Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, ....

Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019

ΟΜΙΛΙΑ ΠΟΥ ΕΚΦΩΝΗΣΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΕΛΦΩΝ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ


ΟΜΙΛΙΑ ΚΟΠΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΜΦΙΣΣΑΣ
12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019

Αγαπητοί συμπολίτες, φίλες και φίλοι,
Σας εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να έχετε ένα νέο έτος στο οποίο θα είστε όλοι σας και όλοι μας υγιείς και ευτυχισμένοι.
Μακάρι το 2019 να είναι η καθοριστική χρονιά που θα αισθανθούμε την αλλαγή προς το καλύτερο και ως Έλληνες θα αρχίσουμε να αισιοδοξούμε πάλι για το μέλλον των παιδιών μας. ....
Το εύχομαι και το ελπίζω.
Συνηθίζεται στην εκδήλωση αυτή να γίνεται ένας συνοπτικός απολογισμός πεπραγμένων και μια στοχοθεσία για τα επόμενα βήματα της δημοτικής αρχής.
Μετά από σχεδόν τεσσεράμισι χρόνια στο τιμόνι του Δήμου Δελφών, οφείλω να σας πω ότι έχω τη δυνατότητα να σας κοιτώ στα μάτια και να αισθάνομαι ότι υπήρξα δίκαιος και τίμιος απέναντί σας.
Δεν σας ξεγέλασα ποτέ για τις απόψεις μου και για τις προθέσεις μου, ούτε εγώ ούτε οι συνεργάτες μου.
Αυτό που σας είπαμε ότι θα πράξουμε πριν τις εκλογές, αυτό και πράξαμε.
Αν για κάτι πρέπει να είναι υπερήφανη μια οποιαδήποτε δημοτική αρχή, πρέπει να είναι για τη συνέπεια λόγων και έργων.
Για την αντιστοιχία ανάμεσα στο προεκλογικό της πρόγραμμα και στα πεπραγμένα της.
Εμείς πρέπει να είμαστε από τις λίγες δημοτικές αρχές ανά την Ελλάδα που και συγκροτημένο και συγκεκριμένο προεκλογικό πρόγραμμα είχαμε το 2014, αλλά και στο μέγιστο δυνατό βαθμό το υλοποιήσαμε και το υλοποιούμε μέσα στην τρέχουσα θητεία.
Θα παρακαλέσω τους συμπολίτες μου από τον υπόλοιπο Δήμο πλην Άμφισσας να δείξουν την κατανόησή τους, διότι σήμερα εδώ στην έδρα του Δήμου μας θα επικεντρωθώ σχεδόν αποκλειστικά στην πόλη της Άμφισσας, στα πεπραγμένα μας και στους σχεδιασμούς μας.
Είναι σχεδόν αδύνατον χρονικά να αγγίξω απόψε και τα θέματα των άλλων Δημοτικών Ενοτήτων, διότι ο απαιτούμενος χρόνος θα είναι πολύς και θα κουραστεί το ακροατήριό μας. Άλλωστε θα έχουμε αντίστοιχες ευκαιρίες για παρόμοιους μικρούς απολογισμούς σε όλο το εύρος του Δήμου Δελφών προσεχώς.
Στην Άμφισσα αυτή την τετραετία έχει υπάρξει μια μικρή κοσμογονία. Αυτό που με στενοχωρεί κάπως είναι ότι, όπως είναι φυσικό, λίγοι έχουν αντιληφθεί το εύρος της δουλειάς μας στην πόλη αυτή, διότι βέβαια σ’ αυτήν την χρονική περίοδο ασχοληθήκαμε μόνο με την ουσία και ελάχιστα μέχρι σήμερα με την επικοινωνία, αλλά κυρίως διότι τα αποτελέσματα του έργου στο συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό τους πρόκειται να φανούν στο προσεχές μέλλον.
Αυτό που με βεβαιότητα αντιλήφθηκαν οι Αμφισσείς είναι η κατακόρυφη αναβάθμιση στις εξυπηρετήσεις της καθημερινότητάς τους.
Η πόλη είναι πιο καθαρή και πιο τακτοποιημένη από ποτέ, μας λένε οι φίλοι της πόλης μας.
Μπήκαμε και καθαρίσαμε γειτονιές που είχαν να γίνουν παρεμβάσεις πολλά χρόνια. Κάστρο, Χάρμαινα, Παναγία, Πηγάδια, Άγιοι Ανάργυροι και σχεδόν όλα τα απομακρυσμένα σημεία της πόλης καθαρίστηκαν, ευπρεπίστηκαν και έγιναν προσβάσιμα.
Δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στα ιστορικά σημεία, τα οποία αναδεικνύουν το χαρακτήρα μας και το ένδοξο παρελθόν μας.
Αλλά και το κέντρο της πόλης αθόρυβα και συστηματικά ευπρεπίστηκε. Εκατοντάδες σημεία που έκρυβαν παγίδες (κομμένα σήματα, σπασμένα καπάκια φρεατίων, σχάρες ομβρίων, κενά στα πεζοδρόμια κ.λπ.) αποκαταστάθηκαν, εμβληματικά κτίρια επισκευάστηκαν και βάφτηκαν, μικροί πεζόδρομοι, πάρκα και πλατείες βελτιώθηκαν αισθητικά και λειτουργικά.
Οι ξένοι που μας επισκέπτονται σχεδόν πάντα μιλούν πλέον για την Άμφισσα με τα θερμότερα λόγια.
Ταυτόχρονα μια σειρά μικρών παρεμβάσεων με δικούς μας πόρους αντιμετώπισαν μια σειρά αντίστοιχα χρονιζόντων προβλημάτων και ταυτόχρονα δημιούργησαν προϋποθέσεις αναπτυξιακές, ώστε η πόλη να αποκτήσει έναν χαρακτήρα σύγχρονο, με σεβασμό ταυτόχρονα στη μεγάλη της παράδοση, αλλά πρωτίστως με σεβασμό στις ανάγκες των πολιτών και των επισκεπτών μας.
Αυτό που ίσως δεν έχει γίνει σαφές είναι ότι εμείς με ελάχιστα χρήματα κάναμε έργα που άλλοτε τα κοστολογούσαν και τα υπολόγιζαν πολλαπλάσια και τα εμφάνιζαν ως αδύνατα. Με 10.000 ή 20.000 ή 30.000 ευρώ κάναμε παρεμβάσεις, που σε άλλες εποχές ή με άλλους διαχειριστές θα κοστολογούνταν 100.000 ή 150.000 ευρώ ή και περισσότερα.
