Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, ....

Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017

Τοπική Κοινότητα Πολυδρόσου: Επιμνημόσυνη δέηση υπέρ του πεσόντος συγχωριανού μας Ανθ/γού (Ι) Χρήστου Πάντου


Στην  Τοπική Κοινότητα Πολυδρόσου, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, την ημέρα του εορτασμού των Αγίων Ταξιαρχών θα τελέσουμε επιμνημόσυνη δέηση......
υπέρ του πεσόντος συγχωριανού μας Ανθ/γού (Ι) Χρήστου Πάντου, στον χώρο του μνημείου όπου έχει εγκατασταθεί το αεροσκάφος  MIRAGE F-1 που μας έχει παραχωρήσει η Πολεμική Αεροπορία.

                                             Σας προσκαλούμε

Να τιμήσετε με την παρουσία σας τη φετινή εκδήλωση που θα γίνει την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου και ώρα 10.00 π.μ. (μετά τη θεία Λειτουργία) στη Πολύδροσο στο Πάρκο των Αγ.Ταξιαρχών .


            Ο Αντιδήμαρχος                                                                Ο Πρόεδρος
Δημοτικής Ενότητας Παρνασσού    Τοπικής Κοινότητας Πολυδρόσου


             Ιωάννης Γεωργίου                                           Αργύριος Μουλαράς

3 σχόλια:

  1. Στις 5 Ιουλίου εφέτος συμπληρώθηκαν 40 χρόνια από την ίδια ημερομηνία του Ιουλίου του έτους 1977 όταν η Πολεμική Αεροπορία έχανε έναν φέρελπι μάχιμο Αξιωματικό , η Πατρίδα έναν υπερασπιστή του εναέριου χώρου της και της εδαφικής της ακεραιότητος , η Σουβάλα έναν νέο , γνήσιο τέκνο της και εμείς (η οικογενειά του, οι συγγενείς του και οι φίλοι του) ένα πολυαγαπημένο μας μέλος, τον Ανθυποσμηναγό (Ι) Χρήστο Γ. Πάντο .
    Ο Ανθυποσμηναγός Χρήστος Γ. Πάντος μετά τις Γυμνασιακές του σπουδές στο Γυμνάσιο Αμφικλείας , κατόπιν εξετάσεων, εισήλθε το έτος 1970 στη Σχολή Ικάρων (Τμήμα Ιπταμένων) εκπληρώνοντας έτσι το άσβεστο παιδικό του πάθος και το όνειρό του να γίνει αεροπόρος , παρά του ότι προ ολίγων ετών (Σεπτ.1966) είχε ορφανέψει από πατέρα ο οποίος έχασε τη ζωή του σε ηλικία 48 ετών κατακριμνησθείς από έλατο που έκοβε στα Καρκαβέλια Παρνασσού.
    Ο Χρήστος ως Ίκαρος πέραν της ακαδημαϊκής και στρατιωτικής εκπαιδεύσεώς του στη Σ.Ι.έλαβε και την προβλεπόμενη τότε πτητική εκπαίδευση πετώντας στο πρώτο έτος με Α/φη Τ-41 στο Τατόϊ, στο δεύτερο έτος με Α/φη Τ-37 στην Καλαμάτα και στο τρίτο και τέταρτο έτος με Α/φη Τ-33Α & Τ-33 ΜΚ ΙΙΙ στην Καλαμάτα και στη Λάρισα .
    Ονομάσθηκε Ανθυποσμηναγός Ιπτάμενος τον Ιούλιο του 1974 χρονική περίοδος που συμπίπτει με τα τραγικά γεγονότα της εισβολής των Τούρκων στην μαρτυρική ν.Κύπρο πράγμα που επισπεύδει την ορκωμοσία της Σειράς του και επιβάλει την άμεση τοποθέτηση του σε Πολεμική Μονάδα & Μοίρα ώστε να καταστεί πλήρως ετοιμοπόλεμος το ταχύτερο δυνατόν. Έτσι τον μήνα Σεπτέμβριο του 1974 μετατίθεται στην 111 Π.Μ. στην Νέα Αγχίαλο Βόλου και τοποθετείται στην 341 Μοίρα Αναχαιτίσεως με τύπο αεροσκαφών F-5A.
    Τα αεροπορικό του ταλέντο , τα πτητικά του προσόντα και οι επιδόσεις του κατά τη διάρκεια της πολεμικής του αξιοποιήσεως στα Α/φη F-5 τον συγκαταλέγουν μεταξύ των ελαχίστων τότε (ίσως ήταν και ο πρώτος) φερόντων τον βαθμό του Ανθυποσμηναγού Αξιωματικούς που επιλέγονται να στελεχώσουν την νεοσύστατη 342 Μοίρα Παντός Καιρού στην 114 Π.Μ. στην Τανάγρα ως χειρισταί στα υπερσύγχρονα για την εποχή α/φη Mirage F-1C .
    Τοποθετείται στην 342 Μοίρα στις αρχές του 1977 και αφού ολοκληρώνει με επιτυχία την προβλεπόμενη βασική πτητική του εκπαίδευση στο πραγματικά υπερσύγχρονο,για την εποχή, α/φος Mirage F-1C εισέρχεται στην εκπαίδευση του πολεμικού σταδίου στον τύπο αυτού του αεροσκάφους .


