Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, ....

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2019

Ο Καραμανλής είχε αποδεχτεί το όνομα Μακεδονία για τα Σκόπια από το 2005!! Η Επιστολή προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους



Ο Καραμανλής είχε αποδεχτεί το όνομα Μακεδονία για τα Σκόπια από το 2005!!
Η Επιστολή του Κώστα Καραμανλή προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, στην οποία αναφέρει για την πρόταση Νίμιτς (ΟΗΕ) πως: «αν και απέχει από τις θέσεις μας, είμαστε έτοιμοι να την αποδεχθούμε ως βάση για την επίτευξη λύσης»....

Ο ίδιος ο Καραμανλής περιγράφει τα κύρια σημεία της πρότασης (που αποδέχεται ως βάση διαπραγμάτευσης):
*Διπλή ονομασία “Μακεδονία-Σκόπια” για διεθνή χρήση στον ΟΗΕ χωρίς δέσμευση των κρατών πως θα την αποκαλούν επίσημα και “Δημοκρατία της Μακεδονίας” για εσωτερική χρήση στην ΠΓΔΜ
*Χρήση του όρου Μακεδονία και στις δύο ονομασίες,
*Καμία συνταγματική αναθεώρηση, παραμένει στο σύνταγμά τους η ονομασία “Δημοκρατία της Μακεδονίας”
Ο Καραμανλής διαβεβαιώνει τον Μπους πως «Προσωπικά είμαι έτοιμος να στηρίξω μια συμφωνία τώρα» και καταλήγει χαρακτηριστικά: «εύχομαι ειλικρινά οι ΗΠΑ να στηρίξουν ενεργά αυτήν την πρόταση του OHE»…
Ευτυχώς!! Την πρόταση αυτή την απέρριψαν οι Σκοπιανοί!!

Και η μετάφραση:

Αθήνα 8 Απριλίου 2005

Αγαπητέ Τζορτζ.

Σε ευχαριστώ για το μήνυμα σου και τα ευγενικά σου λόγια τα οποία μου μετέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης.
Στην επιστολή σου με ημερομηνία 16 Νοεμβρίου 2004 επιβεβαίωσες τη στήριξή σου στις συνεχιζόμενες προσπάθειες του OHE να βρει λύση στο ζήτημα της ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, καθώς και την ετοιμότητά σου να ενστερνιστείς οποιαδήποτε λύση προκύψει από αυτές τις διαπραγματεύσεις.
Θα ήθελα λοιπόν, να σε ενημερώσω για τις πρόσφατες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (FYROM). Για πρώτη φορά από την υπογραφή της Ενδιάμεσης Συμφωνίας από τα δύο συμβαλλόμενα μέρη στις 13 Σεπτεμβρίου1995, ο ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, κ. Μάθιου Νίμιτς προχώρησε στην υποβολή πρότασης, υπό τη μορφή ενός πλήρους προσχεδίου απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του OHE, το οποίον αφορά την τελική διευθέτηση του εκκρεμούς αυτού ζητήματος.
Συγκεκριμένα η προτεινόμενη ονομασία από τον ειδικό διαμεσολαβητή είναι Republika Makedonija Skopje με σκοπό να χρησιμοποιείται αμετάφραστη. Αυτή η ονομασία θα χρησιμοποιείται για κάθε επίσημη χρήση εντός του συστήματος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Επιπλέον, η πρόταση ενθαρρύνει και άλλους διεθνείς οργανισμούς καθώς και κράτη, να επιλέγουν το προαναφερθέν όνομα για κάθε διεθνή επίσημη χρήση. Το συνταγματικό όνομα Republika Makedonija θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται για εσωτερική χρήση εντός της FYROM κάτι που σημαίνει ότι δεν απαιτείται καμία συνταγματική αλλαγή η οποία θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες στη Συμφωνία της Οχρίδας του2001.
Αυτή η πρόταση απέχει από τις θέσεις μας, αλλά θα ήμασταν έτοιμοι να την αποδεχθούμε ως βάση για την επίτευξη λύσης. Όπως είχα την ευκαιρία να σε ενημερώσω στην επιστολή μου με ημερομηνία 29 Νοεμβρίου2004, η Ελλάδα είναι έτοιμη να ολοκληρώσει γρήγορα τις συνομιλίες της Νέας Υόρκης. Επί 15 χρόνια διάφοροι παράγοντες εμπόδιζαν την επίτευξη λύσης μεταξύ των δύο κρατών. Προσωπικά είμαι έτοιμος να στηρίξω μια συμφωνία τώρα. Η Ελλάδα είναι, επομένως, διατεθειμένη να εισέλθει σε αυτό το τελευταίο στάδιο των διαπραγματεύσεων διατηρώντας θετική και εποικοδομητική στάση, για να επιτύχει μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Αυτό δεν θα επιτρέψει μόνο την πλήρη ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων, αλλά θα συμβάλει επίσης αποφασιστικά στη σταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής και θα άρει ένα μείζον εμπόδιο που βρίσκεται στο δρόμο της ενσωμάτωσης της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στις Ευρω-Ατλαντικές δομές.
Η πρόταση (Νίμιτς) παρέχει και στις δύο πλευρές ένα μοναδικό παράθυρο ευκαιρίας το οποίο θα συνεισφέρει στην περαιτέρω σταθεροποίηση της περιοχής. Είναι, επομένως, ζωτικής σημασίας σε αυτό το στάδιο και οι δύο πλευρές να στηρίξουν το σχέδιο πρότασης του OHE.
Λαμβάνοντας υπόψη τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη σταθεροποίηση της περιοχής εν γένει, καθώς και τις προκλήσεις που προκύπτουν από τον εν αναμονή προσδιορισμό του μελλοντικού καθεστώτος του Κοσσόβου, εύχομαι ειλικρινά οι ΗΠΑ να στηρίξουν ενεργά αυτήν την πρόταση του OHE.

Ειλικρινά δικός σου,
Κώστας Καραμανλής
Προς την Αυτού Εξοχότητα
George W.Bush

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.