Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, ....

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Καταγγελία και Αίτηση αποκατάστασης της Νομιμότητας σχετικά με σκανδαλώδη απόφαση για λειτουργία σκάλας φόρτωσης βωξίτη της ΕΛΜΙΝ εντός του προστατευόμενου Δελφικού Τοπίου

         Στην πιο κεντρική και ορατή περιοχή του διεθνώς γνωστού και προστατευόμενου Δελφικού  Τοπίου, πάνω στην Εθνική οδό, σε οπτικά κυρίαρχη θέση στην από θάλασσα προσέγγιση του λιμανιού των Δελφών και στην θέα από την πόλη της Ιτέας,   λειτουργούσε μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 80 σκάλα φόρτωσης βωξίτη σε πλοία της εταιρίας ΣΚΑΛΙΣΤΗΡΗ.....
 Οι εγκαταστάσεις  εγκαταλείφτηκαν από τότε  με αποτέλεσμα η φύση σήμερα  να έχει αποκαταστήσει  την αλλοίωση στο περιβάλλον και να έχουν απομείνει μόνο ερείπια από σκυρόδεμα και σκουριασμένοι μεταλλικοί σκελετοί. Αυτά ήταν και είναι εκεί αδιάψευστοι μάρτυρες για κάθε προσπάθεια αμφισβήτησης των ισχυρισμών μας.
        Το 2005 κατατέθηκε Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από την εταιρία  εξόρυξης βωξίτη ΕΛΜΙΝ Α.Ε.   για την επαναλειτουργία τους. Η αίτηση κατατέθηκε παρότι η θέση βρίσκεται  εντός Ζώνης Β του Δελφικού Τοπίου σε περιοχή    όπου από την δεκαετία του 80 απαγορεύτηκε  επίσης στους χιλιάδες κατοίκους της περιοχής  ακόμη και η κατασκευή    μικρών τουριστικών ή αγροτικών εγκαταστάσεων. 
        Τοπικοί, και όχι μόνο , φορείς, διερεύνησαν την εν λόγω ΜΠΕ της ΕΛΜΙΝ και στις 12-7-2010 κατέθεσαν ΑΝΑΦΟΡΑ –ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ στο Υπ.  Πολιτισμού (συν.1). Κατήγγειλαν ότι στην μελέτη αυτή της ΕΛΜΙΝ  «  αναφέρεται ψευδώς ότι ο χώρος εγκαταστάσεων δεν εμπίπτει σε Ζ.Ο.Ε. ή άλλη θεσμοθετημένη έκταση» ενώ όπως προαναφέραμε βρίσκεται στο Δελφικό Τοπίο. Η ίδια καταγγελία ανέφερε επίσης ότι το περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο αλλά  το ίδιο συνέβη το 2006 με ΜΠΕ της εταιρίας S&B για εξόρυξη βωξίτη μέσα στο Δελφικό Τοπίο , δίπλα στο λιμάνι και την πόλη της Ιτέας  που με τον ίδιο τρόπο είχε καταφέρει να πάρει αρχικά εγκρίσεις από τις τοπικές αρχές και το Υπ. Πολιτισμού.  
         Η απάντηση του Υπ. Πολιτισμού (με αρ. πρωτ.  