Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, ....

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

ΤΟ ΧΡΕΟΣ, ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ, ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΣΙΚΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΜΑΧΟΥ.

Παρουσιάζει: ο Βίκτωρ Σαμπώ
Αν και πέρασε κάποιο διάστημα από το περίφημο κούρεμα κατά 74% του ελληνικού χρέους, αξίζει να θυμηθούμε μια παρόμοια περίπτωση αδυναμίας αποπληρωμής χρέους, που έζησαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι......


Το 490 π.Χ. έγινε η μεγάλη μάχη του Μαραθώνα. Οι Έλληνες πετσόκοψαν τους εισβολείς Πέρσες, υπό την ηγεσία του Αθηναίου Καλλίμαχου.
Πριν από την μάχη, και όταν όλα ήταν ακόμη αμφίρροπα, αν όχι σκούρα, ο Καλλίμαχος έκανε τάμα στους Θεούς, πως αν τυχόν νικήσουν οι Έλληνες, τότε θα θυσιάσει μια κατσίκα για κάθε νεκρό Πέρση.
Και εκεί αρχίζουν τα προβλήματα.
Η μάχη έγινε, οι Έλληνες νίκησαν, και όταν μετρήθηκαν οι νεκροί Πέρσες, βρέθηκαν να είναι περίπου 6.400. Πάρα πολλοί δηλαδή.
Δυστυχώς για τον Καλλίμαχο, αλλά και για τους Θεούς, η Αθήνα δεν διέθετε τόσο πολλά κατσίκια.
Τι έκαναν λοιπόν οι Αθηναίοι; Ζήτησαν την παράταση της εξυπηρέτησής του χρέους. Λέγεται μάλιστα, ότι πέρασαν εκατό περίπου χρόνια μέχρι να το ξοφλήσουν οριστικά!
Προφανώς, ο Καλλίμαχος, ο Δίας και οι υπόλοιποι Θεοί δεν είχαν ακούσει περί ΔΝΤ, και περί δυνατότητας κουρέματος του ιερού χρέους.
Φωτ. Ο Καλλίμαχος

Ο Καλλίμαχος ήταν ένας πολέμαρχος της μάχης του Μαραθώνα, που μαζί με τους δέκα στρατηγούς των Αθηναίων αποφάσισαν τη σύγκρουση της Αθήνας με την αυτοκρατορία των Περσών το 490 π.Χ. Το όνομά του έμεινε στην ιστορία, γιατί η δική του ψήφος, η ενδεκάτη, έκρινε το αδιέξοδο, όταν ισοψήφισαν οι στρατηγοί, υποστηρίζοντας οι πέντε ότι είναι μάταιο να συγκρουστεί η Αθήνα με τους παντοδύναμους Πέρσες και οι άλλοι πέντε συμφωνώντας με τη γνώμη του Μιλτιάδη να αγωνιστούν στον Μαραθώνα.
Ο Καλλίμαχος έπεσε γενναία στη μάχη για την ελευθερία της πατρίδας (διοικούσε τη δεξιά πτέρυγα) και οι Αθηναίοι τον απεικόνισαν μαζί με τον Μιλτιάδη ως πρωταγωνιστή στην περίφημη ζωγραφική παράσταση της μάχης, στην Ποικίλη Στοά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.