Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Σάββατο 21 Δεκεμβρίου, ....

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

ΧΑΡΗ ΣΤΟ ΟΡΑΜΑ ΕΝΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ Το εγκαταλελειμμένο ιταλικό χωριό που «ανέστησαν» οι πρόσφυγες

Πριν από 15 χρόνια, το μεσαιωνικό χωριό Ριάτσι, που δεσπόζει σε μια κορυφή λόφου στην νότια ακτή της Ιταλίας ήταν σχεδόν μια πόλη – φάντασμα με ετοιμόρροπα σπίτια και ένα σχολείο που απειλούνταν με κλείσιμο.....

Οι κάτοικοι του χωριού «εξαφανίζονταν» ο ένας μετά τον άλλο προς τον ιταλικό Βορρά ή και το εξωτερικό, αναζητώντας ευκαιρίες εργασίας.
Αυτή η εικόνα της παρακμής άλλαξε άρδην όταν το χωριό δέχτηκε έναν ελεγχόμενο αριθμό μεταναστών, που πλέον ζουν και εργάζονται ως μέλη της κοινότητας, συντελώντας αποφασιστικά στην αναθέρμανση της οικονομίας αλλά και του πληθυσμού της.
Πίσω από την «αναγέννηση», ο δήμαρχος της πόλης Ντομένικο Λουκάνο: «Δεν κάνω τίποτα άλλο από αυτό που θεωρώ καλύτερο για τη μικρή μας κοινότητα. Υπήρχαν εδώ άνθρωποι χωρίς σπίτι, και υπήρχαν και σπίτια χωρίς ανθρώπους. Είναι απλό».
Πέρυσι, ο Λουκάνο μπήκε στη λίστα του περιοδικού Fortune ως ένας από τους 50 καλύτερους ηγέτες του κόσμου, ανάμεσα στον Πάπα Φραγκίσκο, το αφεντικό της Apple Τιμ Κουκ και τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό.
Αυτή τη στιγμή περίπου 450 μετανάστες από 20 χώρες εκτός Ευρώπης ζουν στο Ριάτσε, περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού του χωριού. Αναπόφευκτα, υπάρχουν στιγμές έντασης με τους ντόπιους – ωστόσο ο Λουκάνο έχει κερδίσει αρκετό σεβασμό για να υπηρετεί αυτή τη στιγμή την τρίτη θητεία του ως δήμαρχος.
«Αυτό που ελπίζω από αυτήν την ιστορία, είναι να μεταδώσει ένα μήνυμα ανθρωπιάς, ελπίδας και αντιρατσισμού στον κόσμο», λέει σήμερα ο δήμαρχος.
«Είμαι χαρούμενη που βρίσκομαι εδώ μετά από ένα δύσκολο και σκληρό ταξίδι. Ήταν πολύ επικίνδυνα για μένα, αλλά περισσότερο φοβήθηκα για την κόρη μου, λέει η 25χρονη Εσθέρ, που ταξίδεψε από τη Νιγηρία. «Χάρη στο Ριάτσε και τον δήμαρχό της, η κόρη μου έχει την ευκαιρία για ένα καλύτερο μέλλον εδώ».

Πηγή: BBC 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.