Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, ....

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

ΤΟ ΒΑΠΟΡΙ ΑΠ' ΤΗΝ ΠΕΡΣΙΑ

                                                                                                      Παρουσίαση: Βίκτωρ Σαμπώ
Πίσω από κάθε μεγάλο τραγούδι κρύβεται μια ιστορία, και οι μεγάλοι συνθέτες έχουν το χάρισμα να «ντύνουν» με μουσική ιστορίες της καθημερινότητας και να τις μετατρέπουν σε τραγούδια. Μια τέτοια περίπτωση είναι και το γνωστό τραγούδι το «βαπόρι απ’ την Περσία» του μεγάλου Βασίλη Τσιτσάνη. Εμπνευσμένο από πραγματική ιστορία του αστυνομικού  δελτίου........
Το 1977 ανήμερα του Αι Γιαννιού, το κυπριακό πλοίο «Γκλόρια»ακινητοποιήθηκε από άνδρες του λιμενικού σώματος για έλεγχο στα Ίσθμια της Κορίνθου.
Φωτ. Το Γκλόρια
 Οι λιμενικοί έπιασαν μεγάλο ψάρι καθώς το πλοίο μετέφερε 11 τόνους χασίς το οποίο ήταν επιμελώς κρυμμένο στο πίσω μέρος του πλοίου. Το εμπόρευμα είχε φορτωθεί στη Βυρητό του Λιβάνου με προορισμό το Ρότερνταμ της Ολλανδίας. Όπως ήταν φυσικό συνελήφθη ο πλοίαρχος του πλοίου και το πλήρωμα. Ανάμεσα τους και 2 Τούρκοι υπήκοοι οι οποίοι ήταν οι «συνοδοί» του φορτίου. Η ποσότητα αυτή ήταν μια από τις μεγαλύτερες που είχαν κατασχεθεί παγκοσμίως και η αξία της έφτανε στα 4 δισεκατομμύρια δραχμές (περίπου 14 εκατομμύρια ευρώ). Η είδηση αυτή έκανε μεγάλη αίσθηση στο πανελλήνιο και μονοπώλησε τα πρωτοσέλιδα της εποχής.
Ήταν... καρφωτή και μιλημένη

Για να φτάσουν σε αυτή την επιτυχία οι ελληνικές αρχές χρειάζονταν τις κατάλληλες πληροφορίες. Αυτές του τις έδωσε ο ίδιος ο καπετάνιος του πλοίου, ο Νίκος Ξανθόπουλος ή «καπετάν Νικ» όπως ήταν γνωστός. Παλιός λαθρέμπορος τσιγάρων ο ίδιος, έγινε φανατικός πολέμιος των ναρκωτικών μετά το θάνατο ενός φιλικού του προσώπου από υπερβολική δόση μορφίνης.
Από το 1964 συνεργαζόταν με την αμερικανική υπηρεσία καταπολέμησης ναρκωτικών DEA (Drug Enforcement Administration) και είχε βοηθήσει στην εξιχνίαση πολλών παρόμοιων υποθέσεων. Καθώς το «Γκλόρια» ήταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Λάρνακας, πλησίασαν τον Ξανθόπουλο 2 Λιβανέζοι ναυτικοί πράκτορες και του πρότειναν τη δουλειά με αμοιβή 300.000 δολάρια. Εκείνος δέχτηκε όμως παράλληλα ενημέρωσε τις ελληνικές αρχές. Για να μη γίνει αντιληπτός έστειλε σήμα στο Λιμενικό πως θα μετέφερε «σοκολάτα» δώρο για τα Χριστούγεννα. Αρχικά ο «κάπτεν Νικ» είχε ενημερώσει πως θα έπλεε νότια της Πύλου και είχε κανονιστεί ένα σκάφος του Λιμενικού να προσεγγίσει το «Γκλόρια» για τυπικό έλεγχο. Οι σφοδροί άνεμοι όμως που έπνεαν στην περιοχή, ανάγκασαν το πλοίο σε αλλαγή πορείας. Το Υπουργείο Ναυτιλίας έδωσε νέες οδηγίες στον Ξανθόπουλο να οδηγήσει το πλοίο στα Ίσθμια της Κορίνθου. Εκεί τους περίμενε σχεδόν όλο το λιμενικό Σώμα. Μετά την εικονική του σύλληψη, ο Νίκος Ξανθόπουλος έλαβε τα συγχαρητήρια του τότε Υπουργού Ναυτιλίας Παπαδόγγονα καθώς επίσης και αμοιβή 1,5 εκατομμυρίου δραχμών.

Το λόγο πήρε η τέχνη

Μετά τις Λιμενικές και Τελωνιακές αρχές το λόγο πήρε η τέχνη. Ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης Βασίλης Τσιτσάνης άρχισε σχεδόν αμέσως να γράφει το πασίγνωστο πλέον τραγούδι «το βαπόρι απ’ την Περσία».




Το βαπόρι απ’ την Περσία
πιάστηκε στην Κορινθία
Τόνοι έντεκα γεμάτο
με χασίσι μυρωδάτο

Τώρα κλαίν’ όλα τ’ αλάνια
που θα μείνουνε χαρμάνια

Βρε κουρνάζε* μου τελώνη
τη ζημιά ποιος τη πληρώνει
Και σ’ αυτή την ιστορία
μπήκαν τα λιμεναρχεία

Τώρα κλαίν’ όλα τ’ αλάνια
που θα μείνουνε χαρμάνια

Ήταν προμελετημένοι
καρφωτοί και λαδωμένοι
Δυο μεμέτια, τα καημένα,
μεσ’ στο κόλπο ήταν μπλεγμένα

Τώρα κλαίν’ όλα τ’ αλάνια
που θα μείνουνε χαρμάνια

Το τραγούδι έγινε μεγάλη επιτυχία πριν ακόμη κυκλοφορήσει σε δίσκο, αφού ο Τσιτσάνης το τραγούδησε μαζί με τη Λιζέτα Νικολάου στο κέντρο «Σκοπευτήριο». Αυτή ήταν και η τελευταία μεγάλη επιτυχία του συνθέτη.

*Κουρνάζος = Δεν χρησιμοποιείται απαραίτητα απαξιωτικά. Μάλλον το αντίθετο, δηλαδή ο μάγκας, ο έξυπνος, το τσακάλι.
Πηγή: Mentality10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.