Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, ....

Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Ο ρόλος των δασικών πυρκαγιών στην υπερθέρμανση του πλανήτη

Βοηθούν στην ψύξη και τη μείωση του επιπέδου της θερμοκρασίας

Μέσα σε ελάχιστες ώρες μπορούν να καταστρέψουν τεράστιες δασικές εκτάσεις, αφήνοντας πίσω του τεράστια σύννεφα πυκνού, μαύρου καπνού......

Φαίνεται όμως, ότι παρά τη μόλυνση αυτή οι δασικές πυρκαγιές μπορεί στην πραγματικότητα να βοηθούν στην ψύξη του πλανήτη και τη μείωση της θερμοκρασίας στην ατμόσφαιρα.

Μια ομάδα επιστημόνων από τις ΗΠΑ βρήκαν, ότι οι καταστροφές που προκλήθηκαν από τις τεράστιες πυρκαγιές στα αρκτικά δάση της βόρειας Αμερικής και της Ευρασίας μπορούν να μειώσουν τη θερμοκρασία.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline, αυτό συμβαίνει γιατί οι πυρκαγιές μεταμορφώνουν το τοπίο, επιτρέποντας στο χιόνι και τον πάγο να καλύψουν το έδαφος, αλλάζοντας την ποσότητα της ηλιακής ακτινοβολίας που αντανακλάται. 

Το σκούρο πράσινο φύλλωμα των δέντρων τείνει να απορροφά θερμότητα από τον ήλιο, ενώ το χιόνι που καλύπτει το έδαφος είναι πιο ανακλαστικό.

Η έρευνα, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Dr Brendan Rogers από το ερευνητικό κέντρο Woods Hole Research Centre στη Μασαχουσέτη, βρήκε ότι σε περιοχές όπου η καταστροφή είναι μεγαλύτερη, η μείωση της θερμοκρασίας είναι επίσης μεγαλύτερη.

Συνολικά, θα μπορούσε να φτάσει δύο φορές την ψύξη απ’ ό,τι άλλες φυσικές διαδικασίες ψύξης μαζί, όπως η απελευθέρωση αερολυμάτων από ηφαίστεια.

Τα ευρήματα αυτά –σημειώνει το δημοσίευμα- θα μπορούσαν να αλλάξουν τις προβλέψεις γύρω από το πώς ενδέχεται να αλλάξει το κλίμα, καθώς αυξάνονται οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Ο Dr Rogers υποστηρίζει ότι οι επιστήμονες του κλίματος μπορεί να χρειάζεται να λάβουν υπόψη τους τον παράγοντα της επίδρασης των δασικών πυρκαγιών στα μοντέλα παγκόσμιας υπερθέρμανσης που αναπτύσσουν.

Τα συμπεράσματα της μελέτης των ερευνητών δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature Geoscience.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.