Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, ....

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΝΗΣΑΚΙ ΚΙΝΑΡΟΣ ΟΠΟΥ ΕΠΕΣΕ ΤΟ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ ΚΑΙ ΟΙ "ΑΚΡΙΤΕΣ ΠΟΥ ΦΥΛΑΝΕ ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ". Ποιοί ήταν οι δύο μοναδικοί κάτοικοι του νησιού και τι λέει για την πτώση του ελικοπτέρου η Κα Ειρήνη που μένει πλέον μόνη της εκεί.

Μοναδική  κάτοικος  του  νησιού  σήμερα , μετά  το  θάνατο  του  συζύγου  της,  είναι  η  Κα  Ειρήνη  Κατσοτούρχη η  οποία αφηγείται  και  το  πως  βρήκε  τα  συντρίμια  του  ελικοπτέρου . Η οικογένεια  Κατσοτούρχη , ερχόμενη  από  Αυστραλία ,  είχε  εγκατασταθεί .....


πριν  χρόνια  εκεί  με  παιδί  τους. Το lifo.gr έχει κάνει  δύο  εκπληκτικά  αφιερώματα για  εκείνους και  σας  τα  παρουσιάζουμε  ολόκληρα.

Ένα νησάκι που λέγεται Κίναρος
 Οι δύο μοναδικοί του κάτοικοι για πολλά χρόνια ήταν η Ειρήνη και ο Μικές. 
Και αυτή είναι η ιστορία τους. 


Η Κίναρος έχει έκταση 4,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Πριν χρόνια είχε υπάρξει μια είδηση πως η Τρόικα τάχα ζήτησε εκκένωση μικρών νησιών.       
Μετά βγήκε και μια λίστα με τα νησιά που έχουν πληθυσμό κάτω από 150 κατοίκους.   Ιδού: 
  • Γαύδος 150 •
 Γαϊδουρονήσι 3
 • Αντίψαρα 4
 • Κυρα Παναγιά Αλοννήσου 10
 • Περιστέρα 5
 • Πιπέρι 2
 • Δήλος 14
 • Μακρόνησος 5
 • Κάτω Κουφονήσι 60
 • Ηρακλειά 151
 • Ψέριμος 130
 • Φαρμακονήσι 74
 • Τέλενδος 54
 • Αρκιοί 54
 • Λέβιθα 8 
• Γυαλί 10
 • Σαρία 22
 • Κίναρος 2
 • Δοκός Ύδρας 43
 • Καστός Λευκάδας 78
 • Αντικύθηρα 44
 • Αντίπαξοι 64  
 Ένας αναγνώστης των ΜΙΚΡΟΠΡΑΓΜΑΤΩΝ διαβάζοντας τη λίστα, πρόσεξε για κάποιο περίεργο λόγο την Κίναρο που είχε δύο (2) κατοίκους.     Και έτσι άρχισε το γκουγκλάρισμα για την Κίναρο. Τι είναι αυτό το νησί τελοσπάντων και ποιοι είναι αυτοί οι δύο που μένουν εκεί; Και πώς περνάνε; Και τι κάνουν εκεί όλο το χρόνο και ιδιαίτερα το χειμώνα;   Τα ονόματά τους: Μικές και Ειρήνη. Σύμφωνα με άρθρο του συγγραφέα και λαογράφου Γ. Λεκάκη, στην απογραφή του 1951 μετρήθηκαν στο νησί 12 κάτοικοι. «Οταν η Ελλάδα είχε πληθυσμό 2,5 εκατομμύρια, στο νησί ζούσαν 8 οικογένειες. Τώρα που έχει πληθυσμό 10 εκατομμύρια, ζει μόνο μία», είχε πει με παράπονο ο κ. Μικές.   Από ένα παλιό ρεπορτάζ, τότε που και ο γιος τους ζούσε στο νησί: «Από την Αυστραλία, στην Κίναρο» Ο Μικές Κατσοτούρχης και η σύζυγός του Ειρήνη καθώς και ένα από τα τρία παιδιά τους, ο γιος τους Γιώργος, αναζήτησαν μια καλύτερη ζωή σε μια άλλη ήπειρο, τη μακρινή Αυστραλία, αλλά τελικά επέστρεψαν πίσω στην πατρίδα, στη μικρή κουκίδα του ελληνικού χάρτη που τόσο πολύ αγάπησαν. 