Να είμαι σαφής. Δεν υπαινίσσομαι σε καμία περίπτωση διαφθορά. Μιλώ ξεκάθαρα και αποκλειστικά για μια νέα διαχειριστική λογική της μέγιστης δυνατής εξοικονόμησης δυνάμεων και αποτελεσματικότητας. Αυτή άλλωστε τη λογική και πολιτική που οδήγησε στο οικονομικό θαύμα που πετύχαμε, για το οποίο θα αναφερθούμε εν ευθέτω χρόνω.
Με λίγα χρήματα επισκευάσαμε και αναδείξαμε το Κάστρο μας και το φέραμε σε μία σχετικά ευπρεπή κατάσταση, ενώ πριν παρουσίαζε μια εικόνα καθόλου τιμητική για όλους μας.
Το ίδιο συνέβη και στη Χάρμαινα, στο χώρο των Αγίων Αναργύρων, στα Πηγάδια και αλλού.
Με λίγα χρήματα από δικούς μας πόρους και με πολλή δουλειά επισκευάσαμε και ευπρεπίσαμε σχεδόν όλα τα σχολεία μας και τον Παιδικό μας Σταθμό στον οποίο προσθέσαμε και βρεφικό τμήμα.
Με λίγα χρήματα και πολλή δουλειά και με τη βοήθεια γονέων και εκπαιδευτικών πετύχαμε τη μεταστέγαση του Μουσικού Σχολείου Άμφισσας σ’ ένα κτίριο που του αρμόζει, μέσα από έναν απίστευτο γραφειοκρατικό αγώνα που στην αρχή έμοιαζε χαμένος, αλλά με καλό σχεδιασμό και επιμονή τον φέραμε σε αίσιο πέρας.
Με λίγα χρήματα και πολλή δουλειά και αφού ξεμπλέξαμε ένα νομικό κουβάρι, κατασκευάσαμε την πρόσβαση στις νέες εγκαταστάσεις του Τ.Ε.Ι. Άμφισσας, το οποίο και με δικές μας δυνάμεις «μετακομίσαμε» μέσα στο καλοκαίρι του 2015, ώστε αμέσως μετά να προχωρήσουμε στις εργασίες για το νέο Μουσικό Σχολείο, σ’ έναν δύσκολο και απαιτητικό αγώνα δρόμου.
Με λίγα χρήματα επισκευάσαμε και αναβαθμίσαμε κατακόρυφα μετά από πολλά χρόνια την αίθουσα εκδηλώσεων του Επαγγελματικού Λυκείου (και έγιναν αρκετές ακόμη σημαντικές παρεμβάσεις στο ίδιο σχολείο).
Με λίγα χρήματα και πολλή δουλειά αναβαθμίσαμε πλήρως το κλειστό γυμναστήριο «Χριστολιάς Καμπεράκης». Νέο παρκέ, εγκατάσταση πυρασφάλειας, πόρτες, παράθυρα, μονώσεις, ηλεκτρονικοί πίνακες και φυσικά αδειοδότηση του γηπέδου για πρώτη φορά.
Με λίγα χρήματα και πολλή δουλειά εγκαταστήσαμε μια πλήρη πληροφοριακή δίγλωσση σήμανση για τον επισκέπτη της πόλης, που αναδεικνύει περισσότερα από 20 μνημεία και 2 πολιτιστικές διαδρομές.
Με λίγα χρήματα και πολλή δουλειά εγκαταστήσαμε πίνακες ανακοινώσεων σε κεντρικά σημεία, ώστε και με την καλή συνεργασία των συμπολιτών μας εξαφανίστηκε το «χάλι» των μονίμως κολλημένων κηδειόχαρτων, ανακοινώσεων, αφισών κ.λπ. πάνω στους μεταλλικούς στύλους φωτισμού που δημιουργούσε αποκρουστικό θέαμα.
Με λίγα χρήματα και πολλή δουλειά αποκαταστήσαμε τις πολλές επικινδυνότητες και ολοκληρώσαμε το βοτσαλωτό στην ιστορική σκάλα του Αγίου Νικολάου.
Με λίγα χρήματα και πολλή δουλειά πραγματοποιήσαμε πολλές παρεμβάσεις για την εξυπηρέτηση των ΑμΕΑ (ράμπες σε πλατείες και πεζοδρόμια, αφαίρεση εμποδίων, απελευθέρωση κοινόχρηστων χώρων κ.λπ.).
Με λίγα χρήματα και πολλή δουλειά κατασκευάσαμε τον ανατολικό κόμβο εισόδου της Άμφισσας στο Γενικό Λύκειο, ένα έργο μεγάλης σημασίας για την οδική ασφάλεια, αλλά και για την εικόνα της πόλης.
Και άλλες σημαντικές μικρές και μεγάλες παρεμβάσεις έχουν γίνει ασφαλώς σε όλο το εύρος της πόλης, οι οποίες κατά τη γνώμη μας, έχουν αναβαθμίσει ουσιαστικά τη λειτουργία της και την εικόνα της.
Εύλογα όμως θα αναρωτηθεί κάποιος: Αυτό είναι το έργο της δημοτικής αρχής Παναγιωτόπουλου στην Άμφισσα;
Όχι. Τα πιο σημαντικά είναι μερικές δεκάδες ήδη υπό υλοποίηση ή στην τελική φάση πριν την έναρξή τους μεγάλα έργα και παρεμβάσεις, τα περισσότερα εκ των οποίων αποτελούν εκ του μηδενός δουλειά δική μας και άλλα (λιγότερα) αποτελούν συνέχεια δουλειάς προηγούμενων δημοτικών αρχών, την οποία όμως ενισχύσαμε αποφασιστικά και πολλές φορές επανασχεδιάσαμε προς το καλύτερο.
Δεν θα μιλήσω εδώ για αμφίβολα έργα, μολονότι στα περισσότερα από αυτά έχουν ήδη υποβληθεί καλά τεκμηριωμένες προτάσεις (όπως πάντα) σε χρηματοδοτικά προγράμματα και ευλόγως αναμένουμε εντάξεις και υλοποίηση των έργων. Τέτοια είναι η αναβάθμιση του δημοτικού σταδίου Άμφισσας με την κατασκευή ταρτάν στίβου, η αντικατάσταση του συνθετικού χλοοτάπητα στο γήπεδο της Προοδευτικής, η ενεργειακή αναβάθμιση του ΕΠΑΛ, το αντιπλημμυρικό έργο από τη Φιλαρμονική έως την Παιδική Χαρά κ.α.
