Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, ....

Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

Ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ. ΠΕΝΤΕ(5) ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΤΟΥ ΕΡΩΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ.

"Αγαπώ  θα  πεί  χάνομαι.." Νίκος  Καζαντζάκης

Του ¨Γ¨ {Σύνδεση κειμένων, φωτογραφιών και  βίντεο}
Ασυμβίβαστος, αντισυμβατικός, αρνητής του δεδομένου... Ο Νίκος Καζαντζάκης είναι ό,τι πιο κοντινό έχει να επιδείξει η νεότερη Ελλάδα σε σχέση με τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους. Πέρα, όμως, από την ασύγκριτη γοητεία των γραπτών του,............

θελήσαμε να κάνουμε μια διαφορετική προσέγγισή του, για να τον κατανοήσουμε καλύτερα.
Πολύ  γνωστό περιοδικό ζήτησε  τη  βοήθεια  της Νίκης Σταύρου (θετής εγγονής της συζύγου του Νίκου Καζαντζάκη, Ελένης, και συστηματικής ερευνήτριας του έργου του) για να προσεγγίσει τον "άνδρα" Νίκο Καζαντζάκη, το αρσενικό, τον συλλέκτη ερωτικών εμπειριών.
Ακολουθούν 5 ερωτικές ιστορίες με πρωταγωνιστή τον πιο γνωστό Έλληνα συγγραφέα παγκοσμίως:

                  Ο κύκλος των γυναικών, φίλων του Νίκου Καζαντζάκη, στο Βερολίνο, κατά τα έτη 1922-1923, Itka Horowitz, Lea Dunkelblum, Rosa Schmulewitz, Dina Matus και, κάτω δεξιά, Rahel Lipstein. Δημοσιεύεται στο Περιοδικό «Δέντρο», τεύχος 155-156, Μάιος 2007.

Ο κύκλος των γυναικών, φίλων του Νίκου Καζαντζάκη, στο Βερολίνο, κατά τα έτη 1922-1923, Itka Horowitz, Lea Dunkelblum, Rosa Schmulewitz, Dina Matus και, κάτω δεξιά, Rahel Lipstein. Δημοσιεύεται στο Περιοδικό «Δέντρο», τεύχος 155-156, Μάιος 2007.



1. Η πρώτη φορά που έκανε έρωτα μέσα σε... εκκλησία


Είναι 18 χρονών στο απελευθερωμένο από τους Τούρκους Ηράκλειο της Κρήτης, όταν ζητά από τους γονείς του να κάνει ιδιαίτερα μαθήματα αγγλικών. Στην πόλη ζει μια Ιρλανδέζα, η Καθλίν, που αναλαμβάνει καθηγήτρια του. Ο έφηβος Καζαντζάκης την ερωτεύεται και βρίσκει ανταπόκριση. Συναντιούνται κρυφά, μιλάνε για ξένους λογοτέχνες. Το καλοκαίρι περνάει και εκείνος θα πρέπει να "ανέβει" στην Αθήνα, να γραφτεί στη Νομική Σχολή. Και να αποχαιρετίσει τον έρωτά του.

                  

                                  Yvette Renoux: «Ο Καζαντζάκης, έτσι όπως τον γνώρισα»

Της κάνει δώρο ένα σκυλάκι και της λέει πως θα ανέβουν ένα διήμερο στον Ψηλορείτη, για να αποχαιρετιστούν. Ξεκινάνε με τα πόδια μια διαδρομή που είναι επίπονη και διαρκεί πάνω από μια ημέρα. Το πρώτο βράδυ φιλοξενούνται στην ταβέρνα ενός χωριού στους πρόποδες του θρυλικού βουνού. Μετά τη δύσκολη ανάβαση, θα φτάσουν σε ένα εκκλησάκι, την ώρα που το σκοτάδι έχει πέσει. Εκεί, παραδομένοι από το πάθος -και όχι από την κούραση, παραδόξως- θα κάνουν έρωτα. Είναι η πρώτη ερωτική εμπειρία του Νίκου Καζαντζάκη. Είναι άνδρας, πλέον. Τα ξημερώματα θα κάνουν σεξ ξανά. Όταν ο έφηβος ξυπνά και συνειδητοποιεί πως έχει κάνει έρωτα σε έναν χώρο ιερό, νιώθει τις τύψεις να τον πλημμυρίζουν. Κατηγορεί τον εαυτό του. Ξυπνάει την Καθλίν για να αρχίσουν την κατάβαση. Είναι απόμακρος, προχωρά μπροστά, μόνος του, αμίλητος και δεν βοηθά, καν, τον έρωτά του που δυσκολεύεται. Φεύγει για την Αθήνα χωρίς να τη συναντήσει ξανά.

