Την Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015, στην όμορφη ΤΙΘΟΡΕΑ πραγματοποιήθηκε η Γιορτή Τσίπουρου που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός σύλλογος ΕΤΜΟΤ της Τιθορέας
Οι παρευρισκόμενοι, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την Απόσταξη Τσίπουρου με παραδοσιακό τρόπο, να γευτούν το άφθονο ντόπιο τσίπουρο, να δοκιμάσουν υπέροχους μεζέδες και να διασκεδάσουν.....
Το τελετουργικό της απόλαυσης του τσίπουρου έγινε στην αυλή του Πολιτιστικού Κέντρου της Τιθορέας. Το καζάνι στήθηκε και τα διατηρημένα σε φρέσκια κατάσταση στέμφυλα (τσίπουρα), που είχαν υποστεί ζύμωση, τοποθετήθηκαν στον χάλκινο άμβυκα (καζάνι) όπου έγινε η πρώτη και η δεύτερη απόσταξη. Ακολουθήθηκε η σωστή διαδικασία απόσταξης, που είναι η κλασματική. Δηλαδή πετάχτηκε το πρώτο και το τελευταίο μέρος του αποστάγματος («κεφάλι» και «ουρά») που περιείχε τις βαριές αρωματικές ουσίες και την επικίνδυνη μεθανόλη.
Γεμίσαμε μέχρι επάνω το χαλβανισμένο χάλκινο «καζάνι» με τσίπουρα. Το «Καζάνι» στην επάνω μεριά είχε ένα μακρόστενο χωνί τον «Λουλά» και το «Καπάκι» και αυτό από χαλβανισμένο χαλκό. Μετά του ρίξαμε νερό μέχρι να σκεπαστούν τα τσίπουρα. Βάλαμε το καπάκι και το σφραγίσαμε γύρω γύρω με ζυμάρι. Στην αρχή δυναμώσαμε τη φωτιά και μόλις αρχίσει να στάζει από τον λουλά το τσίπουρο, χαμηλώσαμε τη φωτιά και καταβρέχαμε τον λουλά συνεχώς με νερό. Οι ατμοί με το κρύο νερό υγροποιήθηκαν και άρχισε να τρέχει από τον λουλά το τσίπουρο. Το πρώτο τσίπουρο που βγήκε ήταν σκέτο οινόπνευμα, μόνο για εντριβές έκανε, σκέτο μεθανόλη. Για να μη το πιει κανείς και χάσει το φως του το πετάξαμε. Μετά οι βαθμοί σιγά σιγά έπεσαν από 75-65-55-45-35-30.
Την καλύτερη ποιότητα την πετύχαμε γύρω στους 40 με 45 βαθμούς.
ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ… !!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.