Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, ....

Σάββατο 28 Μαΐου 2016

ΜΟΥΣΙΚΟΤΡΟΠΑ ΣΜΙΛΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΒΙΟΥ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΤΕΠ ΚΑΙ ΤΟ Γ. ΛΙΑΡΟ

Το Ημερολόγιο
... όπως τα «Ημερομήνια των  Μουσών» (πανάρχαια μέθοδος πρόβλεψης του καιρού για  όλο το χρόνο παρατηρώντας το πρώτο δωδεκαήμερο του Αυγούστου).
Της ημέρας τα καμώματα τα βλέπει η νύχτα και ζηλεύει.....

Σαν το υπέρλαμπρο ήμαρ του Ομήρου ήλθε μια μουσικοχορευτική –θεατρική παράσταση,  στο ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη,  με τίτλο «Το ημερολόγιο», στις 7, 8 και 9 Μαΐου 2016, να διώξει τα νέφη της λήθης και να ξεδιπλώσει τ’ αχνάρια της θύμησης, σε μία παλιννόστηση ψυχής.
Στις ατραπούς μιας ονειρικής πυξίδας, η ΕΛΕΤΕΠ και ο Γιώργος Λιάρος γυρεύουν να ωθήσουν τους νοσταλγούς του ημερολογιακού είδους σε ταξίδια μεστωμένα από  μία ατέρμονη δίψα για αναζήτηση των πηγών εκείνων που στερεύουν μόνο για κείνους που δεν τις αναζητούν.
Η Ελληνική Λαογραφική Εταιρεία Έκφρασης & Πολιτισμού (ΕΛΕΤΕΠ) μετά απο μια τριλογία παραστάσεων που είχαν κοινό άξονα και ήταν αφιερωμένες στην Ελληνική Γαστρονομία (Τον χορό να νοστιμίσω), στο Ελληνικό παραδοσιακό παιχνίδι (Όχι παίζουμε...), στον αυτοσχεδιασμό όπως εκφράζεται μέσα απο διάφορες πτυχές της ζωής (Αυτοσχεδιά-ζω), ήλθε και φέτος στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης , το Σάββατο 7, την Κυριακή 8 και τη Δευτέρα 9 Μαϊου 2016 με μια νέα μουσικοχορευτική πρόταση, με τίτλο:
«Το Ημερολόγιο».
Η ΕΛΕΤΕΠ και ο Γιώργος  Λιάρος αναζητούν τα νερά της Στυγός όχι για να τους δώσουν τη σχετική ικανοποίηση μίας πρόσκαιρης δόξας, αλλά τη γενεσιουργό εκείνη δύναμη  που καθιστά την αθανασία μία στιγμιαία μεν, ανεξάντλητη όμως παρόρμηση να λαξευτεί το «σήμερα» με τη σμίλη ενός δημιουργού που αφήνει τις καιρικές συνθήκες να ορίσουν το ρου της δημιουργίας.
Ο Γιώργος  Λιάρος, στην πορεία ενός εποχιακού χάρτη που κατακλύζεται από τις ομορφιές κάθε εποχής, συλλέγοντας τον ανθό σαν το μελίσσι,  ίπταται στην ώριμη εποχή της κατά τόπους χλωρίδας και απλώνει τις κεραίες του για να ακούσει τους παλμούς της εποχής και να χορέψει στο δικό του Ανθεστηριώνα το τραγούδι της ψυχής.
Αγγίζοντας  τις λειτουργικές εκφάνσεις της ημέρας, στέκεται σαν υπομονετικός θεριστής για να αποκομίσει την κίνηση της όρχησης και τα ακούσματα αλλοτινών μα πάντα επίκαιρων καιρών και να οργανώσει μια κουστωδία από ετερόκλητα μα πάντα αρμονικά υλικά. Η παράδοση και πάλι πρωταγωνιστεί από μια σύγχρονη ματιά με τους επίγονους να βρίσκουν πολλούς λόγους ύπαρξης στη μυσταγωγία του χθες και να παραλαμβάνουν μια σκυτάλη πλούσια σε υλικό ζωής.
Στην αναμέτρηση του χθες με το  σήμερα, έρχεται να προβληματίσει για το σήμερα μέσα από τα σήμαντρα του χθες και να παραγκωνίσει την ευτέλεια μιας εντεταλμένης καλλιτεχνικής παραγωγής μέσα από το πρίσμα της δικής του αυθεντικής καλλιτεχνικής ηθικής.
Γι΄αυτό  χρειάζεται όχι απλούς θαμώνες των δρωμένων του αλλά συμπαραστάτες στο αέναο ταξίδι προς τη γνησιότητα ενός πολιτισμού που ευδοκιμεί μέσα από την αισθητική καλλιέργεια αυτών που υπηρετούν τα ιδανικά της Τέχνης.
«ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ»
Βασικοί Συντελεστές του σύνθετου και καινοτόμου μουσικο - λαϊκότροπου εγχειρήματος του Γ. Λιάρου, με τον ως άνω τίτλο, ήσαν:
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Ελληνική Λαογραφική Εταιρεία Έκφρασης & Πολιτισμού (Ε.Λ.ΕΤ.Ε.Π.)
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: 
Γιώργος Λιάρος
ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ: Η χορευτική ομάδα καθώς και τα παιδικά τμήματα της 
Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας Έκφρασης & Πολιτισμού
ΦΙΛΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ: 
Χορευτικός Σύλλογος «ΤΕΓΕΑ»
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΒΙΝΤΕΟ: 
Παναγιώτης Κυριακόπουλος
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ:
 Αντρέας Ατζάμπος
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΝΔΥΣΗΣ: 
Άγγελος Θεοδοσίου – Νίκος Σωτηρίου
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΣΚΗΝΙΚΩΝ: 
Βενετσάνος Μπαλόπουλος
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Εκατόν δώδεκα άτομα (εντός και εκτός σκηνής)
Σημείωση:  Η  Ε.Λ.ΕΤ.Ε.Π. ερευνά και εντρυφά στην Ελληνική παράδοση, εμπνέεται από το θησαυρό της Ελληνικής μας πολιτιστικής κληρονομιάς, δημιουργεί μικρές κοιτίδες παράδοσης σε πολλές περιοχές για τη διατήρηση και προβολή του Ελληνικού Πολιτισμού και στηρίζεται κυρίως στον εθελοντισμό(https://www.facebook.com/Ελληνική-Λαογραφική-Εταιρεία-Έκφρασης-Πολιτισμού-Ελετεπ-114948288676664/https://allevents.in/org/Ελληνική-Λαογραφική-Εταιρεία-Έκφρασης-and-Πολιτισμού-Ελετεπ/1091519,).

