Χαρακτηριστικά διαδρομής
Χαρακτηριστικά: Συνδυάζει φυσικό περιβάλλον και πολιτισμό, ένα τμήμα του ακολουθεί το διεθνές μονοπάτι Ε4...
Χαρακτηριστικά: Συνδυάζει φυσικό περιβάλλον και πολιτισμό, ένα τμήμα του ακολουθεί το διεθνές μονοπάτι Ε4...
Μήκος διαδρομής: 10 χλμ. (δασικός δρόμος και τμήμα του Ε4)
Υψόμετρα: Αρχή 1.134 μ. - Μέγιστο 1.324 μ. - Ελάχιστο 1.018 μ.
Βλάστηση: Abies cephalonica (κεφαλληνιακή ελάτη), Juniperus sp. (κέδρος), Quercus coccifera (πουρνάρι)
Βαθμός δυσκολίας: Μέτριος
Προτεινόμενη περίοδος: Μάρτιος - Νοέμβριος.....
Περιγραφή διαδρομής
Κινούμενοι επί του επαρχιακού δρόμου Επταλόφου-Αράχωβας συναντάμε τη διασταύρωση για το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού. Σε απόσταση 1,5 χλμ. από εκεί στρίβετε δεξιά και μπαίνετε σε δασικό δρόμο. Στα 800 μ. υπάρχει πινακίδα που οδηγεί στο Κωρύκειο Άντρο (φωτ. 1).
Βρίσκεστε σε υψόμετρο 1.150 μ. και η διαδρομή είναι κατάφυτη κυρίως από έλατα (Abies cephalonica) αλλά και άτομα αρκεύθου (Juniperus sp.). Κινούμενοι κατά μήκος της νοτιοδυτικής πλευράς του Παρνασσού, στα αριστερά σας έχετε πανοραμική θέα από το Λιβάδι Παρνασσού με τις πόλγεις του, ενώ στο βάθος πίσω φαίνεται η δεύτερη ψηλότερη κορυφή του Παρνασσού, ο Γεροντόβραχος με υψόμετρο 2.396 μ. (φωτ. 2).
Επί του δασικού δρόμου, ήπιας βατότητας, διανύετε μια απόσταση 2,5 χλμ. και φτάνετε σε περίπου μιάμιση ώρα σε ένα μικρό πλάτωμα, τα λαξευμένα σκαλιά ασβεστόλιθου που έχουν δημιουργηθεί οδηγούν στην είσοδο του εντυπωσιακού σπηλαίου (υψόμετρο 1.320 μ.), (φωτ. 3 & 4).
Μετά από ολιγόλεπτη στάση, κατηφορίζετε ακολουθώντας το σημασμένο μονοπάτι προς Παλαιοπαναγιά όπου κυριαρχεί το πουρνάρι (Quercus coccifera). Η θέα είναι υπέροχη, αφού το μάτι φτάνει μέχρι τον Κορινθιακό κόλπο. Μετά από 30 λεπτά βγαίνετε στο δασικό δρόμο και με κατεύθυνση ΝΔ (δεξιά) περπατάτε επί του δασικού δρόμου και φτάνετε στη θέση Παλαιοπαναγιά, όπου υπάρχει χώρος αναψυχής με πόσιμο νερό και το πανέμορφο ξωκλήσι της Αγίας Τριάδας (φωτ. 5).
Διανύοντας απόσταση 800 μ. επί του δασικού δρόμου προς την ίδια κατεύθυνση, περνώντας μέσα από έλατα αλλά και διάκενα, φτάνετε σε διασταύρωση και ακολουθείτε την πινακίδα προς Κρόκι. Κινούμενοι ακόμα πάνω στο δασικό δρόμο για 2,8 χλμ. και περνώντας ανάμεσα από βοσκοτόπια συναντάτε στα δεξιά σας τη σήμανση για το διεθνές μονοπάτι Ε4, αριστερά σας βρίσκεται μια μεγάλη πέτρινη βρύση (φωτ. 6).
Ακολουθώντας το κατηφορικό σημασμένο μονοπάτι Ε4 ήπιας κλίσης για περίπου 800 μ., το εγκαταλείπετε μπαίνοντας (δεξιά) στο ανηφορικό μονοπάτι προς Κρόκι. Μετά από 20 λεπτά φτάνετε στη θέση Κρόκι σε υψόμετρο 1.020 μ. όπου η θέα είναι μαγευτική. Στα πόδια σας βρίσκονται οι Δελφοί, λίγο πιο πέρα δεξιά το Χρισσό και πιο κάτω ο Κορινθιακός κόλπος με την Ιτέα και το Γαλαξίδι και στο βάθος διακρίνονται τα βουνά της Πελοποννήσου (φωτ. 7).
Οι πιο τολμηροί μπορούν να γυρίσουν πίσω ώστε να συναντήσουν ξανά το Ε4 και κατηφορίζοντας να φτάσουν στους Δελφούς και στον αρχαιολογικό χώρο του Μαντείου διανύοντας μια ελικοειδή κατηφορική διαδρομή περίπου 3 χλμ. σε ένα τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.