Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, ....

Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018

Λαογραφικός – Ιστορικός Σύλλογος Πολυδρόσου Τίτλοι ΤΕΛΟΣ ή ανασυγκρότηση, επανεκκίνηση αναδημιουργία ;;;


Ανοιχτή Επιστολή
Του π. Προέδρου του Συλλόγου Αλέξανδρου Ι. Βαλάσκα  

“ Τι γάρ φίλτερον ανδρί πατρώας χθονός ”  (Ευριπίδης) 
   Τι περισσότερο αγαπημένο για τον άνθρωπο από την πατρική του γη .
Χρωστάμε σε όσους ήρθαν, πέρασαν /θα ’ρθούνε θα περάσουν/ 
  Κριτές θα μας δικάσουν οι αγέννητοι, οι νεκροί ” .....

 (Παράφραση στίχων του Κωστή Παλαμά από το ποίημα
"Η λειτουργία δεν τελείωσε", 1925)

Τούτη η ανοιχτή επιστολή γράφεται με αφορμή την αυριανή Γ.Σ. του Λαογραφικού – Ιστορικού Συλλόγου Πολυδρόσου “Η ΣΟΥΒΑΛΑ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ” και είναι μια γραφή κατάθεσης ψυχής αλλά και έκφρασης  αγωνίας  για την περαιτέρω πορεία, την συνέχιση της δραστηριοποίησης  και γενικότερα το μέλλον αυτού του Συλλόγου στο χωριό μας . 
Απευθύνεται πρωτίστως προς τα, δυστυχώς ή ευτυχώς, εναπομείναντα λιγοστά πλέον, χαρακτηριζόμενα με τον όρο “ Ενεργά Μέλη ” του Συλλόγου αλλά και στα παλαιά από ιδρύσεως και στην πορεία των παρελθόντων ετών εγγραφέντα και αδρανοποιημένα – ανενεργά  πλέον, για διάφορους λόγους, μέλη του. Κυρίως όμως απευθύνεται προς τους νέους ανθρώπους , τα νέα παιδιά, του χωριού μας  που επέλεξαν να παραμείνουν ή να εγκατασταθούν μόνιμα σε αυτό,να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά σε αυτό, να φτιάξουν οικογένειες και να μεγαλώσουν τα παιδιά τους σε αυτό το χωριό. Σκέφτηκα πραγματικά πολύ, αν θα έπρεπε να συντάξω αυτή την επιστολή και να δημοσιοποιήσω τις απόψεις – σκέψεις μου επί του θέματος και μάλιστα με αυτό τον τρόπο της ανοιχτής επιστολής.Όμως το θεώρησα χρέος και καθήκον μου να το πράξω όχι μόνο γιατί υπήρξα ο εμπνευστής και ο ιδρυτής (όπως θέλουν να με αποκαλούν κάποιοι συγχωριανοί και συνοδοιπόροι, σε αυτή την πρωτοβουλία, φίλοι ) αλλά κυρίως γιατί πιστεύω απόλυτα στη χρησιμότητα αυτού του Συλλόγου στο χωριό μας ως μιας κιβωτού πολιτισμού. Άλλωστε οι δράσεις και η προσφορά του Συλλόγου μας στα πολιτισμικά και πολιτιστικά δρώμενα του χωριού μας, κυρίως από ιδρύσεως του και επί σειρά ετών, δεν μπορούν πιστεύω να αμφισβητηθούν από κανέναν καλοπροαίρετο συγχωριανό μας. Γι’ αυτές τις δράσεις όμως και το έργο του Συλλόγου στα χρόνια που  πέρασαν θα αναφερθούμε παρακάτω.
Όμως πρώτα, είτε για υπενθύμιση σε όσους στήριξαν ή και δεν στήριξαν εξ αρχής την ίδρυση και δραστηριοποίηση του Συλλόγου, είτε για ενημέρωση και γνώση όσων, λόγω ηλικίας ή άλλων αιτιών, δεν παρακολούθησαν και δεν γνωρίζουν την πορεία αυτού του Συλλόγου από ιδρύσεώς του (το 2006) και μέχρι σήμερα, είμαι υποχρεωμένος, κάνοντας μια ιστορική αναδρομή στο παρελθόν να αναφερθώ επ’ ολίγον και συνοπτικά επ’ αυτών και πιστεύω να τύχω της κατανόησης και της επιείκειας των αποδεκτών και αναγνωστών της παρούσης  επιστολής για τη διάθεση του χρόνου τους.

    Ήταν λοιπόν, στα μέσα περίπου Ιουλίου του 2005 όταν καθήμενος ένα δειλινό στη βεράντα του μικρού μου εξοχικού στον Πλαταμώνα Πιερίας , φορτισμένος  συναισθηματικά από την πρόσφατη απώλεια του πατέρα μου, και ενώ με τα μάτια μου ατένιζα το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας που απλώνονταν μπροστά μου ως τις ακτές της Χαλκιδικής, τα μάτια της ψυχής μου και το μυαλό μου, μέσα προφανώς σε ένα είδος παραίσθησης, έβλεπαν και έφερναν μπροστά μου μια τελείως άλλη εικόνα, αφού προς στιγμήν αισθάνθηκα ότι ευρισκόμουν καθήμενος μπροστά στην καλύβα και δίπλα στο πηγάδι μας στο πατρικό αγρόκτημα στην περιοχή “ νησί ” του χωριού μας  βλέποντας μπροστά μου σαν σε πίνακα ζωγραφικής την όμορφη Σουβάλα μας πλαγιάζοντας, σαν κόρη σε μεταξωτά σεντόνια, κάτω από το ρωμαλέο ανάστημα του Παρνασσού και, αυτόματα βγαίνοντας από τη στιγμιαία παραίσθηση ήρθε στο μυαλό μου το ποίημα του πατέρα μου με τίτλο “ Ύμνος στον Παρνασσό” που μέσα από τους στίχους του αναδύονται εικόνες, πρόσωπα και γεγονότα που αφ’ ενός συνθέτουν και αναδεικνύουν ένα μέρος της ιστορίας και της λαογραφίας του χωριού μας και αφ’ ετέρου απαντούν πειστικά στο τι θα ειπεί και τι είναι η αγάπη ενός ανθρώπου για την πατρογονική του γη.

