Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, ....

Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2017

ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΤΟΥ ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΥ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΝΑΟΣ ΠΟΥ ΚΡΥΒΕΙ ΜΙΑ ΤΡΑΓΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ...

Παρουσιάζει: ο Βίκτωρ Σαμπώ
 Οδηγώντας μέσα στα πυκνά ελατοδάση της ρεματιάς στο Κουκουφλί, στην περιοχή του Ασπροποτάμου, μέσα στην άγρα φύση και μακριά από κάθε αίσθηση ιδιαίτερου πολιτισμού, ένας μικρός ασφαλτόδρομος μόλις 1 χλμ. μας αποκαλύπτει ένα μοναδικό μνημείο σε όλα τα Βαλκάνια!....

Είναι μια από τις πιο σπάνιες αρχιτεκτονικά εκκλησίες και κατά παράδοση ανήκε στη χαμένη μονή Δολιανών ή μονή της Αγίας Ζώνης(ερείπια της οποίας υπάρχουν μέσα στο πυκνό δάσος λίγο βορειότερα). 
Οι πινακίδες πάντως γράφουν ναός του Τιμίου Σταυρού και από τα ελάχιστα έγραφα που σώθηκαν γι αυτή οι μελετητές πιθανολογούν πως χτίστηκε το 1770 και μάλλον ανακαινίστηκε το 1839 και το 1841.
Πρόκειται για έναν ναό με ιδιόρρυθμη αρχιτεκτονική και έχει μάλιστα χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού. 

Το απολύτως εντυπωσιακό οικοδόμημα είναι τρίκλιτη τρουλαία βασιλική αλλά όχι με ένα ή δύο τρούλους αλλά με… δώδεκα! Υψώνονται αέρινοι και καλοχτισμένοι από μελιά και καστανή πέτρα και στις κορφές έχουν μεταλλικούς σταυρούς από τους οποίους κρέμονται μικρά καμπανάκια! 
Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία του επίσης εντυπωσιακού εσωτερικού του ναού είναι το μικρό σύνθρονο, το οποίο είναι ένα σύνολο από ημικυκλικές κερκίδες χτισμένες στην κόγχη του ιερού, ένα σπάνιο αρχιτεκτονικό χαρακτηριστικό, ιδιαίτερο των παλαιοχριστιανικών ναών.
Ο καθηγητής (ακαδημαϊκός και αρχιτέκτονας) Παύλος Μυλωνάς χαρακτήρισε τον Ναό ως «τον Παρθενώνα του ορεινού όγκου»
Οι τέσσερις του Ασπροποτάμου.
Από εδώ, από τη μονή Δολιανών και με αφορμή ένα τραγικό περιστατικό ξεκίνησε η καταστροφή των χωριών του Ασπροποτάμου στην διάρκεια της γερμανικής κατοχής.
Στα μέσα του Ιούνη, το καλοκαίρι του 1943ο ΕΛΑΣ έστησε ενέδρα σε γερμανική πομπή εφοδιασμού στον Σαραντάπορο και μετά από μάχη, οι αντάρτες σκότωσαν 60 άντρες από τη γερμανική φάλαγγα, πήραν κάπου 90 φορτηγά και συνέλαβαν και 79 γερμανούς αιχμαλώτους. 
Καθώς η γερμανική διοίκηση δεν δέχθηκε να τους ανταλλάξει με έλληνες αιχμαλώτους (οι Γερμανοί δεν πίστευαν καν ότι υπήρχαν αιχμάλωτοι!)οι αντάρτες πρότειναν στους γερμανούς αιχμαλώτους ή να γίνουν βοηθητικοί στον ΕΛΑΣ ή να εκτελεστούν. 
Η ανοησία και ο φανατισμός των συλληφθέντων Γερμανών όμως φαίνεται πως ήταν ωκεάνιου μεγέθους. Έτσι οι 75 αιχμάλωτοι προτίμησαν να εκτελεστούν! 
Ε, τους πήραν οι αντάρτες τους έφεραν δίπλα στην ωραία εκκλησία και τους εκτέλεσαν μέχρις ενός!
Οι τέσσερις που ευφυώς δέχτηκαν τον συμβιβασμό τοποθετήθηκαν σε αντάρτικο ραφτάδικο. 
Ο ένας όμως άφησε το βελόνι και κατάφερε (μέσα σε μια δέουσα αναμπουμπούλα) να την κοπανήσει και πήγε στα γερμανικά αποσπάσματα που είχαν μόλις αφιχθεί στα τρικαλινά βουνά. 
Αποκάλυψε την εκτέλεση των 75 Γερμανών και ένα σκασμό πληροφορίες για τις θέσεις και τον εξοπλισμό των ανταρτών.
Και τότε οι Γερμανοί, τον Οκτώβριο του 1943 πέρασαν δια πυρός και σιδήρου όλα τα χωριά του Ασπροποτάμου και της ευρύτερης περιοχής, εκτέλεσαν μοναχούς και πυρπόλησαν μοναστήρια.
Οι τέσσερις του ραφτάδικου δεν ξέρουμε τι απέγιναν. Ίσως τους εκτέλεσαν οι Γερμανοί.
Το είχε δηλώσει ο διοικητής τους εξάλλου: αν μάθαινε πως οι άνδρες του έπεφταν αιχμάλωτοι θα τους εκτελούσε ο ίδιος...
Η μονή Δολιανών 
Βρίσκεται στην περιοχή του Ασπροποτάμου. Για να φτάσετε εδώ θα ακολουθήσετε τον κεντρικό δρόμο προς Τρίκαλα – Μετέωρα – Καλαμπάκα. Από εκεί θα συνεχίσετε στη διαδρομή προς Γλυκομηλιά – Κρανιά – Πολυθέα. Η μονή βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό Κρανιά (υπάρχουν πινακίδες).
Ο ναός στα Δολιανά γιορτάζει το Δεκαπενταύγουστο και στις 14 Σεπτεμβρίου και είναι ανοικτός από τον Απρίλιο ως τον Οκτώβριο, κάθε ημέρα εκτός Τετάρτης, 10:00-18:00.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.