Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3 ΜΑΪΟΥ 2024 – ΑΓΙΑ ΠΑΘΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ .....

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018

Η ημερίδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, σχετικά με την εμφάνιση της θανατηφόρου ασθένειας του πλατάνου - Στην Γραβιά Φωκίδας



Mε επιτυχία έγινε στη Γραβιά η ημερίδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης κοινού και φορέων, σχετικά με την εμφάνιση  της θανατηφόρου ασθένειας του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου, ......
που απειλεί με εξαφάνιση τα φυσικά οικοσυστήματα της περιοχής μας, και πρόσφατα εντοπίστηκαν μολύνσεις σε πλατάνια  στην περιοχή μας.
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό κέντρο  Γραβιάς, και διοργανώθηκε από την Διεύθυνση Δασών Φωκίδας, το Δασαρχείο Άμφισσας και τον Δήμο Δελφών.
Βασικός  ομιλητής ήταν ο  Dr. Δασολόγος – Φυτοπαθολόγος  κος Παναγιώτης Τσόπελας του Ινστιτούτου Μεσογειακών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων  ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. H ενημέρωση περιελάμβανε ανάλυση του κινδύνου για τα πλατάνια, περιγραφή των συμπτωμάτων, των τρόπων μετάδοσης, καθώς και μέτρα πρόληψης της ασθένειας.
Έγινε  προβολή διαφανειών, αναφορά σε παρόμοιες προσβολές  ανά την Ελλάδα και επαφή με φορείς, υπηρεσίες, τοπικούς παράγοντες, συλλόγους, εργολάβους, υλοτόμους, επιχειρήσεις μεταποίησης και εμπορίας ξύλου, αγρότες, απλούς πολίτες και Μ.Μ.Ε. της περιοχής.
Η απουσία κάποιων υπευθύνων, που θα όφειλαν να παρευρίσκονται  να ενημερωθούν, για την ασθένεια, ας την αποδώσουμε σε πρώτη φάση, στις κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν  και όχι σε αδιαφορία στην φοβερή αυτή για το περιβάλλον μας εξέλιξη.
Το Δασαρχείο Άμφισσας  μας διαβεβαίωσε, ότι θα καταβάλει  κάθε προσπάθεια, με την συνεργασία και βοήθεια όλων των φορέων-υπηρεσιών  της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και κάθε πολίτη, για να εντοπιστεί, να περιοριστεί και να  εξαλειφτεί η ασθένεια, από την περιοχή μας, πριν αυτή πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και την μορφή πανδημίας.   


Για την υπόδειξη, τυχόν ύποπτων ατόμων πλατάνου, σε κάθε χώρο, να επικοινωνείτε όλες τις ημέρες, με το Δασαρχείο Άμφισσας στο τηλ. 22650-28264 ή στα κατά τόπους Δασονομεία Γραβιάς και Ιτέας.      
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ασθένεια του  μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου στο:
w.w.w. Ftia.gr/platanos/

(Μια απειλή για τα πλατάνια)














  




















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου