Εκδήλωση της ΤΟ Φωκίδας του ΚΚΕ με θέμα: Τα προβλήματα της γυναίκας στον καπιταλισμό- Σοσιαλισμός το μόνο αντίδοτο. Θα μιλήσει η Βιβή Δάγκα, υπεύθυνη του τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ για την Γυναικεία Ισοτιμία και Χειραφέτηση. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 10 Μάρτη στις 7μμ στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στην πλατεία Κεχαγιά στην Άμφισσα......
Η ιστορική επέτειος της 8ης Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, είναι αφιερωμένη στη θυσία των εργατριών στα υφαντουργεία και τα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης το 1857 για «δεκάωρη δουλειά, φωτεινές και υγιεινές αίθουσες εργασίας, μεροκάματα ίσα με των κλωστοϋφαντουργών και των ραφτών». Επέτειος που μας θυμίζει ότι οι όποιες γυναικείες κατακτήσεις, γνωρίσαμε τον 20ο αιώνα, στον καπιταλισμό, δεν χαρίστηκαν. Προηγήθηκε σκληρή ταξική πάλη, χρειάστηκε μια γυναικεία πρωτοπορία να συσπειρώσει πολλές γυναίκες.
Μπορεί στην πορεία εξέλιξης του το καπιταλιστικό σύστημα, και κυρίως υπό την πίεση των κατακτήσεων στις χώρες που οικοδομήθηκε ο σοσιαλισμός, να αναγνώρισε τα τυπικά αστικά, νομικά και πολιτικά δικαιώματα, δηλαδή στη νομοθεσία, στο γάμο, στην οικογένεια, να έδωσε δυνατότητες βελτίωσης του μορφωτικού επιπέδου, ο καπιταλισμός όμως δεν μπόρεσε και δεν μπορεί να δώσει την πραγματική ισοτιμία, γιατί αυτή έρχεται σε αντίθεση με τον εκμεταλλευτικό του χαρακτήρα.
Τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στις γυναίκες, οι συμβάσεις 1 μήνα μέχρι και μιας μέρας, οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, οι μειώσεις μισθών και οι απολύσεις, οι συνολικότερες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, στο ωράριο (π.χ., στο Εμπόριο με την καταπάτηση της κυριακάτικης αργίας), η ανασφάλιστη εργασία που φτάνει το 30% σε κλάδους που συγκεντρώνονται νέες εργαζόμενες, οι ολοένα αυξανόμενες ευθύνες για τη φροντίδα των παιδιών και των ηλικιωμένων, από τη στιγμή που όλες οι προνοιακές παροχές είναι κουτσουρεμένες, είναι η κατάσταση που βιώνουν οι γυναίκες της εργατικής, λαϊκής οικογένειας.
Οι αλλαγές που ετοιμάζονται στο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό θα έχουν επίσης ιδιαίτερες συνέπειες για τις εργαζόμενες γυναίκες, που συνήθως εργάζονται με μερική απασχόληση, με τα προγράμματα ανασφάλιστης δουλειάς, συχνά σε κλάδους που κυριαρχεί η «μαύρη» εργασία. Το ίδιο ισχύει για την πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων γυναικών, που είναι ανασφάλιστες, καθώς δεν μπορούν να καλύψουν τα υπέρογκα έξοδα για την ασφάλισή τους στον ΟΑΕΕ, ενώ εξίσου αποκλείονται οι αγρότισσες λόγω μη πληρωμής των υπέρογκων ποσών στον ΕΛΓΑ.
Μόνο στις χώρες που οικοδομήθηκε ο σοσιαλισμός έγινε ένα άλμα για την ισοτιμία της γυναίκας, με τις κατακτήσεις των γυναικών να μη συγκρίνονται σε ουσία και ανωτερότητα με τις όποιες παραχωρήσεις έκαναν τα αστικά κράτη στις εργαζόμενες γυναίκες είτε για να τις ενσωματώσουν, είτε για να πετύχουν ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία με την άνοδο της παραγωγικότητας. Μόνο με την επικράτηση της σοσιαλιστικής επανάστασης, μεταξύ άλλων, νομοθετήθηκε η παροχή ίσης αμοιβής σε γυναίκες και άνδρες για ίση εργασία. Απαγορεύθηκε η νυχτερινή εργασία των γυναικών στη βιομηχανία, περιορίστηκε το όριο βάρους που επιτρεπόταν να σηκώνουν οι εργάτριες και η συνταξιοδότηση των γυναικών γινόταν στην ηλικία των 55 χρόνων, με 5ετή διαφορά από τους άνδρες.
Για να εξαλειφθεί λοιπόν η γυναικεία ανισοτιμία είναι απαραίτητη και αναγκαία η μαζική συμμετοχή των γυναικών, γιατί χωρίς την οργάνωση και τη συμμετοχή των ίδιων των γυναικών κανένας αγώνας και κανένας στόχος δεν μπορεί να έχει θετικό αποτέλεσμα και προοπτική. Συμμετοχή στους γυναικείους συλλόγους, στο ταξικό κίνημα, συμβολή των γυναικών στη συγκρότηση της Λαϊκής Συμμαχίας βασικής προϋπόθεσης για το πέρασμα της εξουσίας στην εργατική τάξη και τους συμμάχους της, γιατί η απελευθέρωση της γυναίκας από την ταξική εκμετάλλευση και τη διπλή καταπίεση μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.