Αυτή η στιγμιαία παραίσθησή μου και τα μηνύματα που εκπέμπουν τα ως προοίμιο αυτής της επιστολής  παρατιθέμενα λόγια των σοφών ποιητών μας Ευριπίδη και Παλαμά, τα οποία και ενστερνίζομαι πλήρως,  αποτέλεσαν για εμένα την έμπνευση για την ίδρυση του Λαογραφικού – Ιστορικού Συλλόγου στο Χωριό μας.

Χωρίς ίχνος υστεροβουλίας ή επιδίωξης άλλου προσωπικού οφέλους αλλά με γνώμονα και μόνο την υποχρέωση της επιστροφής, εν είδει αντίδωρου, μέρους του χρέους για όσα η γενέτειρα γη, το χωριό μου, έδωσε σε εμένα πήρα την πρωτοβουλία και από τον μήνα Αύγουστο του 2005 εργαζόμενος  αόκνως επί καθημερνής βάσεως, κυριολεκτικά νυχθημερόν, επί έναν σχεδόν χρόνο,  μη φειδόμενος χρόνου, κόπου και οικονομικού κόστους, πάσχιζα να οργανώσω και να κινήσω τις διαδικασίες υλοποίησης του όλου εγχειρήματος είτε εκπονώντας το Καταστατικό του Συλλόγου, είτε ενημερώνοντας προσωπικά, τηλεφωνικά και επιστολικά πλήθος συγχωριανών μας.

Έτσι λοιπόν και αφού ενημερώθηκαν με κάθε τρόπο για την πρωτοβουλία μου αυτή , σε πρώτη φάση από εμένα τον ίδιο, περίπου 150-200 συγχωριανών μας τόσο στο χωριό όσο και στις άλλες πόλεις της πατρίδος μας και κυρίως στην Αθήνα, οι τότε θεσμικοί παράγοντες του τόπου, επιφανείς και σεβαστοί συγχωριανοί μας άνθρωποι των γραμμάτων, την 11η Ιουνίου 2006 συγκεντρωθήκαμε στην αίθουσα της Βιβλιοθήκης του χωριού μας 55 άτομα διαφόρων ηλικιών και επαγγελμάτων όπου υπογράψαμε την Ιδρυτική Πράξη και το Καταστατικό του Συλλόγου και εκλέξαμε Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή προκειμένου μεριμνήσει αφ’ ενός για την κατά νόμο αναγνώριση του Συλλόγου και αφ’ ετέρου να μεριμνήσει για την εγγραφή μελών και προετοιμασία της πρώτης Γ.Σ.  για την ανάδειξη των οργάνων του Συλλόγου.

Η πρώτη Γ.Σ. για την εκλογή των οργάνων του Συλλόγου (Δ.Σ. & Ε.Ε.) πραγματοποιήθηκε την 12η Νοεμβρίου 2006 ενώ η επόμενη Γ.Σ. και εκλογή Δ.Σ. έγινε τον Οκτώβριο του 2009.
Ήταν μεγάλη η τιμή για εμένα αφού και στα δύο αυτά Δ.Σ. τα λοιπά εκλεγμένα μέλη τους με εξέλεξαν στη θέση του Προέδρου.
Μου έδωσαν έτσι την ευκαιρία να διοικήσω επί έξη χρόνια τον Σύλλογο και να προσπαθήσω να εφαρμόσω όσο γίνεται καλύτερα τα από το Καταστατικό του οριζόμενα.

Δεν θα ισχυρισθώ ότι το παραχθέν έργο του Συλλόγου την εξαετία αυτή της Προεδρίας μου ήταν το προσδοκώμενο από εμένα αλλά γι’ αυτό επέδρασαν πολλές παράμετροι που δεν υπάρχει πλέον λόγος να αναλυθούν γιατί αν αυτό το πράξω ίσως αποτελέσει αιτία για αντιπαραθέσεις που σε τίποτα δεν ωφελούν τούτη τη στιγμή που προσδοκούμε τη συναίνεση, σύνθεση και  συνεργασία όλων για τη συνέχιση λειτουργίας του Συλλόγου μας.

Από τον Δεκέμβριο του 2012 και μέχρι την 25η Αυγούστου ε.ε. δηλαδή  τις  επόμενες δύο τριετίες δεν είχα ο ίδιος την ευθύνη Διοίκησης του Συλλόγου αφού παρά την επιμονή των άλλων εκλεγμένων μελών στα Δ.Σ. να συνεχίσω και πάλι να έχω την προεδρία, ο ίδιος  αρνήθηκα τόσο για προσωπικούς και οικογενειακούς λόγους άλλα κυρίως γιατί ήθελα πλέον τον Σύλλογο να τον λειτουργήσουν νέα πρόσωπα και νέοι σε ηλικία που κατοικούν μόνιμα στο χωριό , πράγμα που έγινε.

