Μια εβδομάδα μετά τις αντιδράσεις και αντιπαραθέσεις -και στο εσωτερικό της αντιπολίτευσης- που πυροδότησε η αρνητική απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, ......
στην πρόσκληση να συμμετάσχει στο διεθνές συνέδριο με θέμα «Η κληρονομιά στον 21ο αιώνα των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από τα κομμουνιστικά καθεστώτα» στο Ταλίν, όπως προκύπτει από τα γεγονότα, δεν ήταν η Ελλάδα που απομονώθηκε, όπως υποστήριζε η αντιπολίτευση, αλλά η Εσθονία.
Μόλις οκτώ από τις 27 χώρες - μέλη της Ε.Ε. συμμετείχαν στο συνέδριο της Εσθονικής Προεδρίας, το οποίο ολοκληρώθηκε με την έκδοση διακήρυξης την οποία υπογράφουν μόνο οι εκπρόσωποι της Εσθονίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Πολωνίας, της Κροατίας, της Ουγγαρίας, της Τσεχίας και της Σλοβακίας. Οι «συνήθεις-ακροδεξιοί- ύποπτοι». [Διαβάστε επίσης: Η ιδεολογική «αναβάπτιση» του ναζισμού: Το παράδειγμα των Βαλτικών χωρών].
Η απόφαση Κοντονή προκάλεσε έντονες συζητήσεις διεθνώς αλλά και στο εσωτερικό της Εσθονίας. Μάλιστα την ώρα που στην Ελλάδα η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και η βενιζελική κυρίως πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ, με ανακοινώσεις, δηλώσεις και δημοιεύματα στα φιλικά μέσα, επιδιδόταν σε έναν αντικομμουνιστικό αγώνα, στην Εσθονία, βουλευτής της κυβέρνησης, η Oudekki Loone (αριστερά στην φωτογραφία) έδινε συγχαρητήρια στον Σταύρο Κοντονή για την απόφασή του και εξέφραζε την ευγνωμοσύνη της, κάνοντας λόγο για «συνέδριο ντροπή».
«Η απόφασή σας υπενθύμισε τις αληθινές ευρωπαϊκές αξίες και έδωσε δύναμη σε όλους όσους ανησυχούν για την αύξηση του κλίματος ψυχρού πολέμου, σε όλους όσους δεν ξεχνούν την ιστορία και που γνωρίζουν ότι ο σοσιαλισμός και η ελευθερία μπορούν όχι μόνο να συνδυαστούν, αλλά ότι ο σοσιαλισμός είναι απαραίτητος για την ελευθερία. Το συνέδριο αυτό είναι μία ντροπή, αλλά είμαι σίγουρη ότι θα υπάρξει μέλλον όταν δεν θα οργανώνονται πλέον εκδηλώσεις σαν και αυτήν. Εσείς απλώς βοηθήσατε αυτό το μέλλον να έρθει λίγο νωρίτερα», ανέφερε η βουλευτής του κεντρώου κόμματος της Εσθονίας, του μεγαλύτερου από τον τρικομματικό κυβερνητικό συνασπισμό, στο οποίο ανήκει και ο Εσθονός πρωθυπουργός.
Αξίζει να επίσης να σημειωθεί πως η ομάδα Ευρωπαϊκής Αριστεράς (GUE/NGL) στο ευρωκοινοβούλιο κάλεσε τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ελλάδας και να μποϋκοτάρουν τη σύνοδο στο Ταλίν. «Η επιλογή της κυβέρνησης της Εσθονίας να εμβαθύνει στα «κομμουνιστικά εγκλήματα» αποδεικνύει την ξεκάθαρη πρόθεση της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει την εκ περιτροπής προεδρία της Ε.Ε. για καθαρά ιδεολογικούς λόγους», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η GUE/NGL. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το ψήφισμα του Συνεδρίου, το οποίο όπως προαναφέρθηκε υπέγραψαν μόνο χώρες της Βαλτικής και του Βίζεγκραντ, και στο οποίο ζητείται ουσιαστικά να πραγματοποιηθούν «Δίκες της Νυρεμβέργης» για Κομμουνιστές, ενώ δεν αναφέρεται σχεδόν καθόλου στα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί κάτω από τη ναζιστική ιδεολογία.
