Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Σάββατο 21 Δεκεμβρίου, ....

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

Εισήγηση Χωροταξικού: Τι προτείνει η Περιφέρεια για αναπτυξιακό μέλλον της Φωκίδας…

- Τι προκρίνεται για τον τουρισμό
- Πρωταρχικής σημασίας ο "διαγώνιος" άξονας Λαμία/Αντίριο....

- Οι αστικές παρεμβάσεις
- Τι αναφέρεται για τον ελαιώνα Άμφισσας και τα Π.Ο.Π.
- Τουριστικό το λιμάνι της Ιτέας
- Αμηχανία, ομφαλοσκόπηση και μερικό "άδειασμα" σε Παναγιωτόπουλο για τις εξορύξεις και την ανταγωνιστικότητα των μεταλλείων με τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα
- Οι παρεμβάσεις στο περιβάλλον
- Η άρδευση και τα ανταποδοτικά για το παραχωρούμενο νερό
- Όλες οι αναφορές σε Άμφισσα, Ιτέα, Γαλαξίδι, Δελφούς, Γραβιά, Πολύδροσο, Επτάλοφο, Χ.Κ. Παρνασσού, Δωρίδα
Η ώρα της συζήτησης για τη Β1 φάση του χωροταξικού σχεδιασμού της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας έφτασε και τη Δευτέρα στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Λαμία το Σώμα καλείται να πάρει τη γνωμοδοτικού χαρακτήρα απόφαση για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό, κατ' ουσίαν, της Στερεάς Ελλάδας γενικότερα, και της Φωκίδας ειδικότερα για τα επόμενα 15 χρόνια. Να τονίσουμε ότι η απόφαση που θα λάβει το Περιφερειακό Συμβούλιο θα είναι μεν γνωμοδοτική, με βαρύνουσα, ωστόσο, σημασία, για τις επιλογές που θα υιοθετήσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στο Β1 στάδιο γίνεται η πρόταση του μελετητή για την αναθεώρηση-εξειδίκευση του υπάρχοντος Περιφερειακού Πλαισίου και στο Β2 στάδιο η οριστικοποίηση της πρότασης μετά τη διαβούλευση.
Τέλος, σκόπιμο είναι να διευκρινίσουμε για τον μη εξοικειωμένο αναγνώστη ότι η πυραμιδοειδής διαδικασία εκπόνησης των χωροταξικών σχεδιασμών ξεκινάει από τους δήμους, ανάγονται σε ένα ενιαίο Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΠΠΧΣΑΑ), στην προκειμένη περίπτωση αυτό της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, και εν τέλει συνδιαμορφώνουν τον εθνικό χωροταξικό σχεδιασμό σε λογική που το έλασσον "κουμπώνει" στο μείζον (Δήμος σε Περιφέρεια) και καταληκτικά στον εθνικό σχεδιασμό, με στόχευση μια ενιαία και συνεκτική συνάρθρωση με βάση τα συγκριτικά αναπτυξιακά πλεονεκτήματα έκαστης περιοχής και με αδήριτη ανάγκη να ευθυγραμμίζονται με την  εθνική στρατηγική στον διεθνή καταμερισμό.
Ειδικότερα, ως κεντρικό στόχο το ΠΠΧΣΑΑ της Στερεάς Ελάδας φιλοδοξεί να έχει την οργάνωση του χώρου της Περιφέρειας για τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια με τρόπο που να προωθεί την ολοκληρωμένη, ισόρροπη και διαρκή ανάπτυξη και την ισότιμη ένταξη της στον χώρο στα πλαίσια πολιτικών εδαφικής συνοχής και ελεγχόμενης ανταγωνιστικότητας διαπεριφερειακά.
Η εισήγηση του αρμόδιου θεματικού Αντιπεριφερειάρχη, Χαρ. Σανιδά, προκύπτει ύστερα από διαβούλευση που έχει προηγηθεί και μετά από τις προτάσεις που έχει αποστείλει η πλειονότητα των δήμων της Περιφέρειας, όλες οι περιφερειακές ενότητες (νομοί) της Στερεάς, εκτός από την Π.Ε.Φωκίδας, η οποία, άγνωστο γιατί, έλαμψε δια της απουσίας της στο κορυφαίο, ίσως, αναπτυξιακό ζήτημα της αρμοδιότητάς της πλειοψηφίας υπό τον Κ. Μίχο κατά την τρέχουσα θητεία της!
