Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Σάββατο 21 Δεκεμβρίου, ....

Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Λαϊκή Συσπείρωση Δελφών για το ΤΕΙ Άμφισσας

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΙ ΑΜΦΙΣΣΑΣ
Η Λαϊκή Συσπείρωση Δ. Δελφών σας κάνει γνωστό ότι το ΤΕΙ Άμφισσας βρίσκεται μπροστά στον αναμενόμενο κίνδυνο να βάλει οριστικά λουκέτο....
Με τη συνέχεια του σχεδίου «Αθηνά 2», το ΤΕΙ πληροί εκείνες τις προϋποθέσεις για να κλείσει. Δηλαδή δεν έχει κανέναν μόνιμο καθηγητή, δεν είναι αυτοδύναμο, το πρώην τμήμα λειτουργεί σε μεταβατικό καθεστώς
Αξίζει να θυμίσουμε ότι από τη δεκαετία του ‘80 ακόμη, ο όλος προσανατολισμός των τοπικών αρχών (πολιτικών, αυτοδιοικητικών και συνδικαλιστικών - από τις τότε διοικήσεις) εναρμονισμένος με τις πολιτικές των κυβερνήσεων της εποχής (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ), ήταν ένα μοντέλο μακράν των παραγωγικών δυνατοτήτων της περιοχής, όπως του βωξίτη, της βρώσιμης επιτραπέζιας ελιάς, του τουρισμού. Οι προτάσεις που κάνανε ήταν για στρατόπεδα, σχολές αστυνομίας, ΚΑΤΕΕ (σημερινά ΤΕΙ), φυλακές, ενώ εγκληματικά βάλανε πλάτη για την μη κατασκευή του εργοστασίου αλουμίνας.
            Με ποια πολιτική βούληση μπορούν να βάλουν χέρι στο βωξίτη των Κυριακοπουλαίων; Με τι θάρρος θα ερχόταν σε σύγκρουση με την αγροτική πολιτική της ΕΕ (τότε ΕΟΚ) που συνεχίζεται και σήμερα με ακόμη με μεγαλύτερη σφοδρότητα (νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική - ΚΑΠ); Πώς να αντιμετωπίσουνε την πολιτική στον  τουρισμό που θέλει να δραστηριοποιούνται μόνο οι μεγάλο-εταιρείες (τουρ οπερέιτορς) κλείνοντας τις μικροεπιχειρήσεις στους Δελφούς και στις παραλίες της Φωκίδας;
Παρόλο που πέρασαν τόσο χρόνια, η ίδια πολιτική συνεχίζεται και το μόνο που έχει αλλάξει είναι τα πρόσωπα που την εφαρμόζουν, όχι μόνο στον τόπο μας αλλά πανελλαδικά. Μήπως το «σύνθημα» της δικτατορίας, κάθε πόλη και στάδιο κάθε χωριό και γυμναστήριο δεν έγινε μετέπειτα κάθε περιφέρεια και πανεπιστήμιο, κάθε πόλη και ΤΕΙ, χωρίς υποδομές, χωρίς κτήρια, χωρίς φοιτητικές λέσχες και στέγες, χωρίς καθηγητές, χωρίς γνωστικά αντικείμενα σύμφωνα με τις παραγωγικές ανάγκες της χώρας, ώστε οι απόφοιτοι να μπορούν να βρουν αξιοπρεπή δουλεία και μισθούς!
            Η κυβέρνηση (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) βρήκε την ευκαιρία μέσω της εξοικονόμησης πόρων, στα πλαίσια της δημοσιονομικής προσαρμογής και του μεσοπρόθεσμου, να υποβαθμίσει ακόμη περισσότερο την ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση αφού πρώτα έκανε τα αντίστοιχα στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Και εξοικονόμηση χρημάτων και παραπέρα υποβάθμιση της παιδείας και ιδιωτικοποίησή της.
