Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Σάββατο 21 Δεκεμβρίου, ....

Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

Τριήμερο εκδηλώσεων για την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής στη Λιβαδειά


Η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής επιστρέφει και πάλι στην πόλη μας με ένα τριήμερο μουσικών εκδηλώσεων που κορυφώνεται στις 21, ημέρα του θερινού ηλιοστασίου. Από τις 19 έως και τις 21 Ιουνίου θα γιορτάσουμε την μουσική με μουσικές εκδηλώσεις και πολλές εκπλήξεις.....


Για όγδοη συνεχή χρονιά γιορτάζουμε στη Λιβαδειά την Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής, με την αιγίδα του Δήμου Λεβαδέων και την υποστήριξη του Art Cafe Αστραδενή και του Τροφώνιου Ωδείου.

Φέτος, με την υποστήριξη και το πάθος χιλιάδων πολιτών, καλλιτεχνών, ιδιωτών, εθελοντών και διοργανωτών, 50 πόλεις συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής, με σκοπό να πλημμυρίσουν με μελωδίες γειτονιές, πλατείες, πεζόδρομους και πάρκα της Ελλάδας, από τις 19 έως τις 25 Ιουνίου.

Στο τριήμερο των εκδηλώσεων στην πόλη μας συμμετέχουν 30 περίπου καλλιτέχνες, 6 μουσικά σχήματα, η Κινηματογραφική Λέσχη Λιβαδειάς, το Τροφώνειο Ωδείο και αρκετοί φωτογράφοι από την Ομάδα Φωτογραφίας της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς.

Δεν παραλείπουμε για μια ακόμα φορά να εντάξουμε στο πρόγραμμα, νέες, σημαντικές και πρωτότυπες δουλειές μουσικών της πόλης. 

Εκτός όμως από τους μουσικούς της πόλης θα έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε ένα μεγάλο μουσικό και το συγκρότημά του. Ο κορυφαίος κιθαρίστας-συνθέτης Μάκης Αμπλιανίτης θα παρουσιάσει το νέο του άλμπουμ "URANOS" και τις παλαιότερες και διεθνώς καταξιωμένες δουλειές του "BAHAR" και "KISMET"

Υπάρχει και κάτι ακόμα σχετικά με την εκδήλωση που μας κάνει περήφανους. Ο Μάκης Αμπλιανίτης θα παίξει και θα παρουσιάσει τις κιθάρες S.P. Custom Guitars, του γνωστού σε όλους μας κατασκευαστή και μουσικού Σπύρου Πανουργιά. Οι κιθάρες του Σπύρου είναι χειροποίητες, παράγονται εξ' ολοκλήρου στην πόλη μας και ήδη έχουν αρχίζει να δοκιμάζονται και να προτιμούνται από μεγάλους μουσικούς στην Ελλάδα και διεθνώς.


Ένα ηχηρό κάλεσμα που σας προτρέπει –έστω και για λίγες ώρες– να αφήσετε στην άκρη τα προβλήματα της καθημερινότητας και να αφεθείτε στους ρυθμούς της καρδιάς και στη δύναμη της μουσικής. Οι μεγαλύτερες μέρες της χρονιάς (θερινό ηλιοστάσιο), ιδανικές για να συνδεθείς ξανά με την πόλη (και τους γύρω) σου στην πολύχρωμη μουσική γιορτή δίπλα στο ποτάμι, στον πεζόδρομο της Ορφέως μπροστά από το Art Cafe Αστραδενή.

Σας περιμένουμε, να δώσουμε όλοι μαζί ένα ουσιαστικό μήνυμα αρμονίας, ενότητας και συνεργασίας, σε μια περίοδο εξαιρετικών δυσκολιών.

Είσοδος Ελεύθερη.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων Ευρωπαϊκής Γιορτής Μουσικής 2016 στη Λιβαδειά

Δευτέρα 19 Ιουνίου: Προβολή μουσικού ντοκιμαντέρ από την Κινηματογραφική Λέσχη Λιβαδειάς, Ώρα έναρξης 21:30
«Εδώ δεν υπάρχει άσυλο» του σκηνοθέτη Μιχάλη Καφαντάρηντοκιμαντέρ για την ανεξάρτητη μουσική σκηνή της Αθήνας της δεκαετίας του '80

Τρίτη 20 Ιουνίου: Smooth Jazz, Jazz, Rock, World Music, Ώρα έναρξης 21:00
Επίσημη παρουσίαση των κιθάρων S.P. Custom Guitars από τον Μάκη Αμπλιανίτη
1. Λουκάς Γερούλιας, «Escape»
2. Δημήτρης Ματσώτας, «New Thoughts»
3. Σπύρος Πανουργιάς, «Tango for eve»

4. Makis Ablianitis Group, «Uranos»
• Φώτης Μυλωνάς: Keyboards, Bansuri (Indian bamboo flute)
• Δημήτρης Παπανίκου: Bass
• Νίκος Σκομόπουλος: Drums

Τετάρτη 20 Ιουνίου: Κλασική, World Music.
«Ταξίδι με εικόνες και μουσικές της Μεσογείου»Μια διαδρομή ηχητική και οπτική στη Μεσόγειο θα παρουσιάσουν οι καθηγητές, οι μαθητές και το φωνητικό σύνολο του Τροφώνιου Ωδείου σε συνεργασία με την Ομάδα Φωτογραφίας της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς.