Το παραχθέν κατά την εξαετία 2012-2018 έργο του Συλλόγου αν και δεν είμαι σε θέση ο ίδιος να το αξιολογήσω επαρκώς γιατί η συμμετοχή μου, λόγω απουσίας μου από το χωριό, ήταν μηδαμινή εν τούτοις μπορώ να πω ότι κατά τα δύο πρώτα έτη ήταν ανάλογο των προηγουμένων ετών ενώ τα επόμενα έτη και κυρίως μετά την υποψηφιότητα και συμμετοχή του Προέδρου του στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ως υποψήφιος για την Προεδρία της Τοπικής Κοινότητος, κατά ένα παράξενο τρόπο κάποια από τα μέλη του Συλλόγου και πολλοί εκ των συγχωριανών μας έπαψαν να στηρίζουν τον Σύλλογο και αποστασιοποιούμενοι από τις δράσεις του ο Σύλλογος καθ’ ημέρα απαξιωνόταν και το έργο του εύθηνε.

Έτσι φθάσαμε στη Γ.Σ. της 25ης Αυγούστου,  μία Γ.Σ. με το σύνολο των ταμειακά τακτοποιημένων μελών της μόλις είκοσι ένα (21) άτομα δηλ. ένα μόλις μέλος πάνω από τον προβλεπόμενο από το καταστατικό κατώτατο αριθμό μελών για να μη διαλυθεί ο Σύλλογος. 

Σε αυτή τη Γ.Σ. και με τέτοιες συνθήκες υποβλήθηκαν οι παραιτήσεις του Προέδρου του Δ.Σ. και των λοιπών μελών πλην εμού και με ομόφωνη απόφαση της  η Γ.Σ. συγκάλεσε την αυριανή Έκτακτη Γενική Συνέλευση για εκλογή νέου Δ.Σ. και Ε.Ε. του Συλλόγου .
Ούτως λοιπόν εχόντων των πραγμάτων,  καλούμαστε αύριο όχι μόνο τα ταμειακώς τακτοποιημένα (ενεργά ) μέλη αλλά και τα παλαιά (ανενεργά) μέλη αλλά και κάθε συγχωριανός μας που πιστεύει στη χρησιμότητα αυτού του Συλλόγου για το χωριό μας να προσέλθουμε σε αυτή τη Γ.Σ. όπου στην ουσία θα κριθεί το μέλλον, η επιβίωση και η συνέχιση της δραστηριοποίησης αυτού του Συλλόγου στο χωριό μας.

Προσωπικά, αγωνιώντας ιδιαίτερα για την τύχη πλέον αυτού του Συλλόγου κάνω έκκληση για συστράτευση όλων όσων πιστεύουν στη χρησιμότητα του να προσέλθουν στην αυριανή Γ.Σ. και εκδηλώνοντας έτσι εμπράκτως το ενδιαφέρον τους να αποφασίσουμε όλοι μαζί για την ανασυγκρότηση , επανεκκίνηση και επαναδραστηριοποίηση του Συλλόγου επωφελία του χωριού μας και ημών των παιδιών μας.

Τέλος και για πληρέστερη ενημέρωση όλων όσων ενδιαφέρονται για την περαιτέρω επιβίωση του Συλλόγου αλλά και για όσους δυσπιστούν για τη χρησιμότητά του και το παραχθέν έργο του, παραθέτουμε τον παρακάτω απολογισμό του επιτελεσθέντος  έργου του Συλλόγου την πρώτη 10ετία από ιδρύσεώς του.

 Έρρωσθε 

Αλέξανδρος Ι. Βαλάσκας
Πολύδροσος 10 Νοεμβρίου 2018
 ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ   ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ – ΔΡΑΣΕΙΣ – ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ

Από ιδρύσεως 2006 μέχρι Δεκέμβριος 2016. 

O Λαογραφικός – Ιστορικός Σύλλογος Πολυδρόσου ιδρύθηκε και καταχωρήθηκε στο Πρωτοδικείο Αμφίσσης τον Αύγουστο του 2006. Συνήλθε σε Γ.Σ. των μελών του τον Νοέμβριο του ιδίου έτους και αφού εξέλεξε και το πρώτο του Δ.Σ. άρχισε να δραστηριοποιείται στα πολιτισμικά, πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα του χωριού μας αλλά και της ευρύτερης περιοχής του δήμου και του νομού μας .

Από τον μήνα ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ του 2006 και κάθε χρόνο τον ίδιο μήνα ο Σύλλογος:

·         ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΙΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓEΙΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΣ ΣΥΜΒΟΛΙΚΑ ΔΩΡΑ ΣΤΑ ΠΑΔΙΑ ΤΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ
·         ΕΚΔΙΔΕΙ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΟΥ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΟΥ ΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟΠΙΑ – ΜΝΗΜΕΙΑ – ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΥ ΘΥΜΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΓΡΑΦΟΥΝ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΟΥΒΑΛΙΩΤΩΝ ΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ . 
ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΗΤΑΝ ΑΥΤΑ ΤΩΝ ΕΤΩΝ: 
2008 ΜΕ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΟΥΒΑΛΙΩΤΩΝ 
2009 ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΗ ΣΟΥΒΑΛΙΩΤΙΣΣΑ ΓΥΝΝΑΙΚΑ ΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ 
2011 ΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΡΙΚΗ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚOΓΕΝΕΙΑΚΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΣΟΥΒΑΛΙΩΤΩΝ ΤΟΥ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟΥ ΑΙΩΝΑ

·         Από τον πρώτο κιόλας χρόνο της λειτουργίας του το έτος 2007 ο Σύλλογος δημιούργησε - συγκρότησε χορευτικά τμήματα (παιδικά προσχολικής ηλικίας , παιδικά Δημοτικού, μικτό τμήμα νέων και νεανίδων και τμήμα γυναικών) που ο συνολικός αριθμός των μελών τους έφθασε και μέχρι τα εξήντα (60) άτομα. Τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου πέραν των χορευτικών παραστάσεων που έχουν δώσει στο χωριό μας έχουν συμμετάσχει σε χορευτικές παραστάσεις και εορταστικές εκδηλώσεις σε πολλές πόλεις και χωριά της ευρύτερης περιοχής μας όπως:Αράχωβα, Γραβιά, Επτάλοφο, Λιλαία, Καστέλια, Ιτέα, Γαλαξείδι, Τιθορέα, Παύλιανη και Κίρρα . 