                       Ο Νίκος Καζαντζάκης με την Edvige και τον αδελφό της Doro Levi στη Φλωρεντία, Οκτώβριος 1926. Δημοσιεύεται στο Περιοδικό «Δέντρο», τεύχος 155-156, Μάιος 2007.

 Ο Νίκος Καζαντζάκης με την Edvige και τον αδελφό της Doro Levi στη Φλωρεντία, Οκτώβριος 1926.
Δημοσιεύεται στο Περιοδικό «Δέντρο», τεύχος 155-156, Μάιος 2007.


Όταν θα επιστρέψει στο Ηράκλειο, 11 μήνες αργότερα, πηγαίνει να τη συναντήσει. Πηγαίνει να τη βρει στο δωμάτιο που ζούσε, αλλά η Καθλίν δεν είναι εκεί. Εκείνη τη στιγμή ακούγεται ένα σπαρακτικό μοιρολόι, από ένα καφενείο λίγα μέτρα πιο πέρα από το δωμάτιο της Καθλίν και ο νεαρός φοιτητής ξεσπά σε λυγμούς. Επιστρέφει στο σπίτι του, κλείνεται στο δωμάτιο και «θρηνεί» για τον χαμένο του έρωτα. Νιώθει πως την έχει και ψάχνει έναν τρόπο να ξεσπάσει από όλα αυτά τα συναισθήματα που τον καταπνίγουν. Ξεκινά να γράφει. Εξορκίζει με αυτόν τον τρόπο όλα όσα νιώθει. Μερικές νύχτες μετά θα έχει ολοκληρώσει το πρώτο του διήγημα, "Όφις και Κρίνος", και θα έχει πάρει τη μεγαλύτερη απόφαση της ζωής του... Θα γίνει συγγραφέας!

ΒΙΝΤΕΟ-ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ  ΜΕ  ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΑΠΟ  ΤΟ  ΠΡΩΤΟ ΔΙΗΓΗΜΑ  ΤΟΥ  "ΟΦΙΣ  ΚΑΙ  ΚΡΙΝΟΣ"



Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός πως η πρώτη φορά που έκανε έρωτα ο Καζαντζάκης είναι μέσα σε μια εκκλησία. Συμβολικό, αν μη τι άλλο, αν σκεφτεί κανείς την αναζήτησή του για το Θείο, αλλά και τη σχέση του με την Ελληνική Εκκλησία.

                   Ο Νίκος Καζαντζάκης με την Lea Dunkelblum-Levin στην Αίγινα. Δημοσιεύεται στο Περιοδικό «Δέντρο», τεύχος 155-156, Μάιος 2007.
Ο Νίκος Καζαντζάκης με την Lea Dunkelblum-Levin στην Αίγινα. Δημοσιεύεται στο Περιοδικό «Δέντρο», τεύχος 155-156, Μάιος 2007


ΕΝΑ ΕΡΓΟ  ΤΟΥ  ΝΙΚΟΥ  ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ ΓΙΑ  ΤΟ  ΧΡΕΟΣ  ΤΗΝ  ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ  ΚΑΙ  ΤΟΝ  ΕΡΩΤΑ ...Η  ΟΜΑΔΑ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ  ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ   ΤΟ  ΕΡΓΟ "Ο  ΚΑΠΕΤΑΝ ΜΙΧΑΛΗΣ "ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΟΥ  ΣΕ  ΒΙΝΤΕΟ  ΔΕΙΤΕ  ΠΑΡΑΚΑΤΩ...



2. Η σαμπάνια από το γοβάκι της Ρουμάνας

Ένα χρόνο πριν από την πρώτη του σεξουαλική εμπειρία, στα 17 του, ο Νίκος Καζαντζάκης δείχνει τα πρώτα... ψήγματα του ερωτικού του ταμπεραμέντου.
Σε ένα "ξενυχτάδικο" της εποχής, ο νεαρός Κρητικός θα δει μια Ρουμάνα να χορεύει αισθησιακά. Ο χορός της τον συνεπαίρνει. Και έτσι γοητευμένος όπως είναι, ζητά το γοβάκι της, χύνει μέσα σαμπάνια και την πίνει από το υπόδημα της καλλονής.

                    

Τα "κατορθώματα" του γιου του φτάνουν γρήγορα στα αυτιά του πατέρα του, από... καλοθελητές. Έχει γίνει το "κουτσομπολιό της ημέρας" και ένας θείος του τρέχει στον πατέρα του, να του πει για τα κατορθώματα του γιου του. Η απάντηση που παίρνει είναι αφοπλιστική: "Πάει να πει πως είναι άντρας, πως αρχίζει να γίνεται άντρας. 


