Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Σάββατο 21 Δεκεμβρίου, ....

Τρίτη 19 Μαΐου 2015

ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΠΟΝΤΙΩΝ . 19 ΜΑΙΟΥ 1919. " ΠΑΤΡΙΔΑ Μ' ΑΡΑΕΥΩ ΣΕ ( ΣΕ ΨΑΧΝΩ) , ΑΜΟΝ (ΣΑΝ) ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟΣ ,ΣΑ ΞΕΝΑ ΕΙΜΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΙ ΣΗΝ ΕΛΛΑΔΑΝ ΞΕΝΟΣ "

"Γ"
Ένα εκλεκτό τμήμα του Ελληνισμού ζούσε στα βόρεια της Μικράς Ασίας, στην περιοχή του Πόντου, μετά τη διάλυση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. .....
Η άλωση της Τραπεζούντας το 1461 από τους Οθωμανούς δεν τους αλλοίωσε το φρόνημα και την ελληνική τους συνείδηση, παρότι ζούσαν αποκομμένοι από τον εθνικό κορμό. Μπορεί να αποτελούσαν μειονότητα -το 40% του πληθυσμού, αλλά γρήγορα κυριάρχησαν στην οικονομική ζωή της περιοχής, ζώντας κυρίως στα αστικά κέντρα.

                                 

Η οικονομική τους ανάκαμψη συνδυάστηκε με τη δημογραφική και την πνευματική τους άνοδο. Το 1865 οι Έλληνες του Πόντου ανέρχονταν σε 265.000 ψυχές, το 1880 σε 330.000 και στις αρχές του 20ου αιώνα άγγιζαν τις 700.000. Το 1860 υπήρχαν 100 σχολεία στον Πόντο, ενώ το 1919 υπολογίζονται σε 1401, ανάμεσά τους και το περίφημο Φροντιστήριο της Τραπεζούντας. Εκτός από σχολεία διέθεταν τυπογραφεία, περιοδικά, εφημερίδες, λέσχες και θέατρα, που τόνιζαν το υψηλό τους πνευματικό επίπεδο.



Το 1908 ήταν μια χρονιά - ορόσημο για τους λαούς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τη χρονιά αυτή εκδηλώθηκε και επικράτησε το κίνημα των Νεότουρκων, που έθεσε στον περιθώριο τον Σουλτάνο. Πολλές ήταν οι ελπίδες που επενδύθηκαν στους νεαρούς στρατιωτικούς για μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της θνήσκουσας Αυτοκρατορίας.

                                      

Σύντομα, όμως, οι ελπίδες τους διαψεύστηκαν. Οι Νεότουρκοι έδειξαν το σκληρό εθνικιστικό τους πρόσωπο, εκπονώντας ένα σχέδιο διωγμού των χριστιανικών πληθυσμών και εκτουρκισμού της περιοχής, επωφελούμενοι της εμπλοκής των ευρωπαϊκών κρατών στο Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Το ελληνικό κράτος, απασχολημένο με το «Κρητικό Ζήτημα», δεν είχε τη διάθεση να ανοίξει ένα ακόμη μέτωπο με την Τουρκία.


Οι Τούρκοι με πρόσχημα την «ασφάλεια του κράτους» εκτοπίζουν ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού στην αφιλόξενη μικρασιατική ενδοχώρα, μέσω των λεγόμενων «ταγμάτων εργασίας» («Αμελέ Ταμπουρού»). Στα «Τάγματα Εργασίας» αναγκάζονταν να υπηρετούν οι άνδρες που δεν κατατάσσονταν στο στρατό. Δούλευαν σε λατομεία, ορυχεία και στη διάνοιξη δρόμων, κάτω από εξοντωτικές συνθήκες. Οι περισσότεροι πέθαιναν από πείνα, κακουχίες και αρρώστιες.
Αντιδρώντας στην καταπίεση των Τούρκων, τις δολοφονίες, τις εξορίες και τις πυρπολήσεις των χωριών τους, οι Ελληνοπόντιοι, όπως και οι Αρμένιοι, ανέβηκαν αντάρτες στα βουνά για να περισώσουν ό,τι ήταν δυνατόν. Μετά τη Γενοκτονία των Αρμενίων το 1916, οι τούρκοι εθνικιστές υπό τον Μουσταφά Κεμάλ είχαν πλέον όλο το πεδίο ανοιχτό μπροστά τους για να εξολοθρεύσουν τους Ελληνοπόντιους. Ό,τι δεν κατάφερε ο Σουλτάνος σε 5 αιώνες το πέτυχε ο Κεμάλ σε 5 χρόνια!

                                       


Το 1919 οι Έλληνες μαζί με τους Αρμένιους και την πρόσκαιρη υποστήριξη της κυβέρνησης Βενιζέλου προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα αυτόνομο ελληνοαρμενικό κράτος. Το σχέδιο αυτό ματαιώθηκε από τους Τούρκους, οι οποίοι εκμεταλλεύθηκαν το γεγονός για να προχωρήσουν στην «τελική λύση».




