Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, ....

Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Ο νέος Δήμαρχος Δελφών σε αναλυτική προγραμματική συνέντευξη στο Amfissaface…

Έναρξη μιας νέας περιόδου για το Δήμο Δελφών, η οποία βρίσκει στο ύπατο αξίωμά του το Θανάση Παναγιωτόπουλο. Το Amfissaface απευθύνθηκε στο νέο Δήμαρχο, εξασφάλισε μια προγραμματική συνέντευξη-ποταμό και σας την παρουσιάζει....

Ακριβώς λόγω της μεγάλης έκτασης αποφασίσαμε να χωρίσουμε τη συζήτηση που είχαμε με το Δήμαρχο Δελφών σε δύο μέρη. Στο δέυτερο, που θα αναρτηθεί τη Δευτέρα, ο κ. Παναγιωτόπουλος τοποθετείται εφ όλης της ύλης σε όλα τα καίρια ζητήματα που αφορούν τα οικονομικά του Δήμου Δελφών.
Σε αυτό το πρώτο μέρος ο νέος επικεφαλής του Δήμου απαντάει σε μια σειρά από καίρια ζητήματα. Μεταξύ άλλων το Γηροκομείο, το θέμα με τους Roma, παίρνει θέση για την αξιοποίηση του χιονοδρομικού στον Παρνασσό και του χανιού της Γραβιάς, αξιολογεί και σχολιάζει το αποτέλεσμα των εκλογών του Μαίου, εξηγεί την επιλογή των Θεματικών αντιδημάρχων και θεωρεί πως η παράταξή του θα έχει στην αρχή της θητείας της μια μικρή-κι απαραίτητη, όπως σχολίασε- περίοδο ανοχής.
Ολόκληρη η συνέντευξη του νέου Δημάρχου Δελφών έχει ως εξής:
Συνέντευξη στους Γιώργο Σκόκα και Ηλία Τσίγκα
ΜΕΡΟΣ Α΄
- Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού: Έχετε επαφές με τους άλλους δύο δημάρχους που αφορά το θέμα, Ελάτειας-Αμφίκλειας- Τιθορέας και Διστόμου-Αντίκυρας- Αράχωβας, αμφότεροι νεοεκλεγέντες, κι έχετε όλοι εκφράσει τη θέση ότι το θέμα πρέπει να φύγει της αρμοδιότητας του ΤΑΙΠΕΔ. Ανάλογη τοποθέτηση έχει λάβει κι ο νέος Περιφερειάρχης Στερεάς, κ. Μπακογιάννης. Πού βρίσκεται το όλο ζήτημα;
Επαφές, πράγματι, έχουν γίνει κι αρκετές μάλιστα. Το θέμα είναι ότι όλα γίνονται πριν ζητηθεί η δική μας η γνώμη. Δεν έχουμε ενημερωθεί, μιας κι αυτές είναι οι διαδικασίες του ΤΑΙΠΕΔ. Έχουμε μία κοινή βάση αντίληψης. Η δική μου αντίληψη για το θέμα είναι ότι το Χ.Κ.Π. αν διαχειριστεί με όρους ΤΑΙΠΕΔ , επειδή αυτή τη στιγμή φαίνεται να μην αποτελεί μια προσοδοφόρα επένδυση, ίσως να καταλήξουμε κάποια στιγμή σε κακή λειτουργία είτε σε έναν κακό επενδυτή, ο οποίος φεύγοντας να αφήσει ένα έρημο τοπίο. Επομένως, στην περίπτωση σύμπραξης με ιδιώτη είναι σημαντικό ποιός είναι αυτός. Για αυτό χρειάζεται έλεγχος από την τοπική κοινωνία. Κι αν οι δήμοι ήταν ισχυροί, ώστε να μπορούμε να πάμε σε διαδημοτικές συνεργασίες, θα ήταν μια προφανώς καλή πρόταση. Αυτή τη στιγμή, δυστυχώς, δεν υπάρχει ούτε η δύναμη ούτε οι δομές για κάτι τέτοιο.