·         Κάθε χρόνο κατά τις εορτές των ΑΠΟΚΡΕΩΝ ο Σύλλογος συμμετέχει ενεργά σε συνεργασία και με τους άλλους Συλλόγους στις αποκριάτικες εκδηλώσεις που διοργανώνονται από τον Δήμο ή την Κοινότητα έχει δε πραγματοποιήσει και αποκριάτικες χοροεσπερίδες .
·         Κατά το μήνα Μάιο, σχεδόν κάθε χρόνο, ο Σύλλογος συμμετέχει με τα χορευτικά του τμήματα στις εορταστικές εκδηλώσεις της επετείου για τη Μάχη στο Χάνι της Γραβιάς.
·         Σταθερή και κάθε χρόνο είναι η παρουσία και η συμμετοχή χορευτικών τμημάτων του Συλλόγουστις εορταστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιεί η Κοινότητα Επταλόφου στις 26 Ιουλίου εορτή της Αγίας Παρασκεύης.
Και βέβαια το αποκορύφωμα των δράσεων και δραστηριοτήτων του Συλλόγου σε πολιτισμικά-πολιτιστικά-κοινωνικά δρώμενα, είναι αυτές που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο κατά τον μήνα Αύγουστο στο χωριό μας και κυρίως τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου που εορτάζει και πανηγυρίζει ο ιερός ναός της πολιούχου μας ‘’Κοιμήσεως Υπεραγίας Θεοτόκου’’ όπου η ενεργός συμμετοχή του Συλλόγου και των χορευτικών του είναι καθοριστική και δίνουν το πραγματικό χρώμα των πανηγυρικών εκδηλώσεων όπως και η Έκθεση Φωτογραφίας που πραγματοποιείτε στον αύλιο χώρο της εκκλησίας. Εφέτος και για πρώτη φορά στις 6 και 7 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε και έκθεση σκίτσων του κ. Χρήστου Κεφαλούδη.

Πέραν όμως των, σχεδόν πάγιων, κατ’ έτος παραπάνω δράσεων και δραστηριοτήτων του ο Λαογραφικός – Ιστορικός Σύλλογος από της ιδρύσεώς του και μέχρι σήμερα πραγματοποίησε στο χωριό μας και άλλες εκδηλώσεις πολιτισμικού, πολιτιστικού και κοινωνικού χαρακτήρα όπως :

Στις 19 Αυγούστου 2007 
πραγματοποίησε ανοιχτή "Εκδήλωση Τιμής" στην πλατεία του χωριού και τίμησε τους υπηρετήσαντες στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού μας και σήμερα συνταξιούχους δασκάλους προσφέροντάς τους "ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ" αναμνηστικές πλακέτες του Συλλόγου.
Οι δάσκαλοι που τιμήθηκαν ήταν:
Παπαθανασίου Κομνάς, Μαράζας Θεόδωρος, Μπακαστάμου – Τσαρμακλή Αγγελική, Σβίγκος Αθανάσιος, Βελέντζα –Στασινοπούλου Ανθή, Σούλιος Δημήτριος, Καρύδα – Σούλιου Θεοδώρα, Σπυροπούλου Βασιλική, Καμάρα Αικατερίνη, Γαλώνης Αθανάσιος, Ρέββα Θεοδώρα, Αργυράκης Χρήστος, Καμάρα-Αργυράκη Παναγιώτα. και η νηπιαγωγός κ. Βάσω Πρίγγα – Γεωργούση.

Στις 9 Αυγούστου 2008 
πραγματοποίησε στην πλατεία του χωριού "Βραδιά Παραδοσιακής Μουσικής" με το εξαίρετο συγκρότημα "ΗΧΟΣ ΓΗΓΕΝΗΣ", αφιερωμένη στους παλιούς Σουβαλιώτες οργανοπαίχτες.
Την ίδια χρονιά (2008) κάνει δωρεά την πέτρινη βρύση στο Δημοτικό Σχολείο Πολυδρόσου.

Στις 21 Αυγούστου 2010 το βράδυ 
πραγματοποιήσαμε στην πλατεία του χωριού Εκδήλωση – Εσπερίδα Περιβαλλοντικής Συνείδησης που συνδιοργανώσαμε ο Λαογραφικός – Ιστορικός Σύλλογος Πολυδρόσου και το Τοπικό Συμβούλιο Νέων.
Ομιλητές στην εκδήλωση αυτή ήταν ο συγχωριανός μας Διδάκτορας Φυσικής του Ε.Μ.Π. κος Γεώργιος Γεωργούσης και ο αναπληρωτής καθηγητής του Ε.Μ.Π. κος Αλέξανδρος Παπαγιάννης. Ο κ. Γεωργούσης ανέπτυξε το θέμα: «Κλιματικές και Περιβαλλοντικές αλλαγές. Ο ρόλος της Φύσης και του Ανθρώπου» ενώ ο κ. Παπαγιάννης μίλησε με θέμα: «Ρύπανση Νερών και Διαχείριση Απορριμμάτων στις Ορεινές Περιοχές». 