Στις 19 Μαΐου 1919 ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάζεται στη Σαμψούντα για να ξεκινήσει τη δεύτερη και πιο άγρια φάση της Ποντιακής Γενοκτονίας, υπό την καθοδήγηση των γερμανών και σοβιετικών συμβούλων του. Μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922 οι Ελληνοπόντιοι που έχασαν τη ζωή τους ξεπέρασαν τους 200.000, ενώ κάποιοι ιστορικοί ανεβάζουν τον αριθμό τους στις 350.000.


Όσοι γλίτωσαν από το τουρκικό σπαθί κατέφυγαν ως πρόσφυγες στη Νότια Ρωσία, ενώ γύρω στις 400.000 ήλθαν στην Ελλάδα. Με τις γνώσεις και το έργο τους συνεισέφεραν τα μέγιστα στην ανόρθωση του καθημαγμένου εκείνη την εποχή ελληνικού κράτους και άλλαξαν τις πληθυσμιακές ισορροπίες στη Βόρειο Ελλάδα.
Με αρκετή, ομολογουμένως, καθυστέρηση, η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα στις 24 Φεβρουαρίου 1994 την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.

                                                               -------------------------

ΣΗΜΕΙΩΣΗ*Το  κείμενο  είναι  από  τον  ιστότοπο  sansimera.gr.  Οι  εικόνες  και  τα  βίντεο  με  τα  οποία το εμπλουτίσαμε    ειναι  δικής  μας  επιλογής , σχετικά μεν  αλλά  ανεξάρτητα  από  αυτό.  Τον  τίτλο  πήραμε  απο  το  τραγούδι με  το  οποίο κλείνουμε  το  αφιέρωμα.

                                       
Την πατρίδαμ’ έχασα,
άκλαψα και πόνεσα.
Λύουμαι κι αρόθυμο, όι όι
ν’ ανασπάλω κι επορώ.

Ρεφραίν:
Μίαν κι άλλο `σην ζωή μ’
σο πεγάδι μ’ σην αυλή μ’ .
Νέροπον ας έπινα, όι όι
και τ’ ομμάτα μ’ έπλυνα. 

Τά ταφία μ’ έχασα
ντ’ έθαψα κι ενέσπαλα.
Τ’ εμετέρτς αναστορώ, όι όι
και `ς σο ψυόπο μ’ κουβαλώ.

Ρεφραίν...

Εκκλησίας έρημα,
μοναστήρα ακάντηλα,
πόρτας και παράθυρα, όι όι
επέμναν ακρόνυχτα.


                     
Πέντε οσπίτεα έχτισα,
Κι ας ολεα ξεσπιτούμαι,
Πρόσφυγας είμαι ασο κουνίμ,
Θεέμ θα παλαλλούμε.

Πατρίδα μ αραεύω σε,
Άμον καταραμένος,
Σα ξένα είμαι Έλληνας,
Και σην Ελλάδαν ξένος.

Οσπίτεα εφέκα ανάμεσα,
Σ ορμήν και ποταμάκρή,
Πεγάδεα μαρμαρόχτιστα,
Νερόν άμον το δάκρυν.

Κι ατώρα αδακές διψώ,
Νερόν να πίνω κ έχω,
Εντρέπουμαι να ψαλαφώ,
Τα χειλόπαμ να βρέχω.


Απόδοση

Πέντε σπίτια έχτισα,
Και απ όλα ξεσπιτώνομαι,
Πρόσφυγας είμαι από κούνια,
Θεέ μου θα τρελαθώ.

Πατρίδα μου σε ψάχνω,
Σαν καταραμένος,
Στα ξένα είμαι Έλληνας,
Και στην Ελλάδα ξένος.

Σπίτια άφησα ανάμεσα,
Στα δάση και τις ποταμάκρες,
Πηγάδια μαρμαρόχτιστα,
Νερό σαν το δάκρυ.

Και τώρα εγώ εδώ διψώ,
Νερό να πιω δεν έχω,
Ντρέπομαι να ζητήσω,
Τα χείλια μου να βρέξω.

"Γ"

4 σχόλια:

  1. ΠΟΝΤΟΣ- Η ΜΑΤΩΜΕΝΗ ΣΠΗΛΙΑ ΤΗΣ ΟΤΚΑΓΙΑ

    Σε μια σπηλιά είχαν κρυφτεί ενενήντα πέντε γυναικό¬παιδα πού τα προστάτευαν δεκαπέντε αντάρτες. Οι Τούρκοι πολεμούσαν με δύναμη ενός τάγματος για να την πλησιά¬σουν, μα δεν τα κατάφερναν, γιατί ένας βαθύς γκρεμός τούς εμπόδιζε να φτάσουν ως το στόμιό της. Επί δέκα οχτώ μέ¬ρες έριχναν αφειδώλευτα το καυτό μολύβι τους χωρίς να μπορέσουν να λυγίσουν την αντίσταση των δεκαπέντε πα¬λικαριών. Τη δέκατη ένατη όμως μέρα, τα βόλια των ανταρτών τελείωσαν και οι υπερασπιστές της σπηλιάς κυριεύ¬τηκαν από μαύρη απόγνωση. Επί ώρες ολόκληρες ό νεα¬ρός καπετάνιος δίσταζε να φανερώσει την τραγική κατά¬σταση στους άμαχους. Στο τέλος, όμως, βλέποντας ότι δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς, τούς μάζεψε καί τούς είπε με θλιμμένη φωνή:
    —’Αδέλφια, πρέπει να μάθετε την αλήθεια, όσο πικρή και αν είναι. Τελείωσαν όλες οι σφαίρες και είμαστε πιασμέ¬νοι στα δίχτυα των Τούρκων.
    Οι γυναίκες άκουσαν την κουβέντα τού καπετάνιου με απάθεια σα να την περίμεναν.
    Βλέποντάς τον μάλιστα να υποφέρει, βιάστηκαν να τού πουν με μια φωνή:
    — Να μη μας παραδώσετε στους Τούρκους!
    Ό καπετάνιος ξαφνιάστηκε.
    — Μα πώς θα γίνει αυτό; Δεν ακούσατε τί σας είπα; Δεν έχουμε βόλια.
    — Να μας σκοτώσετε! απάντησαν με ήρεμη αποφασιστικότητα.
    Ό καπετάνιος έσκυψε το κεφάλι του συντριμμένος. Κάθισε σε μια άκρη καί σκέφτηκε. Ζύγισε τα υπέρ και τα κατά. Κατόπιν κάλεσε τα παλικάρια του καί συζήτησε μαζί τους τη θέληση των γυναικόπαιδων να σκοτωθούν παρά να πέσουν στα χέρια των Τούρκων και να ατιμαστούν. Συμφώνησαν όλοι πώς δεν τούς απόμενε άλλη λύση. Και αποφάσισαν.
    Έπειτα από λίγη ώρα ξετυλίχτηκε ή πρώτη σκηνή:
    Οι αντάρτες, με πρόσωπα πετρωμένα και με μάτια πού γυάλιζαν από τα συγκρατημένα δάκρυα, αράδιασαν το πλήθος έξω από τη σπηλιά, γυναίκες, γέρους και παιδιά και, βγά¬ζοντας κατόπιν τα μαχαίρια τους, εκτέλεσαν την τρομερή απαίτηση των γυναικών!
    Όταν ξεψύχησαν και τα ενενήντα πέντε γυναικόπαιδα, ακολούθησε ή δεύτερη σκηνή:
    Οι αντάρτες έσπασαν τα όπλα τους χτυπώντας τα πάνω στα βρά¬χια και κατόπιν πήδησαν κάτω στο γκρεμό και σκοτώθη¬καν .

    Μεταφορά από το : http://ellinis.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΔΑΜΕ ΤΟ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΟ ΞΕΦΤΙΛΙΚΙ. ΕΝΩ ΠΟΛΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ (ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΟΣΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ) ΤΙΜΟΥΣΑΝ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ-ΤΕΡΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ. ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΙΣΤΕΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΕΚΑΝΑΝ ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ. ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ. ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΗΜΕΡΑ ΠΕΝΘΟΥΣ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΑΔΕΡΦΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΑΔΙΚΟΧΑΜΕΝΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ ΕΚΑΝΑΝ ΠΟΡΕΙΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΡΚΟΥΣ. ΝΝΝΝΝΝΝΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΟΟΟΟΟΟΟΟΠΠΠΠΠΠΠΗΗΗΗΗΗΗΗ!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΖΗΤΩ Ο ΠΟΝΤΟΣ! ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΙΜΑ ΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΩΝ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΨΕΥΤΟΕΘΝΙΚΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΜΙΣΑΛΟΔΟΞΙΕΣ20 Μαΐου 2015 στις 12:06 μ.μ.

    ΣΑΚΕΛΑΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ
    «Τιμούμε, σήμερα την ημέρα μνήμης για τους εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και διωγμένους από τις πατρογονικές τους εστίες Έλληνες Ποντίους. Σήμερα, στην ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, καλούμε την πολιτική και πνευματική ηγεσία της Τουρκίας να αναγνωρίσει την πολιτική δολοφονιών και διωγμών που ασκήθηκε κατά του Ποντιακού Ελληνισμού, κατά τη διάρκεια και στη συνέχεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου» αναφέρει ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

    «Σχεδόν έναν αιώνα μετά, κοιτάμε προς το μέλλον μαζί με τους συμπολίτες μας Πόντιους που αποτελούν ένα από τα πιο δημιουργικά και δυναμικά τμήματα της κοινωνίας μας» προσθέτει η ανακοίνωση υπογραμμίζοντας «θεωρούμε ότι η αποκατάσταση των γεγονότων και η παραδοχή της ιστορικής αλήθειας, όσο σύνθετη και σκληρή και αν είναι, αποτελεί την πιο στερεή βάση για την ειρήνη, τη φιλία και τον αλληλοσεβασμό μεταξύ των λαών. Για την διμερή συνεργασία και την διασφάλιση της αρχής καλής γειτονίας στην περιοχή μας. Αποτελεί παράλληλα, την μόνη ειλικρινή απάντηση στην λήθη, και μαζί στον εθνικισμό και στην μισαλλοδοξία».

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.