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συνέχεια …

    Στο στάδιο αυτό και στα πλαίσια της εκπαίδευσεώς του αυτής προγραμματίζεται την 5ην Ιουλίου 1977 σε διατεταγμένη εκπαιδευτική πτήση για εκτέλεση ασκήσεως ελιγμών εναερίου μάχης του πολεμικού σταδίου εκπαιδεύσεως ως Νο 2 (εκπαιδευόμενος) σε ζεύγος α/φων F-1C με Νο 1 (έμπειρο χειριστή εκπαιδευτή ). Κατά τη διάρκεια των ελιγμών μάχης στον εναέριο χώρο άνωθεν ορεινού όγκου της ευρύτερης περιοχής Άμφισσας το
    α/φος του Νο 2 χειριστού (Ανθ/σγος Πάντος Χρ.) περιέπεσε εις μη ελεγχόμενη κατάσταση πτήσεως ( περιδίνηση ) εκ της οποίας δεν μπόρεσε να εξέλθη και ούτε ο χειριστής του μπόρεσε να χρησιμοποιήσει επιτυχώς το σύστημα εγκαταλείψεως του α/φους με αποτέλεσμα τη συντριβή του α/φους στην περιοχή Καρούτες πλησίον της Άμφισσας και τον ακαριαίο θάνατο του ατυχούς Ανθυποσμηναγού Χρήστου Πάντου.
    Το αεροπορικό αυτό ατύχημα με τη μοιραία αυτή κατάληξη συγκλόνισε τότε τη μικρή κοινωνία του χωριού μας, βύθισε στο πένθος την οικογένεια του , τους συγγενείς και τους φίλους του και ιδία καταδίκασε σε ισόβιο πένθος τη χήρα μάνα του πεσόντος .
    Ο Ανθυποσμηναγός Χρήστος Πάντος , μπορεί με τη θυσία του από την ημέρα της πτώσεώς του στις 5 Ιουλίου 1977 να , “κατετάγη από την Πατρίδα μεταξύ των «Ανδρών Επιφανών» , στο πάνθεον των ηρώων της ιστορίας της “ , όπως χαρακτηριστικά είπε στην ομιλία του στα εγκαίνια του Μνημείου του στην Πολύδροσο στις 9 Οκτ. 2010 ο τότε Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και συμμαθητής του στη Σ.Ι. Πτέραρχος Ιωαν. Γιάγκος , όμως και για εμάς τους συγχωριανούς του και κυρίως τους εν αποστρατεία συναδέλφους του στην Π.Α δεν ξεχάστηκε ποτέ αλλά και δεν θα ξεχαστεί και από τις επερχόμενες γενιές των Σουβαλιωτών αφού κατ’ έτος την εορτή των Αγίων Ταξιαρχών ( που εορτάζει και η Π.Α.) στο χώρο έναντι της ομωνύμου εκκλησίας στο χωριό μας , όπου ανηγέρθη το μνημείο του , θα τελείται επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του .
    "ΑΙΩΝΙΑ ΑΥΤΟΥ Η ΜΝΗΜΗ"


    Αλέκος Ι. Βαλάσκας

    Επισμηναγός (ε.α.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΙΩΝΊΑ Η ΜΝΉΜΗ ΤΟΥ ΑΕΡΟΠΟΡΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΑΝΤΟΥ.
    ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΗΝ ΣΟΥΒΑΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΜΙΚΡΗ ΑΥΤΗ ΓΟΥΡΝΑ ΤΟΥ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΒΓΑΛΕΙ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΑΕΡΟΠΟΡΟΥΣ?
    ΔΥΣΤΥΧΩΣ Ο ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΗΡΩΙΚΟΥΣ ΠΙΛΟΤΟΥΣ....ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥΣ Η ΜΝΗΜΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ.....ΑΘΑΝΑΤΟΙ....ΚΑΛΕΣ ΠΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥΣ ΑΕΡΟΠΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΛΑ.........

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.