Η θρυλική ελληνική ταινία «Αστέρω», παραγωγή του 1929 (DAG Films) σε σενάριο Ορέστη Λάσκου και Δημήτρη Γαζιάδη και σκηνοθεσία του δεύτερου θα κλείσει την Παρασκευή 11 Μαρτίου (21.00) το αφιέρωμα «5 δεκαετίες, 50 ταινίες / Η δεκαετία του ‘30» που πραγματοποιείται αυτή την εποχή στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας. Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134 – 136, Κεραμεικός, Μετρό Κεραμεικός)......
Μάλιστα, η ρομαντική ιστορία μεταξύ Ινδιάνων της Χαντ Τζάκοσν είχε ήδη μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη από τον Ντέιβιντ Γ. Γκρίφιθ. Στη χώρα μας μετατράπηκε σε φουστανέλα από τους Λάσκο – Γαζιάδη που βασίστηκαν σε κείμενο του Παύλου Νιρβάνα. Η φωτογραφία της ταινίας είναι του αδελφού του Δ. Γαζιάδη, Μιχάλη Γαζιάδη, ενώ το καστ συμπληρώνουν οΔημήτρης Τσακίρης και ο μέγας Αιμίλιος Βεάκης.
Η μεγάλη επιτυχία που σημείωσε στην εποχή της, μετέτρεψε την «Αστέω» σε κάτι «πρόδρομο» του είδους των ταινιών «φουστανέλας» στην Ελλάδα. Τον Ιανουάριο του 1944 κυκλοφόρησε στις αίθουσες η ηχητική εκδοχή της (σε μουσική του Γιάννη Βιδάλη), ενώ το 1959 η «Αστέρω» ξαναγυρίστηκε από τον Ντίνο Δημόπουλο με την Αλίκη Βουγιουκλάκη,επίσης μια μεγάλη εισπρακτική επιτυχία.
Σήμερα, η «Αστέρω» του 1929 θεωρείται η πρώτη μεγάλη εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία του ελληνικού κινηματογράφου.
Επί ολόκληρες δεκαετίες η «Αστέρω» ήταν μια χαμένη, εξαφανισμένη ταινία. Η αποκατάστασή της βασίστηκε στην κόπια με γαλλικούς μεσότιτλους που ανακαλύφθηκε στη Γαλλική Ταινιοθήκη το 2003 μέσω του κοινοτικού προγράμματος Lumière, το οποίο από το 1992 έθεσε τις βάσεις για την επιστάμενη έρευνα στα αρχεία όλου του κόσμου προκειμένου να ανευρεθούν χαμένες ταινίες.
Η αποκατάσταση του μοναδικού αντιτύπου της ταινίας αποτελεί καρπό συνεργασίας της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και της Γαλλικής Ταινιοθήκης. Στην προβολή της Ταινιοθήκης την ταινία επενδύουν μουσικά οι S.W.I.M. και συνοδεύει στα φωνητικά η Νατάσα Γιανναράκη. Θα προλογίσει ο κριτικός κινηματογράφου Ιάσων Τριανταφυλλίδης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.