Πρόκειται για τους τρεις μόνιμους κατοίκους της Κινάρου που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα των Δωδεκανήσων και απέχει 18 ν.μ. από την Αμοργό. 
«Εγώ και η σύζυγός μου Ειρήνη μένουμε στην Κίναρο τα τελευταία δέκα χρόνια. Πριν από έξι μήνες, ο γιος μου που έμενε στην Αυστραλία πήρε και εκείνος την απόφαση να επιστρέψει στην Ελλάδα και να μείνει μαζί μας στη νησίδα» λέει ο 65χρονος Μικές Κατσοτούρχης και εξηγεί τους δεσμούς που έχουν ως οικογένεια με αυτό τον τόπο
 «Η γυναίκα μου είναι γέννημα-θρέμμα από εδώ, ενώ εγώ είμαι από την Κάλυμνο. Το 2000 λοιπόν αποφασίσαμε να μείνουμε στη νησίδα γιατί ήταν το όνειρο της συζύγου μου. Εδώ έχουμε ένα μικρό σπιτάκι και ρεύμα μέσω φωτοβολταϊκού συστήματος, οπότε τα καταφέρνουμε.
 Η καθημερινότητά μας είναι ήρεμη και γαλήνια. Ασχολούμαστε με τα ζώα μας, ψαρεύουμε και η ζωή μας κυλά ήσυχα. Μας αρέσει η απομόνωση από τον υπόλοιπο κόσμο» λέει ο κ. Μικές, ενώ αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση του 33χρονου γιου του να αλλάξει άρδην τη ζωή του, αφού εγκατέλειψε το όνειρο για μια καλύτερη τύχη επιστρέφοντας σε έναν έρημο τόπο λέει:  
 «Ο γιος μου είναι οικοδόμος και μάγειρας. Ομως δεν άντεξε τη ζωή στην Αυστραλία. Βλέπετε, υπάρχουν τα γονίδια. Ερχόταν από μικρό παιδί στην Κίναρο, του άρεσε και έτσι πήρε τη μεγάλη απόφαση.
 Ετσι, φέτος, θα περάσουμε το Πάσχα οι τρεις μας, ψήνοντας το αρνάκι μας στο φούρνο» λέει με χαρά ο κ. Μικές, ενώ τονίζει ότι δεν είναι λίγες οι φορές που δέχονται επισκέψεις, όπως από τον νομάρχη Δωδεκανήσου, αλλά και από άλλους γνωστούς και φίλους. 
«Περνάει πολύς κόσμος από εδώ και είναι όλοι καλοδεχούμενοι. Μια φορά την εβδομάδα, επίσης, έρχεται σκάφος από την Αμοργό και μας προμηθεύει με τα απαραίτητα αγαθά». Τέλος, όσον αφορά τους κινδύνους που κρύβει η ερημιά, ο κ. Μικές λέει:
 «Μέχρι στιγμής δεν έχουμε κινδυνέψει. Πριν λίγο καιρό η σύζυγός μου αντιμετώπισε κάποιο πρόβλημα υγείας, αλλά ευτυχώς όλα πήγαν καλά. Δεν έχουμε κανένα παράπονο αφού οι άνδρες του Λιμενικού είναι πάντα δίπλα μας».   Κι από ένα ακόμη παλιότερο.   
  Με κόκορα βραστό και κάνα ποτήρι κρασί θα γιορτάσει τα Χριστούγεννα ο Μικές Κατσοτούρχης, που μαζί με τη σύζυγό του Ειρήνη είναι οι μοναδικοί κάτοικοι στη νησίδα Κίναρο, που βρίσκεται 35 μίλια από την Κάλυμνο.  «Ζούμε μόνοι μας εδώ και αυτό μας αρέσει πάρα πολύ», λέει ο 64χρονος Μικές που θα περάσει και τις φετινές γιορτές μακριά από τα παιδιά και τα εγγόνια του. 
Οι δύο γιοι του βρίσκονται στην Αυστραλία και η κόρη του εργάζεται στην Κάλυμνο.
 «Είναι δύσκολο να έρθει η κόρη μας, αλλά ούτε να πάμε εμείς εκεί μπορούμε γιατί τώρα έχει κακοκαιρία, τα ταξίδια είναι δύσκολα και έτσι θα παραμείνουμε στο νησάκι μας τα Χριστούγεννα», λέει το ζεύγος Κατσοτούρχη.  Οι ερημίτες του Αιγαίου ζουν μια ήσυχη ζωή.
 Ασχολούνται με τα ζώα τους και περιμένουν να έρθει το καλοκαίρι για να δουν άνθρωπο στην Κίναρο. «Φέτος είχαμε τη χαρά να μας επισκεφθεί την περασμένη εβδομάδα ο Μητροπολίτης Καλύμνου- Λέρου κ. Παΐσιος, ο νομάρχης Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης και η έπαρχος Καλύμνου- Λέρου κ. Χρυσούλα Σιφουνιού, που μας έφεραν δώρα για τα Χριστούγεννα και τους ευχαριστούμε πολύ», λέει ο κ. Κατσοτούρχης που εύχεται σε όλους υγεία, χαρά και αγάπη.
 «Την Ακολουθία των Χριστουγέννων θα την παρακολουθήσουμε από την τηλεόραση, αν και τον τελευταίο καιρό δεν την ανοίγουμε συχνά γιατί δεν θέλουμε να βλέπουμε τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα που μας προκαλούν θλίψη», προσθέτει με απογοήτευση. 
 [Ήταν ο Δεκέμβρης του 2008, όταν δόθηκε η συνέντευξη.] 
Σημειώνεται ότι το ζεύγος Κατσοτούρχη εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Κίναρο πριν από 8 χρόνια, αλλά οι γονείς της Ειρήνης που κατάγονταν από την Αμοργό έμεναν εκεί και πριν από τον πόλεμο. 
  ---   Εκεί πήγε ο Ιωσήφ Παπαδόπουλος με την εκπομπή "Σε φόντο γαλάζιο"


