Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, ....

Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

Αγαπημένοι προορισμοί για τους λάτρεις του ελεύθερου κάμπινγκ Μια αγαπημένη συνήθεια που επιμένει παρά τις απαγορεύσεις

Πρωινό ξύπνημα και ο πρώτος ήχος που φτάνει στα αυτιά σου είναι εκείνος της θάλασσας. Η πρώτη απολαυστική βουτιά αμέσως μετά την έξοδο από τη ζεστή σκηνή. Καφεδάκι, κι ύστερα όλη μέρα χαλάρωση στην παραλία, απολαμβάνοντας μοναδικά τη φύση μακριά από τις έγνοιες και τις σκοτούρες της πόλης......

Μετά από αυτή την εμπειρία, οι λάτρεις του ελεύθερου κάμπινγκ δύσκολα θα επιλέξουν κάτι άλλο για τις διακοπές τους. Και είναι και φέτος πολλοί στην Ελλάδα που θα ακολουθήσουν τον εναλλακτικό αυτόν τρόπο χαλάρωσης στη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Ρισκάροντας, βέβαια, μια αστυνομική έφοδο και ένα τσουχτερό πρόστιμο, δεδομένου ότι η ελεύθερη κατασκήνωση είναι, βάσει νόμου, ρητά απαγορευμένη στη χώρα μας, με εξαίρεση τις περιοχές που έχουν οριστεί συγκεκριμένα γι’ αυτό το σκοπό και μπορεί κάποιος να κατασκηνώσει.
camp
Υπάρχουν τοπικές αρχές στην Ελλάδα που δείχνουν σίγουρα μεγαλύτερη «ανοχή» στους κατασκηνωτές και άλλες περισσότερο αυστηρές. Άλλωστε η διαμάχη ανάμεσα στους υπέρ και τους κατά της αγαπημένης για πολλούς αυτής πρακτικής κρατά χρόνια, με τις δύο πλευρές να προβάλλουν ισχυρά επιχειρήματα. Το δικαίωμα απόλαυσης της φύσης σε όλο της το μεγαλείο συγκρούεται πολλές φορές με το δικαίωμα της πρόσβασης-χρήσης των παραλιών από όλους τους υπόλοιπους επισκέπτες, αλλά και τον κίνδυνο καταστροφής του περιβάλλοντος από ουκ ολίγους που στερούνται παιδείας και αδυνατούν να σεβαστούν τον χώρο που τους φιλοξενεί αλλά και την παρουσία άλλων ανθρώπων. Και όσοι έχουν βρεθεί σε παραλίες με ελεύθερους κατασκηνωτές, σίγουρα έχουν αντικρίσει αποκαρδιωτικές εικόνες, ακόμη και σε περιοχές προστατευόμενες.
Πάντως, παρά τις απαγορεύσεις και τους κινδύνους μιας τέτοιας επιλογής, πολλοί Έλληνες δεν πτοούνται και επιμένουν να επιδίδονται στην αγαπημένη τους συνήθεια. Οι παραλίες και τα μέρη που επιλέγονται για ελεύθερο κάμπινγκ στην Ελλάδα είναι σίγουρα άπειρα, ξεχωρίζουμε ωστόσο δέκα αγαπημένους προορισμούς των κατασκηνωτών...

Γαύδος

gavdos
Στο νοτιότερο άκρο της χώρας, το μικρό νησί της Γαύδου, κάτω από την Κρήτη, είναι πλέον ταυτισμένο με την ελεύθερη κατασκήνωση, έχοντας μάλιστα γίνει μόδα τα τελευταία χρόνια για τους λάτρεις του είδους. Οι αμμώδεις παραλίες και οι κέδροι που προσφέρουν απλόχερα τη σκιά τους έλκουν κάθε χρόνο τους ταξιδιώτες, πολλοί από τους οποίους «ξεχνιούνται» στο μικροσκοπικό νησί μέχρι να πιάσουν τα πρώτα κρύα.

Πήλιοpilio

Οι καταπράσινες ακτές του Πηλίου με τα καταγάλανα νερά διαθέτουν ακόμη ορισμένες παραλίες που δεν έχουν εκτεθεί ιδιαίτερα στον πολιτισμό. Ανάμεσα σε αυτές και η Μελανή, μια μεγάλη αιγαιοπελαγίτη παραλία, κοντά στην Αργαλαστή, που αποτελεί παράδεισο για τους ελεύθερους κατασκηνωτές. Στο βάθος της παραλίας βρίσκεται μία και μόνο ταβέρνα, που φροντίζει να εξυπηρετεί τις ανάγκες των κατασκηνωτών.

Κάτω Κουφονήσι

koufonisi
Πανέμορφες παραλίες, γαλανά νερά, το Κάτω Κουφονήσι αποτελεί έναν ακόμη must προορισμό για τους ελεύθερους κατασκηνωτές που αγαπούν την ηρεμία και την επαφή με τη φύση. Ακατοίκητο, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, με έκταση μόλις 4,3 τετραγωνικών χιλιομέτρων, διαθέτει μόλις μία ταβέρνα.