Το μόνο που πρέπει είναι να αγοράσει ένα ζευγάρι καινούργια γοβάκια στην κυρία". Το πως ένιωσε το περιγράφει στο "Αναφορά στον Γκρέκο":
'Κι ἐγὼ μέσα μου χαίρουμουν, γιατὶ παράβαινα τοὺς νόμους, γιατὶ λυτρωνόμουν ἀπὸ τοὺς ἀρχιμαντρίτες καὶ τὶς μπαμποῦλες ἐντολὲς κι ἀκολουθοῦσα τὰ στέρεα σίγουρα ἀχνάρια τοῦ μαλλιαροῦ προγόνου. Εἶχα πάρει τὸν κατήφορο, μοῦ ἄρεσε".

                                        Ο Νίκος Καζαντζάκης στο Άργος, το 1927. Φωτογραφία «Επτά Ημέρες Καθημερινή», Κυριακή 2 Νοεμβρίου 1997. Αρχείο: Ελένη  Καζαντζάκη.
Ο Νίκος Καζαντζάκης στο Άργος, το 1927. Φωτογραφία «Επτά Ημέρες Καθημερινή», Κυριακή 2 Νοεμβρίου 1997. Αρχείο: Ελένη Καζαντζάκη.

3. Το φλερτ με τη γυναίκα της ζωής του

Η συνάντηση με την Ελένη, μετέπειτα Καζαντζάκη και γυναίκα της ζωής του, είναι ενδεικτική της τρυφερότητάς του. Εκείνη είχε ακούσει κάποιες φήμες για εκείνον, όχι καλές, και δεν ήθελε να το συναντήσει, παρόλο που στους αθηναϊκούς κύκλους της διανόησης, ο συγγραφέας, ήταν κατά πολλούς το νέο μεγάλο αστέρι.

                                                    
                                                  Ελένη Καζαντζάκη (1903-2004)

                        Ο Νίκος Καζαντζάκης και η Ελένη Καζαντζάκη με τον Άλμπερτ Σβάιτσερ, στο Γκρούνμπαχ, 11 Αυγούστου 1955. Δημοσιεύεται στο Περιοδικό «Δέντρο», τεύχος 155-156, Μάιος 2007.
Ο Νίκος Καζαντζάκης και η Ελένη Καζαντζάκη με τον Άλμπερτ Σβάιτσερ, στο Γκρούνμπαχ, 11 Αυγούστου 1955. Δημοσιεύεται στο Περιοδικό «Δέντρο», τεύχος 155-156, Μάιος 2007.

Όταν η κολλητή της φίλη την πείθει να πάνε να γνωριστούν και να κάνουν ένα περίπατο παρέα, εκείνη πείθεται. Και ο Καζαντζάκης μαγεύεται. Η μεγάλη παρέα έχει κανονίσει να κάνει ένα μεγάλο περίπατο που καταλήγει στη θάλασσα. Ο Καζαντζάκης, αν και λάτρης της θάλασσας, προτιμά να μείνει μαζί της στην παραλία. Της έχει κάνει ήδη τις τρεις πρώτες ερωτήσεις – σήμα κατατεθέν του: "Ποιο είναι το αγαπημένο σας χρώμα; Ποιος είναι ο αγαπημένος σας ποιητής; Ποια η πιο ευτυχισμένη στιγμή της ζωής σας;".

                         
"Στην Ελένη χρωστώ όλη την καθημερινή ευτυχία της ζωής μου", γράφει ο Νϊκος Καζαντζάκης για την πολυαγαπημένη σύντροφο της ζωής του.

Ο ήλιος είναι καυτός και ο Καζαντζάκης στέκεται από πάνω της με τέτοιο τρόπο, κρύβοντάς της τον ήλιο, ώστε να της κάνει σκιά. "Να μην χαλάσει ο ήλιος το λευκό σας δέρμα", είναι η ατάκα του.
Ο ορισμός του gentleman, προφανώς...

4. "Να μιλήσεις με την πρώην μου"

Ο Νίκος Καζαντζάκης ζητά από την Ελένη να ζήσουν μαζί στη Σοβιετική Ένωση. Της θέτει, όμως, έναν όρο: Η Ελένη θα πρέπει να ταξιδέψει στη Γερμανία, όπου ζει μια πρώην του, η Έλσα. Θέλει να μιλήσουν, να της πει εκείνη τι άνθρωπος είναι και να αποφασίσει η ίδια εάν θέλει να είναι μαζί.
Θέλει τόσο πολύ να την καθησυχάσει και να της σβήσει κάθε δισταγμό για το ποιος είναι, που προτιμά αντί να μιλήσει ο ίδιος για τον εαυτό του, να συμβουλευτεί μια πρώην του.