Aυτή είναι η φυσιολογική συνέχεια της πολιτικής που θέλει υποβαθμισμένη την παιδεία. Μια υποβάθμιση που έχει να κάνει με το αναπτυξιακό μοντέλο που θέλει η ΕΕ και ακολουθεί πιστά η κυβέρνηση, ενώ σε αυτό το μοντέλο προσαρμόζεται και η αξιωματική αντιπολίτευση μιας και δεν θέλει να συγκρουστεί με την ΕΕ. Μοντέλο φτηνών εργατών, πολλαπλών ειδικοτήτων, με μισθούς πείνας, χωρίς εξειδίκευση εν ονόματι της ανταγωνιστικότητας του ντόπιου κεφαλαίου. Σε προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο την άνοιξη του 2013, οι παρατάξεις του κ. Φουσέκη, του κ. Καραχάλιου και του κ. Μέγκου αποφάσισαν  την από κοινού κάθοδό τους σε εκείνους που δημιούργησαν το πρόβλημα, δηλαδή στην κυβέρνηση μαζί με την αντιπεριφερειάρχη και τη βουλευτή. Μπροστά στη θολούρα του «όλοι μαζί» έσπερναν αυταπάτες στο λαό ότι ο λύκος θα γινόταν αρνί και θα λυνόταν το πρόβλημα. Το ίδιο επιχειρείτε και σήμερα. Κάτω από ένα θολό ψήφισμα του «όλοι μαζί για το ΤΕΙ και ότι κερδίσουμε», αποκρύπτονται οι αιτίες του προβλήματος, οι υπεύθυνοι για την πολιτική αυτή. Στην ουσία αθωώνονται όλοι αυτοί! Η απάντηση λοιπόν των φορέων και του λαού δεν μπορεί να είναι «γρήγορες λύσεις για μεγαλύτερα κέρδη», η αναζήτηση «τοπικών αναπτυξιακών λύσεων».
Η επίθεση στη Δημόσια Ανώτατη και Ανώτερη Εκπαίδευση βρίσκεται σε ενιαίο πλαίσιο με την επίθεση στη Δημόσια Υγεία, στην Περίθαλψη, στην Κοινωνική Πρόνοια και ενιαία πρέπει να αντιμετωπισθεί. Οι συμμαχίες του κινήματος πρέπει να αναζητηθούν στο ίδιο το λαϊκό κίνημα και όχι στους τοπικούς παράγοντες, το πολιτικό προσωπικό και τις πολιτικές δυνάμεις που ΣΥΝΕΒΑΛΑΝ, ΣΤΗΡΙΞΑΝ, ΨΗΦΙΣΑΝ, ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ το σύνολο του νομικού πλαισίου και των πολιτικών που έχουν οδηγήσει τα ΑΕΙ – ΤΕΙ και ολόκληρη την κοινωνία στη σημερινή βαρβαρότητα. Ως εκ τούτου οι παράγοντες που οδήγησαν δεκάδες συμπολίτες μας στην αυταπάτη ότι με το ΤΕΙ θα λύσουν τα οικονομικά τους προβλήματα, «άρα επενδύστε σε γκαρσονιέρες και άλλου είδους γρήγορες λύσεις για μεγαλύτερα κέρδη», πρέπει, ειδικά σήμερα, να σταματήσουν να δείχνουν το όψιμο ενδιαφέρον τους καταλογίζοντας τις ευθύνες και οργανώνοντας τους αγώνες του λαού στο ποιο πάνω πλαίσιο.
Εμείς κάνουμε καθαρό ότι θέλουμε το ΤΕΙ στην πόλη μας κάτω από μια άλλη πολιτική που δεν θα βλέπει το φοιτητή και την οικογένειά του σαν εισόδημα, ενώ ο «δικός μας ντόπιος φοιτητής» ανά την Ελλάδα πρέπει να έχει δωρεάν και σίτιση και στέγαση! Δεν μιλάμε βέβαια για τη δευτέρα παρουσία, όπως θα μας πούνε οι άσπονδοι εχθροί μας και καθοδηγητές ενός κινήματος προσαρμοσμένου στην πολιτική του «ζητάω ότι πουλάει» και όχι ότι έχει ανάγκη ο λαός και τα παιδιά του. Το ψήφισμα αυτό, εμείς δεν το υιοθετούμε για όλους τους ποιο πάνω λόγους. Εσείς, οι κυβερνητικές δυνάμεις του σήμερα ή του αύριο, μπορείτε να το υιοθετήσετε και να το επικαλεστείτε στις συναντήσεις σας με τους δημιουργούς του προβλήματος. Εδώ, στην περιφέρεια ή στα υπουργεία


Άμφισσα, 13/10/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.