Στις 17 Αυγούστου 2011 
συνδιοργανώσαμε με τον Σύλλογο Επαγγελματιών και το Τοπικό Συμβούλιο Νέων και πραγματοποιήσαμε στην πλατεία του χωριού σε συνεργασία με την Μ.Κ.Ο.  "ΝΙΦΑΛΙΟΙ" εκδήλωση κοινωνικού χαρακτήρα με θέμα "ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ ΜYΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ"

Στις 22 Δεκεμβρίου 2011 

μέλη των παιδικών χορευτικών τμημάτων συνοδευόμενα από τον Πρόεδρο κ. Αλ. Βαλάσκα, την Γραμματέα κα.Εφη Παπαλιάκου-Πάντου, το μέλος του Δ.Σ. κ.Νικ. Καλάκο και το ιερέα του χωριού π. Ηλία, πραγματοποίησαν αποστολή εθιμοτυπικού-κοινωνικού και φιλανθρωπικού σκοπού στην Άμφισσα, έδρα του Δήμου μας, επισκεπτόμενοι και ψάλλοντας τα κάλαντα στους παρακάτω φορείς και ιδρύματα

   Στον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Φωκίδος & μακαριστό σήμερα Αθηναγόρα

   Στο Γηροκομείο Άμφισσας

   Στο Ειδικό Γυμνάσιο Άμφισσας και στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Άμφισσας όπου φοιτούν παιδιά με ειδικές ανάγκες προσφέροντας τους προσωπικά δώρα

·         Στον Δήμαρχο κ. Νικόλαο Φουσέκη 

·          Στην Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιώτα Γαζή
Την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011 το βράδυ, 
παιδιά των χορευτικών του Συλλόγου συνοδευόμενα από τα μέλη του Δ.Σ. Χρ. Παπαθανασίου, Φρόσω Αδαμάκου, Έφη Παπαλιάκου, Αθαν. Λαγό και Ευθ. Μουτσιανά, έψαλαν τα κάλαντα σε καταστήματα και ξενοδοχεία του χωριού δίνοντας με αυτό τον τρόπο μία ξεχωριστή νότα στην εορταστική ατμόσφαιρα των ημερών.

Την Κυριακή 12 Αυγούστου 2012 το βράδυ 
πραγματοποιήθηκε στην πλατεία του χωριού Θεατρομουσική Παράσταση με θέμα : "Θεατρικό Αναλόγιο"με κείμενα από το βιβλίο με τίτλο "ΚΡΙΣΙΣ" του Αρκάδιου Λευκού και με συντελεστές τον ηθοποιό Βαγγέλη Λιοδάκη στην απόδοση των κειμένων και τους Θανάση Βαλάσκα και Ελένη Φαληρέα στη μουσική και το τραγούδι.

Τα Χριστούγεννα του 2012 και του 2013 

ο Σύλλογός μας πρωτοστάτησε και σε συνεργασία με τους άλλους Συλλόγους που δραστηριοποιούνται στο χωριό πραγματοποιήσαμε "Εξόρμηση Αγάπης και Αλληλεγγύης" και συγκεντρώσαμε τρόφιμα που προσφέραμε σε φτωχές οικογένειες και μοναχικά άτομα του χωριού μας. 

Τον Ιούλιο του 2014
ο Σύλλογος μας συμμετέχει στο  2ο φεστιβάλ πολιτισμού στην Κίρρα. Εκεί για δύο ημέρες εκθέτουμε τα παραδοσιακά Σουβαλιώτικα προϊόντα, ενώ τη δεύτερη ημέρα ο αείμνηστος Αντιπρόεδρος του Συλλόγου μας Λουκάς Η. Θάνος παρασκευάζει τραχανά.

Επίσης ο Σύλλογός πραγματοποίησε κατά τα έτη 2007, 2008, 2009, 2010, 2011 και 2012 διάφορες εκδρομές και επισκέψεις σε ιερές μονές, αρχαιολογικούς χώρους και Μουσεία όπως: Στον Όσιο Λουκά, στη ΒΕΡΓΙΝΑ, στο ΔΙΟΝ, στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ, στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, στο ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ, καθώς και επίσκεψη στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα στις 10 Νοεμβρίου 2012 στη γιορτή της Αεροπορίας.

Το κορυφαίο όμως επίτευγμα του Συλλόγου μας, από ιδρύσεώς του και μέχρι σήμερα, αλλά και κορυφαίο γεγονός για το χωριό μας, αναμφισβήτητα, είναι αυτό της δημιουργίας , οργάνωσης και λειτουργίας της "Λαογραφικής Στέγης" στη Σουβάλα, τα εγκαίνια της οποίας έγιναν στις 13 Αυγούστου του 2013, και που αποτελεί ένα χώρο πρόπλασμα Λαογραφικού-Ιστορικού Μουσείου που είναι και ο πρωταρχικός σκοπός και στόχος του Συλλόγου μας, αλλά και ένα χώρο, που μπορεί πλέον ο κάθε επισκέπτης της Σουβάλας, να επισκεφθεί και να γνωρίσει ποια ήταν κυρίως η επαγγελματική ενασχόληση και η εν γένει βιωτή των Σουβαλιωτών τα παλαιότερα χρόνια. 
Και βέβαια εδώ, τελειώνοντας την παρουσίασή μας , πρέπει να επισημάνουμε ότι με την εθελοντική προσφορά έργου, την οικονομική ενίσχυση αλλά και την ευγενή παραχώρηση των εκθεμάτων της Στέγης από αρκετούς συγχωριανούς μας για τη δημιουργία και οργάνωση αυτής της Λαογραφικής Στέγης στο χωριό μας, κατέδειξε περίτρανα πόσα μπορούμε να πετύχουμε και εμείς οι Σουβαλιώτες όταν νοιαζόμαστε για τα κοινά του τόπου μας και μονιασμένοι, συνεργαζόμαστε, δρούμε και προσφέρουμε εθελοντικά και ανιδιοτελώς για την επίτευξη του κοινού στόχου που είναι το συμφέρον του χωριού μας, των συγχωριανών μας, του Δήμου μας και του Νομού μας γενικότερα.
Αναλυτικά οι εκδηλώσεις – δραστηριότητες του ΛΙΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ την τελευταία τριετία (2014 – 2016) 

Εκδηλώσεις – δραστηριότητες του ΛΙΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2014

·         Κυριακή 20 Απριλίου 2014: Τα παιδικά χορευτικά τμήματα μετά τη λειτουργία της ΑΓΑΠΗΣ, χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς στον αύλειο χώρο της Εκκλησίας. 

