Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Σάββατο 21 Δεκεμβρίου, ....

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

ΓΕΩΡΓΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ. Η ωραία των Αθηνών . Η ομορφότερη άσχημη του ελληνικού κινηματογράφου που αγαπήθηκε όσο καμία άλλη.

"Γ"
Η Γεωργία Βασιλειάδου {δείτε  φωτογραφίες  και  βίντεο  παρακάτω}  γεννήθηκε στην Αθήνα την Πρωτοχρονιά  1897.
Κωμική ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, που χάρισε άφθονα το γέλιο στο κοινό.
Αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σχολείο νωρίς και προκειμένου να βοηθήσει ...... 
οικονομικά την οικογένειά της εργάστηκε ως πωλήτρια σε διάφορα εμπορικά καταστήματα.

Σπούδασε φωνητική μουσική στη Γεννάδιο Σχολή και ξεκίνησε την καριέρα της στο Λυρικό Θέατρο ως χορωδός στην όπερα του Βέρντι "Ο Ερνάνης".


Γρήγορα μεταπήδησε στο θέατρο και συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους θεατρικούς θιάσους της εποχής, όπως της Κυβέλης , της Μαρίκας Κοτοπούλη (1925-1931) και Αιμίλιου Βεάκη (1932-1935).


           ΑΞΕΧΑΣΤΕΣ ΑΤΑΚΕΣ ΤΗΣ!!!!!!!!!!!!!


Από τι πάσχετε? Από  μιλίγκρα? 


Θα πάω στην ...Αστραλία!!!


Ξεμάτιασμα . Στα  όρη  στα  άγρια  βουνά....


Ντύσου  γκράν.  Γκράν  κάσα?


Είσαι  και  αξούριστη....


Και  Μπριζίτ  Μπαρντό

Στα μέσα της δεκαετίας του τριάντα, ύστερα από ένα άτυχο γάμο, αποφάσισε να αποσυρθεί από τον κόσμο του θεάματος για να αφοσιωθεί στην ανατροφή της κόρης της.

                                                       Η ΚΟΡΗ ΤΗΣ     ΦΩΤΕΙΝΗ

Ωστόσο, το 1939 ο Αλέκος  Σακελλάριος της προσέφερε ένα μικρό ρόλο στη μουσική κωμωδία "Κορίτσια της παντρειάς", που αποτέλεσε την αρχή μιας δεύτερης καριέρας για τη συμπαθή ηθοποιό. Από τότε καθιερώθηκε σαν καρατερίστα και πρωταγωνίστησε σε διαφόρους θιάσους. Ως τα τέλη της δεκαετίας του ‘60 πρωταγωνίστησε σε πολλές κωμωδίες, ενώ σχημάτισε και δικούς της θιάσους.
Ως συνθιασάρχης με τον  Βασίλη  Αυλωνίτη  και τον  Νίκο  Ρίζο (1962 -1965) έπαιξε στα έργα ""Γαμπροί της ευτυχίας", "Νεόπλουτοι", "Γυναικούλα μας'. "Εραστής έρχεται" και "Πέντε λεπτά από την Ομόνοια". Με τον  Κώστα  Χατζηχρήστο  συνεργάσθηκε το 1965 στην επιθεώρηση "Άλλος για υπουργείο".





Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίσθηκε το 1930 στην ταινία του ολλανδού ηθοποιού και σκηνοθέτη Λου Τέλεγκεν "Το Όνειρον του γλύπτου". Εξελίχθηκε σε μία από τις πιο αγαπημένες ηθοποιούς της μεγάλης οθόνης κατά τη δεκαετία του ‘50, πρωταγωνιστώντας σε ιδιαίτερα δημοφιλείς κωμωδίες, όπως "Το Στραβόξυλο" (1952), "Η ωραία των Αθηνών" (1954), "Η θεία από το Σικάγο" (1957), "Η κυρά μας η μαμή" (1958), "Ο θησαυρός του μακαρίτη" (1959).
                             
           ΓΕΩΡΓΙΑ  ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ-ΣΟΦΙΑ  ΒΕΜΠΟ . ΜΙΑ  ΜΕΓΑΛΗ  ΦΙΛΙΑ.                                            

 Η Γεωργία Βασιλειάδου και η Σοφία Βέμπο είχαν γνωριστεί πριν από τον πόλεμο και είχαν αναπτύξει μια φιλική σχέση. Τόσο η κωμική ηθοποιός όσο και η ερμηνεύτρια, κατά τη διάρκεια της Κατοχής, συνέχιζαν τις εμφανίσεις τους στα θέατρα. Η Γεωργία Βασιλειάδου γνώριζε πως τα θεάματα σε καιρό πολέμου, βοηθούσαν την ψυχολογία του δοκιμαζόμενου λαού. Τα χρήματα που κέρδιζε τότε, ήταν από ελάχιστα έως ανύπαρκτα. Παρ’ όλ’ αυτά δεν τα παρατούσε. Πηγαινοερχόταν στο θέατρο πεζή, ακόμα και με σκισμένα παπούτσια. Με τις εμφανίσεις της εμψύχωνε τον κόσμο, αλλά και τον ίδιο της τον εαυτό. Η Βασιλειάδου, παρά τη δύσκολη οικονομική της κατάσταση, στεκόταν στο πλευρό των αδυνάτων.