Θα μιλήσω αποκλειστικά για έργα που ήδη υλοποιούνται ή τα έχουμε εντάξει σε προγράμματα χρηματοδότησης και επίκειται η υλοποίησή τους, έργα που με την ολοκλήρωσή τους θα αλλάξουν με βεβαιότητα την πόλη προς το καλύτερο.
1.    Ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής με τη Μονάδα Κομποστοποίησης και η επέκτασή του. Έργο που ωρίμασε ήδη από τη δημοτική αρχή Ασημάκη Ασημακόπουλου και εν συνεχεία από την πρώτη καλλικρατική περίοδο στο Δήμο Δελφών, στη θητεία του Νίκου Φουσέκη.
Συμβασιοποιήθηκε όμως από εμάς το καλοκαίρι του 2015, αφού χρειάστηκε να ξεπεράσουμε πολλά σοβαρά εμπόδια και υλοποιείται (δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι κανείς άλλος δεν πρόλαβε να συμβασιοποιήσει τότε άλλα έργα που ήταν στο ίδιο περίπου στάδιο, αντίθετα άλλες πόλεις χρειάστηκαν επιπλέον 1-2 χρόνια). Το έργο βρίσκεται στο τελικό στάδιο, αφού χρειάστηκε επίσης να λύσουμε πολλά ζητήματα κατά το χρόνο υλοποίησης της σύμβασης και προβλέπεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του το προσεχές καλοκαίρι.
Το πιο σημαντικό που έχουμε πετύχει είναι η χρηματοδότηση νέας μελέτης που εκπονείται και η οποία οδηγεί, σύμφωνα με την πρόσκληση του Υπουργείου, υποχρεωτικά σε νέο έργο της τάξης των 5 εκατομμυρίων ευρώ, για τη δημιουργία ολοκληρωμένης Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (Μ.Ε.Α.).
Με απλά λόγια ενώ ο αρχικός σχεδιασμός του έργου προέβλεπε την επεξεργασία με κομποστοποίηση μόνο των οργανικών αποβλήτων (αποφάγια κ.λπ.), που αντιστοιχούσε στην καλύτερη περίπτωση στο 15% των συνολικών σκουπιδιών, με το νέο έργο που ωριμάζουμε θα υπάρχει μια πλήρης μονάδα που θα επεξεργάζεται και τον πράσινο και τον μπλε κάδο. Εκτιμούμε ότι θα φτάσουμε σε ποσοστό επεξεργασίας και ανάκτησης περίπου στο 70%, που σημαίνει εν τέλει ότι στο Χ.Υ.Τ.Υ. (στη λακκούβα…) θα καταλήγει ένα πολύ μικρό ποσοστό των απορριμμάτων και ο χρόνος λειτουργίας του θα παραταθεί κατά πολύ, με αντίστοιχα μεγάλα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη.
Επί της θητείας μας είναι ακόμη η αλήθεια ότι η Άμφισσα έχει θεσμικά κατοχυρωθεί ως ένας από τους 4 κύριους πόλους διαχείρισης απορριμμάτων της Στερεάς Ελλάδας (μαζί με Λαμία, Χαλκίδα και Θήβα). Αυτό προβλέπει πλέον το καταστατικό του Περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και εκεί οδεύουμε με αποφασιστικά βήματα, γεγονός που θα αποβεί σύντομα εξαιρετικά ωφέλιμο για την περιοχή μας.
2.              Το νέο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Άμφισσας. Ένα έργο, όραμα πολλών ανθρώπων στην περιοχή μας, που μελετήσαμε εκ του μηδενός, το ωριμάσαμε και το εντάξαμε σε χρηματοδοτική πρόσκληση της Περιφέρειας (περίπου 1,5 εκατομμυρίου ευρώ). Έχουν κατ’ ουσίαν ολοκληρωθεί οι διαγωνιστικές διαδικασίες και τις επόμενες εβδομάδες συμβασιοποιείται για να ξεκινήσει η υλοποίησή του. Ένα έργο ζητούμενο πολλών ετών, που θα εξυπηρετήσει βέβαια και τις ανάγκες του 1ου Δημοτικού Σχολείου Άμφισσας.
3.              Το Διυλιστήριο της Άμφισσας. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, όπως λένε λαϊκά, «δεν είχε μπει ούτε βίδα». Εκτός από κάποιες μικροσυντηρήσεις το Διυλιστήριο από το οποίο υδρεύεται το 70% του πληθυσμού του Δήμου, δεν είχε δει εδώ και δεκαετίες καμία αναβάθμιση. Εμείς, εκτός του ότι πραγματοποιήσαμε με δικούς μας πόρους αρκετές απαραίτητες μικρο-επεμβάσεις, καταφέραμε και εντάξαμε με δικές μας ενέργειες εκ του μηδενός σε χρηματοδότηση έργο περίπου 1 εκατομμυρίου ευρώ για την αναβάθμισή του. Το έργο είναι πλήρως ώριμο και αδειοδοτημένο και πολύ σύντομα θα δημοπρατηθεί.
4.              Ο Βιολογικός Καθαρισμός της Άμφισσας. Παρόμοια περίπτωση με το Διυλιστήριο. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, θα φτάσουμε σήμερα να αναβαθμίσουμε την εγκατάσταση, χάρη σ’ ένα έργο που μελετήσαμε, ωριμάσαμε και εντάξαμε σε χρηματοδότηση της τάξης των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ. Το έργο επίσης είναι πλήρως ώριμο και αδειοδοτημένο και τις προσεχείς εβδομάδες θα δημοπρατηθεί.
5.              Η Πράξη Εφαρμογής Επέκτασης Σχεδίου Πόλης Άμφισσας. Σχεδιασμένη ήδη από το 1990 με Προεδρικό Διάταγμα, δυστυχώς χρειάστηκαν 26 ολόκληρα χρόνια (μέχρι την άνοιξη του 2016) για να ανατεθεί από εμάς η Πράξη Εφαρμογής της. Έργο για το οποίο δώσαμε μεγάλο αγώνα και το οποίο βρίσκεται στο τελικό στάδιο (στη γ΄ φάση), που πρακτικά σημαίνει ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα ολοκληρωθεί, αποδίδοντας στην πόλη περίπου 500 νέα οικόπεδα.