Τραγούδι: Χρήστος Αποστόλου, Λουκάς Γιαχρίτσης, Ρένια Ζούλφου, Ορέστης Νιαβής, Ήλια Τόλια
Πιάνο: Ιωάννα Βούλγαρη, Μαρία Δούκα, Δημήτρης Ζωγράφος, Κατερίνα Μπότση
Φλάουτο, φλογέρα: Μαρία Κουτσοθόδωρου
Κιθάρα, μαντολίνο: Κωνσταντίνος Ζώτας 
Βιολί: Ρεγγίνα Σαρούν 
Τσέλο: Ναταλία Σερμπάτα
Ανάγνωση κειμένων: Νίκη Παπαγιαννάκη
Διδασκαλία τραγουδιών: Μαρία Δούκα, Νίκος Καριώτης, Κατερίνα Μπότση
Φωτογραφίες: Ομάδα Φωτογραφίας της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς, επιμέλεια του Μάκη Μωραΐτη
Επιμέλεια κειμένων, τραγουδιών & εκδήλωσης: Παναγιώτα Καρακούση

Τοπικοί χορηγοί επικοινωνίας: Σείριος FMViotiaplus.gr,

Περισσότερα για τις εκδηλώσεις

"Εδώ δεν υπάρχει Άσυλο" του Μιχάλη Καφαντάρη, δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ για την ανεξάρτητη μουσική σκηνή της Αθήνας της δεκαετίας του '80

Η ταινία "Εδώ δεν υπάρχει Άσυλο" του Μιχάλη Καφαντάρη θα προβληθεί από την Κινηματογραφική Λέσχη Λιβαδειάς, τη Δευτέρα 19 Ιουνίου στις εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Γιορτής Μουσικής, στο γνωστό χώρο, δίπλα στο ποτάμι έξω από το Art Cafe Αστραδενή.

Πρόκειται για δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ που προσεγγίζει χωρίς διάθεση νοσταλγίας την ανεξάρτητη μουσική σκηνή του '80, αλλά και τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες που επικρατούσαν εκείνη την περίοδο.

Συμμετέχουν μέλη των παρακάτω συγκροτημάτων: Antitroppau Council, Metro Decay, Magic De Spell, Cpt. Nefos, Libido Blume, Villa 21, Yell-o-Yell, Headleaders, Παρθενογένεσις, Stress, Auschwitz, Αρνάκια, ΑΝΤΙ, Ανυπόφοροι, Last Drive, Χωρίς Περιδέραιο, Panx Romana, Ex Human, Not 2 without 3, South of no North.


Περίληψη πλοκής
Μέσα από συνεντεύξεις μελών των σημαντικότερων συγκροτημάτων της ανεξάρτητης σκηνής του ΄80 αλλά και ανθρώπων που συμμετείχαν στη διαμόρφωση του συγκεκριμένου ρεύματος, μέσα από φωτογραφίες, ακουστικό και οπτικό υλικό, μέσα από διαδρομές σε ιστορικά μουσικά στέκια καταγράφεται η ιδιότυπη ιδιοσυγκρασία αυτών των ανθρώπων, η επαναστατική πρακτική DIY (Do It yourself) η οποία οδήγησε τα συγκροτήματα στην αυτοδιαχείριση του καλλιτεχνικού τους έργου, η απευθείας επίθεση στην διαστρεβλωμένη εμπορικά εικόνα του ροκ (what you see is what you get) και φυσικά η (ακόμα και σήμερα επιδραστική) μουσική τους δημιουργία.

