Έφυγε σήμερα ένας από τους πιο γνωστούς Έλληνες ηθοποιούς(γεννήθηκε στις 30/9/1937). Ο Γιάννης Βόγλης σπούδασε στη δραματική σχολή του Πέλου Κατσέλη και την πρώτη του εμφάνιση την έκανε στη θεατρική παράσταση «Η άνοδος του Αρτούρο» το 1961 υπό τη σκηνοθεσία του Κάρολου Κουν. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά .......
στον κινηματογράφο στην ταινία «Οι Υπερήφανοι» και έγινε ιδιαίτερα γνωστός από την ταινία «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο» το 1966 ενώ σημαντική ήταν η ερμηνεία του στην ταινία «Κορίτσια στον ήλιο».
Εργάστηκε κυρίως στο θέατρο με πολλούς ακόμη αξιόλογους ηθοποιούς όπως η Έλλη Λαμπέτη, ο Αλέκος Αλεξανδράκης, ο Μάνος Κατράκης κ.ά. Συνεργάστηκε ως βασικό στέλεχος με το «Προσκήνιο» του Αλέξη Σολομού και για μια πενταετία εργάστηκε ως βασικό στέλεχος του ΚΘΒΕ. Υπήρξε ο ιδρυτής του Καλλιτεχνικού Οργανισμού «Ανατολή». Συνεργάστηκε ακόμη με το θέατρο «Πράξη» της Μπέτυς Αρβανίτη.
Ο Γιάννης Βόγλης έχει τιμηθεί από πολλές πόλεις της Ελλάδας και της Κύπρου και έχει πάρει μέρος σε πολλές εκδηλώσεις ως αφηγητής ενώ έχει ασχοληθεί και με τη σκηνοθεσία.
Από το 2000 μέχρι το 2005 πήγε στην Κύπρο γιατί υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής στους Οργανισμούς Ε.Θ.Α.Λ. της Λεμεσού και του θεάτρου «Σκάλα» της Λάρνακας. Τον Οκτώβριο του 2009 επιλέχτηκε καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας αλλά τον Δεκέμβριο του 2011 ο κύκλος του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας έκλεισε.
Σήμερα, ο γνωστός ηθοποιός, όπως αναφέρει στο newsbeast.gr ενοχλείται ιδιαίτερα από την κατάσταση την οποία βιώνει ο τόπος αλλά γνωρίζει ότι δεν μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα για να την αλλάξει.
Ο Γιάννης Βόγλης διαβάζει και φροντίζει να είναι ενημερωμένος για όλα ενώ θα συμβούλευε τους νέους να ασχοληθούν με την υποκριτική αλλά να φροντίσουν να έχουν και μια άλλη σίγουρη δουλειά, αφού στο επάγγελμά του, όπως έχουν παραδεχτεί και άλλοι ηθοποιοί, γνωρίζει ότι υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να μην έχει κανείς δουλειά για πάρα πολύ καιρό. «Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποκλείσουμε την τέχνη. Εξάλλου, η τέχνη είναι δημιουργική», υποστηρίζει.
Πρόσφατα ο γνωστός ηθοποιός γιόρτασε την χρυσή επέτειο των 50 χρόνων γάμου του με τη σύζυγό του Μιράντα στο «Σπίτι του ηθοποιού». Εκεί βρέθηκαν και πολλοί καλοί του φίλοι από το χώρο της υποκριτικής.
Ήταν κάτι που χρειαζόταν αφού στη ζωή του ο ηθοποιός έχει περάσει και πολλές δυσκολίες και δεν διστάζει να μιλήσει γι’ αυτές. Μία από αυτές ήταν ότι πλειστηρίασαν την τριώροφη κατοικία που διατηρούσε στη Γλυφάδα. «Η απώλεια του σπιτιού με πόνεσε», λέει, συμπληρώνοντας «Το παρελθόν έχει κλείσει. Με ενδιαφέρει να ζω το παρόν και να κοιτάζω το μέλλον». Λέει ακόμη τα προβλήματα που αντιμετώπισε με τους τοκογλύφους. Κάτι που κάνουν σήμερα οι τράπεζες σε εκείνους που οφείλουν χρήματα. Γι’ αυτό και πιστεύει ότι πρώτα οι πολιτικοί πρέπει να βρουν λύσεις για να μην έρχεται ο κόσμος σε αδιέξοδο.
Έχει κάνει 45 ταινίες. Έχει παίξει σε 28 θεατρικές παραστάσεις και σε 22 σίριαλ στην Ελληνική τηλεόραση.
Έχει τιμηθεί από πολλές πόλεις Ελλάδας και Κύπρου, έχει πάρει μέρος σε πολλές εκδηλώσεις ως αφηγητής, ενώ έχει ασχοληθεί επίσης με τη σκηνοθεσία.
Το 2000 - 2005 πήγε στην Κύπρο όπου υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής στους Οργανισμούς Ε.Θ.Α.Λ της Λεμεσού και του Θεάτρου "Σκάλα" της Λάρνακας. Σκηνοθέτησε παραγωγές όπως: "Βασίλης Τσιτσάνης", "Φονιάς", "Αδελφοί Καραμαζόφ" κ.α.
Τον Οκτώβριο του 2009 επιλέχτηκε ως καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας από το Διοικητικό Συμβούλιο του θεάτρου.Τον Δεκέμβριο του 2011 έκλεισε ο κύκλος ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.