πολλά προβλήματα στους Γερμανούς, διέσωσαν την Ήπειρο από τις αυτονομιστικές βλέψεις των Τσάμηδων ενώ αποτέλεσαν σελίδες ένδοξης ιστορίας του ΕΔΕΣ και ισχυροποίησαν ακόμα περισσότερο την αντιστασιακή αίγλη της οργάνωσης στον ελληνικό πληθυσμό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατά το φθινόπωρο του '44, την ώρα που οι Γερμανοί αποχωρούσαν ο Ζέρβας διέταξε τους άνδρες του «... Κτυπάτε τους Γερμανούς ημέρα και νύκτα. Εκδικηθείτε τα δεινά της Πατρίδος και δοξάσατε τα Ελληνικά όπλα και πάλιν». Αποτέλεσμα των έντονων επιχειρήσεων των δυνάμεων του ΕΔΕΣ προς τους Γερμανούς ήταν το τηλεγράφημα του Στρατηγείου Μέσης Ανατολής προς τον αρχηγό του ΕΔΕΣ: «Αι πρόσφατοι επιχειρήσεις σας κατεπόνησον τον εχθρόν και εμπόδισαν την υποχώρησή του. Συγχαρητήρια. Εξαίρετα. Εξακολουθείστε πίεσιν ακαταπαύστως μέχρι τελικής ήττης Γερμανών».
ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΖΕΡΒΑΣ (ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8): Η απελευθέρωση της Ελλάδας τον Οκτώβριο του 1944 δυστυχώς δεν αποτέλεσε τον τέλος του πολέμου. Με ευθύνη όλων των πλευρών και των παρατάξεων οδηγηθήκαμε στον αιματηρό Δεκέμβρη, όπου ο ΕΛΑΣ προσπάθησε μέσα από έναν ακόμη αιματηρό εμφύλιο να επιβάλει την δική του εξουσία. Ένας από τους λόγους που τελικά δεν το κατάφερε – και που μας ενδιαφέρει στην ανάρτηση αυτή- ήταν ότι στην Ήπειρο υπήρχε ο ΕΔΕΣ. Έτσι, απεστάλη για την διάλυσή του ο Άρης Βελουχιώτης και ο Στέφανος Σαράφης μαζί με επίλεκτες και έμπειρες δυνάμεις του ΕΛΑΣ. Οι δυνάμεις αυτές αν κατευθύνονταν προς την Αθήνα ίσως η εξέλιξη της ιστορίας να ήταν σήμερα διαφορετική. Εν τέλει, η ήττα του ΕΛΑΣ τον Δεκέμβρη οδήγησε στη Βάρκιζα. Τότε αποστρατεύθηκαν και οι δυνάμεις του ΕΔΕΣ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Ναπολέων Ζέρβας από το 1945 ασχολήθηκε με την πολιτική. Στις 15 Φεβρουαρίου του 1945 ο Ζέρβας θα πολιτευτεί και θα ιδρύσει το Εθνικόν Κόμμα Ελλάδος (ΕΚΕ). Στις εκλογές της 31 Μαρτίου 1946 το ΕΚΕ εξέλεξε 22 βουλευτές. Στις εκλογές της 5ης Μαρτίου 1950 το ΕΚΕ πήρε το 3,65% κ εξέλεξε 7 βουλευτές. Στις εκλογές του 1952, ενώ το ΕΚΕ είχε ενσωματωθεί στο κόμμα των Φιλελευθέρων, ο Ζερβας δεν κατόρθωσε να εκλεγεί βουλευτής. Διετέλεσε 4 φορές υπουργός, άνευ Χαρτοφυλακίου, Δημόσιας Τάξεως, Δημοσίων Έργων και Εμπορικής Ναυτιλίας. Συνοψίζοντας, μπορούμε να πούμε ότι ο Ναπολέων Ζέρβας ήταν μιά έντονη και ενδιαφέρουσα προσωπικότητα. Εξαίρετος και έμπειρος στρατιωτικός, με πολλές διακρίσεις στα πεδία των μαχών. Απόγειο της προσωπικής του δόξας αποτέλεσε η εποποιία του ΕΔΕΣ την περίοδο 1941-1944. Στην πολιτική δεν κατάφερε πολλά πράγματα. Ο φίλος και στενός συνεργάτης του, Ηρακλής Πετιμεζάς, σε ένα άρθρο του στην εφημερίδα «Ακρόπολη» είχε σκιαγραφήσει την προσωπικότητα του στρατηγού. Παρουσιάζω ένα μέρος του, που κατά την γνώμη μου συνοψίζει σε λίγες γραμμές το πορτραίτο του Ναπολέοντα Ζέρβα: «... Ο Ζέρβας ήταν άνθρωπος των δυσχερών ωρών και των ανωμάλων περιστάσεων. Όπως και οι περισσότεροι από τους τότε αντιστασιακούς που αναδείχτηκαν. Δεν ήταν άνθρωπος για τα συνηθισμένα έργα, για τα λημνάζοντα ύδατα της ρουτίνας και ομαλότητας. Μέσα στα μεγάλα κύματα των τρικυμισμένων εποχών βρισκόταν στο στοιχείο του. Ήταν ο δυναμικότερος στρατιωτικός του 1941 και ο ικανότερος για τις χαλεπές ημέρες που πλησίαζαν και στις οποίες διακρίθηκαν όλοι όσοι πραγματικά τότε κάτι άξιζαν. Αυτός ήταν ο Ζέρβας...»
