Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Σάββατο 21 Δεκεμβρίου, ....

Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Η ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ ΜΝΗΜΗ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΘΩΜΑ ΣΙΔΕΡΗ

Κοινή εκδήλωση της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης Λαμίας και του Κάστρου Αλληλεγγύης-Χωρίς Μεσάζοντες Λαμίας
Η ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ ΜΝΗΜΗ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΘΩΜΑ ΣΙΔΕΡΗ
Δευτέρα 22 Μαΐου 2017, στις 7 το απόγευμα
Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Λαμιέων, οδός Λεωνίδου 9-11....

Οι προσφυγικές ροές χθες και σήμερα στα ίδια υδάτινα μονοπάτια του Αιγαίου. Η κοινή θάλασσα, ο κοινός χώρος, η συλλογική-προσφυγική μνήμη που διασώζεται και διαπερνά το κοινωνικό σώμα και λειτουργεί ως γέφυρα ανάμεσα στο χθες, στο σήμερα και στο αύριο. Ο κοινός πόνος.

Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Λαμίας και το Κάστρο Αλληλεγγύης-Χωρίς Μεσάζοντες Λαμίας διοργανώνουν τη Δευτέρα 22 Μαΐου 2017 στις 7μμ στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Λαμιέων (οδός Λεωνίδου 9-11) μία μεγάλη ανοιχτή εκδήλωση-αφιέρωμα στην προσφυγική μνήμη, στους παλιούς και νέους πρόσφυγες έτσι όπως “συνομιλούν” στο έργο του δημοσιογράφου και συγγραφέα Θωμά Σίδερη.
Μετά το βραβευμένο ντοκιμαντέρ του “Σκιά στην ψυχή” (βραβείο καλύτερου δημιουργικού ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λονδίνου, υποψήφιο για το βραβείο στην κατηγορία “συλλογική μνήμη” της Βουλής των Ελλήνων στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης), ο δημιουργός επιστρέφει με τη μεγάλου μήκους ταινία τεκμηρίωσης “Οδός Αγίου Πολυκάρπου”, η οποία θα προβληθεί σε πρώτη πανελλήνια προβολή.
Παράλληλα, θα παρουσιαστούν τα βιβλία του ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΞΕΝΟΙ και ΤΟ ΜΕΣΟΦΟΡΙ ΠΟΥ ΧΟΡΕΥΕ από τη φιλόλογο Βασιλική Καψάλη.
Πρόκειται για δύο βιβλία όπου οι “ήρωές” τους κουβαλούν σε όλη τη ζωή τους το βάρος του προσφυγισμού.
ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΞΕΝΟΙ είναι οι άνθρωποι με δυο πατρίδες – τουρκόσποροι, τουρκομερίτες και πρόσφιγγες στην Ελλάδα, γκιαούρηδες, ξενομερίτες και ρωμιόσποροι στην Πόλη. Είναι οι δικοί μας ξένοι, σ’ ένα αργό και βασανιστικό ταξίδι προς το άγνωστο με φόντο τα νερά μιας σκοτεινής θάλασσας.
Στο μυθιστόρημα ΤΟ ΜΕΣΟΦΟΡΙ ΠΟΥ ΧΟΡΕΥΕ η ηρωΐδα του βιβλίου περιπλανιέται στον χώρο και στον χρόνο συλλέγοντας θραύσματα της προσφυγικής της ταυτότητας. Τέσσερις τόποι, μία κάμαρα. Το Χαλκά Μπουνάρ, η Μασσαλία, ο Πειραιάς, το Δρομοκαΐτειο Φρενοκομείο.
Το ντοκιμαντέρ ΟΔΟΣ ΑΓΙΟΥ ΠΟΛΑΚΡΠΟΥ διερευνά την κοινωνική, οικονομική και πολιτική ιστορία της Αθήνας αλλά και της Ελλάδας μέσα από την ανθρωπογεωγραφία ενός δρόμου, της οδού Αγίου Πολυκάρπου στον Βοτανικό. Ένας δρόμος όπου οι εργάτες-πρόσφυγες της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας, της ΕΤΜΑ και των άλλων εργοστασίων του Βοτανικού «συναντούν» τους ανθρώπους που ήρθαν πέρα από το νερό, τους πρόσφυγες του Ανοιχτού Κέντρου Φιλοξενίας στον Ελαιώνα. Εκεί που οι εργοστασιάρχες του Μεσοπολέμου, διαπλεκόμενοι ποικιλοτρόπως με το δικτατορικό καθεστώς Μεταξά, «συναντούν» τους χρεοκοπημένους οικονομικούς παράγοντες των αρχών του 21ου αιώνα, διαπλεκόμενους με τον ίδιο ακριβώς τρόπο με την κρατική εξουσία, όπως στο σκάνδαλο της λεγόμενης «Διπλής Ανάπλασης».
Την έρευνα και το σενάριο έκανε ο Θωμάς Σίδερης, ο οποίος υπογράφει και τη σκηνοθεσία σε συνεργασία με τον Γεράσιμο Αντύπα, την πρωτότυπη μουσική έγραψε ο Ali Fuat Aydin, ενώ το σπάνιο αρχειακό υλικό παραχώρησαν η ΕΡΤ, ο σπουδαίος Τούρκος φωτορεπόρτερ Selahatin Sevi και ο δημοσιογράφος Νάσος Μπράτσος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.