Ο 
Γιώργος Λιάρος είναι καταξιωμένος χοροδιδάσκαλος, εμπνευστής και υπεύθυνος της έκδοσης του λαογραφικού περιοδικού «χορεύω», συνθέτης και παραγωγός της μουσικής δημιουργίας «χαρακτηροπλαστείο», συμπαραγωγός του πρώτου μουσικοθεατρικού έργου ιστορικού μυθιστορήματος για την Ελαφόνησο, εμπνευστής και δημιουργός του πολιτιστικού φορέα «Ελλήνων όρχησις», ερευνητής και σμιλευτής της γνήσιας μουσικοχορευτικής και λαογραφικής ελληνικής παράδοσης, καλλιτεχνικός διευθυντής  της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας Έκφρασης & Πολιτισμού και Αντιπρόεδρος της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ, ΤΗΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ του Συλλόγου Επιστημόνων Ελαφονήσου.
Η μεγαλύτερη επιβράβευση είναι η μαθητεία στην εκδοχή της γνησιότητας και ο Γιώργος Λιάρος  εμπνέεται κι εμπνέει με την ελκτική του μαγνητική δύναμη εντασσόμενος στον κατάλογο των σημαντικών και αυθεντικών δημιουργών:
«πᾶσι δὲ τούτοις ἐξ ἐκείνης  τῆς  λίθου ἡ δύναμις ἀνήρτηται. οὕτω δὲ καὶ ἡ Μοῦσα ἐνθέους μὲν ποιεῖ αὐτή, διὰ δὲ τῶν ἐνθέων τούτων ἄλλων ἐνθουσιαζόντων ὁρμαθὸς ἐξαρτᾶται.» (Πλάτωνος Ίων,533e) ( Mεταφρ. Για όλους αυτούς, από εκείνη τη μαγνητική δύναμη της λίθου διασφαλίζεται η δύναμη. Έτσι λοιπόν και η Μούσα χαρίζει σε ορισμένους δύναμη θεϊκή και από αυτούς τους ένθεους ανθρώπους κρέμεται έπειτα μια αρμαθιά από άλλους, που διατελούν σε κατάσταση ενθουσιασμού).

ΔΡ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΠ. ΜΕΝΤΗΣ
Συγγραφέας, Ιστορικός και Πολιτισμικός Ερευνητής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.