https://www.youtube.com/watch?v=B1yHAohGPqg
ΑπάντησηΔιαγραφή"Αναστενάζουν τα βουνά κι ο ήλιος σκοτεινιάζει
Το δόλιο το μικρό χωριό και πάλι ανταριάζει
Λαμποκοπούν χρυσά σπαθιά πέφτουν τουφέκια ανάρια
Ο ‘Αρης κάνει πόλεμο με αντάρτες παλικάρια
Ελα βρε άπιστε Ιταλέ, κορόιδο Μουσολίνι
Να μετρηθούμε εδώ μαζί να δεις το τι θα γίνει
Δεν έχεις γέρους και άρρωστους, μικρά παιδιά δεν σφάζεις
Μηδέ κορίτσια ντροπαλά ούτε χωριά να κάψεις
Μανάδες για να τυρρανάς στη μέση στο παζάρι
Εχεις μπροστά σου σήμερα, τον Καπετάνιο ‘Αρη
Που γρήγορος σαν τον αετό σαν το γοργό το αγέρι
προδότες έσφαξε πολλούς με δίκοπο μαχαίρι."
ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΖΕΡΒΑΣ
ΑπάντησηΔιαγραφή(1891-1957)
Στρατιωτικός, ιδρυτής του ΕΔΕΣ και πολιτικός, γεννημένος στην Άρτα το 1891. Πήρε μέρος στους Βαλκανικούς
Πολέμους(1912-1913) ως εθελοντής προαγόμενος επ’ ανδραγαθία. Αποφοίτησε από τη Σχολή Υπαξιωματικών το
1914. Συντάχθηκε με τους Βενιζελικούς στη Θεσσαλονίκη την εποχή του Εθνικού Διχασμού(1914-1917). Το 1925
διορίστηκε φρούραρχος της Αθήνας και το1926 υπασπιστής του Προέδρου της Δημοκρατίας Παύλου Κουντουριώτη.
Στις 9 Σεπτεμβρίου 1941 ίδρυσε την αντιστασιακή οργάνωση «Εθνικός Δημοκρατικός Ελληνικός Σύνδεσμος»
(ΕΔΕΣ), έχοντας ως αρχηγό τον Νικόλαο Πλαστήρα, ο οποίος ζούσε στο Παρίσι. Σε συνεργασία με τον Κομνηνό
Πυρομάγλου, ως απεσταλμένο του Νικολάου Πλαστήρα, σχεδίασαν την οργάνωση του ΕΔΕΣ. Κατόπιν βρετανικής
πρωτοβουλίας του Στρατηγείου Μέσης Ανατολής(ΣΜΑ), συνεργάστηκε με τον ΕΛΑΣ του Άρη Βελουχιώτη και
Άγγλους σαμποτέρ για την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου στις 25 Νοεμβρίου 1942. Ο ΕΔΕΣ, υπο τις
διαταγές του Ναπολέοντα Ζέρβα, έδωσε πολλές μάχες με τις δυνάμεις Κατοχής καθώς και με τους Τσάμηδες της
Ηπείρου, τους οποίους υποχρέωσε να καταφύγουν στην Αλβανία. Το 1945 ίδρυσε το Εθνικό Κόμμα Ελλάδας. Στις
εκλογές του 1946 εξελέγη βουλευτής Ιωαννίνων. Στην κυβέρνηση Δημητρίου Μάξιμου (τέλη Ιανουαρίου έως τέλη
Αυγούστου 1947) συμμετείχε ως υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου και στη συνέχεια διετέλεσε υπουργός Δημόσιας
Τάξης. Στις εκλογές του 1950 εξελέγη και πάλι βουλευτής, εντάχθηκε στο κόμμα των Φιλελευθέρων κι έγινε
υπουργός Δημοσίων Έργων στην κυβέρνηση Σοφοκλή Βενιζέλου(Σεπτέμβριος έως Νοέμβριο 1950). Πέθανε το 1957.