Τα κυριότερα σημεία της εισήγησης για τη Φωκίδα
Στους άξονες ανάπτυξης ο Διαγώνιος Λαμία - Ιτέα / Άμφισσα - Αντίρριο - Πάτρα / Διεθνής Θαλάσσια Πύλη. Το σε κάθε περίπτωση σημαντικότερο αντικειμενικά αναπτυξιακό πρόταγμα για τη Φωκίδα, συγκαταλέγεται στους πρωτεύοντες άξονες ανάπτυξης, στοιχείο που επιβάλλεται να επηρεάσει και τις εν εξελίξει συζητήσεις αναφορικά με το ΓΠΣ Ιτέας (χωροθέτηση ΒΙΟ.ΠΑ., παράκαμψη πόλης). Ο άξονας (ΠΑΘΕ) / Θήβα - Λιβαδειά - Ιτέα / Άμφισσα (και σύνδεσή του κατ' επέκταση με τον Διαγώνιο Λαμία - Πάτρα) συμπεριλαμβάνεται στους δευτερεύοντες άξονες, αξιολογείται, εν τούτοις, ως διεθνούς σημασίας. Τέλος, καταγράφεται μέριμνα "να προστεθεί στις «ειδικές χωρικές κατευθύνσεις» η προώθηση της ολοκλήρωσης του τμήματος Ιτέα - Δελφοί - Όσιος Λουκάς - Λιβαδειά για ολοκληρωμένη σύνδεση των Περιφερειακών Ενοτήτων Φωκίδας και Βοιωτίας με τα δύο μοναδικά μνημεία Unesco της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (Δελφοί και Όσιος Λουκάς)."
Ωστόσο, και όπως αναφέρεται στην εισήγηση, παρατηρεί κανείς: "Παρά την υιοθέτηση της πρότασης υλοποίησης εγκάρσιων αξόνων, στην ουσία διατηρείται και ενισχύεται ως μοναδικός ο άξονας ανάπτυξης κατά μήκος του ΠΑΘΕ και η παράκτια ζώνη Ευβοϊκού - Μαλιακού, χωρίς να υπάρχουν επαρκείς προτάσεις διαμόρφωσης στρατηγικών ανάπτυξης για τις υπόλοιπες περιοχές". Εν προκειμένω, η απούσα από την υποβολή πρότασης Π.Ε. Φωκίδας κάτι περισσότερο θα γνωρίζει...
Τουρισμός
Ως προς τον τουρισμό, για τις φωκικές ακτές του Κορινθιακού Κόλπου αναφέρεται: ευαισθησία, επιλεκτικά τουρισμός, προστασία, αποκατάσταση. Για το δίκτυο Άμφισσα - Ιτέα - Δελφοί τουριστική αναζωογόνηση με ανάδειξη αισθητικής και λειτουργικής ποιότητας δημοσίων υποδομών και χώρων για την υποδοχή διεθνούς εμβέλειας τουριστικών και πολιτιστικών λειτουργιών, ενώ από τα ημιαστικά ή τουριστικά κέντρα προτεραιότητας μνημονεύονται η Αράχωβα και η Πολύδροσος. Επίσης, από την εισήγηση τονίζεται ότι απουσιάζει η αναφορά στην ακρόπολη της Άμφισσας (Κάστρο των Σαλώνων), και στην Αρχαία Κίρρα και Κρίσσα, ενώ στους ειδικούς αναπτυξιακούς πόλους εκτός των Δελφών και του Γαλαξιδίου ενσωματώνονται η Ιτέα, η Άμφισσα, το Πολύδροσο και η Επτάλοφος.
Επιπρόσθετα, προστίθεται το τρίπολο Γραβιά - Πολύδροσο - Αράχωβα σε σύνδεση με το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού καθώς και το δίκτυο παραθαλάσσιων οικισμών Φωκίδας από Γαλαξίδι - Όρια Περιφερειακής Ενότητας Στερεάς και επισημαίνεται η ιδιαίτερη σημασία του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού για την ανάπτυξη της περιοχής, ενώ απαιτείται ειδική ανάλυση της ενότητας Γραβιά - Πολύδροσο - Επτάλοφος - Χιονοδρομικό Παρνασσού - Αράχωβα - Δελφοί, ως προς την εξάρτησή της από το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού. Θυμίζουμε στο σημείο αυτό την κοινή προσπάθεια που έχει επιχειρηθεί από τον Περιφερειάρχη Στερεάς και τους τρεις δημάρχους των παραπαρνάσσιων δήμων για την απόσπαση της διαχείρισης του Χ.Κ.Π. από τη δικαιοδοσία του ΤΑΙΠΕΔ.