·         Σάββατο 3 Μαΐου 2014: Για πρώτη φορά η αναβίωση του πανηγυριού του Αϊ – Λουκά. 
·         Κυριακή 11 Μαΐου 2014. Εορταστικές εκδηλώσεις της επετείου της ιστορικής μάχης στο Χάνι της Γραβιάς με τη συμμετοχή και του χορευτικού γυναικείου τμήματος του συλλόγου.
·         Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014: Την παραμονή της Αγίας Παρασκευής, το παιδικό και το γυναικείο τμήμα του συλλόγου χόρεψαν στην πλατεία της Επταλόφου.
·         Σάββατο26 και Κυριακή 27 Ιουλίου 2014: Συμμετοχή του συλλόγου στο 2o φεστιβάλ πολιτισμού στην Κίρρα με τίτλο: " Ταξιδεύοντας με τους καλλιτέχνες και τον πολιτισμό της Φωκικής Γης"
·         Τετάρτη 13 Αυγούστου – Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014: 4η έκθεση φωτογραφίας.
·         Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014: Τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου χόρεψαν στην πλατεία του χωριού μετά την περιφορά της εικόνας της Παναγίας.
·         Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014: Το γυναικείο χορευτικό τμήμα του συλλόγου χόρεψε στο Γαλαξίδι.
·         Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014: Ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς μέλη του Δ.Σ του συλλόγου παρέστησαν στην τελετή Αγιασμού στο Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Πολυδρόσου, μοιράζοντας στη συνέχεια συμβολικά δώρα στα παιδιά.
·         Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014: Παράθεση γεύματος στα μέλη των χορευτικών τμημάτων του συλλόγου μας.
·         Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014: Συμμετοχή των χορευτικών τμημάτων του συλλόγου στα γυρίσματα της εκπομπής «Επιστροφή Στο Χωριό»
·         Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014: Επίσκεψη του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Κωνσταντίνου στη Λαογραφική Στέγη Πολυδρόσου.
·         Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014: Πραγματοποιήθηκε ο χορός του συλλόγου μας.
·         Ενίσχυσε οικονομικά: Την κατασκευή και τοποθέτηση πινακίδων στις εισόδους του Χωριού μας, τον καλλωπισμό με φυτά, καθώς και το στολισμό της πλατείας του χωριού την περίοδο των Χριστουγέννων.
Εκδηλώσεις που συνδιοργάνωσε ο Σύλλογος μας με τους άλλους συλλόγους κατά το έτος 2014
·         Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014: Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας των συλλόγων.
·         Σάββατο 12 Απριλίου 2014: Πραγματοποιήθηκε δενδροφύτευση στις εισόδους του χωριού μας.
·         Δευτέρα 14 Απριλίου 2014: Πραγματοποιήθηκε καθαριότητα σε διάφορα σημεία του χωριού μας.
·         Κυριακή 17 Αυγούστου: Θέατρο σκιών στο Δημοτικό Σχολείο Πολυδρόσου.
·         Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014: Ομιλία στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πολυδρόσου με θέμα: «Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ» με ομιλητή τον ψυχολόγο ψυχοθεραπευτή κ. Γεώργιο Κίσσα.
·         Λειτούργησε την περίοδο των γιορτών (Χριστούγεννα) το «ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΑΛΥΛΕΓΓΥΗΣ»
Εκδηλώσεις – δραστηριότητες του ΛΙΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2015
·         24 Ιανουαρίου 2015: Η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας
·         3 Μαΐου 2015: Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η αναβίωση του πανηγυριού του Αϊ – Λουκά. 
·         9 έως και 17 Αυγούστου: 5η έκθεση φωτογραφίας
·         14 Αυγούστου 2015: Τα μέλη και τα χορευτικά του Συλλόγους μας συμμετέχουν στην περιφορά της εικόνας της Παναγίας και χορεύουν παραδοσιακούς χορούς στην κεντρική πλατεία του χωριού μας.
·         7 Σεπεμβρίου 2015: Τα μέλη του Συνδέσμου Ρουμελιωτών Ν. Λαρίσης "Ο Αθανάσιος Διάκος" επισκέφθηκε τη Λαογραφική Στέγη Πολυδρόσου. 
·         4 Οκτωβρίου 2015: Συνάντηση με τα μέλη του “Triumph Sports Club Greece”, όπου τους προσφέρθηκαν παραδοσιακά προϊόντα.
·         Ενίσχυσε οικονομικά: Την Επιτροπή για την διαχείρισης - αξιοποίησης και ανάδειξη της κληρονομιάς Ιωάννη και Αναστασίας Μαρρέ, το στολισμό της πλατείας του χωριού την περίοδο των Χριστουγέννων, ενώ κάλυψε και κάποια έξοδα της φιλαρμονικής την παραμονή του δεκαπεντάγουστου.
Εκδηλώσεις που συνδιοργάνωσε ο Σύλλογος μας με τους άλλους συλλόγους κατά το έτος 2015
·         21 Φεβρουαρίου 2015: Αποκριάτικος χορός
Εκδηλώσεις – δραστηριότητες του ΛΙΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2016·  

