Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Σάββατο 21 Δεκεμβρίου, ....

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

ΠΕΡΙ ΓΑΜΟΥ ΠΡΟΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΙΣΙΔΑΙΜΟΝΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Παρουσιάζει: ο Βίκτωρ Σαμπώ
"Κίνησε ο γάμος"...

Ο γάμος είναι το μυστήριο που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον......


Δέσιμο αντρόγυνου

Κατά την τέλεση του μυστηρίου του γάμου , προσέχουν ιδιαιτέρως, να μην κάνουν κόμπο σε μαντήλι οι παρευρισκόμενοι, διότι
πιστεύεται ότι έτσι «δένεται» το αντρόγυνο.

Χήρες και γάμος

Οι χήρες δεν αναμιγνύονται στην παρασκευή των γλυκισμάτων του γάμου, καθώς και στα προικιά.

Παράνυμφοι

Κατά το μυστήριο του γάμου παράνυμφοι γίνονται μικρά παιδιά ή έφηβοι, των οποίων αμφότεροι οι γονείς βρίσκονται στη ζωή.

Πάτημα ποδιού

Όποιος από τους νεόνυμφους πατήσει το πόδι του άλλου κατά την ανάγνωση του Αποστόλου,πιστεύεται ότι θα έχει μεγάλη επιρροή επί του άλλου

Δύο γάμοι

Αν γίνουν δύο γάμοι στο ίδιο σπίτι το ίδιο έτος , πιστεύεται ότι μόνο ό ένας θα προκόψει.

Αποφυγή γάμου

Αποφεύγεται η τέλεση γάμων κατά τα δίσεκτα έτη και τους μήνες Φεβρουάριο και Μάιο. Επίσης κατά τη Μ. Σαρακοστή και τις άλλες νηστείες.
Νεόνυμφοι

Την πρώτη εβδομάδα του γάμου τους οι νεόνυμφοι, αποφεύγουν κάθε ασχολία, εκτός από την τακτοποίηση του νοικοκυριού τους , για να μην υπόκεινται σε βασκανίες.

Οι νεόνυμφοι δεν επιτρέπεται να επισκέπτονται λεχώνα πριν περάσουν σαράντα μέρες από το γάμο τους. Δεν πηγαίνουν σε κηδείες, ούτε επιτρέπεται κατά τα μνημόσυνα να παίρνουν κόλλυβα, για ένα χρόνο για να μη επισκιασθεί η ευτυχία τους.

Γαμήλιο γεύμα

Τα ψωμιά του γάμου, στο γαμήλιο γεύμα, δεν τεμαχίζονται με μαχαίρι, αλλά κόβονται από νέους και νέες και όποιος πάρει το μεγαλύτερο τεμάχιο, πιστεύεται ότι θα παντρευτεί ενωρίτερα.

Κουφέτα


Τα κουφέτα του δίσκου της στέψεως πιστεύεται, ότι έχουν μαντική δύναμη. Εκείνη η νέα που θα τοποθετήσει τρία κουφέτα κάτω από το προσκεφάλι της, πιθανόν να δει όνειρο που προλέγει σ’ αυτήν τον μέλλοντα σύζυγο.

"Άλλος πλήρωσε τη νύφη"

Στην παλιά Αθήνα του 1843, επρόκειτο να συγγενέψουν με γάμο δύο αρχοντικές οικογένειες: Του Γιώργη Φλαμή και του Σωτήρη Ταλιάνη. 

Ο Φλάμης είχε το κορίτσι και ο Ταλιάνης το αγόρι. Η εκκλησία, που θα γινόταν το μυστήριο, ήταν η Αγία Ειρήνη της Πλάκας. Η ώρα του γάμου είχε φτάσει και στην εκκλησία συγκεντρώθηκαν ο γαμπρός, οι συγγενείς και οι φίλοι τους. Μόνο η νύφη έλειπε. Τι είχε συμβεί; 

Απλούστατα. Η κοπέλα, που δεν αγαπούσε το νεαρό Ταλιάνη, προτίμησε ν’ ακολουθήσει τον εκλεκτό της καρδιάς της, που της πρότεινε να την απαγάγει. Ο γαμπρός άναψε από την προσβολή, κυνήγησε την άπιστη να την σκοτώσει, αλλά δεν κατόρθωσε να την ανακαλύψει. Γύρισε στο σπίτι του παρ’ ολίγο πεθερού του και του ζήτησε τα δώρα που είχε κάνει στην κόρη του. 

Κάποιος όρος όμως στο προικοσύμφωνο έλεγε πως οτιδήποτε κι αν συνέβαινε προ ή μετά το γάμο μεταξύ γαμπρού και νύφης «δε θα ξαναρχούτο τση καντοχή ουδενός οι μπλούσιες πραμάτιες και τα τζοβαΐρια όπου ανταλλάξασι οι αρρεβωνιασμένοι». Φαίνεται δηλαδή, ότι ο πονηρός γερο – Φλαμής ήξερε από πριν, τι επρόκειτο να συμβεί γι’ αυτό έβαλε εκείνο τον όρο. Κι έτσι πλήρωσε ο φουκαράς ο Ταλιάνης τα δώρα του άλλου. Από τότε οι παλαιοί Αθηναίοι, όταν γινόταν καμιά αδικία σε βάρος κάποιου,έλεγαν ότι «άλλος πλήρωσε τη νύφη». 
Πηγή: asxetos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.