Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, ....

Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

AGNEAU DE LIAKOURA A LA PALLIKARE ET FROMAGE DU PARNASSE ! Μια παλαιά αλλά επίκαιρη είδηση από το 1892 !


Παναγιώτης Δημάκης

Ο Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός, τον Απρίλιο τού έτους 1892, παρέθεσε δείπνο, συμπόσιο όπως το αναφέρει, διακοσίων ατόμων,......
μεταξύ των οποίων τον διάδοχο Κωνσταντίνο, τούς βασιλόπαιδες Γεώργιο και Νικόλαο, καθώς και τον πρωθυπουργό Κ. Κωνσταντόπουλο, με τούς υπουργούς του, Εξωτερικών, Στρατιωτικών και Παιδείας. Είχε προηγηθεί, η εν σώματι, ανάβασις στην Ακρόπολη και ξενάγηση των, από τον Ν. Πολίτη και τον νεαρό, τότε, Σαμιώτη αρχαιολόγο Θεμ. Σοφούλη, πού έμελλε να πρωθυπουργεύσει αργότερα κι αυτός. 
Το συμπόσιο αυτό στοίχισε, 10 δραχμές τότε, κατ' άτομον, ένα ποσόν πού φαίνεται αρκετά στρογγυλό, για να σημειώνεται με θαυμαστικό, για ένα καταχρεωμένο κρατίδιο, πού αγωνιζόταν, να συμπαραταχθεί με τα λοιπά τής Ευρώπης, όχι με την οικονομική ευρωστία και διοικητική συγκρότηση, αλλά με την μίμηση ζωής, μεγάλης, χωρίς τις παραγωγικές προϋποθέσεις, αν θυμίζει κάτι αυτό. 
Στο μενού πού είναι γραμμένο στα Γαλλικά, μεταξύ των περίπλοκων γευστικών συνδυασμών, πού θα εντυπωσίασαν, πολλούς από τους καλεσμένους, περιλαμβάνονται και δύο εδέσματα, πού αφορούν τούς επί, υπό και παρά τον Παρνασσό κτηνοτρόφους, αλλά και ημάς τούς παροικούντας, τήν Παραπαρνάσσια χώρα, πού εξακολουθούν να παράγονται, ακόμη τα ίδια εξαιρετικά γαλακτοκομικά και ζωικά προϊόντα, χωρίς βέβαια να έχει διασφαλιστεί , ή ονομασία προελεύσεως Π.Ο.Π., πού αποφέρει καλύτερη τιμή, αλλά και prestige στο προϊόν. 
Agneau de Liakoura a la pallikare, δηλαδή αρνί στη σούβλα, όπως τα παλληκάρια τού Αγώνα, στη Λιάκουρα Παρνασσού, όπως το περιγράφουν, οι Γάλλοι φιλέλληνες κυρίως, καθώς και fromage du Parnasse, δηλαδή τυρί Παρνασσού ( φέτα )
Στους σημερινούς καταλόγους δεν θα τα βρείτε, ούτε στα τοπικά μας εστιατόρια, να ορίζονται, ενώ οι επισκέπτες-πελάτες βρίσκουν εύκολα, τα γνωστά παγκοσμιοποιημένα εδέσματα, όλων των ειδών. 
Οι ξένοι επισκέπτες, αναζητούν το φυσικό περιβάλλον, τα Μνημεία, τον τρόπο ζωής, τα ήθη, την συμπεριφορά, αλλά και το κάτι άλλο, ποιοτικό και διαφορετικό στην διατροφή, αυτό υπήρχε και υπάρχει, όπως μας το θυμίζει το παλιό συμπόσιο, τού 1892 τού Παρνασσού, πού θα το γράφαμε, στην ντοπιολαλιά μας, " τσιμπούσι! "




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.