Αυτό προφανώς θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο αν είχε πραγματοποιηθεί πριν 20 ή 25 χρόνια και θα είχε αποτρέψει αρκετά δεινά που προέκυψαν. Έστω και τώρα όμως θα αποτελέσει μια μεγάλη παρακαταθήκη για τις επόμενες δεκαετίες και για καλύτερες εποχές στην οικοδομική δραστηριότητα και στην ανάπτυξη της χώρας και γι’ αυτό προσωπικά το αξιολογώ ως μια από τις κορυφαίες προσπάθειές μας.
6.              Ο περιφερειακός δρόμος προς το Κάστρο. Όραμα θερινής νυκτός για πολλές δεκαετίες, ένα έργο που ούτε κι εμείς πιστεύαμε το 2014 ότι θα φτάναμε τόσο σύντομα στην έναρξη της υλοποίησής του. Το μελετήσαμε εκ του μηδενός, το ωριμάσαμε και το εντάξαμε, μέσω της Περιφέρειας, σε χρηματοδότηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της τάξης σχεδόν 4 εκατομμυρίων ευρώ. Με λίγη καλή θέληση από τις κεντρικές κρατικές υπηρεσίες, το έργο κατά την πορεία που έχει λάβει θα δημοπρατηθεί μέσα στο 2019.
Ο δρόμος θα ξεκινά με κόμβο από το ύψος της εκκλησίας της Αγίας Τριάδας (στην Ε.Ο. προς Αγία Ευθυμία), θα κυκλώνει την επέκταση σχεδίου πόλης πίσω από το Νοσοκομείο και θα ακολουθεί παράλληλη πορεία σε απόσταση περίπου 100 μέτρων πάνω από τον οικισμό Δροσοχωρίου και τη Χάρμαινα μέχρι να φτάσει στο Κάστρο, ενώ προβλέπονται και δύο χώροι στάθμευσης στη Χάρμαινα και στο Κάστρο. Πρόκειται κατά τη γνώμη μας για το κατεξοχήν αναπτυξιακό έργο της πόλης που θα αναδείξει και θα κάνει προσβάσιμα τα σημαντικότατα μνημεία και αξιοθέατά της.
7.               Η βιοκλιματική αρχιτεκτονική ανάπλαση της Πλατείας Ησαΐα. Ένα έργο πλήρως αδειοδοτημένο, που πρόσφατα μόλις προεντάχθηκε σε χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο. Η κεντρική μας πλατεία χρειάζεται μια αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση, όπως όλοι μας ομολογούμε από ετών, με σεβασμό όμως στην παράδοση της πόλης.
Για το λόγο αυτό η αρχιτεκτονική μελέτη που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής και από το Υπουργείο Πολιτισμού, ενσωματώνει στην σχεδιαζόμενη παρέμβαση όλα τα βασικά υφολογικά στοιχεία της σημερινής πλατείας, όπως είναι το μνημείο του Ησαΐα, το στρογγυλό σιντριβάνι στη θέση που είναι και σήμερα, όλα τα υφιστάμενα παρτέρια, όλα τα δέντρα και τους περίπου 30 φοίνικες, τους χώρους για τα τραπεζοκαθίσματα κ.λπ.
Η βούλησή μας είναι να έχουμε μια πλατεία που ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες θα προσφέρει πιο άνετες συνθήκες για τους θαμώνες της και ταυτόχρονα θα αναβαθμίσει την εικόνα της με πιο όμορφα και φιλικά στο περιβάλλον υλικά. Εκτιμούμε πως θα δημοπρατηθεί πριν το προσεχές καλοκαίρι, ώστε να εκτελεστεί τον επόμενο χειμώνα.
8.              Το πάρκο της Ελιάς. Δική μας αποκλειστική σύλληψη και διαδικασία, βασίζεται στην άποψή μας ότι η πόλη πρέπει να έχει ένα πάρκο αναψυχής και περιπάτου. Μετά από μεγάλη κινητοποίηση δύο περίπου ετών, πετύχαμε την παραχώρηση του χώρου από τον Ο.Α.Ε.Δ., αμέσως προχωρήσαμε στην εκπόνηση μελέτης, δημοπρατήσαμε το έργο και τις επόμενες εβδομάδες συμβασιοποιείται και εκτελείται.
Όχι μόνο η Άμφισσα θα αποκτήσει ένα όμορφο πάρκο ακριβώς στην κύρια είσοδό της, αλλά ταυτόχρονα θα λειτουργεί και ως ένας χώρος εκπαίδευσης για τα σχολεία, ενώ με την κατασκευή περιμετρικού πεζοδρομίου θα επιτύχουμε επιτέλους τη σύνδεση του οικισμού Εργατικών Κατοικιών ΙΙΙ με την πόλη, ενώ σήμερα είναι αποκομμένος.
9.              Χώροι στάθμευσης στο Κέντρο της Άμφισσας. Με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο, κατασκευάσαμε δύο πολύ λειτουργικά και φιλικά στο περιβάλλον (πράσινα) πάρκινγκ. Τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται και ο ηλεκτροφωτισμός, ώστε η πόλη σε καίρια σημεία να μπορεί να προσφέρει άνετους χώρους στάθμευσης σε απόσταση βαδίσματος ενός λεπτού από την αγορά.
10.        Ο χώρος στάθμευσης βαρέων οχημάτων. Πρόκειται για ένα έργο που επίσης το ξεκινήσαμε εκ του μηδενός. Αποκτήσαμε το χώρο των 13 στρεμμάτων πάνω από το Βιοτεχνικό Πάρκο και εκπονήσαμε τη μελέτη, την οποία και αδειοδοτήσαμε. Εντάχθηκε πριν λίγους μήνες στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με ποσό περίπου 450.000 ευρώ και επίκειται η δημοπράτησή του. Το έργο θα επιλύσει ένα χρόνιο πρόβλημα των αυτοκινητιστών, που θα μπορούν να σταθμεύουν τα οχήματά τους σ’ έναν ασφαλή χώρο και ταυτόχρονα θα ανακουφίσει την πόλη από το φόρτο των μεγάλων οχημάτων.
11.   Δημιουργία Μουσείου Ελληνικής Επανάστασης στην οικία Πανουργιά. Ένα κτιριακό έργο, χρηματοδοτημένο από τις (παλιές, καλές…) αστικές αναπλάσεις, στο οποίο η παρούσα δημοτική αρχή συνέβαλε αποφασιστικά για την υλοποίησή του λόγω προβλημάτων στην αρχική μελέτη, έπρεπε να ολοκληρωθεί με την εγκατάσταση ενός σπουδαίου Μουσείου για την Ελληνική Επανάσταση.
