Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Σάββατο 21 Δεκεμβρίου, ....

Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

Η ελληνική σημαία κυμάτισε και πάλι στο ψηλότερο σημείο της γης, στα χέρια του Αντώνη Συκάρη και του Μιχάλη Ευμορφίδη.


Εάν υπήρχε ένα βουνό που θα μπορούσε να βγάλει μια ανάσα ανακούφισης, αυτό θα ήταν σίγουρα το Everest και θα το έκανε πιθανώς τώρα.....

Συνολικά πάνω από 1000 ορειβάτες και στις δύο πλευρές του ψηλότερου βουνού της γης έχουν εγκαταλείψει τις κατασκηνώσεις βάσης και έχουν επιστρέψει στην πατρίδα τους. Η σιγή και η γαλήνη επέστρεψαν στη Chomolungma, όπως λένε οι Sherpas το βουνό. Ώρα να κάνουμε μια απογραφή. Τα ακριβή στοιχεία δεν είναι ακόμη διαθέσιμα, αλλά μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί περίπου 600 επιτυχημένες αναβάσεις στην κορυφή, γεγονός που ανεβάζει τον συνολικό αριθμό από την πρώτη ανάβαση του 1953 μέχρι σήμερα σε πάνω από 8000.
Η φετινή σεζόν είχε έντονο ελληνικό ενδιαφέρον. Μετά από δεκατρία χρόνια, η ελληνική σημαία κυμάτισε και πάλι στο ψηλότερο σημείο της γης, στα χέρια του Αντώνη Συκάρη και του Μιχάλη Ευμορφίδη.
Οι δύο ορειβάτες μετά από προσπάθεια 52 ημερών κατάφεραν να σταθούν στην ψηλότερη κορυφή του κόσμου στις 22 Μαΐου.
Σε ανάρτησή τους στο Facebook, ο Αντώνης Συκάρης και ο Μιχάλης Ευμορφίδης ανέβασαν την πολυπόθητη φωτογραφία στην κορυφή του κόσμου.
«Ξεκινήσαμε με ένα πολυετές όνειρο, με ένα μεγάλο στόχο. Να κατακτήσουμε, να ανέβουμε στην ψηλότερη κορυφή του πλανήτη. Στο Everest με τα 8.850 m που ανήκει στην μεγαλοπρεπέστερη και ομορφότερη οροσειρά του κόσμου, τα Ιμαλάια. ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ. Σας ευχαριστούμε για την στήριξη και την αγάπη σας. Μας βοηθήσατε αληθινά πάρα πολύ. Είμαστε περήφανοι για σας, για μας, για την Ελλάδα μας, για όλους μας. Μην εγκαταλείπεις ποτέ τα όνειρά σου, κάποια στιγμή θα δικαιωθούν».
Με σκληρή και εντατική προπόνηση, οι δύο άνδρες συμπύκνωσαν τον συνηθισμένο χρόνο προετοιμασίας από τα δύο χρόνια σε δύο μήνες, «δέθηκαν» μεταξύ τους κυριολεκτικά και μεταφορικά, πόνεσαν, κόπιασαν και στο τέλος νίκησαν. Αντιμετώπισαν θερμοκρασίες που κυμαίνονται από +40 βαθμούς Κελσίου την ημέρα έως -25 βαθμούς τη νύχτα, ισχυρούς ανέμους και ολοκληρωτική έλλειψη υγρασίας σε κάποια σημεία. Την κορυφή την προσέγγισαν από την νότια πλευρά του βουνού.

Ο 55χρονος σήμερα Αντώνης Συκάρης είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία Έλληνας που ανέβηκε στο Έβερεστ, ολοκληρώνοντας ένα προσωπικό του ρεκόρ.
Ο Μιχάλης Ευμορφίδης είχε ανέβει πριν λίγους μήνες μαζί με τον 13χρονο γιο του στο Κιλιμάντζαρο. Εδώ και 20 χρόνια στηρίζει μέσω της COCO-MAT, ορειβατικές αποστολές. Τον περασμένο Δεκέμβρη ο ίδιος ζήτησε από τον πολύμπειρο Συκάρη να ηγηθεί της αποστολής, όπερ και εγένετο.
Ο Α. Συκάρης είχε ηγηθεί αποστολές στην οροσειρά των Ιμαλαίων 6 φορές, στις κορυφές Kongur (7.719μ.), Dhualirigi (8.167μ.) Pumori (7.161μ.) Lenin (7.134μ.) και Nogin Kanga (7.135μ.).
Μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7 ο Αντώνης Συκάρης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στα τελευταία μέτρα της ανάβασης: «Ξεκινήσαμε τελικά στις 22.00 το βράδυ, 21 του μήνα, στο -25 βαθμούς Κελσίου, μέσα στο απόλυτο σκοτάδι. Θέλαμε να ξεκουραστούμε λίγο πριν την τελική προσπάθεια. Στη διαδρομή συναντήσαμε δύο πτώματα που δεν είχε μαζέψει κανένας. Στη διαδρομή είναι ένα παιχνίδι μυαλού καθώς υπάρχει πάρα μα πάρα πολύ μεγάλη κούραση. Μας πέρασε από το μυαλό το να εγκαταλείψουμε, ωστόσο την ίδια ώρα σκεφτόμασταν τις ευχές των δικών μας ανθρώπων και των 6.000 που μας ακολουθούσαν στο Facebook και αυτή ήταν η δύναμη μας. Φτάσαμε στο Balcony, εκεί είδα το ομορφότερο ξημέρωμα της ζωής μου. Φτάσαμε στις 10.30 το πρωί και τα σύννεφα ήταν λίγο κάτω από εμάς».
«Όταν φτάσαμε στην κορυφή γίναμε πάλι έφηβοι. Αυτό νοιώσαμε», προσθέτει ο Αντώνης Συκάρης. «Ήταν η κορυφαία στιγμή της καριέρας και της ζωής μου, αλλά και μια κορυφαία στιγμή της Ελλάδας γιατί ήμασταν 25 (στην αποστολή) και φτάσαμε μόλις δύο».
Άρωμα γυναίκας
Στα 600 μέτρα πριν την κορυφή του Έβερεστ έφτασε η Κική Τσακαλδήμη, η πρώτη Ελληνίδα που προσπάθησε να κατακτήσει την υψηλότερη κορυφή του κόσμου, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να ολοκληρώσει την προσπάθειά της.
Η Αλεξανδρουπολίτισσα ορειβάτης έφτασε στο Camp 4 του Έβερεστ, σε υψόμετρο 7.900 μέτρων, με σκοπό να κατακτήσει το υψηλότερο σημείο του κόσμου, την κορυφή του Έβερεστ στα 8.848 μέτρα.
Μαζί με την ομάδα της, «Higher than Everest» ξεκίνησε την ανάβαση στη λεγόμενη «death zone», στα 8.000 μέτρα και πάνω.Tα ξημερώματα της 23 Μαΐου, η Κική Τσακαλδήμη άγγιξε τα 8.250 μέτρα, 600 μέτρα από την κορυφή, προτού οι καιρικές συνθήκες τη σταματήσουν. Εκεί, 600 μέτρα πριν την κορυφή του Έβερεστ, πήρε την απόφαση να επιστρέψει στη βάση.
Η Κική Τσακαλδήμη

http://hikingexperience.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.