«Δεν έχει διεξαχθεί καμία διαδικασία για την απονομή δικαιοσύνης από τη διεθνή κοινότητα, όπως έγινε για τους Ναζί μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι διαδικασίες (απόδοσης αλήθειας) έχουν οι υπονομευτεί για περισσότερα από 25 χρόνια, κατά τα οποία έχει έρθει η πτώση του κομμουνισμού […] Η μνήμη των θυμάτων του κομμουνισμού απαιτεί την έρευνα και καταδίκη των υπευθύνων για τα εγκλήματα αυτά. Πολλές χώρες έχουν σημειώσει επιτυχίες σε σχέση με αυτά, αλλά πολλοί εγκληματίες του κομμουνισμού ζουν ακόμα ανάμεσά μας. Χρειάζεται διεθνής συντονισμός ώστε να οδηγηθούν οι εγκληματίες στην δικαιοσύνη», σημειώνεται στο ψήφισμα του Συνεδρίου.
Στην Ελλάδα η απόφαση Κοντονή μετατράπηκε σε βασικό θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης, καθώς η ΝΔ θεώρησε πως θα μπορούσε να το χρησιμποιήσει για να κάνει αντιπολίτευση. Όμως η υπόθεση γύρισε «μπούμερανγκ» με μια «κομμουνιστική ανταρσία» στο εσωτερικό της ΝΔ. Πρώτα ήρθαν τα δημοσιεύματα: Το άρθρο του Θέμου Αναστασιάδη που υποστήριζε πως «ιστορικά, δεν αντέχουν τα επιχειρήματα Κοντονή ότι δεν μπορούμε να εξισώνουμε τον Ναζισμό με τον Κομμουνισμό» και το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα των «Νέων», στη νέα εποχή Μαρινάκη, με τίτλο «ο Σταλινισμός στην εξουσία, Μαξίμου - Κοντονής, διαγράφουν την εξουσία». Τη σκυτάλη - γραμμή πήρε η ΝΔ, η οποία έκανε λόγο για «προσβολή για τους Ελληνες η απόφαση της κυβέρνησης να μην συμμετάσχει στο συνέδριο».
Οι δηλώσεις από στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαδέχονταν η μία την άλλη. Όχι μόνο εξίσωναν τον κομμουνισμό με τον ναζισμό, αλλά η Μαριέττα Γιαννάκου μάλιστα έφτασε στο σημείο να ισχυρίζεται πως οι ναζί είναι «αριστερής προέλευσης», καθώς όπως είπε έχουν στο όνομά τους το συνθετικό «σοσιαλισμός» (εθνικοσοσιαλισμός).
Παρά την επίσημη γραμμή της ΝΔ, στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης άρχισαν να διαχωρίζουν τη θέση τους ενοχλημένα από την αντικομμουνιστική υστερία και τις ιστορικές ανακρίβειες. Ο Θεόδωρος Φορτσάκης, βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ και πρώην πρύτανης χαρακτήρισε «ανιστόρητους όσους ταυτίζουν τον ναζισμό με τον κομμουνισμό» και ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Σερρών, Κώστας Καραμανλής, χαρακτήρισε «άδικο» τον συμψηφισμό κομμουνισμού - ναζισμού.
Το ζήτημα προκάλεσε νέους τριγμούς και στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Από τη μία ο Ευάγγελος Βενιζέλος που κινήθηκε στη γραμμή της ΝΔ και από την άλλη η επίσημη θέση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η οποία επισήμανε πως «η ταύτιση κομμουνισμού και ναζισμού είναι ανιστόρητη».
http://tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.