Ήδη αυτή τη στιγμή που μιλάμε, το μεγαλύτερο μέρος της μόνιμης έκθεσης έχει τοποθετηθεί σε συνεργασία με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Παλαιά Βουλή) και άλλους σημαντικούς φορείς και τις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία του, ώστε να εγκαινιαστεί επίσημα στη φετινή επέτειο της Απελευθέρωσης του Κάστρου των Σαλώνων. Η δουλειά που έχει γίνει, με χρηματοδότηση από δικούς μας πόρους, είναι εξαιρετική και θα αποδώσει στην Άμφισσα ένα σημαντικό τοπόσημο για το οποίο θα είμαστε υπερήφανοι.
12.  Αναβάθμιση Ειδικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.). Το «Ειδικό Γυμνάσιο» της Άμφισσας καταφέραμε πρώτον να το αποκτήσουμε ως ακίνητο (γιατί μέχρι πέρυσι δεν ανήκε δυστυχώς στο Δήμο) και με βάση αυτή την κίνηση στη συνέχεια να εντάξουμε σε χρηματοδότηση έργο κτιριακής αναβάθμισης, που ήδη δημοπρατείται σε λίγες ημέρες.
Δείχνουμε έμπρακτα το ενδιαφέρον μας για την Ειδική Εκπαίδευση με ολοκληρωμένη προσέγγιση και αν μη τι άλλο, η παρούσα δημοτική θητεία θα αποδώσει στα Ειδικά Σχολεία της πόλης τις υποδομές που τους αξίζουν.
13.  Εκπαιδευτικό Κέντρο Διάσωσης. Στο παλιό κλειστό γυμναστήριο (μπαλόνι) σύντομα δημοπρατείται έργο, πλήρως χρηματοδοτούμενο, ώστε ο χώρος να μετατραπεί σ’ ένα εκπαιδευτικό πεδίο για τις διασωστικές ομάδες απ’ όλη την Ελλάδα.
14.  Κατασκευή γηπέδων τένις στην πλατεία Παπανδρέου. Η πλατεία αυτή, για την οποία ταυτόχρονα πλησιάζουμε στη λύση για την οριστική απαλλοτρίωση των ιδιοκτησιών (πρόβλημα ηλικίας 50 ετών…), σύντομα θα αποκτήσει μια πλήρη υποδομή για δύο γήπεδα τένις, ώστε να μπορεί να φιλοξενεί ακόμη και αγώνες. Το έργο είναι ενταγμένο σε χρηματοδότηση και πολύ σύντομα δημοπρατείται.
15.  Μόνωση Στέγης Γυμνασίου Άμφισσας. Ένα έργο απαραίτητο για το νεώτερο κτίριο του Γυμνασίου (τη λευκή πτέρυγα), καταφέραμε και αυτό να το εντάξουμε σε χρηματοδότηση και δημοπρατείται πολύ σύντομα.

Προφανώς δεν είναι μόνο τα ανωτέρω. Είναι πραγματικά και πολλά άλλα που έχουν γίνει ή έχουν προγραμματιστεί για να υλοποιηθούν στην πόλη της Άμφισσας.
Είναι σαφές, κατά τη γνώμη μου, ότι αυτός ο απαιτητικός προγραμματισμός συνιστά έναν πρωτοφανή ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την πόλη, με προοπτική μεγάλου βάθους χρόνου.
Η δουλειά αυτή για την ένταξη σε χρηματοδότηση τόσων έργων απαιτούσε συμπαραστάτες και συμμάχους.
Οφείλω να ευχαριστήσω από αυτό το βήμα για την άριστη συνεργασία την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σε όλη της την εκπροσώπηση ιεραρχικά (Περιφερειάρχη, Αντιπεριφερειάρχη, περιφερειακούς συμβούλους, τεχνικές υπηρεσίες, διαχειριστική αρχή).
Οφείλω να ευχαριστήσω και τα Υπουργεία και το Βουλευτή Φωκίδας για τα έργα στα οποία συνέβαλαν.
Οφείλω να ευχαριστήσω τις συναρμόδιες Υπηρεσίες, που μέσα από ένα πολύ δύσκολο θεσμικό πλαίσιο, μας αδειοδοτούν (Αρχαιολογία, Αποκεντρωμένη Διοίκηση κ.λπ.).
Αυτό που δεν υποψιάζονται συνήθως οι πολίτες, είναι ότι για να εκτελέσεις ένα έργο, το δύσκολο και απαιτητικό στάδιο είναι εκείνο της μελέτης, της ωρίμανσης και αδειοδότησης (με τα σημερινά δεδομένα διαρκεί από 2 έως 4 χρόνια, ανάλογα την περίπτωση). Εμείς αυτά τα δύσκολα στάδια τα έχουμε διέλθει με επιτυχία και είμαστε έτοιμοι να απολαύσουμε τους καρπούς των κόπων μας.
Οφείλω να ευχαριστήσω πρωτίστως και μέσα από την καρδιά μου το προσωπικό και τους συνεργάτες του Δήμου Δελφών, που με μόχθο και ένταση ανταποκρίθηκαν και ανταποκρίνονται στο τόσο απαιτητικό αυτό πρόγραμμα.
---------------------------------------------------------------------
Φέρνω τώρα νοερά τον εαυτό μου σε χρόνο που δεν ήμουν Δήμαρχος και σκέφτομαι ότι κάπου εδώ θα αναρωτιόμουν: Οκ, καλά τα έργα και η καθημερινότητα. Όμως αυτό είναι η ανάπτυξη και η κοινωνική πρόοδος για έναν τόπο;
Απαντώ: Με βεβαιότητα όχι!
Ή τουλάχιστον, δεν είναι μόνο αυτό!
Η ανάπτυξη απαιτεί μια σειρά πιο ριζοσπαστικών ενεργειών, που κυρίως έχουν να κάνουν με την καλλιέργεια μιας εξωστρεφούς και δυναμικής νοοτροπίας στην κοινωνία. Με αυτό το κεφάλαιο θα κλείσω την ομιλία μου:
·  Το πρώτο πράγμα που έχεις να κάνεις σε μια πόλη που βρίσκεται σε μια προϊούσα από δεκαετίες παρακμή (ας το παραδεχτούμε…), είναι να τονίσεις και να τονώσεις το αίσθημα τοπικής υπερηφάνειας. Να πιστέψουν όλοι και ιδίως η νέα γενιά ότι μεγαλώνουν και ζουν σε μια σημαντική πόλη. Πράγμα άλλωστε που στην περίπτωσή μας είναι απολύτως αληθές!
