Γράφει ο Βέργος Πέτρος.
Θα ξεκινήσω με μία φράση από το προηγούμενο άρθρο μου με τον τίτλο ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ .....
Θα ξεκινήσω με μία φράση από το προηγούμενο άρθρο μου με τον τίτλο ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ .....
**Μιλούν οι διάφοροι βουλευτές και υπουργοί της συγκυβέρνησης για το πόσο κοπίασαν να σώσουν την χώρα, το πόσο μεγάλο ήταν το φορτίο που σήκωσαν όλα αυτά τα χρόνια για να μην πτωχεύσει η χώρα...**.
Θα ήταν λοιπόν απολύτως θεμιτό, φυσιολογικό και αναμενόμενο, η απερχόμενη κυβέρνηση των κ. Σαμαρά - Βενιζέλου και μετά τα όσα ισχυρίζονται ότι έκαναν, να μας παρουσιάσουν έναν απολογισμό των πεπραγμένων της διακυβέρνησής τους, να μας εξηγήσουν τα "πως" και τα "γιατί", να αξιολογήσουν το όποιο έργο τους με τις περίφημες «μεταρρυθμίσεις» και να προτείνουν το πρόγραμμα βάση του οποίου θα πορευτούν απο δω και πέρα και θα διεκδικήσουν εκ νέου και την ψήφο μας στις 25 του Γενάρη.
*Θα θέλαμε για παράδειγμα να μας μιλήσει ο κ. Πρωθυπουργός και οι συν αυτώ, για την θεωρία του «success story» και σε ποιες κατηγορίες πολιτών αυτός αναφέρεται όταν το επικαλείται.
Το «success story» περιλαμβάνει και τις έρευνες που θέλουν τους Έλληνες ως τον πιο δυστυχισμένο λαό της Ευρώπης;
Είναι «success story» η διακυβέρνηση της χώρας με προεδρικά διατάγματα και πράξεις νομοθετικού περιεχομένου;
Είναι «success story» το έλλειμα δημοκρατίας και δικαιοσύνης που αισθάνονται οι πολίτες αυτής της χώρας;
Είναι «success story» οι χιλιάδες αυτοκτονίες, οι χιλιάδες άστεγοι, τα χιλιάδες συσσίτια και τα κοινωνικά παντοπωλεία;
Και όταν το επικαλούνται αυτό το «success story», η αναφορά γίνεται για την κατηγορία εκείνη των 6,3 εκατομμυρίων του Ελληνικού λαού που σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής κινούνται μεταξύ φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού;
· Για το 1,5 εκατομμύριο των ανέργων και τα 2 εκατομμύρια των ημιάνεργων – «απασχολήσιμων»;
· Για τα 700.000 παιδιά που σύμφωνα με την «Ουνέσκο» υποσιτίζονται στην Ελλάδα;
· Για τα εκατομμύρια των Ελλήνων που ξεπαγιάζουν καθώς επί μνημονίων (σύμφωνα με τις έρευνες οικογενειακών προϋπολογισμών της ΕΛΣΤΑΤ) η μέση μηνιαία κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης μειώθηκε κατά 62,5% και τα νοικοκυριά χωρίς καθόλου θέρμανση αυξήθηκαν κατά 252,3%.
'Η
το «success story» αναφέρεται στην κατηγορία εκείνη των "συμπολιτών μας" που περιλαμβάνει τους 11 υπερ - δισεκατομμυριούχους ( 9 είχαν καταμετρηθεί το 2013), που η περιουσία τους αυξήθηκε από τα 16 δισ. δολάρια στα 18 δισ. δολάρια (14,2 δισ. ευρώ), ήτη το 10% του συνολικού ΑΕΠ της χώρας. Σε μια χώρα που το πλουσιότερο 10% του πληθυσμού συγκεντρώνει το 56,1% του εγχώριου πλούτου από το 48,6% που συγκέντρωνε το 2007 και 559 άνθρωποι κατέχουν χρηματικό κεφάλαιο που αντιστοιχεί στο 45% του συνολικού ΑΕΠ της χώρας, ενώ τα κεφάλαια που έχουν βγει εκτός χώρας από τους ίδιους πλησιάζουν σχεδόν το 80% του συνολικού ΑΕΠ της Ελλάδας....
*Θα ζητούσαμε από τον κ. Πρωθυπουργό να μας εξηγήσει το πώς σχεδιάζει την ανάπτυξη της χώρας.