Σούγια

sugia
Το πανέμορφο παραθαλάσσιο χωριό στη νότια Κρήτη που βρέχεται από το Λιβυκό Πέλαγος, αποτελεί επιλογή εκατοντάδων κατασκηνωτών κάθε χρόνο για τις διακοπές τους πάνω στη θάλασσα. Η τεράστια παραλία προσφέρεται για το στήσιμο αρκετών σκηνών κάτω από τα δεντράκια της παραλίας, ενώ δεν είναι λίγοι και οι γυμνιστές που επιλέγουν να στήσουν στην άκρη της. Σε κοντινή απόσταση υπάρχουν ταβέρνες, καφετέριες, περίπτερο και άλλα καταστήματα.

Τήλος

tilos
Η Τήλος αποτελεί ένα φιλικό προς τους ελεύθερους κατασκηνωτές νησί, με τις αρχές του να έχουν εγκαταστήσει κοινόχρηστες υποδομές, ντουζιέρες και τουαλέτες. Το όμορφο νησί έκπληξη για όσους δεν το γνωρίζουν αποτελεί ένα τέλειο μέρος για όσους αγαπούν τις διακοπές στη φύση. Η Έριστος είναι η πιο δημοφιλής παραλία της Τήλου. Καθαρά νερά, σκιά κάτω από τα αρμυρίκια, τα οποία αγκαλιάζουν περιμετρικά την αμμώδη ακτή. Το μονοπάτι στην αριστερή πλευρά της παραλίας, οδηγεί σε δυο απομονωμένους κολπίσκους με κόκκινο χώμα. Εδώ θα βρείτε και πολλούς να κάνουν ελεύθερο κάμπινγκ.

Γαϊδουρονήσι – Χρυσή

xrysi
Μικροσκοπικό ακατοίκητο νησάκι με λευκή άμμο και γαλαζοπράσινα νερά, η Χρυσή ή Γαϊδουρονήσι, -απλώς «Νησί» το λένε οι ντόπιοι- βρίσκεται 8 ναυτικά μίλια νότια της Ιεράπετρας και έχει μήκος που φτάνει τα 5 χλμ. και μέσο πλάτος 1 χλμ. περίπου. Το νησί είναι σχεδόν επίπεδο, με κύριο χαρακτηριστικό, τις ξανθές παραδεισένιες παραλίες, τα γαλαζοπράσινα νερά και το όμορφο κεδροδάσος, το οποίο έχει έκταση 350 στρέμματα με μέσο όρο 14 δένδρα ανά στρέμμα και μέση ηλικία δένδρων τα 200 χρόνια. Το κάμπινγκ απαγορεύεται βεβαίως, πολλοί είναι εκείνοι όμως που δεν χάνουν την ευκαιρία να απολαύσουν τη διανυκτέρευση στο εξωτικό νησάκι.

Αγκίστρι

agistri
Σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα, το Αγκίστρι αποτελεί έναν δημοφιλή προορισμό για όσους επιλέγουν το ελεύθερο κάμπινγκ για τις καλοκαιρινές του διακοπές. Μια εύκολη λύση, μόλις μιάμιση ώρα από την Αθήνα, για τις ολιγοήμερες αποδράσεις στο μικρό καταπράσινο νησί με τα καθαρά νερά. Σκληρή, Χαλικιάδα, αλλά και Δραγονέρα αποτελούν ορισμένες από τις επιλογές των κατασκηνωτών.

Εύβοια

ΛΙΜΝΙΩΝΑΣ ΕΥΒΟΙΑ
Ένας ακόμη κοντινός προορισμός από την Αθήνα με πολλές γνωστές παραλίες που αποτελούν πόλο έλξης για τους ελεύθερους κατασκηνωτές. Χιλιαδού, Μετόχι, Λιμνιώνας, Χερόμυλος και άλλες πολλές. Υπάρχουν όμως και αρκετές ακόμη, λιγότερο γνωστές, κυρίως λόγω της δύσκολης πρόσβασης σε αυτές, που γίνονται γνωστές από στόμα σε στόμα ανάμεσα στους λάτρεις του κάμπινγκ.

Δονούσα

donousa
Το λιλιπούτειο νησί των Μικρών Κυκλάδων, μεταξύ της Νάξου και της Αμοργού, με τις χρυσές αμμουδιές και τους απάνεμους κόλπους είναι ένας παράδεισος για τους κατασκηνωτές. Λιβάδι και Κέδρος αποτελούν τις παραλίες που προτιμώνται στο γνωστό για το ελεύθερο κάμπινγκ νησάκι, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν και άλλες επιλογές.

Νίσυρος

nisyros
Η παραλία Παχιά Άμμος στη Νίσυρο, το νησί του ηφαιστείου και της χαλάρωσης, όπως αποκαλείται, προτιμάται από τους κατασκηνωτές, οι οποίοι στήνουν τις σκηνές τους ανάμεσα σε θάμνους πίσω από τους αμμόλοφους. Η πλατιά παραλία μήκους 350 περίπου μέτρων βρίσκεται στη ανατολική πλευρά σε απόσταση 10 χλμ. περίπου από την πρωτεύουσα της Νισύρου, το Μανδράκι. Θα πρέπει κανείς να περπατήσει γύρω στα 10 λεπτά σε ένα σχετικά δύσβατο μονοπάτι ώστε να περάσει πίσω από τους ψηλούς λόφους που κρύβουν την παραλία.
newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.