ενώ υπάρχει και ένα βίντεο από την εκπομπή «Μενουμε Ελλάδα» του Γιώργου Αμυρά που είχαν μαζί τους τηλεφωνική επικοινωνία μέσω skype.


Έχει κατά τη γνώμη μου μεγάλο ενδιαφέρον. Η ζωή τους, οι δυσκολίες που περνούσαν αυτοί οι «σύγχρονοι Ροβινσώνες», η αγάπη τους για την Ελλάδα και τον τόπο τους.   
  Με ένα γκουγκλάρισμα όμως είδα πως το παραμύθι τελείωσε, όπως κάποτε τελειώνουν όλα. Πριν δυο καλοκαίρια ο Μικές πέθανε. 
   Αντιγράφω απ' την Ροδιακή:   Έφυγε από τη ζωή ο ακρίτας της Κινάρου Φυλούσε Θερμοπούλες για χρόνια στην βραχονησίδα   Έφυγε από τη ζωή ο Νομικός Κατσοτούρχης ένας από τους ακρίτες του Αιγαίου και από τους τελευταίους κατοίκους της νησίδας Κίναρος.
 Ο μπαρμπα-Μικές όπως ήταν γνωστός έμενε τα τελευταία χρόνια στο μικρό αυτό νησί της Δωδεκανήσου με τη σύζυγό του Ειρήνη Θηραίου από την Αμοργό φυλάσσοντας Θερμοπύλες. Σε συλλυπητήριο Μήνυμά του ο περιφερειάρχης Γιάννης Μαχαιρίδης αναφέρει τα εξής:  
 «Έφυγε από τη ζωή ο Μικές Κατσοτούρχης, ο Μπαρμπά Μικές όπως τον φώναζαν οι γνωστοί και οι φίλοι, για το μεγάλο και χωρίς γυρισμό ταξίδι. Ένας άνθρωπος ήρεμος, σεμνός, ολιγαρκής, ένας άνθρωπος που επέλεξε με τη σύζυγο του Ειρήνη να δώσει ζωή στη βραχονησίδα της Κινάρου «Από τώρα θα μένω εγώ εδώ, αυτή είναι η πατρίδα μου και αυτός ο τόπος μου, έχω χρέος να τον προστατέψω» έτσι είπε και έκανε.   
Ένας αυθεντικός ακρίτης, από τους ελάχιστους που έχουν απομείνει στην Ελλάδα να φυλούν τις Θερμοπύλες του Αιγαίου. Σήμερα αυτός ο γενναίος και γεμάτος ψυχή νησιώτης έφυγε αφήνοντας πίσω του ένα μεγάλο, δυσαναπλήρωτο κενό στην οικογένεια του, στο νησί του αλλά και σε όλους εμάς τους φίλους του. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάζει. Καλό ταξίδι και αιώνια ανάπαυση. Μπαρμπά Μικέ θα σε θυμόμαστε πάντα με αγάπη».  
  ***   Και τώρα; Μένει κάποιος στην Κίναρο; Τι να κρύβει, άραγε, το μέλλον για αυτό το ακριτικό νησάκι;   «Το νησί Κίναρος και σήμερα κατοικείται από την Κυρία Ειρήνη και τον γιο της, σας το βεβαιώνω διότι είμαι η κόρη της» μου είπε πριν λίγους μήνες η κόρη του Μικέ και της Ειρήνης.   Τα βλέμματα στράφηκαν στο νησί στις 11/2/2016 όταν εκεί συνετρίβη ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού και έχασαν τη ζωή τους οι τρεις χειριστές...  Πηγή: www.lifo.gr

