ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ
Έντυπη
Η Πόλα Ρούπα άρχισε να προετοιμάζει το σχέδιο απόδρασης του συντρόφου της Νίκου Μαζιώτη από τις φυλακές Κορυδαλλού ήδη από το φθινόπωρο. Στα μέσα Δεκεμβρίου, χρησιμοποιώντας μια πλαστή ταυτότητα με στοιχεία «Χριστίνα Αρβανίτη»,.....
επικοινώνησε με ιδιωτική εταιρεία και εξέφρασε ενδιαφέρον για τη μίσθωση ενός εξαθέσιου ελικοπτέρου που θα τη μετέφερε από πολυτελές ξενοδοχείο στο Πόρτο Χέλι σε νησί των Σποράδων. Σκοπός της ήταν να ελέγξει τα μέτρα ασφαλείας, κυρίως όμως να αποκτήσει σχέση εμπιστοσύνης με τους υπαλλήλους της εταιρείας.
Ετσι, όταν την περασμένη Κυριακή ζήτησε εκ νέου τη μίσθωση του ελικοπτέρου δεν χρειάστηκε παρά να δηλώσει απλώς το όνομά της και να προκαταβάλει 8.000 ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό. Για να ενισχύσει το προφίλ της εύπορης γυναίκας και να μην κινήσει υποψίες, ζήτησε το ελικόπτερο να την παραλάβει από το ελικοδρόμιο του ίδιου ξενοδοχείου στο Πόρτο Χέλι, όπου μετέβη με μαύρο τζιπ Πόρσε Καγιέν, το οποίο οδηγούσε σοφέρ. Η συμφωνία αφορούσε μεταφορά της από το Πόρτο Χέλι αρχικά προς Θεολόγο (θα παραλάμβανε έναν άνδρα με τρία παιδιά) και στη συνέχεια προς Κύθνο.
Στην πρώτη, δοκιμαστική πτήση, χειριστής του ελικοπτέρου ήταν ένας νεαρός πιλότος, τον οποίο η Ρούπα είχε θεωρήσει του «χεριού» της. Ετσι, την Κυριακή στη θέα του συνταξιούχου αστυνομικού του τμήματος Δίωξης Εκβιαστών αιφνιδιάστηκε και ζήτησε ξαφνιασμένη να μάθει γιατί η εταιρεία δεν είχε στείλει τον ίδιο νεαρό πιλότο που την είχε εξυπηρετήσει προ διμήνου. Μετά μια σύντομη συνομιλία, ο πιλότος και πρώην αστυνομικός κάθισε στη θέση του χειριστή μπροστά και δεξιά και ζήτησε από τη Ρούπα να επιβιβαστεί στα πίσω καθίσματα του ελικοπτέρου. Εκείνη αρνήθηκε και με πρόσχημα ότι ήθελε να βλέπει καλύτερα, κάθισε ακριβώς δίπλα του, μπροστά και αριστερά.
Η συμπεριφορά της Ρούπα «προβλημάτισε» τον πιλότο, ο οποίος επικοινώνησε με τους υπευθύνους της εταιρείας, ζητώντας να του στείλουν με μήνυμα στο κινητό του τηλέφωνο φωτογραφίες της ταυτότητάς της. Στη συνέχεια, τις προώθησε σε φίλο του εν ενεργεία αστυνομικό, για έλεγχο στο αρχείο της ΕΛ.ΑΣ. Από τη διαδικασία δεν προέκυψε αποτέλεσμα, καθώς η ταυτότητα ήταν κλώνος γνήσιου δελτίου, για το οποίο δεν είχε δηλωθεί κλοπή. Ομως δεν αρκέστηκε σ’ αυτό. Επικοινώνησε τηλεφωνικά με γνωστό του, στον Θεολόγο, ρωτώντας τον εάν πράγματι στην περιοχή ζει κάποιος άνδρας με τρία παιδιά και εάν υπάρχει κάποιο σημείο όπου θα μπορούσε να προσγειωθεί το ελικόπτερο.