Για το λιμάνι της Ιτέας "να δηλωθεί ο λιμένας Ιτέας ως Τουριστικός γενικά και όχι μόνο ως Λιμένας - Πύλης κρουαζιέρας Διεθνούς Εμβέλειας, άλλωστε στη σελ. 71 της πρότασης όσο και στην ΣΜΠΕ, σελ. 188 και σελ. 198, αναφέρεται το λιμάνι της Ιτέας ως Τουριστικό".
Αναφορικά με το μέτωπο της παραλιακής Δωρίδας υπάρχει η νότα: "Στην παράγραφο «Παραθαλάσσιος Τουρισμός (Ήλιος - Θάλασσα)», στην πρόταση για τους οικισμούς που μπορούν να αποτελέσουν τους πυρήνες ανάπτυξης του παραθαλάσσιου τουρισμού της Περιφέρειας, να συμπεριληφθούν επίσης οι περιοχές δίπολα του Δήμου Δωρίδος 1) Χιλιαδούς - Μοναστηρακίου, 2) Τριζονίων - Γλυφάδας, 3) Ερατεινής - Τολοφώνας, 4) Μαραθιά - Σεργούλας, όπως και η αναβάθμιση των ακτών τους και πλαζ. Παράλληλα, να συμπεριληφθεί στις αεροπορικές υποδομές και το στρατιωτικό - πολιτικό αεροδρόμιο Αράξου, σημαντική πύλη εισόδου τουριστών στον δήμο Δωρίδος.
Ταυτόχρονα, η εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Χαρ. Σανιδά αξιώνει στον Πίνακα Β.1.1γ5-1: Προτεραιότητες Τουρισμού, να συμπληρωθούν οι ελλείψεις που υπάρχουν, όπως: στη Δ.Ε. Άμφισσας ο γεωτουρισμός και ο θρησκευτικός - προσκυνηματικός τουρισμός, στη Δ.Ε. Γαλαξιδίου ο γεωτουρισμός, στη Δ.Ε. Ιτέας ο θερμαλιστικός τουρισμός και ο γεωτουρισμός, στη Δ.Ε. Παρνασσού ο γεωτουρισμός, στη Δ.Ε. Αράχωβας ο γεωτουρισμός, στη Δ.Ε. Δελφών ο θρησκευτικός - προσκυνηματικός τουρισμός, στη Δ.Ε. Δεσφίνας ο θρησκευτικός - προσκυνηματικός τουρισμός. Επίσης, στην παράγραφο «Θρησκευτικός / προσκυνηματικός τουρισμός» να προστεθούν επίσης τα μοναστήρια της Βαρνάκοβας, του Τρικόρφου και του Κουτσουρού στη Δωρίδα και στην παράγραφο «Γεωλογικός Τουρισμός», να συμπεριληφθεί το αστικό σπήλαιο Γαλαξιδίου.
Αναφορές εντοπίζονται και στις ειδικές ενότητες του θεματικού τουρισμού. Πιο συγκεκριμένα: Στην παράγραφο «Αθλητικός τουρισμός» να προταθεί η διερεύνηση των δυνατοτήτων ανάδειξης δραστηριοτήτων ειδικών μορφών αθλητικού τουρισμού, όπως αιωροπτερισμού, αναρρίχησης, κατάβασης φαραγγιών, ορεινής ποδηλασίας, δημιουργία πίστας MOTO CROSS. Επίσης, να χωροθετηθεί θαλάσσιο καταδυτικό πάρκο εντός του Κρισσαίου Κόλπου και να ενισχυθεί με την κατασκευή τεχνητού υφάλου μεταξύ κάμπινγκ Αγ. Ιωάννης και παραλία μακρύγιαλου οικισμού Άγιου Μηνά.
Στον Οικοτουρισμό - τουρισμό υπαίθρου να περιληφθεί η περιοχή των Βαρδουσίων, ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους (αλπικό τοπίο με το υπάρχον μονοπάτι Ε) που θέλει βελτιώσεις όπως επίσης και να προταθεί η δημιουργία περιβαλλοντικών κέντρων & βοτανικού κήπου για την διατήρηση της χλωρίδας - πανίδας που είναι μοναδική στη περιφέρεια μας. Επίσης να επισημανθεί η ανάγκη ανάπλασης και ανάδειξης αρχαίων μονοπατιών Β) το μονοπάτι Λιλαία - Καστέλλια - Οινοχώρι - Πυρά Ηρακλέους - Μαυρολιθάρι - Στρώμη - Λευκαδίτι - Κάλλιον Γ) το μονοπάτι Κίρρα - Δελφοί - Κωρύκειον Άντρο).
