Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, ....

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018

Παρουσίαση βιβλίου του Δημητρίου Θ. Νάτσιου για τα «Τα ψηλά βουνά» του Ζαχαρία Παπαντωνίου - ΦΩΤΟ

Μια ενδιαφέρουσα βιβλιοπαρουσίαση παρακολούθησαν όσοι βρέθηκαν την Κυριακή το πρωί (11-11-2018) στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας. Πρόκειται για το βιβλίο του φιλολόγου και συγγραφέα Δημ. Νάτσιου με τίτλο : «Ένα σχολικό βιβλίο εκατό χρόνων (1918 -2018) : Ζαχαρία Παπαντωνίου ¨Τα ψηλά βουνά¨ (1918).....

Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Όμιλος Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων και ο Δήμος Λαμιέων , και συντόνισε η πολιτισμιολόγος και υπάλληλος του Δήμου Λαμιέων Μαρία Ν. Μαντέ.
    Ο Δημ. Νάτσιος με την πολυετή ερευνητική και συγγραφική του εμπειρία έρχεται να προσθέσει στο πλούσιο συγγραφικό του, ένα ακόμη αξιόλογο βιβλίο, μια σημαντική μελέτη για «Τα ψηλά βουνά».
Για το εν λόγω βιβλίο μας δίνει σημαντικές πληροφορίες για τις συνθήκες που γράφτηκε, τους παράγοντες που επηρέασαν τη γραφή του, τις εκδόσεις που γνώρισε, τις κριτικές, τη δόξα και και τον πόλεμο που δέχτηκε ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου, μια σημαντική μορφή στο χώρο των γραμμάτων και των τεχνών.
    Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης, ευχαρίστησε τον Όμιλο Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων για τη συνεργασία και τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής :    « … ο φιλόλογος, συγγραφέας και ερευνητής της τοπικής ιστορίας Δημήτρης Νάτσιος με το νέο του βιβλίο για τα εκατό χρόνια που γράφτηκαν ¨τα ψηλά βουνά¨ πρωτοπορεί πανελλαδικά και μαζί του και η πόλη της Λαμίας.
Το σχολικό αριστούργημα του Ζαχαρία Παπαντωνίου «Τα ψηλά βουνά» ήταν σταθμός για την ελληνική εκπαίδευση αλλά και για όλους εμάς, που μέσα από της σελίδες του, γίναμε μέρος της παρέας των μικρών ηρώων του βιβλίου, που έζησε την περιπέτεια αλλά και την ομορφιά της ελληνικής φύσης, στα ψηλά βουνά της Ρούμελης. »
    Χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους του Ομίλου Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας Νίκος Δαβανέλλος, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής : «…Ο Δημήτριος Νάτσιος  είναι αυτός ο οποίος με δική του πρωτοβουλία και άοκνες προσπάθειες δημιουργήθηκε ο Όμιλος Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων και του οποίου διετέλεσε πρώτος Πρόεδρος. Δημιούργησε το Ιστορικό Αρχείο Λαμίας , είναι ιδρυτής και Διευθυντής του ετήσιου περιοδικού «Φθιωτικά Χρονικά» και έχει ανυπολόγιστη προσφορά στην καταγραφή της τοπικής ιστορίας.
Με το νέο του πόνημα για «Τα ψηλά βουνά» του Ζαχ. Παπαντωνίου φέρνει στο φως ένα βιβλίο το οποίο υπήρξε σταθμός στην παιδεία και το οποίο προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση»
    Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο εκπαιδευτικός της Α/θμιας Εκπαίδευσης και μέλος του Ομίλου Φθιωτών Λογοτεχνών & Συγγραφέων Γιώργος Σταυρόπουλος, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής : «…Το αναγνωστικό «Τα Ψηλά Βουνά», αποτελεί σταθμό στην Ελληνική Εκπαίδευση και δίκαια χαρακτηρίστηκε ως το «διαμάντι των Αναγνωστικών της Ελληνικής Εκπαίδευσης με μοναδική διαχρονικότητα».