7 Φεβρουαρίου 2016: Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας
·         23 Μαρτίου 2016: Επίσκεψη του Συλλόγου ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΡΕΜΒΗΣ στη Λαογραφική Στέγη.
·         6 και 7 Αυγούστου 2016: Έκθεση σκίτσων Χρήστου Κεφαλούδη
·         13-18 Αυγούστου 2016: 6η έκθεση φωτογραφίας.
·         20 Αυγούστου 2016: Επίδειξη του αθλήματος της τοξοβολίας από τον "Α.Σ ΔΩΡΙΔΑ"
·         4 Δεκεμβρίου 2016: Επίσκεψη του Συλλόγου ΠΡΑΜΑΝΤΙΩΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ «Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ» στη Λαογραφική Στέγη.
Εκδηλώσεις που συνδιοργάνωσε ο Σύλλογος μας με τους άλλους συλλόγους κατά το έτος 2016
·         21 Απριλίου 2016: Διοργάνωση καθαριότητας
·         13 Αυγούστου 2016: Η παρουσίαση του βιβλίου του Δ. Φαφούτη

Η ιστοσελίδα του Λαογραφικού Συλλόγου (http://lispolydrosou.blogspot.gr/)

Από το τέλος του 2014 επαναδραστηριοποιήθηκε η ηλεκτρονική σελίδα του Συλλόγου που είχε δημιουργήσει από το 2009 το μέλος του τότε Δ.Σ Νίκος Καλάκος. Μια ακόμη πρωτοποριακή κίνηση, αφού η σελίδα μας ήταν το πρώτο ηλεκτρονικό site που λειτούργησε στη Σουβάλα. Με συντονιστή - διαχειριστή και υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων το Χρήστο Παπαθανασίου έγινε μια προσπάθεια ανάδειξης κατά κύριο λόγο της τοπικής Σουβαλιώτικης ιστορίας. Η προσπάθεια αυτή συντελέστηκε με δυο τρόπους. Καταρχήν με την συγκέντρωση του απαραίτητου αρχειακού υλικού και κατά δεύτερο λόγο με την προβολή και ανάδειξη αυτού του υλικού μέσα από τη σελίδα του Συλλόγου μας και την έκθεση του στη Λαογραφική Στέγη. Κατέστη λοιπόν δυνατό αυτή τη στιγμή ο Λαογραφικός Σύλλογος να έχει ένα αξιόλογο όγκο αρχειακού υλικού, μοναδικό στην ευρύτερη περιοχή, αποτελούμενο από: συλλογές, έντυπα, κάρτες, προσωπικά ημερολόγια, διάφορα προσωπικά αρχεία, αρχεία εφημερίδων και αρχεία του ΓΑΚ (Γενικά Αρχεία του Κράτους), με αναφορές στη Σουβάλα, βιβλία άνω των εκατό ετών, χειρόγραφες σημειώσεις επιφανών Σουβαλιωτών, το αρχείο του Δημοτικού Σχολείου, το μαθητολόγιο του Σχολαρχείου Σουβάλας, το αρχείο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πολυδρόσου, φωτογραφικά films, ασπρόμαυρες φωτογραφίες, και γύρω στις 5.000 ψηφιοποιημένες ασπρόμαυρες φωτογραφίες. Πολλές από αυτές έχουν δημοσιοποιηθεί μέσω της ιστοσελίδα μας με ευρεία χρήση από άλλους συλλόγους, ιστοσελίδες, blogs και ιδιώτες. Έως το τέλος του 2016 παρουσιάστηκαν 1300 περίπου αναρτήσεις που στην πλειοψηφία τους αφορούσαν το χωριό μας. Αναρτήσεις δουλεμένες, επεξεργασμένες, έγκυρες που προέκυπταν ύστερα από σχετική έρευνα. Αναρτήσεις χωρίς περιορισμούς και διακρίσεις, αναρτήσεις χωρίς αποχρώσεις, αναρτήσεις με αντικειμενικότητα και ίσες αποστάσεις απ΄ όλους, αναρτήσεις με κοινό παρονομαστή τη Σουβάλα μας. Επίσης υπάρχουν δημοσιευμένα και πέντε (5) βιβλία σε ηλεκτρονική μορφή που αφορούν το χωριό μας και την όμορη περιοχή. Η αποδοχή και η απήχηση που έτυχε η ιστοσελίδα μας συγκριτικά με το πλήθος των αναρτήσεων ήταν η δικαίωση μιας προσπάθειας που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια. To blog του Λαογραφικού Συλλόγου κατέστη το πρώτο στο είδος του, όχι μόνο στο νομό μας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

5 σχόλια:

  1. Οι σύλλογοι είναι δομές μέσα από τις οποίες ένας πολίτης μπορεί να ενεργοποιηθεί, παράγοντας πολιτισμό, επηρεάζοντας άμεσα την ποιότητα της ζωής του. Θα είναι πραγματικά κρίμα να χάσει το χωριό την ευκαιρία, να δημιουργήσει καλύτερες προϋποθέσεις διαβίωσης, κυρίως για τα νέα παιδιά που μεγαλώνουν εκεί. Είναι άδικο όχι για το παρελθόν και αυτά που έχει συνεισφέρει ο ΛΙΣ, αλλά για το μέλλον και το πως θα μπορούσε μέσα από τις δύσκολες συνθήκες της οικονομικής κρίσης, να οικοδομήσει ένα ελπιδοφόρο αύριο, προβάλλοντας αξίες και πρότυπα. Λυπάμαι για την αδιαφορία και τον στρουθοκαμηλισμό μιας κοινωνίας που δεν έχει την δύναμη να αντιδράσει και να αλλάξει το πεπρωμένο της. Λυπάμαι όμως και για τα παιδιά της που φορτώνονται βάρη που δεν τους αναλογούν. Θα μπορούσαν, αν όλοι ήμασταν υπεύθυνοι, έντιμοι, ανθρώπινοι, νοικοκύρηδες, δυναμικοί, με όραμα, προοπτική και συναίσθηση του ρόλου και των υποχρεώσεων μας, να τους παραδώσουμε μια καλύτερη κοινωνία και να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις να γίνουν ευτυχισμένα. Αντ΄ αυτού με την υστεροβουλία, το μίσος, την αναλγησία, την αδιαφορία και όσα αρνητικά μπορεί κάποιος να διακρίνει, τα ακρωτηριάζουμε. Σκεφτείτε λοιπόν οι γονείς, αλλά και οι παππούδες, αυτό θέλουμε πραγματικά για τα παιδιά μας ? Και αν δεν αποτελεί αυτή η σκέψη κίνητρο, είμαστε για άλλη μια φορά άξιοι της κατάντιας μας ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αποκομμένη η επιστολή του τ.προέδρου από την πραγματικότητα και τις ευθύνες των εμπλεκομένων.Ο λόγος ξύλινος,άκρως συντηρητικός, με μία εικόνα που αποτρέπει την νεολαία να πλαισιώσει τον ΛΙΣ. Οι ''δάφνες'' του παρελθόντος δεν βοηθάνε σε ένα δημιουργικό μέλλον.
    Υγιαίνετε και ευημερείτε με οράματα και προβληματισμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αλέξανδρος Ι. Βαλάσκας12 Νοεμβρίου 2018 στις 11:04 μ.μ.

