Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, ....

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

Από τα καπνοχώραφα της Ροδόπης στους αρίστους της Ιατρικής Σχολής

Μέχρι τα 12 της χρόνια δεν μιλούσε σχεδόν καθόλου ελληνικά, παρά μόνο τουρκικά. Πριν από λίγες μέρες ωστόσο η 18χρονη μουσουλμάνα, Γκιουλτζάν Μεμέτ Εφέντη, από την ορεινή Ροδόπη, αρίστευσε στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και με 18.816 μόρια εισάγεται στην πρώτη της επιλογή, την Ιατρική Σχολή Αλεξανδρούπολης. .....
Μαθήτρια του 3ου Γενικού Λυκείου Κομοτηνής, έγραψε σχεδόν άριστα: 20 στη Χημεία, 19,9 στη Φυσική, 19,2 στη Βιολογία και μόνο στην Εκθεση, που ήταν και το αδύνατο σημείο της, έπεσε στο 15,5.


 Η Γκιουλτζάν Μεμέτ Εφέντη, η οποία αρίστευσε στις Πανελλαδικές, συνεχίζει να δουλεύει στα καπνοχώραφα στην ορεινή Ροδόπη αναμένοντας να ξεκινήσει τις σπουδές της στην Ιατρική της Αλεξανδρούπολης
 Η Γκιουλτζάν Μεμέτ Εφέντη, η οποία αρίστευσε στις Πανελλαδικές, συνεχίζει να δουλεύει στα καπνοχώραφα στην ορεινή Ροδόπη αναμένοντας να ξεκινήσει τις σπουδές της στην Ιατρική της Αλεξανδρούπολης 

«Εχω πρόβλημα στον γραπτό λόγο, αλλά προσπαθώ πολύ. Διαβάζω, προσέχω όταν γράφω, αλλά δεν το έχω βελτιώσει ακόμη», λέει στο «Εθνος» η 18χρονη Γκιουλτζάν και στέλνει το μήνυμα σε όλα τα κορίτσια που ζουν σε μειονοτικά χωριά της Θράκης, «να σπουδάζουν, να βγαίνουν έξω από την κλειστή κοινωνία των χωριών».
Και ενώ οι φίλοι της ετοιμάζουν βαλίτσες και έχουν ήδη προγραμματίσει τις καλοκαιρινές τους διακοπές, η 18χρονη συνεχίζει το ίδιο σκληρό πρόγραμμα που είχε σχεδόν όλη τη χρονιά: ξυπνάει στις 5.30 κάθε πρωί και πηγαίνει στα καπνοχώραφα της οικογένειάς της και αυτές τις μέρες σκαλίζει τα μικρά φυτά.
«Παράδειγμα»
«Είναι ένα εξαιρετικό παιδί. Ευφυέστατη, σοβαρή, συνεπέστατη στις υποχρεώσεις της. Είναι παράδειγμα προς μίμηση για όλα τα παιδιά και νιώθουμε τυχεροί που την είχαμε στο σχολείο», μας λέει ο διευθυντής του 3ου Λυκείου, Ιωάννης Στρούμπας. Η Γκιουλτζάν πήγε μόνο φέτος φροντιστήριο. «Ολοι οι καθηγητές και στο σχολείο και στο φροντιστήριο με βοήθησαν πολύ και τους ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου. Ποτέ κανείς δεν με έκανε να νιώσω άσχημα επειδή είχα απορίες, ποτέ κανείς δεν με ειρωνεύτηκε όταν ρωτούσα κάτι που για τα άλλα παιδιά ήταν αυτονόητο», αναφέρει.
Η Γκιουλτζάν με τον αντιπεριφερειάρχη Αν. Μακεδονίας-Θράκης Μ. Οντέρ
Η Γκιουλτζάν με τον αντιπεριφερειάρχη Αν. Μακεδονίας-Θράκης Μ. Οντέρ

Ο γονείς της δεν την πίεσαν ποτέ και για τίποτα. Ο πατέρας της, Εμβέρ, απασχολείται ως εργάτης σε αγροτικές δουλειές, ενώ η μητέρα της, Σαντιέ, μαζί με την Γκιουλτζάν και τη μικρότερη αδερφή της, Νουρτζάν -θα πάει την επόμενη χρονιά στην Α΄ Λυκείου του Μειονοτικού Σχολείου Κομοτηνής- καλλιεργούν καπνά στη Μέση. Δεν την πίεσαν ούτε για να φύγει για σπουδές στην Τουρκία -χωρίς εξετάσεις- παρότι έχουν συγγενείς στην Προύσα και τους επισκέπτονται συχνά.
«Ακόμη και αν δεν τα κατάφερνα και έφευγα για σπουδές στην Τουρκία, του χρόνου θα έδινα πάλι Πανελλαδικές για να περάσω εδώ. Θέλω να σπουδάσω στην Ελλάδα», εξηγεί.
Εχει μάλιστα βάλει ως στόχο να τελειοποιήσει τα αγγλικά της, θα ήθελε να κάνει ειδικότητα στην οφθαλμολογία και να μπορέσει μετά από έξι χρόνια να φύγει για μεταπτυχιακό ή ειδικότητα στο εξωτερικό.
Σκληρή δουλειά
Για τις επόμενες μέρες, πάντως, το πρωί θα δουλεύει σκληρά στα χωράφια, το απόγευμα θα ξεκουράζεται διαβάζοντας βιβλία επιστημονικής φαντασίας και θα παρακολουθεί τα νέα επεισόδια της αγαπημένης της σειράς «The Vampire Diaries», ενδιάμεσα θα ακούει τους αγαπημένους της καλλιτέχνες -Ελληνες, Τούρκους και Αμερικανούς, με αυτήν τη σειρά- και το βράδυ θα βγαίνει με τους φίλους της χριστιανούς και μουσουλμάνους. Και τα σαββατοκύριακα θα πηγαίνει για μπάνιο στην παραλία της Μέσης. Γιατί η Γκιουλτζάν είναι ένα νέο και όμορφο κορίτσι, απόλυτα εναρμονισμένο με την εποχή της? και τη μόδα.
«Οχι, δεν φοράω μαντίλα, μόνο κάποιες ελάχιστες φορές όταν πηγαίνουμε στη γιαγιά μου στο χωριό. Τότε βάζουμε εμείς και η μητέρα μας, γιατί δεν θέλουμε να φέρουμε σε δύσκολη θέση τη γιαγιά μας. Για κανέναν άλλο λόγο. Στο σπίτι μας είχαμε πάντα ελευθερία, παρότι ακολουθούμε τα έθιμα και τις συνήθειες της μουσουλμανικής θρησκείας», αναφέρει.

ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.