Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, ....

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016

ΛΗΣΤΑΡΧΟΙ ΡΕΤΖΑΙΟΙ. ΟΙ «ΒΑΣΙΛΕΙΣ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ» ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΤΗ ΛΗΣΤΕΙΑ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ ΚΑΙ ΓΕΛΟΙΟΠΟΙΗΣΑΝ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ.


«ΧΤΥΠΗΣΑΝ» ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ,
ΕΝΩ ΕΙΧΑΝ ΑΜΝΗΣΤΕΥΤΕΙ ΚΑΙ ΕΙΧΑΝ ΓΙΝΕΙ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΕΣ ... 
Παρουσιάζει: ο Βίκτωρ Σαμπώ
Όταν το σύγχρονο ελληνικό κράτος επεκτεινόταν, η πολιτεία δεν μπορούσε να επιβάλλει τον νόμο και οι λήσταρχοι ήταν κράτος εν κράτει......

Στην Αττική ο Νταβέλης, στη Θεσσαλία ο Γιαγκούλας και στην Ήπειροοι Ρετζαίοι ήταν οι λήσταρχοι που με τις επιδρομές τους απέκτησαν δόξα και φήμη κι έγιναν τρόμος και φόβος.
Ο Γιάννης και ο Θύμιος Ρέτζος τους οποίους αποκαλούσαν «Βασιλείς της Ηπείρου», ήταν αιμοσταγείς δολοφόνοι που βγήκαν στην παρανομία για λόγους αντεκδίκησης.
Μετά την αμνήστευσή τους οι Ρετζαίοιεγκαταστάθηκαν στα Γιάννενα και διέμεναν σε αυτό το σπίτι. Στο ισόγειο ήταν η κατοικίατου διοικητή της Αστυνομίας και από πάνω έμεναν αυτοί!
Τα δυο αδέλφια γεννήθηκαν στην τουρκοκρατούμενη Ήπειρο, αλλά ώσπου να ενηλικιωθούν η περιοχή είχε απελευθερωθεί.
Έκαναν απαγωγές, ληστείες και δολοφονίες, χωρίς κανείς να μπορεί να τους εντοπίσει και να τους συλλάβει.
Παρόλο που οι Ρετζαίοι ήταν καταζητούμενοι για τις πράξεις τους, κατάφεραν τελικά, όχι μόνο να κερδίσουν την ελευθερία τους, αλλά μετά την αμνηστία που πέτυχαν, εντάχθηκαν στην κοινωνική ζωή των Ιωαννίνων σαν να μην είχε συμβεί τίποτα. 
Μάλιστα έγιναν και οι ίδιοι χωροφύλακες και κατοικούσαν στο πάνω όροφο από το σπίτι του διοικητή της αστυνομίας! Η «λύτρωση» ήρθε με ένα διάταγμα της κυβέρνησης Πάγκαλου το 1924, σύμφωνα με τον οποίο όποιος ληστής σκότωνε άλλον ληστή, θα αμνηστευόταν. Οι Ρετζαίοι εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία που τους δόθηκε και κέρδισαν την ελευθερία τους.
Έτσι στην κορύφωση της «καριέρας» τους οι αιμοβόροι ληστές προσελήφθησαν στην χωροφυλακή και έπαιρναν μισθό δημοσίου υπαλλήλου, ως υπερασπιστές του νόμου που συστηματικά είχαν καταπατήσει.
Φαινομενικά μόνο, γιατί, όπως αποδείχτηκε λίγο αργότερα, μπήκαν στη χωροφυλακή για να οργανώσουν το επόμενο χτύπημά τους.
Με την άνεση που απέκτησαν ως χωροφύλακες συνεργάστηκαν με πρόσωπα κλειδιά του κρατικού μηχανισμού και έκαναν το μεγαλύτερο χτύπημά τους. Το 1926 οργάνωσαν την πρώτη ληστεία χρηματαποστολής τράπεζας στην Ελλάδα.
 Ήταν η περίφημη ληστεία της Πέτρας στην Φιλιππιάδα, που ονομάστηκε και «ληστεία του αιώνα». Μετά τη ληστεία της Πέτρας,όπου 8 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, οι Ρετζαίοι έπρεπε να συλληφθούν και να εξοντωθούν. Ήταν πλέον θέμα τιμής για την ελληνική πολιτεία και τη χωροφυλακή την οποία είχαν γελοιοποιήσει. Οι αρχές κατάφεραν να τους εντοπίσουν στη Βουλγαρία, όπου είχαν καταφύγει για να σωθούν. Οι Έλληνες συνεργάστηκαν με τους βουλγαρικές αρχές και κατάφεραν να τους συλλάβουν.

α αδέλφια Γιάννης και Θύμιος Ρέτζος από το Ανώγι Θεσπρωτίας ήταν οι διαβόητοι λήσταρχοι Ρετζαίοι, που ονομάστηκαν και «Βασιλείς της Ηπείρου». Έδρασαν κοντά στο 1900 και στο ενεργητικό τους έχουν ληστείες, απαγωγές, αλλά και πολλές δολοφονίες. Γι’ αυτό θεωρούνται και οι πιο αιμοσταγείς ληστές του μεσοπολέμου.
Οι λήσταρχοι της Ηπείρου εκτελέστηκαν και μαζί τους θα έκλεισε ένα τεράστιο κεφάλαιο με τους λήσταρχους στην Ελλάδα.... 

1 σχόλιο:

  1. οποιος επιθυμει για την ιστορια των ρετζαιων μπορει να διαβασει το βιβλιο ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΤΟΥ
    ΒΑΓΓΕΛΗ ΚΟΥΤΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.