    Μια άποψη .. , σεβαστή έστω και ανωνύμως κατατεθείσα...
    όμως , μόνο κριτική και καταγγελτική τοποθέτηση . Από τέτοια είμαστε χορτασμένοι σ'αυτό το χωριό...
    Θέσεις & προτάσεις με μη ξύλινο & συντηρητικό λόγο αλλά με το δικό σας ανθρώπινο , θερμό, άμεσο, πειστικό και προοδευτικό λόγο niet ..
    όσο για τις "δάφνες" αυτές συνήθως ανήκουν στους ήρωες και η ταπεινότης μου ουδέποτε τις επιζήτησε .
    Σεις να υγιαίνετε , να ευημερείτε και να μακροημερεύετε ώστε με τους εποικοδομητικούς σας λόγους και τις προοδευτικές προτάσεις σας (που δεν γνωρίζουμε) να οδηγείτε τη νεολαία του χωριού μας σε ένα δημιουργικότερο μέλλον ...
    Καληνύχτα σας !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Προσωρινή αναστολή μέχρι να ωριμάσουν οι συνθήκες όπως έγινε με τον συλλ.νέων. Διάσωση της στέγης με χρηματοδότηση από τον Δήμο που όταν θέλει βάζει το χέρι στην τσέπη. Στην περίπτωση του λαογραφικού για δικούς του ?λόγους, ο πρώην αντι δήμαρχος μόνο βραβείο του περισσότερου δραστήριου συλλόγου έδωσε και του έκανε περισσότερο κακό. Αλλά σκοπιμότητες ώς είθισται. Το δε όψιμο ενδιαφέρον του χειροτερεύει την κατάσταση, Αφήστε τουλάχιστο οι τίτλοι τέλους του ιστορικού Λαογραφικού να πέσουν με αξιοπρέπεια.
    Π.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λοιπόν οι ελάχιστοι , ευτυχώς , που ήθελαν ή ακόμα επεδίωκαν τη διάλυση του Λαογραφικού , διαψεύστηκαν παταγωδώς .
    'Οπως πληροφορηθήκαμε στη συνέλευση που έγινε την Κυριακή στη Βιβλιοθήκη αποφασίστηκε η τοποθέτηση μιας προσωρινής επιτροπής από τους , Α. Μουλαρά , Ν. Μολιώτη , Προέδρους των τοπικών Συλλόγων (Ε. Θάνο , Αλ. Παπαθανασίου) , Αθ. Αδαμάκο , Χρήστο Παπαθανασίου , Βαρβάρα Βελέντζα κ.α . Η επιτροπή σαν σκοπό θα έχει την τακτοποίηση των οικονομικών εκκρεμοτήτων της Λαογραφικής Στέγης και διερεύνηση τυχόν μεταφοράς της σε άλλο χώρο , την επαναδραστηριοποίηση ανενεργών μελών καθώς και την εγγραφή νέων.
    Αφού αυτά τακτοποιηθούν , στις 22 Δεκεμβρίου θα γίνει πάλι νέα Συνέλευση για την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου . Υποψηφιότητες και μάλιστα νέων συμπατριωτών μας , απ' ότι πληροφορηθήκαμε , υπάρχουν....
    Όσοι λοιπόν Σουβαλιώτες μόνιμοι κάτοικοι Πολυδρόσου αλλά και εκείνοι που μένουμε σε άλλες περιοχές θέλουμε να συνεχίσει τη λειτουργία του ο Λαογραφικός δεν έχουμε παρά να προγραμματίσουμε την συμμετοχή μας στη Γενική Συνέλευση του Δεκεμβρίου.

    Υγιαίνετε και στις 22/12 όσοι πιστοί προσέλθετε στη Βιβλιοθήκη της Σουβάλας .

    Υ.Γ 1 . Κάποιοι βέβαια μετά την ολοκλήρωση όλων των παραπάνω διαδικασιών και την εκλογή του
    νέου Δ.Σ , πρέπει να κάνουν επιτέλους την αυστηρή αυτοκριτική τους για το πως οδήγήθηκε ο ιστορικός μας Σύλλογος , που να σημειωθεί ξεκίνησε με 100 περίπου ενεργά μέλη , σε αυτήν την σημερινή διαλυτική κατάσταση . Γιατί έτσι μόνο τα παθήματα θα γίνουν μαθήματα , οι διάφορες μικροπολιτικές δεν θα επαναληφθούν ποτέ και θα προχωρήσει ο Λαογραφικός μπροστά χωρίς τα βαρίδια του παρελθόντος.

    Υ.Γ 2 . Παρακαλούμε και περιμένουμε ενημέρωση από την προσωρινή επιτροπή .

    Σουβαλιώτης της διασποράς

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.