Οπότε, ο αμέσως επόμενος φορέας που μπορεί να το καλύψει είναι η Περιφέρεια. Είτε λειτουργώντας ως φορέας διαχείρισης, δύσκολο στις μέρες μας, είτε λειτουργώντας ως ο ελέγχων τις συμβάσεις κι αυτός που βάζει τις δικλείδες ασφαλείας, κατά τη γνώμη μας θα μπορούσε να είναι πολύ πιο αποτελεσματικός στο να προβεί σε μια τέτοια παραχώρηση. Όπως λειτουργεί σήμερα είναι μία ασύμφορη επένδυση, έχει, όμως, πάρα πολλά παράλληλα οφέλη. Και για την ελληνική οικονομία και για την τοπική οικονομία και για την τουριστική εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.
- Γηροκομείο: Πρόσφατα το τελευταίο σχετικό Δημοτικό Συμβούλιο κατέληξε στην απόφαση ότι πρέπει να επιληφθεί ο νέος Μητροπολίτης κι ο νέος Δήμαρχος. Τι προτίθεστε να κάνετε;
Για το θέμα του Γηροκομείου θα επιφυλαχθώ μέχρι να συγκροτηθεί σωστά η διαχειριστική επιτροπή. Όπως ξέρετε, ο Δήμαρχος δεν αποτελεί μέλος της, σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι θα έχω πάρα πολύ ενεργή ανάμιξη. Ήδη έχω δηλώσει ότι το μεγαλύτερο πολιτικό βάρος των αποφάσεων θα το παίρνει ο Δήμος. Δεν πρέπει να μεταβιβάζονται τα βάρη στην Εκκλησία. Η Μητρόπολη διακονεί και βοηθάει με τον τρόπο της έχοντας την προσοχή της στο κοινωνικό κομμάτι της υπόθεσης.
- Το Γηροκομείο, ωστόσο, αποτελεί, κ. Δήμαρχε, Ν.Π.Ι.Δ. ...
Υπάρχουν, εν τούτοις, πολλά πολιτικά ζητήματα που θα πρέπει να τα διεκδικήσει ο Δήμος. Έχει σοβαρό πεδίο διεκδίκησης. Έχει συμπράξεις με άλλους δήμους, έχει συμμαχίες που πρέπει να γίνουν . Οπωσδήποτε, θα είναι από τις προτεραιότητές μας.
- Το θέμα με τους Roma, κ. Παναγιωτόπουλε, έχει φτάσει στο απροχώρητο...
Κοιτάξτε, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με τα χαρακτηριστικά που αντιμετωπίζονται όλες οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Από τη μία θα πρέπει να βρούμε τρόπο να στηρίξουμε αυτή την ομάδα που μαστίζεται από ανεργία, αναλφαβητισμό, έλλειψη υγιεινής και κοινωνικό αποκλεισμό με συγκεκριμένες στρατηγικές, που ως ένα βαθμό βάζει και το κράτος στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο 2012-2020 για τους Roma που είναι δημοσιοποιημένο. Θα πρέπει να φτιάξουμε κι ένα αντίστοιχο τοπικό σχέδιο.
- Αυτό ισοδυναμεί και με απομάκρυνση μερίδας αυτών;
Εμείς θα πρέπει να φροντίσουμε μόνο τους δημότες μας. Μόνο. Από κει και πέρα, οι μη δημότες Δελφών δεν έχουν σχέση με τη δική μας φροντίδα. Οφείλουν να τους φροντίσουν αντίστοιχα οι δήμοι τους. Αυτό σημαίνει συμμάζεμα των ανεξέλεγκτων καταυλισμών και θα πρέπει με συντονισμένες προσπάθειες να καταλήξουμε στη χωροθέτησή τους σύντομα στο χώρο που προβλέπει το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Άμφισσας. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με συνθήκες υγιεινής κι εκπαίδευσης. Για να είμαστε αποτελεσματικοί και να καταπολεμήσουμε ως ένα βαθμό και την αιτία της υψηλής παραβατικότητάς τους θα διεκδικήσουμε προγράμματα απασχόλησης από το ΕΣΠΑ, που μελετάμε με τους συνεργάτες μου. Κι οι Roma είναι μέσα σε αυτούς. Με το σκέλος της αυστηρότητας μόνο δε θα είμαστε αποτελεσματικοί.