Μεταλλεία - εξορυκτική δράση
Αμφίθυμη είναι η στάση της Περιφέρειας στο ζήτημα της εξορυκτικής δράσης, θέμα ειδικού και μείζονος ενδιαφέροντος για τις αναπτυξιακές προοπτικές (ή μη) της Φωκίδας και ειδικότερα της Παρνασσίδας. Και αυτό γιατί η εισήγηση Σανιδά δεν υιοθετεί την πρόταση του πλέον ενδιαφερόμενου, του Δήμου Δελφών ως εκφραστή των βουλήσεων και των συμφερόντων της τοπικής κοινωνίας, καθώς προβάλλει ως ισότιμη τη μεταλλευτική δραστηριότητα σε σχέση με τις άλλες (σ.σ: τουρισμός, πρωτογενής τομέας) αντί της κυρίαρχης που ήταν στην πράξη εδώ και δεκαετίες, ενώ ο Δήμος Δελφών είχε ζητήσει μέσα από το Σώμα των προτάσεων που είχε αποστείλει και το οποίο έχουμε δημοσιεύσει αναλυτικά, οι εξορύξεις, οι ΑΠΕ και οι ιχθυοκαλλιέργειες να είναι δευτερεύουσας σημασίας.
Επίσης, η εισήγηση της Περιφέρερειας δείχνει να αγνοεί την ανταγωνιστικότητα των εξορύξεων με τον τουρισμό και την πρωτογενή παραγωγή στην Παρνασσίδα, καθώς αναγνωρίζει ότι υπάρχουν τέτοιες μόνο στη "Δυτική Φωκίδα" (δυτικές κλιτύες Γκιώνας: Στρώμη - Μαλανδρίνο). Εν τούτοις, ενστερνίζεται άλλες παρατηρήσεις, όπως την ανάγκη απαγόρευσης των επιφανειακών εξορύξεων, ειδικά στις προστατευόμενες περιοχές Natura κ.α.
Για την ακρίβεια: "Σε σχέση με τη γενική οικονομική εξειδίκευση / λειτουργία η Περιφέρεια θα πρέπει να εξακολουθήσει να διεκδικεί όπως και στο ισχύον ΠΠΧΣΑΑ σημαντική θέση στη μεταλλουργία και τους ορυκτούς πόρους. [...] Πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στον καθορισμό των ζωνών ανάπτυξης δευτερογενούς τομέα και στις συγκρούσεις χρήσεων γης που δημιουργούνται. Πιο συγκεκριμένα σημειώνονται σημαντικές συγκρούσεις χρήσεων γης μεταξύ των μεταλλευτικών ζωνών και των ζωνών τουριστικής αξιοποίησης (π.χ. νοτιοδυτική Φθιώτιδα και δυτική Φωκίδα).
Στον Δήμο Δελφών να μην είναι η μεταλλευτική δραστηριότητα κυρίαρχη έναντι οποιασδήποτε άλλης. Οφείλει να είναι ισότιμη με τις άλλες. Να μην γίνονται επιφανειακές εξορύξεις, αλλά υπόγειες εξορύξεις και μόνο έπειτα από ολοκληρωμένες μελέτες υπεδάφους, υπογείων υδάτων και σεισμικότητας της περιοχής. Να προταθεί η τροποποίηση του μεταλλευτικού κώδικα έτσι ώστε να είναι δυνατή η χωροθέτηση της εξόρυξης σε ειδικούς θύλακες σαφώς σχεδιασμένους και με συγκεκριμένους όρους και περιορισμούς
Στο κεφάλαιο «Εξορυκτική βιομηχανική δραστηριότητα ορυκτών πρώτων υλών» να απαγορευθεί η επιφανειακή εξόρυξη βωξίτη στο σύμπλεγμα των ορεινών όγκων Βαρδουσίων - Γκιώνας - Οίτης και να προωθηθεί άμεσα σχέδιο διαχείρισης και πρόγραμμα δράσης όπως ισχύει για τις προστατευόμενες περιοχές NATURA για την αποκατάσταση των εγκαταλειμμένων εξορύξεων."