Εμείς δουλέψαμε ουσιαστικά στον τομέα αυτόν, με τους εξής άξονες:
1.    Να προβάλλουμε πανελληνίως τα θέματα, τα οποία χαρακτηρίζουν και τιμούν την Άμφισσα. Τέτοια είναι η Ελληνική Επανάσταση (στις επετειακές γιορτές της οποίας η πόλη μας αρχίζει να αποκτά κεντρικό ρόλο), οι Απόκριες (τις οποίες αναβαθμίσαμε ως εορτές και προβάλαμε ακόμη περισσότερο). Τέτοια είναι η προβολή και ανάδειξη των σπουδαίων μνημείων μας.
2.  Σημαντικότατο θέμα προς αξιοποίηση είναι και η μακραίωνη αναπόσπαστη σύνδεση με τους Δελφούς. Άμφισσα και Δελφοί αποτελούν έναν άξονα μέσα στους αιώνες και ως τέτοιον εμείς αντιμετωπίσαμε τη σχέση των δύο γειτονικών πόλεων. Δεν είναι τυχαίες ενέργειες η ίδρυση του Δελφικού Οικονομικού Φόρουμ και του Φεστιβάλ Δελφών. Είναι κινήσεις με ήδη μεγάλη πανελλήνια και ευρύτερη επίδραση, που αν συνεχίσουν να στηρίζονται, όπως εμείς πράξαμε, μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο για τον ιστορικό τόπο μας.

·  Το δεύτερο πράγμα που έχεις να κάνεις (όχι βέβαια χρονικά ή ιεραρχικά) είναι να στρέψεις σταδιακά την πόλη σε μια λογική τουριστικής ανάδειξης και αξιοποίησης. Η Άμφισσα είναι μια όμορφη πόλη, κατάσπαρτη από σπουδαία μνημεία. Όποιος δε μπορεί να το αντιληφθεί αυτό, είναι δικό του πρόβλημα. Αυτό όμως δε μπορεί να γίνει πρόβλημα της πόλης.
Προκειμένου μια πόλη να γίνει ευχάριστη για τον επισκέπτη, πρέπει να διαμορφωθεί όχι με γνώμονα τις (καλές ή κακές) συνήθειες των ντόπιων, αλλά τις ανάγκες των επισκεπτών (όχι μόνο των τουριστών, αλλά παντός είδους). Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται μια σειρά ενεργειών από αυτές που ανέφερα πιο πάνω για την αναβάθμιση και ανάδειξη των μνημείων μας.
Τέτοια είναι λ.χ. η συνεργασία με τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδας σ’ ένα πενταετές τουλάχιστον πρόγραμμα μελέτης και παρεμβάσεων στο Κάστρο της Άμφισσας, το οποίο άρχισε από το 2018 να εκτελείται και φέρνει για πρώτη φορά το κορυφαίο μνημείο μας στο επίκεντρο μιας συστηματικής έρευνας και επιχείρησης ανάδειξης.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η τόσο πολυσυζητημένη κυκλοφοριακή ρύθμιση της πόλης (χωρίς ασφαλώς να αποτελεί αυτό μόνο ζήτημα τουριστικής ανάπτυξης, αλλά και βιώσιμης κινητικότητας και ποιότητας ζωής). Η Άμφισσα χρειαζόταν να αποκτήσει έναν κεντρικό εμπορικό πεζόδρομο και τον απέκτησε. Τον πεζόδρομο Γιαγτζή.
Έναν πεζόδρομο που συνεχώς θα ομορφαίνει και θα αναδεικνύεται ακόμη περισσότερο, ώστε να αποτελεί σύντομα το πιο βασικό εμπορικό όπλο του κέντρου της πόλης έναντι άλλων σημαντικών ανταγωνιστών που ασφαλώς υπήρχαν και θα υπάρχουν και μάλιστα συνεχώς πιο ισχυροί (γειτονικές μεγάλες πόλεις, εμπορικά κέντρα Αθήνας, μεγάλα σούπερ μάρκετ της περιοχής κ.λπ.).
Είναι σαφές ταυτόχρονα ότι για να πετύχει μια πεζοδρόμηση σ’ έναν κεντρικό δρόμο απαιτείται γύρω της μια ευρύτερη κυκλοφοριακή ρύθμιση και αρκετά ακόμη μέτρα, γιατί άλλως θα αποτύχει με βεβαιότητα (υπάρχουν ιστορικά παραδείγματα…). Επιπλέον χρειάζεται και η υποστήριξη από διάφορες άλλες κρατικές Υπηρεσίες, δεδομένου ότι ο Δήμος Δελφών από το 2013 δεν διαθέτει Δημοτική Αστυνομία, διότι τότε καταργήθηκε νομοθετικά.
Θέλω να τονίσω με έμφαση ότι η πεζοδρόμηση της οδού Γιαγτζή, για κάποιους που τυχόν επέδειξαν κοντή μνήμη, δεν ήταν μόνο επιλογή Παναγιωτόπουλου (που ήταν βέβαια… και άλλωστε όλοι το γνώριζαν αυτό ήδη πριν τις εκλογές), αλλά μιας σειράς δημοτικών αρχών.
Επί της πρώτης θητείας Νικολάου Φουσέκη (περίπου προ εικοσαετίας) ο δρόμος αυτό διαμορφώθηκε με αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά πεζοδρόμου, δηλαδή ουσιαστικά χωρίς πεζοδρόμια.
Στα τέλη της δεύτερης θητείας Φουσέκη και σε όλη τη διάρκεια της δημοτικής αρχής Ασημάκη Ασημακόπουλου έγινε η επεξεργασία του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Άμφισσας, στο οποίο ο δρόμος αυτός χαρακτηρίστηκε ως πεζόδρομος.
Τον Αύγουστο του 2010 (λίγο πριν τη λήξη της θητείας Ασημακόπουλου) το Γ.Π.Σ. Άμφισσας ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Αμφίσσης με την οδό Γιαγτζή χαρακτηρισμένη ως πεζόδρομο.
Λίγους μήνες πριν ο Ασημάκης Ασημακόπουλος επιχείρησε να μετατρέψει τη Γιαγτζή σε πεζόδρομο, αλλά λόγω των τότε αντιδράσεων, ανέστειλε την εφαρμογή του μέτρου.