- Θεωρείτε ότι η συγκεκριμένη χωροθέτηση, πίσω από το "Κλειστό", στην αρχή του δρόμου της Βίνιανης, είναι η ενδεδειγμένη;
Υπήρξαν και προτάσεις για πολύ πιο μακριά από την πόλη. Το ξέρετε. Ορθή ή μη η χωροθέτηση, δεν είναι η ώρα να το εξετάσουμε. Είναι νόμος του Κράτους, είναι στο Γ.Π.Σ. Άμφισσας, διαδικασία που κράτησε κοντά 10 χρόνια. Συνεπώς, εμείς θα πρέπει να ευθυγραμμιζόμαστε με τις προβλέψεις της νομοθεσίας.
- Η ΑΝ.ΦΩ. δεν έχει προχωρήσει ακόμα στην απογραφή της, όπως θα όφειλε. Μάλιστα, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης χαρακτήρισε τη σχετική υπόθεση ως "μεγάλο σκάνδαλο". Ποιές οι προθέσεις του Δήμου;
Η ΑΝ.ΦΩ. είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο του οποίου τα οφέλη θα πρέπει να μεγιστοποιήσουμε. Η μετοχική της σύνθεση, όπως γνωρίζετε, ελέγχεται από την Περιφέρεια. Εμείς διατηρούμε μία συμμετοχή κάτω του 10%. Πρέπει να δούμε αν μπορεί να υποστηρίξει κι άλλες δράσεις εν όψει και του νέου ΕΣΠΑ, να στηρίξει και με τεχνική βοήθεια το δήμο μας, ιδιαίτερα τώρα που τα έργα μέσω ΕΣΠΑ γίνονται απαιτητικά κι ανταγωνιστικά.
- Έχετε σχηματοποιήσει μία πρώτη σκέψη για τον τρόπο ανάδειξης των αρχαιολογικών μας ευρημάτων, με τα νέα δεδομένα του Θολωτού μυκηναϊκού τάφου της Άμφισσας, αλλά και αυτών στην Κίρρα;
Αυτό απαιτεί μία πολύ στενή συνεργασία με την αρχαιολογική υπηρεσία, που υπάρχει σε πολύ καλό βαθμό, τόσο με την Ι΄ΕΠΚΑ των Δελφών όσο και με την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, που εδρεύει στη Λαμία. Ίσως να πρέπει να τη διευρύνουμε με κάποια θεσμική θωράκιση, με κάποια προγραμματική σύμβαση ενδεχομένως, για την ανάδειξη συγκεκριμένων μνημείων. Ο Θολωτός τάφος και το Κάστρο της Άμφισσας, καθώς και το Νεώρειο της Κίρρας είναι χώροι που χρειάζονται ανάδειξη με τη συνεργασία του Δήμου. Από μόνη της η αρχαιολογική υπηρεσία δεν αρκεί.
Παραδειγματικά το Κάστρο: Το πρόσφατο συνέδριο έδειξε ότι μπορείς με ένα μικρό σχεδιασμό και με καλή κι όχι αποσπασματική συνεργασία να κάνεις ενέργειες ανάδειξης των μνημείων σε πρώτη φάση. Χρειάζεται εμείς οι θεσμικοί φορείς να δώσουμε την ανάλογη έμφαση, για να ακολουθήσει και μια κοινωνική κινητοποίηση πάνω σε αυτό.
Ο Θολωτός τάφος, βέβαια, μας πάει λίγο παραπέρα. Κι η Αμφίπολη, νομίζω, μας έχει κλέψει τη δόξα (γέλια)...
- Δεν αισθάνεστε ότι προκύπτει πια η ανάγκη για την εκπόνηση ενός ευρύτερου στρατηγικού σχεδίου μεσομακροπρόθεσμου χαρακτήρα για την ανάδειξη και την αξιοποίησή τους;
Ένας κίνδυνος πάνω σε αυτό είναι ότι έχουμε πολλά και σημαντικά μνημεία σε σχέση με το μέγεθός μας. Κι αυτό πολλές φορές επιφέρει μία αμηχανία ιεράρχησης. Εκεί χρειάζονται αποφάσεις δύσκολες, ως προς την ιεράρχηση ανάδειξής τους. Τέτοιο σχέδιο, βέβαια, χρειάζεται στον τομέα Πολιτισμός- Εκπαίδευση-Τουρισμός. Ως επιχειρησιακό σχέδιο μπορεί και να μην είναι συγκροτημένο, γιατί ο χρονικός του ορίζοντας υπερβαίνει τη μία πενταετή θητεία. Μπορείς, ωστόσο, να κάνεις απλά και πρακτικά βήματα στην κατεύθυνση αυτή. Κι αυτά να φέρουν την αναγνωρισιμότητα των μνημείων και την ευαισθητοποίηση του κόσμου, ώστε να πάμε σε άλλα μεγαλύτερα. Κι από εκεί θα ξεκινήσουμε.