Μιας χώρας που από το 2010 έως σήμερα, εφαρμόζοντας τις πολιτικές των μνημονίων και με βάση τα επίσημα στοιχεία, η ανεργία παρουσίασε αύξηση κατά 243% το διάστημα 2010-2014 και σήμερα το ποσοστό της ξεπερνά το 25,7%.
Σε μια χώρα που τα εισοδήματα των νοικοκυριών έχουν συρρικνωθεί κατά 50%, η φορολογική επιβάρυνση των μισθωτών και συνταξιούχων έχει αυξηθεί έως και 8 φορές και των ελεύθερων επαγγελματιών έως και 10 φορές.
Σε μια χώρα που βρίσκεται στην προτελευταία θέση μεταξύ 35 κρατών ως προς τις δημόσιες δαπάνες για την οικογένεια -επιδόματα, φοροαπαλλαγές, υπηρεσίες, με σωρευτική ύφεση στο 25%, με κατεστραμμένο τον πρωτογενή τομέα παραγωγής, με τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να κλείνουν κατά χιλιάδες και με τις μεγάλες να ακολουθούν κατά πόδας (Αγνό, Χαλυβουργική, Ζάχαρης κλπ.). Πως θα μπορέσουν συνεχίζοντας τις εφαρμογές των μνημονίων, παλαιών και νέων, να αναστρέψουν αυτό το κλίμα, να παράξουν πλούτο, να ανακόψουν το σπιράλ της ύφεσης, να κλείσουν το χάσμα της ανταγωνιστικότητας σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης, να σταματήσουν τις αποπληθωριστικές τάσεις και ταυτόχρονα να αποπληρώσουν και τα 22,5 δις € μέσα στο 2015;
*Θα μπορούσε να μας εξηγήσει ο κ. Πρωθυπουργός πώς μετά τους πανηγυρισμούς για την «έξοδο από τα μνημόνια» και την «επιστροφή στις αγορές», κατέληξε να συναινέσει σε παράταση του τρέχοντος μνημονίου, σε νέο μνημόνιο, με νέα καταστροφικά μέτρα, που δεν θα λέγονται μνημόνιο με νέα μέτρα, αλλά "επαυξημένη γραμμή πίστωσης" από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) με ταυτόχρονη παραμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου(IMF);
*Και τέλος θα μπορούσε ο κ. Πρωθυπουργός να δώσει στην δημοσιότητα κατα την διάρκεια αυτής της προεκλογικής περιόδου το περίφημο πλέον Ε-Μail του κ. Χαρδούβελη προς την Τρόϊκα, ώστε να γνωρίζουμε όλοι όταν θα πάμε στην ΚΆΛΠΗ τι έχετε υπογράψει, υποσχεθεί ή προτείνει στους δανειστές μας και να αποφασίσουμε έστω και καθυστερημένα εάν το εγκρίνουμε ή όχι; Γιατί απ' ότι προκύπτει μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση το μόνο πρόγραμμα που διαθέτει είναι οι επιταγές της Τρόικας τα μνημόνια, τα μεσοπρόθεσμα και το email Χαρδούβελη. Τα οποία ως γνωστόν μας έχουν φέρει σε πολύ χειρότερη θέση, με βάση τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, απ' ότι ήμασταν πριν την υπογραφή των μνημονίων το 2010.
Δυστυχώς οδεύουμε προς μία από τις κρισιμότερες εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων δεκαετιών, εν μέσω μίας προεκλογικής περιόδου που έχει στριμωχθεί μεταξύ χρόνου, εκβιαστικών διλημμάτων, κινδυνολογίας, υποσχεσιολογίας, επιδειξιομανίας, συναγωνισμού για το ποιος θα σχίσει γρηγορότερα το Μνημόνιο και λέξεων όπως Κόλαση... Χάος... Grexit... Bankrun... Παύση πληρωμών... Αδυναμία καταβολής μισθών και συντάξεων... Ακυβερνησία... Αλλεπάλληλες εκλογές... που αναμασόνται κάθε ημέρα χωρίς να τους δίνουμε πια καμία σημασία. Το τι ακριβώς συμβαίνει βέβαια είναι πια γνωστό σε όλους.
Πρόκειται για το χιλιοπαιγμένο παλαιοκομματικό έργο άλλων εποχών, το χωρίς περιεχόμενο πλέον, που η λογική του βρίσκεται μακριά από την σημερινή λογική και από τις απαιτήσεις της σημερινής πραγματικότητας και το οποίο "παιχνίδι" δεν περιποιεί καμία τιμή σε όποιον το χρησιμοποιεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.