Οι μικροί ήρωες – μαθητές θα ζήσουν για λίγες μέρες μόνοι τους στα ξεχωριστής ομορφιάς ρουμελιώτικα βουνά κι έτσι παρωθούνται ώστε να αυτενεργήσουν, να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να λύσουν με εφευρετικότητα τα ζητήματα και προβλήματα που θα  ανακύψουν.
Η γλώσσα -δημοτική για πρώτη φορά σε σχολικό βιβλίο- και η ενδιαφέρουσα πλοκή και δράση προκαλούν την απόλαυση του αναγνώστη, μικρού και μεγάλου ακόμη και σήμερα.
Το βιβλίο όμως, την περίοδο που εκδόθηκε –δηλ. 100 χρόνια πριν- πολεμήθηκε έντονα από αρκετούς. Ήταν μια περίοδος ιστορικά σημαντική, η οποία φέρει τη σφραγίδα του Ελ. Βενιζέλου. Τότε η Ελλάδα διπλασιάστηκε εδαφικά και προσπάθησε να εκσυγχρονιστεί στρατιωτικά, οικονομικά και κοινωνικά. Δυστυχώς, όμως, αυτά δεν έγιναν κάτω από το απαιτούμενο πνεύμα εθνικής συνεννόησης, με αποτέλεσμα να φτάσουμε σε έναν ιδιότυπο εμφύλιο, τον Εθνικό Διχασμό.
Το βιβλίο ανέλαβαν να υπερασπιστούν πολλοί ανανεωτές παιδαγωγοί και άλλοι σημαντικοί πνευματικοί άνθρωποι.
Ο χρόνος δικαίωσε το βιβλίο του Ζαχ. Παπαντωνίου κι αυτούς που το υπερασπίστηκαν κι έτσι αργότερα χρησιμοποιήθηκε ως αναγνωστικό πολλές φορές, ενώ γνώρισε και αναρίθμητες ιδιωτικές εκδόσεις.
Το βιβλίο του κ. Νάτσιου πραγματεύεται όλη την ιστορία συγγραφής, έκδοσης, πολεμικής, υπεράσπισης και τελικά καθιέρωσης των Ψηλών Βουνών, μέσα από ένα μεγάλο πλήθος πηγών, με σφαιρικότητα, σεβασμό στην επιστημονική δεοντολογία και πλήρως ενταγμένο στο ιστορικό πλαίσιο της εποχής του»
    Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το χαιρετισμό του συγγραφέα. Ο Δημ. Νάτσιος παίρνοντας το λόγο, ευχαρίστησε τους διοργανωτές, τους συντελεστές της βιβλιοπαρουσίασης και όλους όσους τον τίμησαν με την παρουσία τους. Τόνισε επίσης τα εξής : «Σήμερα η δημοτική αρχή και ο λαός της Φθιώτιδας τέλεσαν ένα πνευματικό μνημόσυνο στο Ζαχαρία Παπαντωνίου, με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων, από την πρώτη έκδοση του βιβλίου του «Τα ψηλά βουνά» το έτος 1918 . Για πρώτη έχουμε σχολικό βιβλίο γραμμένο στη δημοτική γλώσσα. Έχουμε την επίσημη απόφαση της πολιτείας να γράφονται και να διδάσκονται τα σχολικά βιβλία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη δημοτική γλώσσα».
    Η εν λόγω  εκδήλωση έδωσε επιπλέον την ευκαιρία να θυμηθούμε το Ζαχαρία Παπαντωνίου, μια πολυσύνθετη μορφή στα νεοελληνικά γράμματα, και ίσως να αποτέλεσε την αφορμή, ιδιαίτερα στη νέα γενιά, να μελετήσει το σπουδαίο συγγραφικό του έργο.
   Θέλω να καταθέσω και με την ιδιότητα του εκπαιδευτικού πως ποιήματα και κείμενα από «Τα ψηλά βουνά», αποσπάσματα που περιλαμβάνονται και σήμερα στα σχολικά βιβλία, πάντοτε τραβούσαν το ενδιαφέρον των μαθητών. Τους ενθουσίαζε ο απλός λόγος του Ζαχαρία Παπαντωνίου, γιατί  με τη γραφή του κινητοποιούσε όλες τις αισθήσεις : εικόνες, ήχοι, γεύσεις, μυρωδιές, αγγίγματα στη φύση. Τα βιβλία του Ζαχαρία Παπαντωνίου έχουν ως επίκεντρο τον άνθρωπο – μαθητή και το περιβάλλον.
   Συγχαίρω τον κ. Νάτσιο για τη μελέτη του αυτή, και ευχόμαστε το βιβλίο του να βρει τη μεγαλύτερη δυνατή απήχηση στους αναγνώστες, γιατί είναι αξιόλογο και χρήσιμο

                                          Κώστας Τσιαλαφούτας
                                Δάσκαλος – Αντιπρόεδρος του Ομίλου

                                Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.