Φ24/2/322 26/1/2011) ενημέρωνε  τους καταγγέλλοντες  ότι η ΜΠΕ είχε λάβει από το 2005    έγκριση   (με αριθ. ΥΠΠΟ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Α1/Φ10/ 42617/2138/9-6-2005) και παρέθετε και αιτιολογικό από σχετική γνωμοδότηση. Με νέο έγγραφο στις 2-6-2011(συν.2)  οι καταγγέλλοντες  ζητούσαν   την ακύρωση της απόφασης της 9-6-2005 του ΥΠΠΟΤ για την ΜΠΕ της ΕΛΜΙΝ επισημαίνοντας α) την  ψευδή αναφορά περί ανύπαρκτου Δελφικού Τοπίου β) επιπλέον ψευδή αναφορά  σε όλη  την έκταση της μελέτης η οποία έδινε την εντύπωση  ότι οι εγκαταστάσεις    της σκάλας ήταν λειτουργικές (και όχι ερείπια όπως είναι πραγματικά) και γ) παραπλανητικές αναφορές όπως  ότι οι εγκαταστάσεις είναι μικρής κλίμακας ενώ στην πραγματικότητα  κυριαρχούν στη θέα από το λιμάνι και την πόλη
         Μετά από τρίτο έγγραφο των καταγγελλόντων στις 26-11-2013 σχετικά με καταπατήσεις του Δελφικού Τοπίου, στην απάντηση του Υπουργείου (με αριθ.  ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ ΔΙΠΚΑ/ΤΑΧ/ Φ 10/234447/126927/15353/6880 (συν.3) στην παράγραφο 5), οι καταγγέλλοντες πληροφορήθηκαν ότι η λάθος απόφαση έγκρισης της ΜΠΕ της ΕΛΜΙΝ από το ΥΠΠΟΤ της 9-6-2005  , είχε ανακληθεί  με την  νέα απόφαση της 15-3-2012 ( με αριθμό ΥΠΠΟΤ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/ΑΙ/Φ1Ο/25936/1296/15.3.2012).  
          Παρά την αναλυτική επώνυμη καταγγελία από το 2010 και τις επαναλήψεις της,  στις 3 -6-2013  υπογράφηκε   ΚΥΑ (υπ.’ αριθ.  Δ10Β1107522/3636ΕΞ2013 ,ΑΔΑ: ΒΛ49Η-Μ6Ε, συν.4) με την οποία εγκρίνεται η «Διατήρηση και καθορισμός χρήσης εγκατάστασης σκάλας φόρτωσης βωξίτη από την εταιρία ΕΛΜΙΝ ……».  Στην από κάθε άποψη απαράδεκτη αυτή ΚΥΑ, στο θέμα αναφέρεται ο όρος «διατήρηση» βασισμένος στο κατάφορο ψέμα της μελέτης της ΕΛΜΙΝ ότι οι εγκαταστάσεις αυτές είναι εν λειτουργία (και όχι ερείπια που περιμένουν εκεί  τον καθένα να τα δει) και ο όρος «…καθορισμός χρήσης…»  στο επίσης κατάφορο ψέμα της ίδιας μελέτης της ΕΛΜΙΝ ότι η περιοχή δεν βρίσκεται σε  προστατευόμενη περιοχή (ενώ ανήκει στο Δελφικό Τοπίο). Στα «Έχοντας υπόψη»   απόφασης αυτής της ΚΥΑ, αναφέρεται  η απόφαση έγκρισης της ΜΠΕ από το Υπ. Πολιτισμού από το 2005, αλλά δεν αναφέρεται η ανάκλησή της από το Μάρτιο του 2012 (;). 
         Σήμερα,  νομοπαρασκευαστικές  διεργασίες βρίσκονται ένα βήμα πριν τον  «κατά λάθος»   επίσημο    Χωροταξικό  χαρακτηρισμό  του λιμανιού και της ευρύτερης περιοχής των Δελφών ως «Αποκλειστικής  μεταλλευτικής χρήσης». Οι εγκαταστάσεις βωξίτη της ΕΛΜΙΝ εντός Δελφικού Τοπίου επιχειρείται  να χαρακτηριστούν «μεταλλευτική περιοχή» με επίκληση του   τετελεσμένου της  απαράδεκτης προαναφερόμενης άδειας.  Ταυτόχρονα  η ΕΛΜΙΝ    και IMERYS (S&B) παρουσιάζονται  ως χορηγός Φόρουμ υψηλού επιπέδου υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας στους Δελφούς στο τέλος Φεβρουαρίου με θέμα την οικονομική ανάπτυξη (συν.5). Πιστεύουμε ότι περαιτέρω σχόλια είναι περιττά.