Η ανεξάρτητη μουσική σκηνή του ’80 θα εξετάζεται μέσα από την ιστορική της διαδρομή με ορόσημα:
• τη συναυλία των Police στο Σπόρτιγκ και το Τριήμερο Ανεξάρτητου Ροκ (1980-1981),
• το διήμερο Rock in Athens στο Καλλιμάρμαρο (1985).
• τις καταλήψεις σχολών στο κέντρο της Αθήνας και τη δολοφονία Καλτεζά (1984-1985),
• την αποκέντρωση που ακολούθησε το κλείσιμο των μαγαζιών στα Εξάρχεια και την διάχυση-διάλυση του μουσικού ρεύματος στις συνοικίες (1988-1989).
• τη συναυλία στο Πεδίο του Άρεως (Triffids, PIL, Gun Club) που διακόπηκε βίαια από το κοινό και σήμανε το τέλος της αθωότητας για τη γενιά του 80.
την έξοδο των έγκλειστων διαμαρτυρόμενων του Πολυτεχνείου μετά την αθώωση Μελίστα (1990) η οποία σηματοδοτήθηκε από την συμβολική νίκη των «300 μέτρων πορείας χωρίς μπάτσους» κι από το συνταρακτικά χλευαστικό πανό «Είμαστε ο ανθός της νεολαίας».
Τα παραπάνω σηματοδοτούν την δημιουργία, την άνοδο και την απότομη κατάρρευση της συγκεκριμένης μουσικής σκηνής αλλά και ενός κινήματος της νεολαίας που καταπνίγηκε υπόγεια και βίαια.
Ο συσχετισμός του μουσικού-κοινωνικού αυτού ρεύματος της δεκαετίας του ’80 με την προηγούμενη και την επόμενη δεκαετία θα αποδοθούν μέσα από την μυθοπλαστική απεικόνιση της διαδρομής μιας κασέτας (χαρακτηριστικό μέσο διάδοσης της μουσικής για την δεκαετία του ’80) την οποία προσπαθεί να παραδώσει για γυναίκα-φάντασμα (σύμβολο της δεκαετίας του ’70) και να παραλάβει μια γυναίκα-οδοστρωτήρας (σύμβολο της δεκαετίας του ’90). Η διαδρομή της κασέτας θα ολοκληρωθεί ξεπερνώντας την άρνηση των συγκροτημάτων της δεκαετίας του ΄80 να συνδιαλλαγούν τόσο με το πεθαμένο παρελθόν όσο και με το ομογενοποιημένο μέλλον.
Ο τίτλος του ντοκιμαντέρ είναι παρμένος από την παρακάτω φράση, του Αστυνομικού Δ/ντη Αττικής: ««Απαγορεύεται η πορεία αλλά και συγκέντρωση στο χώρο της πλατείας, η οποία εξάλλου δεν σας προσφέρει άσυλο. Και εφ' όσον τολμήστε να φωνάξτε συνθήματα όπως - μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι - τότε θα συλληφθείτε και θα ισοπεδωθείτε!!» η οποία ειπώθηκε στις 9 Μαϊου 1985 στην πλατεία Εξαρχείων και πυροδότησε ένα ολόκληρο κίνημα καταλήψεων και συγκρούσεων. Φυσικά ο τίτλος του ντοκιμαντέρ είναι αμφίσημος, εφόσον υπονοεί την πλήρη έλλειψη φιλικού-προστατευτικού κοινωνικού περιβάλλοντος που αντιμετώπισαν (και κόντρα στην οποία συσπειρώθηκαν) τα ανεξάρτητα συγκροτήματα της δεκαετίας του ’80.
Έτσι κι αλλιώς, η γενιά του ΄80 αντιμετωπίστηκε με τόση εχθρότητα από τους κομματικοποιημένους μεγαλύτερους (δεξιούς αλλά και αριστερούς) ώστε το μόνο άσυλο στο οποίο της επιτράπηκε να κρυφτεί ήταν το ψυχιατρικό άσυλο.

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Καφαντάρης
Σενάριο - δημοσιογραφική έρευνα: Θανάσης Γιαννόπουλος
Διεύθυνση φωτογραφίας: Νίκος Χανιώτης

Makis Ablianitis Group

Στις εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Γιορτής Μουσικής στη Λιβαδειά (Τρίτη 20 Ιουνίου) έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε ένα μεγάλο μουσικό και το συγκρότημά του. Ο κορυφαίος κιθαρίστας-συνθέτης Μάκης Αμπλιανίτης θα παρουσιάσει το νέο του άλμπουμ “URANOS” σ’ έναν απόλυτα ταιριαστό χώρο δίπλα στο ποτάμι.
Υπάρχει και κάτι ακόμα σχετικά με την εκδήλωση που μας κάνει περήφανους. Ο Μάκης Αμπλιανίτης θα παίξει και θα παρουσιάσει τις κιθάρες S.P.Custom Guitars, του γνωστού σε όλους μας κατασκευαστή και μουσικού Σπύρου Πανουργιά.

Με ήχους από το μαγευτικό τοπίο της Μεσογείου και ακόμα παραπέρα, αυτή τη φορά οι μελωδίες του Μάκη μας ταξιδεύουν μέσα από το παρελθόν, συναντώντας τους ρυθμούς του σήμερα, σε ένα πολύ οικείο μουσικό ιδίωμα όπου διασταυρώνονται οι δρόμοι της τζαζ με αυτούς του street beat και της παράδοσης.