Το πιστόλι
Στη διάρκεια της πτήσης και ενώ πετούσαν κοντά στο χωριό Ερυθρές Αττικής, η Ρούπα έβγαλε πιστόλι, ένα USP διαμετρήματος 9 mm (ταυτοποιήθηκε ως το όπλο που είχε χρησιμοποιήσει ο Μαζιώτης σε ληστεία τράπεζας το 2014) και απείλησε τον χειριστή, διατάζοντάς τον να κινηθεί ανατολικά, δηλαδή προς την Αττική. Εκείνος αντέδρασε ενστικτωδώς, όχι σαν πιλότος αλλά σαν αστυνομικός: Με το αριστερό του χέρι έπιασε την κάννη του όπλου και με το δεξί γρονθοκόπησε στο πρόσωπο τη Ρούπα, προκαλώντας της αιμορραγία (DNA της βρέθηκε στο ματωμένο πουκάμισο του πιλότου).
Η 47χρονη πυροβόλησε τουλάχιστον δύο φορές μέσα στην καμπίνα: δύο οπές από σφαίρες βρέθηκαν στο μπροστινό τζάμι και μία στην κονσόλα των οργάνων, ενώ το κλείστρο του όπλου «μάγκωνε» τον αριστερό αντίχειρα του πιλότου τραυματίζοντάς τον. Στο μεταξύ, καθώς ο πρώην αστυνομικός είχε αφήσει και τα δύο χέρια από τα χειριστήρια, το ελικόπτερο έμεινε ακυβέρνητο, χάνοντας επικίνδυνα ύψος. Βοσκός που είδε το συμβάν και κατέθεσε στην ΕΛ.ΑΣ. περιέγραψε συγκεκριμένα ότι «το ελικόπτερο κατέβαινε “κουτρουβαλώντας”».
Σκηνές χάους
Ο πιλότος αντίστοιχα, μιλώντας αργότερα σε πρώην συναδέλφους του περιέγραψε σκηνές χάους και πανικού: Τα alarm του ελικοπτέρου άρχισαν να χτυπούν λόγω απώλειας ύψους, η Ρούπα τον δάγκωσε δύο φορές στο αριστερό χέρι, προσπαθώντας να «απελευθερώσει» το όπλο και εκείνος συνέχισε να τη χτυπά στο πρόσωπο. Είπε ακόμα ότι στη διάρκεια της συμπλοκής και ενώ το ελικόπτερο έκανε, κυριολεκτικά, βουτιά στο κενό, η 47χρονη τον διέταξε να κατευθυνθεί στον Παρνασσό, αποκαλύπτοντας μια άγνωστη -μέχρι εκείνη τη στιγμή- πτυχή του σχεδίου απόδρασης.
Στόχος της, σύμφωνα με μια εκδοχή, ήταν να επιβιβάσει στο ελικόπτερο ένοπλους συνεργούς της, οι οποίοι μόλις προσέγγιζαν από αέρος τη φυλακή, θα άνοιγαν πυρ εναντίον των εξωτερικών φρουρών, δίνοντας τη δυνατότητα στον Νίκο Μαζιώτη και σε συγκρατούμενούς του να επιβιβαστούν στο ελικόπτερο. Τα συγκεκριμένα άτομα και όχι η 47χρονη Ρούπα, η οποία «έσερνε» μόνο μια μικρή τροχήλατη χειραποσκευή, μετέφεραν τον εξοπλισμό –πολεμικό και μη– που θα χρησιμοποιoύνταν για την υλοποίηση του σχεδίου απόδρασης. Εξετάζεται και το ενδεχόμενο η Ρούπα να αποβιβαζόταν στον Παρνασσό, έτσι ώστε αφενός μεν να μη ρισκάρει πιθανή σύλληψή της και αφετέρου να αφήσει χώρο για περισσότερους δραπέτες.