         Η ευρύτερη περιοχή των Δελφών κατέχει νευραλγικό ρόλο σε κάθε σοβαρό αναπτυξιακό σχεδιασμό του Κορινθιακού Κόλπου που πιστεύουμε ότι μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην Εθνική προσπάθεια. Από το 2009 μέχρι το 2014 όμως έχουν καταγραφεί δεκάδες  περιπτώσεις συντονισμένων  «λαθών» «παραλήψεων» και «βραδυπορίας»  της Πολιτείας, όλα στην ίδια κατεύθυνση συγκάλυψης και εξυπηρέτησης των ίδιων ιδιωτικών  οικονομικών συμφερόντων του βωξίτη (αν κάποιος θελήσει να ψάξει για πιθανό κίνητρο), εις βάρος της Εθνικής Οικονομίας, του πραγματικού πλούτου των Δελφών και προς οικονομική εξόντωση της κοινωνίας των   Δελφών (πλήρη απαξίωση του Τουρισμού και της προώθησης της παραγωγής του ελαιώνα των Δελφών ως ποιοτική). 
                     Αιτούμαστε την στοιχειώδη στήριξη της χειμαζόμενης πίστης του Ελληνικού λαού στην ευνομία και την ισονομία και στο περί δικαίου κοινό αίσθημα  και  την προστασία του Δημοσίου Οικονομικού συμφέροντος και του παγκόσμιου εμβέλειας και αναγνωρισιμότητας φυσικού και πολιτιστικού πλούτου των Δελφών.

          Αιτούμαστε:
1)Να ακυρωθεί άμεσα η ΚΥΑ υπ.’ αριθ.  Δ10Β1107522/3636ΕΞ2013 (ΑΔΑ: ΒΛ49Η-Μ6Ε) εκτός εάν επιτρέπεται ούτως ή άλλως  η υπογραφή της χωρίς έγκριση της ΜΠΕ από το Υπ. Πολιτισμού παρότι  η περιοχή βρίσκεται εντός Δελφικού Τοπίου, οπότε να μας πείτε από ποιες  ακριβώς παραγράφους ποιών Νόμων προβλέπεται αυτό;

2)Να διερευνήσετε με τις ταχύτερες δυνατές  διαδικασίες και να μας ενημερώσετε για τα ονοματεπώνυμα των φυσικών προσώπων που ως υπάλληλοι και στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης είχαν την κατά το νόμο ευθύνη σχετικά με το:
α)να ληφθεί η τόσο προκλητικά «λάθος» απόφαση του ΥΠΠΟΤ της  9-6-2005 η οποία βασίστηκε στο ψέμα της ΕΛΜΙΝ πως δεν υπάρχει κάτι σαν το Δελφικό Τοπίο ενώ ο οποιοσδήποτε ακόμα και από μακριά εάν ελέγξει τα δεδομένα  στο χάρτη, δεν μπορεί να μην εντοπίσει το ψέμα αυτό,
β)η απόφαση ανάκλησης  της 15.3.2012 του ΥΠΠΟΤ να μην φτάσει ποτέ ή να φτάσει και να αγνοηθεί στην Διεύθυνση που συνέταξε τη σκανδαλώδη ΚΥΑ της  3 -6-2013 με την οποία   δόθηκε τελικά στην ΕΛΜΙΝ η άδεια που διεκδίκησε καταθέτοντας αίτηση με ψευδή στοιχεία.

 3)Επιπλέον της ενημέρωσής μας, τον πλήρη έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων και   πιθανής σκοπιμότητας των   σχετικών «λαθών», ή στην καλύτερη περίπτωση (για αυτούς)  έλεγχο  ικανότητας να κατέχουν θέση στο Δημόσιο, για όλους τους εμπλεκόμενους στα προηγούμενα 2α)   και 2β) αιτήματα. Είναι πιστεύουμε κατανοητό ότι   κατά τον έλεγχο αυτό  δεν θα πρέπει   να γίνει δεκτό να  επικαλεστούν   στο  οποιοδήποτε  σημείο «άνωθεν εντολή»  χωρίς να κατονομάσουν τον εντολέα οπότε ο έλεγχος να επεκταθεί και σε αυτόν.

