Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, ....

Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Θα διατεθούν περίπου 90.000 ευρώ : Έργο από την Περιφέρεια για την αντιμετώπιση των καταπτώσεων στην Στρώμη

Ένα σημαντικό έργο για την αντιμετώπιση των καταπτώσεων βράχων στην Τοπική Κοινότητα Στρώμης,..... πρόκειται να ξεκινήσει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, το επόμενο διάστημα.
Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 90.406,83 ευρώ ενώ αναμένεται να συζητηθεί στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας την Παρασκευή. 

Το ιστορικό του έργου 

Η μελέτη που εκπονήθηκε αφορά την αντιμετώπιση του φαινομένου καταπτώσεων βραχωδών όγκων που παρατηρήθηκαν στις αρχές Σεπτεμβρίου στην περιοχή  «Μεγάλη  Σάρα» της Επαρχιακής οδού Στρώμης Λιδωρικίου. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες και μετά από έντονες χιονοπτώσεις και  βροχοπτώσεις. Μεγάλοι ογκόλιθοι διαμέτρου μεγαλύτερης και των 5μ αποκολλώνται και καταλήγουν στο οδόστρωμα, ενώ παρατηρούνται και ολισθήσεις εδαφικού μανδύα. Επειδή το όλο φαινόμενο εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τους διερχόμενους οδηγούς και την κυκλοφορία απαιτείται πλέον να εκτελεσθεί έργο ώστε να αντιμετωπιστούν οριστικά τα κατολισθιτικά φαινόμενα. 
Το μορφολογικό ανάγλυφο της ευρύτερης περιοχής είναι έντονο και περιλαμβάνει ορεινές εξάρσεις και κοιλάδες με απότομα πρανή, ενώ οι μορφολογικές κλίσεις της κοινοτικής περιοχής κυμαίνονται μεταξύ 15°-50°.
Η μορφολογία της περιοχής ενδιαφέροντος είναι έντονη. Βρισκόμαστε σε υψόμετρο 864μ. μεταξύ της κορυφής Ξεροβούνι (1.383μ.) και του Ρινορέματος στα κατάντη (768μ.) 
Η περιοχή μελέτης βρίσκεται στην επαφή του φλύσχη της ενότητας Παρνασσού-Γκιώνας με την σχιστοκερατολιθική διάπλαση της Υποπελαγονικής ενότητας. Ουσιαστικά οι σχηματισμοί της Υποπελαγονικής είναι επωθημένοι πάνω στους σχηματισμούς της ενότητας Παρνασσού-Γκιώνας. Συγκεκριμένα ο φλύσχης αποτελείται από κροκαλοπαγή χαλαρής συνοχής με παρεμβολές ψαμμιτών. Οι κροκάλες προέρχονται από ασβεστόλιθο, σερπεντίνη, γρανίτη, διορίτη, και πυριτόλιθο. Το πάχος του δεν ξεπερνά τα 20-30 μ. ενώ η σχιστοκερατολιθική διάπλαση αποτελείται από κερατόλιθους, ραδιολαρίτες, αργιλικούς σχιστόλιθους, ψαμμίτες, πηλίτες και οφιολιθικά σώματα.
Οι τεχνικογεωλογικές συνθήκες της περιοχής έχουν επηρεαστεί κατά κύριο λόγο από τους παρακάτω παράγοντες : Την τεκτονική της ευρύτερης περιοχής, την έντονη εναλλαγή μεταξύ σκληρών διερηγμένων πετρωμάτων και του φλύσχη, την δράση των παραγόντων της αποσάθρωσης,  τις έντονες μορφολογικές κλίσεις, την διαβρωτική δράση του πυκνού υδρογραφικού δικτύου της περιοχής, τις έντονες βροχοπτώσεις κατά τους χειμερινούς μήνες.
Πιο συγκεκριμένα, τα αρχικώς σκληρά και συμπαγή πετρώματα έχουν υποστεί ισχυρές τεκτονικές κινήσεις οι οποίες είχαν σαν συνέπεια τη πυκνή ρηγμάτωσή τους και γενικά την ελάττωση της συνοχής τους. Η επακόλουθη δράση των παραγόντων αποσαθρώσεως και μεταφοράς συνετέλεσαν αφ\' ενός στην δημιουργία κλαστικών υλικών τα οποία αποκομίσθηκαν μακριά και αφ\' ετέρου στην εκγύμνωση απόκρημνων πρανών.
Στην περιοχή το σύστημα του φλύσχη εμφανίζεται καταπονημένο από τεκτονικούς και λοιπούς παράγοντες που επηρέασαν και επηρεάζουν την ευρύτερη περιοχή, αποτελεί δε υπόβαθρο της περιοχής του κεντρικού οικισμού.
Χαρακτηριστικό της ευρύτερης περιοχής είναι η συχνή εμφάνιση ολισθολίθων, δηλαδή ασβεστολιθικών όγκων μέσα στο φλύσχη που το μέγεθός τους ποικίλλει από εκατοστά του κυβικού μέτρου μέχρι και μερικές δεκάδες κυβικά μέτρα, όπως είναι ο ασβεστολιθικός βράχος του Αγίου Νικολάου.
Η ανομοιογένεια που επικρατεί στους επιφανειακούς σχηματισμούς και ειδικότερα η ύπαρξη ογκολίθων από ασβεστόλιθο και περιδοτίτη στο φλύσχη καθώς και η επιφανειακή κάλυψη του κατά θέσεις από υλικά κορημάτων και του αποσαθρωμένου μανδύα καθιστά την περιοχή επιδεκτική σε κατολισθήσεις.
Επιπροσθέτως η διαφορά στην υδροπερατότητα μεταξύ των επιφανειακών υλικών και του φλύσχη (περατοί επιφανειακοί σχηματισμοί-αδιαπέρατος φλύσχης), δημιουργεί επιφανειακό υδροφόρο ορίζοντα, που με τις αυξομειώσεις του μειώνει τη διατμητική αντοχή των σχηματισμών. Ένας άλλος βασικός παράγοντας για την εκδήλωση των κατολισθητικών φαινομένων είναι η μεγάλη διαβρωτική δράση των ρεμάτων.
Αξίζει να αναφερθεί πως το έργο αφορά την ομαλή κυκλοφορία της οδού που συνδέει το Λιδωρίκι με την Ε.Ο. Μπράλλου – Άμφισσας. 
Η αναγκαιότητα του έργου ενισχύεται και από το γεγονός ότι σε αυτό το τμήμα του δρόμου έχουν παρατηρηθεί σοβαρά προβλήματα κατολισθήσεων επανειλημμένα στο παρελθόν και χωρίς τα απαραίτητα μέτρα τα φαινόμενα θα επαναληφθούν.
Ο δρόμος αυτός εξυπηρετεί τους οικισμούς Λιδωρίκι, Λευκαδίτι, Συκιά, Στρώμη και Αθανάσιο Διάκο. Η μη υλοποίηση του έργου εκτός της αιφνίδιας διακοπής κυκλοφορίας ελλοχεύει και τον κίνδυνο απώλεια περιουσιών και κυρίως ανθρώπινης ζωής.
Επιπλέον να αναφέρουμε ότι η συνολική προθεσμία για την περαίωση του αντικειμένου της σύμβασης ορίζεται σε δώδεκα (12) μήνες από την υπογραφή του ιδιωτικού συμφωνητικού. Ο καθαρός χρόνος ολοκλήρωσης του μελετητικού αντικειμένου ορίζεται σε επτά (7) μήνες. 
orafok

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.