Tελικά, ο χειριστής ανέκτησε τον έλεγχο του ελικοπτέρου την τελευταία στιγμή, λίγο πριν αγγίξει τα καλώδια υψηλής τάσης της ΔΕΗ και κατάφερε να προσγειωθεί σε μη κατοικημένη ορεινή περιοχή, μεταξύ Πλαταιών και Ερυθρών. Εκεί, φέρεται να προσπάθησε να συγκρατήσει την καταζητούμενη, τραβώντας την από τα ρούχα, με αποτέλεσμα να του μείνει στο χέρι η ζώνη της, ενώ εκείνη κατάφερε να ξεφύγει. Πριν απομακρυνθεί, τρέχοντας, προειδοποίησε τον πιλότο, λέγοντάς του «δεν ξέρεις πού μπλέκεις» και εκτόξευσε απειλές κατά του ίδιου και της οικογένειάς του.
Την αναγνώρισε
Σε κατάσταση σοκ ο πρώην αστυνομικός επικοινώνησε αρχικά με τους συνεργάτες του και αμέσως μετά οδήγησε το ελικόπτερο στη βάση του, στα Μέγαρα απ’ όπου ειδοποίησε την κρατική ασφάλεια. Οταν αργότερα του ζητήθηκε να ανακαλέσει στη μνήμη του τα χαρακτηριστικά του προσώπου της γυναίκας, στάθηκε στα «στραβά της δόντια». Οταν οι αστυνομικοί του έδειξαν φωτογραφία της Ρούπα, την αναγνώρισε με βεβαιότητα.
Οι σημειώσεις στα Τουρκοβούνια
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αστυνομικών της Αντιτρομοκρατικής, το ελικόπτερο θα «παραλάμβανε» τον Μαζιώτη και συγκρατούμενούς του, προσεγγίζοντας το προαύλιο της φυλακής, όπου τις Κυριακές συνήθιζαν να παίζουν ποδόσφαιρο. Ωστόσο, καθώς στην πορεία της έρευνας βρέθηκαν κομμένα κάγκελα στη Στ΄ πτέρυγα, όπου κρατείται ο Μαζιώτης, πιθανολογείται ότι η απόδραση με το ελικόπτερο θα πραγματοποιούνταν από μικρή ταράτσα στο συγκεκριμένο κτίριο της φυλακής. Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι στο ελικόπτερο θα ανέβαιναν, πλην του Μαζιώτη, συνεργοί του σε ένοπλες ληστείες τραπεζών καθώς και κρατούμενοι για συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Υπενθυμίζουν εξάλλου ότι σε κρησφύγετο των «Πυρήνων» στα Τουρκοβούνια είχαν βρεθεί σημειώσεις αλλά και σχέδια απόδρασης με ελικόπτερο από τον Κορυδαλλό. Εκεί, υπήρχαν καταγεγραμμένες αναλυτικά οι εταιρείες ενοικιάσεως ελικοπτέρων καθώς και ξενοδοχεία που διαθέτουν ελικοδρόμιο, ανάμεσα στα οποία και αυτό στο Πόρτο Χέλι απ’ όπου ξεκίνησε το... ταξίδι της η Πόλα Ρούπα. Επιπλέον, επικαλούνται κείμενο που ανήρτησε το Σάββατο 20/2 στο Διαδίκτυο, λίγες δηλαδή ώρες πριν από την απόπειρα απόδρασης ο έγκλειστος για συμμετοχή στη ΣΠΦ, Χρήστος Τσάκαλος. Το κείμενο είχε τίτλο «αέναη κίνηση προς την ελευθερία» και ξεκινούσε ως εξής: «Ξέρεις ότι οι πιθανότητες είναι εναντίον σου αλλά συνεχίζεις να παίζεις... Για ποιον λόγο... μα για να συνεχιστεί το παιχνίδι... Και να βρεθούν κάποιοι άλλοι στο μέλλον να κερδίσουν την παρτίδα... Αυτή είναι η κληρονομιά μας...».
kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.