Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Σάββατο 21 Δεκεμβρίου, ....

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Η πρωτοπόρος ορειβάτισσα Annie Smith Peck

Η Annie Smith Peck (1850-1935) ήταν μια πρωτοπόρος Αμερικανίδα ορειβάτισσα, η οποία ανέβηκε σε πολλές κορυφές της Ευρώπης και της Αμερικής, ενώ κατά τη διαμονή της στην Αθήνα, γεύτηκε τη θέα της Αττικής γης από τις κορυφές του Υμηττού και της Πεντέλης.....


Γεννήθηκε στις 19 Οκτωβρίου 1850 στο Providence των Η.Π.Α. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Michigan, το οποίο είχε μόλις ανοίξει τις θύρες του σε γυναίκες φοιτήτριες το 1871. Αποφοίτησε το 1878 με πτυχίο στις ελληνικές και κλασικές σπουδές. Στη συνέχεια ταξίδεψε στην Ευρώπη, όπου συνέχισε την εκπαίδευσή της στο Ανόβερο και στην Αθήνα. Η Peck υπήρξε η πρώτη γυναίκα που παρακολούθησε τα μαθήματα της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα. Από το 1881 έως το 1892 δίδαξε Αρχαιολογία και Λατινικές Σπουδές στα κολέγια Purdue και Smith.
To 1885, ανακάλυψε τον μαγικό κόσμο της ορειβασίας στην Ιταλία και την Ελβετία. Το 1892 εγκατέλειψε τη διδασκαλία και άρχισε να βγάζει τα προς το ζην με διαλέξεις και τη συγγραφή βιβλίων σχετικά με την αρχαιολογία, την ορειβασία και τα ταξίδια της.
Ανέβηκε σε αρκετά βουνά μέσου υψομέτρου στην Ευρώπη και τις Η.Π.Α., συμπεριλαμβανομένου του όρους Shasta (4.322 μ.) στην Καλιφόρνια. Το 1895 ανέβηκε στο Matterhorn και… ξαφνικά έγινε διάσημη.
Ωστόσο, η μεγάλη δημοσιότητα που δόθηκε στο επίτευγμά της δεν αφορούσε τόσο την κατάκτηση της κορυφής του εμβληματικού βουνού των Άλπεων όσο λόγω των ρούχων που φορούσε κατά την ανάβασή της: μια μακριά μπλούζα τύπου τουνίκ, ορειβατικές μπότες και ένα παντελόνι. Όμως, εκείνη την εποχή όσες γυναίκες φορούσαν δημοσίως παντελόνια συλλαμβάνονταν!!! Συνεπώς, η ορειβατική αμφίεση της Peck προκάλεσε σάλο, αλλά συγχρόνως άνοιξε μια δημόσια συζήτηση σχετικά με τη θέση των γυναικών στην κοινωνία.

Φωτογραφίες της Annie Smith Peck από την ανάβασή της στο Nevado Huascaran του Περού
Το 1897 ανέβηκε στα όρη Orizaba (5.636 μ.) και Popocatepetl (5.426 μ.) στο Μεξικό. Έχοντας ξεπεράσει την ηλικία των 50 ετών, η Peck ήθελε να κάνει μια μεγάλη και ξεχωριστή ανάβαση. Έτσι το 1903 ταξίδεψε στη Λατινική Αμερική ψάχνοντας για ένα βουνό ψηλότερο από το Aconcagua (6.962 μ.) της Αργεντινής. Το 1904 ανέβηκε το όρος Sorata (6.550 μ.) στη Βολιβία και το 1908 έγινε ο πρώτος άνθρωπος που ανέβηκε στο όρος Nevado Huascaran (6.768 μ.) στο Περού. Η Peck είχε κάνει λάθος υπολογισμό του υψομέτρου του βουνού, έχοντας τοποθετήσει την κορυφή του στα 7.300 μ. Επίσης, η έλλειψη ορατότητας την οδήγησε στην βόρεια κορυφή του βουνού που είναι 120 μ. χαμηλότερη από την κύρια κορυφή, η οποία κατακτήθηκε για πρώτη φορά το 1932 από Γερμανούς ορειβάτες.
Τις εμπειρίες της στις Άνδεις τις αποτύπωσε στο βιβλίο της με τίτλο «The Search for the Apex of America: High Mountain Climbing in Peru and Bolivia, including the Conquest of Huascaran, with Some Observations on the Country and People Below». Η κυβέρνηση του Περού αναγνωρίζοντας τη συνεισφορά της στην ανάδειξη της περιοχής απένειμε στην Peck το χρυσό μετάλλειο για «τις αναβάσεις της στις υψηλές κορυφές των Περουβιανών Άνδεων». Το 1928, η βόρεια κορυφή (6.648 μ.) του Nevado Huascaran ονομάστηκε Cumbre Ana Peck προς τιμήν της Peck.
Το 1935, σε ηλικία 85 ετών ξεκίνησε μια παγκόσμια περιοδεία, αλλά μετά την επίσκεψή της στην Ελλάδα -και κατά τη διάρκεια ανάβασής της στην Ακρόπολη- αρρώστησε και επέστρεψε εσπευσμένα στο σπίτι της στη Νέα Υόρκη, όπου άφησε την τελευταία της πνοή στις 18 Ιουλίου 1935.
http://hikingexperience.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.