ΑΘΑΝΑΤΟΣ!
Ο Ζέρβας στη βουλή,οι αγωνιστές του ΕΑΜ στη φυλακή,έτσι είναι η ζωή!κυριαρχούν οι δυνατοί που έχουν γέφυρες με την διαπλοκή!
ΔιαγραφήΣεβαστή η αποψή σου,όχι και αποδεκτή όμως! Καλή συνέχεια!
ΔιαγραφήΜεσούντα. Ιούνιος 1945. Ο Σταυραετός της Εθνικής Αντίστασης χαιρετά για τελευταία φόρα τα βουνά της Ρούμελης. Ο Πρωτοκαπετάνιος του ΕΛΑΣ δίνει την τελευταία μάχη μπαίνοντας νικητής στο πάνθεον της Ιστορίας.
ΑπάντησηΔιαγραφήhttps://vimeo.com/342249259
Το βίντεο – αφιέρωμα στον ΑΡΗ τον λαϊκό ηγέτη, τον στρατιωτικό και πολιτικό νου, τον κομμουνιστή, το γνήσιο τέκνο και καμάρι του ελληνικού λαού.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=5&v=NNaiEJblWc8
ΑπάντησηΔιαγραφήΛένε ότι λαλούν τ' αηδόνια κι αμάν αμάν
κηλαηδούν κι οι πέρδικες στ' απλάγια και στις ρεματιές
Χαρά και δυστυχιά ποτίσανε το χώμα
Πόσοι μ' εμίσησαν και θεν το θάνατό μου
μέρες και νύχτες περπατώ δίχως ψωμί δίχως νερό
ξένοι και ντόπιοι φύλακες ψάχνουν για να με εύρουν
Τζαβέλα μου περήφανε αγκάλιασέ με τώρα
αγκάλιασε και τίναξε το σώμα μου στο χώμα
για να στοιχειώσει ο όρκος μας της λευτεριάς το πότε
Στο φανοστάτη κρέμασαν τα δυο μας τα κεφάλια
πόσο ν' αντέξει κι ο καημός της προδοσιάς τα γλέντια
μην φοβηθείς μη γελαστείς πως πέθανα εχάθη
Και 'σεις βουνά μου κλάψτε με και πάρτε με μαζί σας
η άνοιξη κι αν λαχταρά ο κούκος δεν τη φέρνει
πότε ωρέ, πότε θα 'ρθει της ξαστεριάς το πότε,
οργή κι αντιλαλιά στενάζουν μες τα στήθια
γιατί δεν πρόκαμαν να πουν την άγραφη αλήθεια...
Μουσική-στίχοι: Γιάννης Τσιαντής (cardiotsiantis)
Οι τελευταίες ημέρες του Άρη Βελουχιώτη
Μουσική βασισμένη στα δημοτικά και παραδοσιακά μας τραγούδια.
Συμμετέχει με το κλαρίνο του ο Πετρολούκας Χαλκιάς
Από το album του λαβύρυθμου ''Πόλη - Εποχές - Άνθρωποι'
ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΖΕΡΒΑΣ : Ο ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ΠΟΛΕΜΑΡΧΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ (1941-1944 ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ) Ζέρβα από τον τάφο έβγα και δες
ΑπάντησηΔιαγραφήθ’αναστηθεί ξανά ο ΕΔΕΣ
για τη σημαία και το σταυρό
αν χρειαστεί και στο βουνό
εμείς δεν ξέρουμε ζυγό
για τη σημαία και το σταυρό
αν χρειαστεί και στο βουνό
εμείς δεν ξέρουμε ζυγό
Μύρισε θυμάρι και βασιλικό
λάμπει το φεγγάρι μες τον ουρανό
της κληρονομιάς εμείς συνεχιστές
στην κορυφή και πάλι, πάλι νικητές
Από το μνήμα έβγα, Ψαρρέ
ξύπνα αδικοχαμένε αητέ
δες τη γαλάζια τη γενιά
που’γινε ασπίδα και φωτιά
κόντρα στο δόλο και τη βιά
δες τη γαλάζια τη γενιά
που’γινε ασπίδα και φωτιά
κόντρα στο δόλο και τη βιά
Μύρισε θυμάρι και βασιλικό
λάμπει το φεγγάρι μες τον ουρανό
της κληρονομιάς εμείς συνεχιστές
στην κορυφή και πάλι, πάλι νικητές.