Η μοναδική κάτοικος στην Κίναρο μιλά για τη συντριβή του ελικοπτέρου και αποκαλύπτει πως την έπαιρναν τηλέφωνο από το Πεντάγωνο "Εγώ τα βρήκα, που να μην τα έβρισκα" λέει αναφερόμενη στα συντρίμμια η κα Κατσοτούρχη 

Η Ειρήνη Κατσοτούρχη είναι η μοναδική κάτοικος στην Κίναρο στο νησί ανάμεσα στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, όπου συνετρίβη το ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού τα ξημερώματα και έχασαν τη ζωή τους οι τρεις χειριστές.  
 Η κ. Κατσοτούρχη συμμετείχε στις έρευνες για την ανεύρεση των πιλότων και ήταν εκείνη με την οποία επικοινώνησε το Πολεμικό Ναυτικό, μόλις χάθηκε το ίχνος του ελικοπτέρου.   Η ίδια μίλησε νωρίτερα στον Real Fm και με δάκρυα στα μάτια είπε ότι βρήκε τα συντρίμμια και αντίκρισε έναν απανθρακωμένο άνθρωπο.    «Χαμός γίνεται εδώ.
 Είδα τα συντρίμμια, υπάρχει άνθρωπος απανθρακωμένος μέσα. Νοτιοδυτικά είναι. Τα συντρίμμια βλέπω και ένα παιδί...
 Ενα άνθρωπο. Δεν μπορώ να μιλήσω. Σε χαράδρα είναι. Έχουν πάει άνθρωποι κάτω είναι. Εχει ένα δρομάκι. Εγώ τα βρήκα, που να μην τα έβρισκα» είπε στο ραδιόφωνο.   Η κ. Κατσοτούρχη εγκαταστάθηκε στο νησί μαζί  με το σύζυγο της, ο οποίος πέθανε το 2013. Ο άνδρας της είχε καταγωγή από την Κάλυμνο και μέχρι την εγκατάσταση τους στην Κίναρο ζούσαν στην Αυστραλία. Η κα Ειρήνη Κατσοτούρχη είναι μόνη της στο νησί καθώς ο γιος, απουσιάζει όπως είπε.    
 Η Κίναρος    
 Η Κίναρος είναι νησίδα των Δωδεκανήσων που βρίσκεται στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κυκλάδων και Δωδεκανήσων, δυτικά της Καλύμνου και της Λέρου και ανατολικά της Αμοργού.
 Είναι το δεύτερο δυτικότερο νησί των Δωδεκανήσων μετά την Αστυπάλαια. Έχει έκταση 4,5 τ.χλμ. . Διοικητικά ανήκει στον δήμο Λέρου.
 Το υψηλότερο σημείο του νησιού είναι 296μ.   Η Κίναρος είναι ενταγμένη στο Δίκτυο Natura 2000 μαζί με το βόρειο τμήμα της Αμοργού και την γειτονική της Λέβιθα.
 Αποτελεί επίσης σημαντική περιοχή προστασίας πουλιών, καθώς το νησί αποτελεί τόπο αναπαραγωγής του Αιγαιόγλαρου και του Μαυροπετρίτη.  
 Στην κορυφή του νησιού έχουν εντοπιστεί αρχαιολογικά κατάλοιπα που μαρτυρούν οικιστική δραστηριότητα. Πιθανότατα υπήρξε μικρός οικισμός στο νησί κατά την περίοδο της ακμής της Κοινοπολιτείας της Αμοργού (Μινώα, Αρκεσίνη, Αιγιάλη).
 Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.