Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Σάββατο 21 Δεκεμβρίου, ....

Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ. Είναι η Ταπεινοφροσύνη Αδυναμία ή Δύναμη;


Μας το  έστειλε   με  την  καλημέρα  του  ο  φίλος Σπύρος  Θεοφιλάτος  από  το "Περιβόλι  της Παναγίας"  το "περιποιηθήκαμε"  και  σας  το  παρουσιάζουμε.
""Κατά  την  Αγία  Γραφή ο  κόσμος συνήθως παρουσιάζει τα υπερήφανα και αυταρχικά άτομα ως αξιομίμητα πρότυπα. Οι ταπεινοί και πράοι θεωρούνται συνήθως αδύναμοι,....
δειλοί ή δουλοπρεπείς. Αλλά είναι πράγματι αδυναμία η γνήσια ταπεινοφροσύνη; Και είναι όντως δύναμη η υπερηφάνεια;  

 

Κατ’ αρχάς, θα πρέπει να αναφερθεί ότι η Αγία Γραφή μιλάει θετικά για ορισμένες μορφές υπερηφάνειας. Λόγου χάρη, οι Χριστιανοί θα πρέπει να είναι περήφανοι για το  Θεό τους και για το ότι τους γνωρίζει.  Οι γονείς μπορούν να είναι περήφανοι για τα παιδιά τους όταν αυτά θέτουν καλό παράδειγμα  διαγωγής και υποστηρίζουν θαρραλέα την αληθινή λατρεία. Ωστόσο, η υπερηφάνεια έχει και τη σκοτεινή της πλευρά.


Σύμφωνα με έναν ορισμό, υπερηφάνεια είναι η υπερβολική αυτοεκτίμηση. Το συγκεκριμένο είδος υπερηφάνειας δίνει σε κάποιον ένα ανάρμοστο αίσθημα προσωπικής σπουδαιότητας και ανωτερότητας, πιθανώς λόγω της ομορφιάς, της φυλής, της θέσης, των ταλέντων ή του πλούτου του.  Η Γραφή μιλάει για ανθρώπους “φουσκωμένους από υπερηφάνεια”.  Με άλλα λόγια, έχουν μεγάλη, αδικαιολόγητη ιδέα για τον εαυτό τους.

 

Οι ταπεινοί, από την άλλη πλευρά, προσπαθούν να βλέπουν τον εαυτό τους με ειλικρίνεια και αντικειμενικότητα, παραδεχόμενοι τις ατέλειές τους και την ταπεινή τους θέση . Επιπλέον, αναγνωρίζουν τις ανώτερες ιδιότητες που βλέπουν στους άλλους—και μάλιστα χαίρονται με αυτές. Ως αποτέλεσμα, δεν εκδηλώνουν πικρό φθόνο ούτε κυριεύονται από ζήλια. Είναι λογικό, λοιπόν, ότι η γνήσια ταπεινοφροσύνη προάγει τις καλές σχέσεις με τους άλλους και συμβάλλει σε συναισθηματική ασφάλεια και σταθερότητα.


Σκεφτείτε το παράδειγμα του Ιησού. Ενόσω ζούσε στη γη, ήταν τέλειος, αναμάρτητος άνθρωπος.  Είχε μοναδικές ικανότητες, ευφυΐα και γνώση. Ωστόσο, ποτέ δεν έκανε επίδειξη, αλλά έμενε πάντοτε ταπεινός.  Σε μια περίπτωση δε, έπλυνε τα πόδια των αποστόλων του. Επίσης, ενδιαφερόταν γνήσια για τα μικρά παιδιά.  Μάλιστα, έχοντας ένα παιδί στο πλάι του, ο Ιησούς είπε: "Όποιος . . . ταπεινώσει τον εαυτό του σαν αυτό το μικρό παιδί, εκείνος είναι ο μεγαλύτερος στη βασιλεία των ουρανών". Ναι, από την άποψη του Ιησού—και του Πατέρα του—η αληθινή μεγαλοσύνη προέρχεται από την ταπεινοφροσύνη, όχι από την υπερηφάνεια.


Η Ταπεινοφροσύνη Αποτελεί Δύναμη
Αν και υπόδειγμα ταπεινοφροσύνης, ο Ιησούς ήταν κάθε άλλο παρά αδύναμος, άβουλος ή δειλός χαρακτήρας. Έλεγε με θάρρος την αλήθεια και δεν είχε ούτε στο ελάχιστο το φόβο του ανθρώπου. Γι’ αυτόν το λόγο, κέρδισε το σεβασμό ακόμη και κάποιων από τους εναντίους του.  Αλλά ο Ιησούς δεν ήταν ποτέ δεσποτικός. Αντιθέτως, εκδηλώνοντας ταπεινοφροσύνη, καλοσύνη και αγάπη, προσέλκυε με θέρμη τους ανθρώπους, κερδίζοντας την καρδιά τους έτσι όπως δεν μπορούν ποτέ να το καταφέρουν οι υπερήφανοι. Ακόμη και σήμερα, εκατομμύρια άτομα υποτάσσονται  στον Χριστό από γνήσια αγάπη και βαθύ σεβασμό για αυτόν.


ΒΙΝΤΕΟ.Ο Πνευματικός των Σέρβων π.Θαδδαίος για την ταπεινοφροσύνη.


O πατήρ Θαδδαίος γεννήθηκε το 1914. Όταν έκλεισε τα 18 πήγε σε μοναστήρι. Η επιθυμία του ήταν να υποβάλλει τον εαυτό του σε πολύ σκληρούς κανόνες της μοναχικής ζωής. Γι αυτό το λόγο πήγε στο μοναδικό Ρώσικο μοναστήρι στη Σερβία, στο μοναστήρι Μιλίκοβο δίπλα στο Σβιλαΐνατς. Από το 1928 οι περισσότεροι από την αδελφότητα του μοναστηριού ήταν Ρώσοι μοναχοί από την έρημο της Όπτινα, οι οποίοι ξέφυγαν από την κομμουνιστική εξορία στη Ρωσία.
Στην αρχή της δεκαετίας του ΄50, το Μιλίκοβο γίνεται γυναικείο μοναστήρι. Ο πατήρ Θαδδαίος έμενε στα μοναστήρια Γόρνιακ και Τούμαν και μετά πήγε στο Κόσσοβο και σε Μετόχια. Ήταν ο ηγούμενος του Πατριαρχείου της Πέκης και μετά ο ηγούμενος στο μοναστήρι Βιτόβνιτσα. Στο μοναστήρι Βιτόβνιτσα γίνεται ένας από τους πιο γνωστούς πνευματικούς στη Σερβία. Πολλοί θέλουν να τον συναντήσουν, να εξομολογηθούν, να μιλήσουν για λίγο μαζί του, να πάρουν την ευχή του. Για τον πατέρα Θαδδαίο μιλάνε πολλοί πιστοί οι οποίοι ένιωσαν την πνευματική του δύναμη. Για τον θαυματουργό γέροντα από το Βιτόβνιτσα μιλάνε όλα τα ΜΜΕ στη Σερβία. Αναπαύθηκε στις 16 Απριλίου


"Γ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.