«Όταν η αύρα του Αιγαίου συναντάει το χαμσίν της ερήμου.
Τη φωνή του μουεζίνη. Το ‘ξαναγύρισε’ της γυναίκας του
ναύτη, του ψαρά, του μετανάστη. Με τα φτερά ενός αετού,
με το βλέμμα του γερακιού, που πετάει ψηλά στα ουράνια.
Και ‘Uranos’ σημαίνει ουρανός αλλά κι ένα φτερούγισμα.»

Μια προσωπική δισκογραφική κατάθεση, μια ενδοσκόπηση γεμάτη συναίσθημα και νοσταλγία ενός φύσει μελωδού, ενός πολίτη του κόσμου, ενός συνθέτη και κιθαρίστα της τζαζ με ανοιχτούς ορίζοντες και πολλά διαμάντια στη συλλογή του.
Θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε ζωντανά το νέο του δίσκο, καθώς και κομμάτια από τα προηγούμενα διεθνή του άλμπουμ “Bahar” και “Kismet”, που θα μας ταξιδέψουν, ξεκινώντας από τα νερά της Έρκυνας και τις πηγές Λήθη και Μνημοσύνη, πάνω τα νερά της Μεσογείου και από τα παζάρια της Ανατολής μέχρι τους πολυσύχναστους δρόμους της Δύσης.
Με την κιθάρα του ο Μάκης έχει ηχογραφήσει αλλά και παίξει με τους περισσότερους καταξιωμένους jazz μουσικούς του τόπου μας, ενώ έχει συνεργαστεί με μερικούς από τους μεγαλύτερους μουσικούς της παγκόσμιας ethnic σκηνής μεταξύ των οποίων οι Hariprasad Chaurasia, Glen Velez, Omar Faruk Tekbilek, Fuat Saka, Dragan Dautovski...
Έχουν τραγουδήσει κομμάτια του μεταξύ άλλων οι Μανώλης Λιδάκης, Μαρία Φαραντούρη, Παντελής Θαλασσινός, ενώ το κομμάτι του ’Love Secret’ έχει ταξιδέψει εκτός συνόρων έχει διασκευαστεί από πολλούς μουσικούς και τραγουδιστές στο εξωτερικό και δικαίως έχει μερικά εκατομμύρια views στο youtube!
Μαζί του θα έχει συνοδοιπόρους, τους καταξιωμένους μουσικούς συνεργάτες του:

Μάκης Αμπλιανίτης: Κιθάρες, Φωνητικά
Φώτης Μυλωνάς: Keyboards, Bansuri (Indian bamboo flute)
Δημήτρης Παπανίκου: Bass
Νίκος Σκομόπουλος: Drums

Ο Μάκης Αμπλιανίτης ήδη μετρά δεκάδες χιλιάδες πωλήσεις και εκατομμύρια θεάσεις στο διαδίκτυο, με το «Flame Keeper» (1997), το multi platinum «Bahar» (2001), το «Mosaic» και το «Bahar Live Under The Sky» (2004), το «Kismet» (2008).
Ευχόμαστε καλοτάξιδο το νέο «URANOS».

ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΔΟΥΛΕΙEΣ
• 1997 - FLAME KEEPER - ΘCD0010 – THESIS
• 2001 – BAHAR – LM020-2 – LIBRA MUSIC
• 2004 - BAHAR LIVE - under the sky (Live recording)- LM035-2 - LIBRA MUSIC
• 2008 - KISMET – LM046-2 - LIBRA MUSIC
• 2017 - URANOS

ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
• BUDDHA BAR presents: Amnesty international – 40th anniversary - 2CDs – Various Artists - George V records, FRANCE
• SLOW MO 3 – SD082 – Various Artists - STEREO DELUXE, GERMANY
• ELEMENTAL CHILL – VOL.3 – AIR – KRICD3003 – Various Artists – KRIZTAL ENTERTAINMENT, USA
• THEMA 1 / BLEND MEETS LIBRA - LM023-2 – Various Artists – LIBRA MUSIC, GREECE
• THE BEST OF BUDDHA – 4 FUN MUSIC- FRANFURT, GERMANY
• IN PARNAS COURTYARD – HELICON RECORDS- ISRAEL
• CANSU KOC - YALNIZLIK MEVSIMI, TURKEY
• DUO MODERATO - IGRA ZA DVOJE, SERVIA
• ΜΑΡΙΑ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ - MOSAIC
• ΜΑΝΩΛΗΣ ΛΙΔΑΚΗΣ - ΟΣΑ ΣΟΥ’ΧΩ ΠΕΙ - ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ
• ΜΑΝΩΛΗΣ ΛΙΔΑΚΗΣ - ΑΠΟ ΤΗ ΣΙΩΠΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
• BUDDHA BAR XVI- 2CDs – Various Artists - George V records, FRANCE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.