Η Γεωργία Βασιλειάδου διασκέδαζε αφιλοκερδώς τους στρατιώτες. Το θεωρούσε μικρή προσωπική συνεισφορά στον κοινό αγώνα κατά του εισβολέα.... 

 Την περίοδο εκείνη, μαζί με τη Σοφία Βέμπο είχαν οργανώσει συσσίτιο για τους άπορους ηθοποιούς, στον κινηματογράφο "Ριάλτο" στην Κυψέλη. Με τη βοήθεια συναδέλφων μαγείρευαν φασολάδα και τη μοίραζαν στους πεινασμένους . Οι φιλανθρωπίες της Βασιλειάδου δε σταματούσαν εκεί. Τις ημέρες που μάζευε κάποια χρήματα και κατάφερνε να μαγειρέψει στο σπίτι της, μοίραζε το φαγητό και στα υποσιτισμένα παιδιά της γειτονιάς . Συχνά έπαιρνε μέρος σε εκδηλώσεις για να ανυψώσει το ηθικό των στρατιωτών, που πήγαιναν στο μέτωπο. Επισκεπτόταν τις κλινικές που νοσηλεύονταν οι τραυματίες , αλλά συμμετείχε και σε οργανωμένες γιορτές του στρατεύματος.


Η Γεωργία Βασιλειάδου δισκέδαζε αφιλοκερδώς του φαντάρους που επέστρεφαν από τον πόλεμο Το θεωρούσε μικρή προσωπική συνεισφορά στον κοινό αγώνα κατά του εισβολέα. Η συνεργασία στο θέατρο και στον έρωτα Μετά τον πόλεμο, η Γεωργία Βασιλειάδου εμφανίστηκε στην κινηματογραφική ταινία "Οι Γερμανοί Ξανάρχονται", που της χάρισε αναγνωρισιμότητα. Έκτοτε, οι προτάσεις για θέατρα και επιθεωρήσεις έπεφταν βροχή. Έτσι ξεκίνησε τη συνεργασία της με τη Σοφία Βέμπο. Η τραγουδίστρια εκτιμούσε πολύ τη Βασιλειάδου και από την αρχή της δεκαετίας του’ 50 την έπαιρνε πάντα μαζί της στις παραστάσεις του θεάτρου Βέμπο.


Η φιλία τους εξελίχθηκε σε μια πολύ επιτυχημένη επαγγελματική συνεργασία. Λέγεται ότι η Βέμπο αγαπούσε τόσο τη Βασιλειάδου, που την περίοδο εκείνη, έγινε η προστάτης της στο χώρο του θεάτρου. Μάλιστα, όταν η Βέμπο χρειάστηκε να λείψει για αρκετό καιρό σε περιοδεία στην Αμερική, έδωσε σαφή εντολή στους συνεργάτες της να συμπεριλάβουν τη φίλη της σε όλες τις παραστάσεις που θα ανέβαιναν στο θέατρό της. Εκτός από την εντολή στους συνεργάτες της, η Βέμπο φεύγοντας, έδωσε και μια εντολή στη Βασιλειάδου. Της είπε να προσέχει τον σύντροφό της, Μίμη Τραϊφόρο και να της δίνει "αναφορά" για τις κινήσεις του… Η Σοφία Βέμπο και ο Μίμης Τραϊφόρος έμειναν μαζί μέχρι το τέλος της ζωής της τραγουδίστριας Η Σοφία Βέμπο έμεινε μαζί με τον Μίμη Τραϊφόρο μέχρι το τέλος της ζωής της. Οι φήμες ήθελαν τον Τραϊφόρο λίγο ζωηρό στα προσωπικά του και η Βέμπο έχρισε τη φίλη της ¨"κατάσκοπο", για όσο καιρό θα έλειπε στην Αμερική.



 Ο ΚΥΡ ΜΕΝΤΙΟΣ



Η Γεωργία Βασιλειάδου, που τη θυμόμαστε κυρίως σε ρόλους της καφετζούς, μ' ένα φλυτζάνι στο χέρι, ή της Τσιγγάνας να λέει εκείνη τη χαρακτηριστική φράση "μεγάλη πόρτα θα διαβείς", ήταν ιδιαίτερα αγαπητή στο κοινό, και το όνομά της αρκούσε για να προσελκύσει κόσμο στα ταμεία.
Οι επιθεωρησιογράφοι έβρισκαν πάντα κάποιο νούμερο να της γράφουν, μέσα από το οποίο η συμπαθής ηθοποιός σατίριζε τον ίδιο τον εαυτό της και κυρίως την "ομορφιά" της, πράγμα που έκανε το κοινό να γελάει με την ψυχή του.
Η σπουδαία κωμικός άφησε την τελευταία της πνοή στις 12 Φεβρουαρίου 1980 στο νοσοκομείο 'Ευαγγελισμός" της Αθήνας.


ΚΑΙ  ΕΝΑ  ΒΙΝΤΕΟ  ΓΙΑ  ΤΗ  ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ ΑΠΟ ΤΗ " ΜΗΧΑΝΗ  ΤΟΥ  ΧΡΟΝΟΥ"


"Γ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.