    

Εκείνη πραγματοποιεί την επιθυμία του και συναντά στη Γερμανία την πρώην ερωμένη του. Η Έλσα της αποκαλύπτει πως "μπορείτε να τον εμπιστευτείτε. Μια φλόγα τον καίει κι όμως δε χάνει μήτε λεφτό την αίσθηση της ζωής. Ισορροπημένος, τέλεια φυσιολογικός… Κι ό,τι κι αν συμβεί, μη μετανιώσετε ποτέ που ακούσατε το κάλεσμά του. Θα σας παρακολουθώ με τη σκέψη μου, θα είμαι δίπλα σας στις δύσκολες στιγμές. Είναι γυμνός σαν τον Άγιο Σεβαστιανό. Προφυλάξετέ τον από τα βέλη…"(από το βιβλίο της Ελένης Καζαντζάκης "Ασυμβιβαστος")

                                       
Ποιος άνδρας θα ζητούσε, αλήθεια, από μια γυναίκα που έχει ερωτευτεί να συζητήσει πρώτα με την πρώην του και μετά να αποφασίσει εάν θέλει να είναι μαζί; Κανένας που να γνωρίζω, σίγουρα.

5. Η Σοβιετική Ένωση και οι... ψείρες!

Η Ελένη αποφασίζει να πάει στη Σοβιετική Ένωση. Βρίσκει τον αγαπημένο της σε ένα ταπεινό σπιτάκι που τους διαθέτουν. Κάνουν έρωτα για πρώτη φορά και το πρωί που ξυπνά είναι κατακόκκινη και πρησμένη. Η αιτία είναι οι ψείρες που είχαν κάνει party στο κορμί της το προηγούμενο βράδυ.
Έτσι, αντί για το ονειρεμένο πρώτο πρωινό στο κρεβάτι, το ξημέρωμα τον βρίσκει να την ξεψειρίζει. Εκείνο που είναι εντελώς περίεργο είναι πως οι ψείρες δεν πήγαν στον Καζαντζάκη.

        

"Καθισμένη πάνω στη βαλίτσα μου, μές σ' ένα ανθρωποκοπάδι—ένα ποτάμι από προβατίσιες μπότες, κόκκινα κεφαλομάντιλα, άσπρες αμόλευτες πουκαμίσες—αναλογιζόμουν την τύχη μου, όταν- ξάφνου πήρε το μάτι μου έναν άντρα, πού χειρονομούσε, γελούσε δυνατά, έσφιγγε με το χέρι τον ώμο μιας άγνωστης Ρούσας και της έλεγε ο Θεός ξέρει τι, σε γλώσσα σίγουρα αλαμπουρνέζικη! Ο Νίκος! Είχε έρθει στο σταθμό να πληροφορηθεί πότε έρχουνταν τα τραίνα από τη Γερμανία, με είδε, και προσπαθούσε τώρα να κερδίσει καιρό, να καταλαγιάσει η συγκίνηση του, πού μ' έβλεπε έτσι ξαφνικά μπροστά του...

            
                                Γαλάτεια Καζαντζάκη (1881-1962)

Το Μπέκοβο είταν, όπως μου το 'λέγε στα γράμματα του. Ένα ξύλινο ρούσικο σπιτάκι μέσα σε δάσος έλατα. Με μαύρες λιμνούλες, όπου η Μπιλιλι κι ο Παναΐτ λογάριαζαν κάθε μέρα να κολυμπήσουν. Κουνούπια δισεκατομμύρια, βροχή ακατάπαυτη, η Ίτκα, και μόνο για μένα, για τα καλωσορίσματα... ψείρες!". (από το βιβλίο της Ελένης Καζαντζάκης "Ασυμβιβαστος")

"Τι είναι η αγάπη; Δεν είναι συμπόνια μήτε καλοσύνη.
Στη συμπόνια είναι δύο, αυτός που πονάει κι αυτός που συμπονάει.
Στην καλοσύνη είναι δύο, αυτός που δίνει κι αυτός που δέχεται. 
Μα στην αγάπη είναι ένας.
Σμίγουν οι δύο και γίνονται ένα. Δεν ξεχωρίζουν. Το εγώ κι εσύ αφανίζονται. 
ΑΓΑΠΩ ΘΑ ΠΕΙ ΧΑΝΟΜΑΙ..." 
~ Νίκος Καζαντζάκης
           
"Γ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.