Στα τέλη του 2013 (επί θητείας και πάλι Φουσέκη), το Δημοτικό Συμβούλιο Δελφών ενέκρινε εκ νέου το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Άμφισσας με την οδό Γιαγτζή πάντα χαρακτηρισμένη ως πεζόδρομο! Εν τέλει το Γ.Π.Σ. Άμφισσας κυρώθηκε και δημοσιεύτηκε σε Φ.Ε.Κ. στις 31 Δεκεμβρίου 2013 και έκτοτε αποτελεί Νόμο του ελληνικού κράτους.
Αυτά για την ιστορία.
Κλείνοντας για τον τουρισμό, στον οποίο εγώ πιστεύω ακράδαντα ως αναπτυξιακή προοπτική για την πόλη, σας καλώ όλους να συστρατευτείτε στην προσπάθεια αυτήν. Ο τουρισμός είναι κυρίως ζήτημα επιχειρήσεων και επαγγελματιών. Κάποιοι δειλά δειλά έχουν πάρει στην Άμφισσα αυτόν το δρόμο. Πρέπει να διευρυνθεί αποφασιστικά η προσπάθειά τους και εμείς είμαστε εδώ για να ενθαρρύνουμε και να στηρίξουμε κάθε καλή πρωτοβουλία. Και ήδη το πράττουμε, όπως ξέρουν όλοι αυτοί που έχουν τέτοιες ανησυχίες.
Η πόλη αξίζει πολλά, αρέσει στον έξω κόσμο και αυτό πρέπει να το πιστέψουμε και να βρούμε τρόπο να το αξιοποιήσουμε άμεσα!

·  Το τρίτο πράγμα που απαιτείται να πράξεις, υπό τις σημερινές συνθήκες, είναι η στήριξη της δοκιμαζόμενης σκληρά κοινωνίας και ιδίως των πιο φτωχών και αδύναμων. Είναι ένας τομέας στον οποίο έχουμε κάνει ουσιώδη πράγματα:
1.     Ιδρύσαμε νέες σημαντικές κοινωνικές δομές, όπως τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, το Κέντρο Κοινότητας και τις υποστηρίξαμε στα πρώτα τους βήματα με τρόπο κατά κοινή ομολογία πολύ ικανοποιητικό.
2.   Στηρίξαμε τις παλαιότερες κοινωνικές δομές, τις οποίες αναβαθμίσαμε πολύ ουσιαστικά, ώστε να προσφέρουν ευρύτερο έργο. Τέτοιες είναι λ.χ. οι Παιδικοί μας Σταθμοί, το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», που σήμερα αποτελούν το βασικότερο σύμμαχο των συμπολιτών μας στις κοινωνικές και προνοιακές τους ανάγκες.
3.   Επιχειρήσαμε να ασχοληθούμε με μεγάλη σοβαρότητα και να «ανοίξουμε» το δύσκολο κεφάλαιο των «Ρομά», στο οποίο δεν εμφανιστήκαμε ως «Πόντιοι Πιλάτοι», αλλά προσπαθήσαμε και συνεχίζουμε την προσπάθεια να δώσουμε μικρές ή μεγαλύτερες λύσεις.
Στο θέμα αυτά δεν υπάρχουν μαγικά ραβδιά και ιδανικές λύσεις. Αφουγκραστήκαμε τον παλμό της τοπικής κοινωνίας και τις βαθιές ανησυχίες της και ματαιώσαμε την αρχική σκέψη για τη δημιουργία ενός οργανωμένου προσωρινού οικισμού. Συνεχίζουμε ωστόσο να συνεργαζόμαστε εντατικά με τις κεντρικές κρατικές Υπηρεσίες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ένα ζήτημα που οπωσδήποτε χρήζει ενασχόλησης και όχι εθελοτυφλίας, που μπορεί να είναι βολική πολιτικά, αλλά βλάπτει την πόλη μακροπρόθεσμα.

·  Το τέταρτο πράγμα είναι η έμφαση στην παραγωγική διαδικασία και στις επενδύσεις. Εμείς και στον τομέα αυτόν, παρά τις διαμορφωμένες δυσμενέστατες συνθήκες, επιδείξαμε μεγάλη πρωτοβουλία:
1.    Κυνηγήσαμε και υλοποιούμε μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις σε όλη την έκταση του Δήμου, που σύντομα αρχίζουν να αποφέρουν σημαντικότατα οφέλη για τον τόπο μας.
Τέτοια είναι η εγκατάσταση του μεγάλου αιολικού πάρκου στη Δεσφίνα που βαίνει προς ολοκλήρωση στους επόμενους μήνες, μια επένδυση, ύψους περίπου 130 εκατομμυρίων ευρώ, που θα αποδώσει ιδιαίτερα μεγάλα άμεσα και έμμεσα κέρδη στο Δήμο μας.
Τέτοια ακόμη επένδυση είναι η αντικατάσταση του συνόλου του οδοφωτισμού του Δήμου (περίπου 10.000 φωτιστικά σημεία) με σύγχρονο και ταυτόχρονα οικονομικό οδοφωτισμό με σύμβαση παραχώρησης. Η επένδυση που συμβασιοποιείται μέσα στον επόμενο μήνα, είναι της τάξης των 5 εκατομμυρίων ευρώ περίπου και θα αποδώσει σημαντικά άμεσα και έμμεσα οφέλη στο Δήμο μας.
2.              Σχεδιάζουμε με πολύ συστηματικό τρόπο μια πολύ μεγάλη τουριστική επένδυση, την οποία έχει ενστερνιστεί, την χρηματοδοτεί και την ωριμάζει μελετητικά ο επίσημος Οργανισμός Επενδύσεων του ελληνικού κράτους, το Enterprise Greece. Την προσεχή Δευτέρα παρουσιάζουμε σε σύσκεψη με τους φορείς του τόπου το σημερινό στάδιο ωρίμανσης της Επένδυσης αυτής, η οποία οδεύει τάχιστα για εισαγωγή στην αρμόδια διυπουργική Επιτροπή και εν συνεχεία για διεθνή διαγωνισμό.
Πρόκειται για αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου μας και δευτερευόντως αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας, στις θέσεις «Πλαγιά» Σερνικακίου, «Αρμύρες» Κίρρας και στους «Γαλλικούς Μόλους» της Ιτέας, με στόχο να κατασκευαστούν μεγάλες και υπερσύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες, ένα πλήρες συνεδριακό κέντρο, ένα πολυτελές παραθεριστικό χωριό, ένα κέντρο ευεξίας και άλλες παρόμοιες εγκαταστάσεις.