Περιβάλλον
Στον τομέα προστασία του περιβάλλοντος η εισήγηση Σανιδά επισημαίνει: Να τονιστεί η ανάγκη για ακριβή χωροθέτηση με συντεταγμένες όλων των προστατευμένων περιοχών (Δελφικό Τοπίο, Ζώνη ΝATURA, Εθνικός Δρυμός Παρνασσούκ.λπ.) ώστε να δημιουργηθεί ένα ασφαλές περιβάλλον προστασίας αλλά και ένα ασφαλές επιχειρηματικό περιβάλλον. Να προστεθεί ο Ελαιώνας της Άμφισσας στα προστατευόμενα τοπία. Στην Πρόληψη ρύπανσης του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος να προστεθεί η δράση των ιχθυοκαλλιεργειών, της μεταφοράς του βωξίτη, των ελαιοτριβείων και της επεξεργασίας του αλουμινίου στον Κορινθιακό.
Να συμπεριληφθεί η μελέτη επεξεργασίας λυμάτων νήσου Τριζονίων, Δήμου Δωρίδος. Τέλος προτείνεται αυστηρή εφαρμογή της ΚΥΑ19661/1982/1999 κατά την οποία απαγορεύεται η διάθεση κάθε είδους αστικών και βιομηχανικών αποβλήτων ανεξάρτητα από τον Βαθμό καθαρισμού ή την καθαρότητά τους απ’ ευθείας στις λίμνες Παραλίμνη, Υλίκη και στον Μόρνο, να εξαιρεθούν υφιστάμενες εγκαταστάσεις Αστικών Λυμάτων, οι οποίες διαθέτουν περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας και η λειτουργία τους προβλέπεται από την τροποποιημένη Α5 Υγειονομική Διάταξη.
Πρωτογενής τομέας - Ελαιώνας Άμφισσας - Ανταποδοτικά παροχής νερού
Πρέπει να υπάρχει ένα συγκεκριμένο ενιαίο σχέδιο προώθησης και καθιέρωσης των Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης και των προϊόντων που προέρχονται από τις μονοκαλλιέργειες σε ευρείες εκτάσεις της Περιφέρειας (ελαιώνας Ανατολικής Φθιώτιδας, ελαιώνας Άμφισσας, κελυφωτό φιστίκι, βιομηχανική τομάτα, φορμαέλλα Αράχωβας κ.λ.π). Πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερη αναφορά και πρόταση για τον ελαιώνα της Άμφισσας, που αποτελεί μέρος του Δελφικού Τοπίου, είναι χαρακτηρισμένος ως παραδοσιακός, προστατεύεται από ειδικές διατάξεις και η καλλιέργειά του γίνεται με μέσα που δεν αλλοιώνουν την παραδοσιακή του φυσιογνωμία.
Στην αναφορά που γίνεται για την παραχώρηση των υδάτινων πόρων της περιφέρειας για κάλυψη άλλων περιφερειών π.χ. Αθήνα, θα πρέπει να καθοριστούν συγκεκριμένα ανταποδοτικά οφέλη και όχι αόριστα (για παράδειγμα: α) 0.01% € ανά m3 επί του ύδατος, β) έργα όπως βιολογικοί καθαρισμοί - αποχετεύσεις στους παραλίμνιους οικισμούς με τα έξοδα κατασκευής και λειτουργίας - συντήρησης στο διηνεκές από το Ελληνικό δημόσιο). Επίσης πρέπει να επισημανθεί ότι η παραχώρηση αυτή θα γίνεται αφού έχει εξασφαλιστεί η ύδρευση και η άρδευση της περιοχής προέλευσης των υδάτινων πόρων.
Η εξάρτηση της Δωρίδας από τη Δυτική Ελλάδα
Στην ενότητα «Διαπεριφερειακές συνεργασίες - άξονες εθνικού επιπέδου» να αναφερθεί η γειτνίαση της Περιφέρειας με την Περιφέρεια Δυτικής Στερεάς με την οποία υπάρχουν α) διοικητικές εξαρτήσεις από υπηρεσίες όπως ΧΥΤΑ, πρωτοβάθμια υγεία, Δ.Ε.Η., Ο.Τ.Ε. πυροσβεστική, λιμεναρχείο, β) εξάρτηση του Δήμου Δωρίδος από την ακτοπλοϊκή γραμμή Άγιος Νικόλαος - Αίγιο και από το αεροδρόμιο του Αράξου μέσω γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου. Τέλος οι κάτοικοι του παραλιακού μετώπου του δήμου Δωρίδος εξυπηρετούνται από τον αστικό πόλο Ναυπάκτου.
ΠΗΓΗ: amfissaface.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.