Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Σάββατο 21 Δεκεμβρίου, ....

Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017

Πίσω στα παλιά ......Η «ΤΡΟΜΕΡΗ»ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΚΑΦΕΝΕΙΩΝ ΠΟΥ ΣΟΚΑΡΕ ΤΟΥΣ ΑΘΗΝΑΙΟΥΣ.

Παρουσιάζει:  ο Βίκτωρ Σαμπώ

Οι καφετζήδες διαμαρτυρήθηκαν για το ωράριο λειτουργίας και είδαν ακόμη και τον πρωθυπουργό.  .....

Ως «τρομερή» παρουσίαζαν οι εφημερίδες του 1910 την απειλή των καφεπωλών της εποχής να πραγματοποιήσουν απεργία, διαμαρτυρόμενοι για τον καθορισμό ωραρίου από την αστυνομία.

 

«Ημπορείτε, ω Αθηναίοι, να φαντασθήτε την πραγματοποίηση της απειλής και να μη σας έλθη από τώρα τουλάχιστον ημιπληγία;»,  έγραφε ο Τύπος της εποχής.

Οι Αθηναίοι δεν μπορούσαν ούτε να φανταστούν την πόλη τους με κλειστά καφενεία. Τα καφενεία ήταν τα σημαντικότερα σημεία συγκέντρωσης και διασκέδασης των αντρών της εποχής και η καθημερινότητά τους περιλάμβανε πάντα μια στάση σε ένα από αυτά.

Μεταξύ των θαμώνων ήταν πνευματικοί άνθρωποι και διασημότητες της εποχής. Ήταν τόπος συνάντησης για πολιτικές και φιλολογικές συζητήσεις.

Ήταν το κέντρο της διανόησης, αλλά κα ένας τόπος για χαρτοπαιξία και κοινωνικοποίηση. Μεταξύ των ανδρών πάντα!

Το πρωί οι άντρες απολάμβαναν τον καφέ τους και είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν μεταξύ τους τα θέματα της τότε επικαιρότητας, ενώ το βράδυ έπιναν το κρασί τους, κουβέντιαζαν και διασκέδαζαν.

Οι πιο «ξενύχτηδες» μεταφέρονταν στα μικρότερα καφενεία, τα «αφτεράδικα» της εποχής, τα οποία παρέμεναν ανοιχτά μέχρι το ξημέρωμα.

 Ο θόρυβος που προκαλούσαν οι θαμώνες των καφενείων έκανε την αστυνομία να επιβάλλει ωράριο λειτουργίας, που μέχρι τότε δεν υπήρχε.

 Αποφασίστηκε, όπως όριζε η σχετική εγκύκλιος, τα καφενεία να παραμένουν ανοιχτά μέχρι τη μία μετά τα μεσάνυχτα. Το ωράριο θεωρήθηκε αυστηρό και οι καφεπώλες προκήρυξαν απεργία για να εμποδίσουν την εφαρμογή του.

Η απειλή των καφεπωλών έγινε πράξη στις 24 Ιουλίου του 1910, ημέρα Σάββατο. Έκπληκτοι οι Αθηναίοι αντίκρισαν κλειστά τα περισσότερα από τα καθημερινά τους στέκια.

Μόνο κάποια πολύ κεντρικά και μεγάλα καφενεία αποφάσισαν να μην πάρουν μέρος στην απεργία. Αίσθηση προκάλεσαν οι κλειστές πόρτες του καφενείου του Ζαχαράτου. Το συγκεκριμένο καφενείο δεν έκλεινε σχεδόν ποτέ. Βρισκόταν στο σημείο που σήμερα βρίσκεται το ξενοδοχείο Athens Plaza και ονομαζόταν «το δεύτερον και πιο ελεύθερον κοινοβούλιο», λόγω των έντονων πολιτικών συζητήσεων που γίνονταν εκεί.



Φωτ. Η μεγάλη αίθουσα του καφενείου του Ζαχαράτου. 

 Οι απεργοί επισκέφτηκαν τον τότε πρωθυπουργό, Στέφανο Δραγούμη, για να διεκδικήσουν παράταση του ωραρίου λειτουργίας.Ο πρωθυπουργός έδωσε παράταση τριών τετάρτων της ώρας, δια το καθάρισμα των καταστημάτων. Η απάντηση δεν ικανοποίησε τους ιδιοκτήτες των καφενείων οι οποίοι απείλησαν να συνεχίσουν την απεργία, κάτι το οποίο τελικά δεν έγινε, αφού λίγες ώρες μετά, η παράταση που τους έδωσε ο πρωθυπουργός εντάχθηκε στο κανονικό ωράριο λειτουργίας.... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.