Μετά από 4 χρόνια μεγάλης προσπάθειας από μέρους μας, το σχέδιο θεωρείται ως ένα από τα πιο ώριμα πανελληνίως, ενώ η εκτίμηση των ιθυνόντων του Enterprise Greece είναι ότι θα υπάρξει σοβαρό διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον (και γι’ αυτό άλλωστε επενδύουν οι ίδιοι και υποστηρίζουν τόσο αποφασιστικά το εγχείρημα).
Νομίζω ότι ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί τα πολλαπλασιαστικά οφέλη από την υλοποίηση μιας τόσο μεγάλης επένδυσης στον τόπο μας.
3.              Δουλεύουμε συστηματικά (και παρά το ελάχιστο εύρος των αρμοδιοτήτων μας στον τομέα αυτόν) και πάνω στην αξιοποίηση του Ελαιώνα μας και στην ανάδειξη της Ελιάς Αμφίσσης και του ελαιολάδου μας.
Από μια σειρά επιτυχημένων πρωτοβουλιών που αναλάβαμε (συνεργασία με Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, εκπόνηση Διαχειριστικού Σχεδίου Ελαιώνα Άμφισσας κ.λπ.), θα σταθώ μόνο στην τελευταία προοπτική που ανοίξαμε με τη συνεργασία με ένα από τα σπουδαιότερα Πανεπιστήμια του κόσμου, το αμερικανικό Γέηλ.
Το Γέηλ έχει αποφασίσει να ιδρύσει Ινστιτούτο Ελιάς, προκειμένου να συμβάλει αποφασιστικά στην εισαγωγή του τροφίμου στην καθημερινή διατροφή του μέσου Αμερικάνου. Ως ερευνητικό πεδίο του σχεδίου τους επέλεξαν τους «Δελφικούς Ελαιώνες», δηλαδή τον Ελαιώνα της Άμφισσας και την επόμενη τριετία σκοπεύουν να εκπονήσουν (σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) ένα πλήρες ερευνητικό πρόγραμμα, που στο τέλος του θα πιστοποιεί την κορυφαία διατροφική αξία της Ελιάς Αμφίσσης και του ελαιολάδου μας.
Κι εδώ νομίζω ότι ο καθένας μας μπορεί να αντιληφθεί την τεράστια σημασία μιας τέτοιας πιστοποίησης και τους δρόμους που αυτή ανοίγει για τα προϊόντα μας στη μεγάλη αμερικάνικη αγορά.
Το ιδρυτικό συνέδριο για το «Yale Olive Institute» θα πραγματοποιηθεί στο Δήμο μας τον προσεχή Μάιο και ήδη οργανώνεται συστηματικά.
-----------------------------------------------------------------
Κλείνω το κεφάλαιο της ανάπτυξης και επισημαίνω, οδεύοντας στην ολοκλήρωση της ομιλίας μου, ότι εγώ και οι συνεργάτες μου έχουμε τη βεβαιότητα ότι το μέλλον θα μας δικαιώσει για την προσπάθειά μας προς όφελος του τόπου μας.
Δε μπορώ παρά να σημειώσω ότι όλο αυτό το έργο (και σήμερα στάθηκα σχεδόν αποκλειστικά και μόνο στην πόλη της Άμφισσας), δεν θα γινόταν αν δεν παίρναμε στην αρχή της θητείας μας κάποιες εξαιρετικά δύσκολες και δυσάρεστες αποφάσεις.
«Σφίξαμε» τα πάντα και τους πάντες. Παρεμβάσεις που κάποτε τις εκτιμούσαν ότι κοστίζουν 100 δραχμές, εμείς τις κάναμε με 50 ή και με 30 δραχμές. Υπηρεσίες που χρεώνονταν ακριβά, μας παρασχέθηκαν το ίδιο καλές και συνήθως καλύτερες με πολύ λιγότερα χρήματα.
Αυτό αναπόφευκτα δυσαρέστησε κάποιους, όμως ήταν η βάση για την οικονομική διάσωση και εξυγίανση του Δήμου Δελφών και η σωτηρία του από τη βέβαιη χρεωκοπία.
Αυτό είναι ένα κεφάλαιο μεγάλο (δικαίως χαρακτηρίζεται ένα «μικρό θαύμα»), για το οποίο θα αναφερθώ εκτενώς σε άλλη ευκαιρία.
Ο Δήμος Δελφών, οικονομικά πλέον ισορροπημένος και θεσμικά αναβαθμισμένος, αποτελεί αυτήν τη στιγμή έναν πυλώνα στήριξης για το μέλλον του τόπου.
Δεν είναι τυχαίο σήμερα ότι όλοι οι επαγγελματίες της περιοχής αποζητούν τη συνεργασία του Δήμου μας.
Δεν είναι τυχαίο ότι σε κάθε περίσταση και για κάθε ανάγκη, κοινωνική και προσωπική, αρμοδίως και αναρμοδίως, όλοι ψάχνουν και ζητούν την στήριξη από το Δήμο Δελφών.
Όπως ανέφερα και στην αρχή της ομιλίας μου, εγώ και οι συνεργάτες μου μετά από σχεδόν τεσσεράμισι χρόνια θητείας, αισθανόμαστε περήφανοι για το έργο μας και την έντιμη προσπάθειά μας και μπορούμε, ανεξαρτήτως αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε σε κάποια θέματα με τον καθέναν από εσάς, να σας κοιτάμε στα μάτια με τη βεβαιότητα ότι επιτελέσαμε με ευσυνειδησία το καθήκον μας.
Όλα τα παραπάνω δεν τα ανέφερα μόνο για να εκφωνήσω μια απολογιστική ομιλία, όπως συνηθίζεται.
Επιθυμώ ειλικρινά να σας πείσω ότι υπάρχει ελπίδα σ’ αυτόν τον τόπο. Και όλοι μαζί, με αγάπη και πίστη, μπορούμε να δούμε την περιοχή μας σύντομα να προοδεύει!
Εύχομαι στους δημότες Δελφών και σε όλους τους συμπατριώτες μας Καλή Χρονιά, Οικογενειακή Ευτυχία και Υγεία για ολόκληρο το 2019!
------------------------------------------------------------------------
Άμφισσα, 12 Ιανουαρίου 2019
Ο Δήμαρχος Δελφών
Θανάσης Παναγιωτόπουλος


1 σχόλιο:

  1. Ο δήμαρχος είπε την αλήθεια. Ο Δήμος Δελφών είναι μόνο η Άμφισσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.