4)Εφόσον προκύπτουν ευθύνες, την πλήρη και υποδειγματική άσκηση όλων των διοικητικών ή και ποινικών κυρώσεων που προβλέπονται σε όλους τους εμπλεκόμενους, όπως αναλογεί στις απαιτήσεις της εποχής και την κατάσταση που έχει περιέλθει όλη η Ελληνική κοινωνία εξαιτίας αυτών των μηχανισμών και αυτών των συμπεριφορών. 

5)Να μας ενημερώσετε    εάν προβλέπεται ή όχι  αυτεπάγγελτη δίωξη και κυρώσεις  σε μία εταιρία (και στους επιστημονικούς υπαλλήλους και συνεργάτες της)  όταν  αποδεικνύεται ότι  κατέθεσε μελέτες (με υπογραφές και Υπ. Δηλώσεις κ.λ.π.)  με ψευδή στοιχεία  επιχειρώντας να εξαπατήσει  την Ελληνική Πολιτεία για να εξυπηρετήσει τα οικονομικά της συμφέροντα εις βάρος του Δημοσίου Συμφέροντος (και της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς κ.λ.π.). Εάν όχι,  να μας ενημερώσετε  από πιο   «επίπεδο» και πάνω μπορεί μία εταιρία να  το  επιχειρεί αυτό όσο θέλει όποτε θέλει και αν «συλληφθεί»  (μετά από πολυετείς αγώνες απλών πολιτών που λανθασμένα  πιστεύουν στην ευνομία και στην ισονομία)  απλά αφήνεται να το ξαναπροσπαθήσει όποτε θελήσει και γίνεται στο εντωμεταξύ δεκτή με τιμές και προβάλετε ως χορηγός σε  Φόρουμ υψηλού επιπέδου  πληρώνοντας   από τα πλούτη που αποκόμισε εις βάρος του συμφέροντος του Ελληνικού λαού;  Τι προτίθεστε να πράξετε εσείς σε αυτή την περίπτωση;

6)  Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε εγγράφως το συντομότερο δυνατό   στα αιτήματά μας ή για τις  ενέργειές σας προκειμένου   να απαντηθούν όσα απαιτούν περισσότερο  χρόνο (προκειμένου να μπορούμε να παρακολουθούμε την εξέλιξή τους). 

      Σε όποιες επαφές έχουμε από το 2015 μέχρι σήμερα με το σύνολο σχεδόν των Υπουργείων σας, για πρώτη φορά μετά από πέντε  χρόνια,  έχουμε διακρίνει ειλικρινείς  θετικές προθέσεις. Όπως όμως και εσείς έχετε επανειλημμένα αναφέρει δημόσια,   αυτό που απαιτείτε πλέον κατεπείγοντος στην Ελλάδα  είναι έργα.  Απευθυνόμαστε σε εσάς   συνολικά ως καθ’ ύλην Αρμόδιοι ή συναρμόδιοι  για τα ανάλογα αιτήματα διότι α) πιστεύουμε ότι το θέμα του βωξίτη στην ευρύτερη περιοχή των Δελφών είναι ανάλογης διάστασης β) είναι κατά την άποψή μας σημαντικό να έχετε όλοι όσο το δυνατόν πιο σφαιρική εικόνα του θέματος γ) σας προαναφέραμε την ανταπόκριση των υφιστάμενων υπηρεσιών σας στα ίδια αιτήματα.     
Με την πεποίθηση ότι προσφέρουμε συγκεκριμένα και   αξιοποιήσιμα στοιχεία στον δύσκολο αγώνα σας, στην διάθεσή σας για περεταίρω πληροφορίες και διευκρινήσεις

για το Διοικητικό Συμβούλιο,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                  Ο ΓΕΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΕΥΘΥΜΙΟΣ  ΣΚΑΡΙΜΠΑΣ                                                                            ΔΗΜΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.