- Ποιά η γνώμη σας για το θέμα που έχει ανακύψει με το Χάνι της Γραβιάς; Ο πρώην Δήμαρχος, κ. Μανανάς, δήλωσε ότι είχατε ενημερωθεί και συναινέσει, ο Σύμβουλος του συνδυασμού σας, κ. Γεωργίου, χαρακτήρισε τη σύμβαση ως σκάνδαλο. Ποιά η θέση σας;
Τα 51 ευρώ της εκμίσθωσης δεν είναι το βασικότερο. Και το Χάνι και οποιαδήποτε υποδομή πολιτισμού θα μπορούσα να τη δώσω και δωρεάν. Ή και να την επιδοτήσω ακόμα, αρκεί να λειτουργεί κανονικά. Σε αυτή την ιστορία αυτό που έχει μεγάλη σημασία κι αυτό για το οποίο θα πρέπει να προβληματιστούμε είναι, όταν έχεις να παραχωρήσεις μια σημαντική πολιτισμική σου υποδομή, η οποία προσδοκάς να σου αποφέρει τουριστικά, εκπαιδευτικά κι άλλα οφέλη, αυτό θα πρέπει να έχει τη μέγιστη δυνατή δημοσιότητα, να απευθύνεσαι σε μεγάλο κύκλο υποψηφίων επενδυτών, να καθορίζεις με μια διαδικασία διαβούλευσης ποιά είναι τα χαρακτηριστικά που θες να έχει αυτός ο επενδυτής και να έχει κι ένα βάθος χρόνου αυτή η διαδικασία, να συμβουλευτείς ανθρώπους από τη διαχείριση πολιτισμικών μονάδων. Και μακάρι το ΤΕΙ της Άμφισσας να είχε ένα πιο αξιόλογο στελεχιακό δυναμικό, γιατί αυτό είναι το αντικείμενό του. Εμείς έτσι θα πορευτούμε από εδώ και πέρα. Χρειάζονται πιο ανοιχτές διαδικασίες κι εύρος χρόνου, γιατί, διαφορετικά, μπορεί να μην έχεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Για μένα, επαναλαμβάνω, το κύριο θέμα δεν είναι η τιμή εκκίνησης ή εκμίσθωσης. Αλλά η σοβαρότητα και το επίπεδο του επενδυτή.
- Πάμε σε ένα άλλο θέμα: Γιατί προχωρήσατε στην επιλογή θεματικών αντιδημάρχων;
Θεωρώ ότι είναι πιο καλλικρατικό. Να αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματα που έχει ο "Καλλικράτης" και να μη σταθούμε στα μειονεκτήματα. Δεν κερδίζουμε κάτι πάνω σε αυτό, αν υπεισέλθουμε σε λογικές γεωγραφικής περιχαράκωσης. Θα μας βοηθήσει να δούμε πώς θα συνδέσουμε δράσεις και θα αλληλοκαλύψουμε προβλήματα-ανάγκες και δυνάμεις κάθε Δ.Ε. Για το λόγο αυτό θα συνεδριάζει τακτικότατα η Εκτελεστική Επιτροπή, κάθε εβδομάδα, ώστε η ηγετική ομάδα να έχει μια επίβλεψη στα κύρια ζητήματα.
- Μέχρι τώρα ποιά είναι η διαπίστωσή σας για τη διάθεση συνεργασίας από τα Τοπικά Συμβούλια, των οποίων η πλειοψηφία δεν είναι του συνδυασμού σας;
Αναμφισβήτητα, η διάθεση συνεργασίας είναι πολύ θετική. 100%. Είμαι ήδη απολύτως βέβαιος ότι θα έχω πάρα πολύ καλή συνεργασία. Το λέω αυτό γιατί όλο το καλοκαίρι είδα τους πάντες.
- Έχουν περάσει 3 μήνες από τις εκλογές. Τώρα, 31 Αυγούστου, με την άνεση, την ψυχραιμία και την ασφαλή απόσταση που προσφέρει ο χρόνος, που αποδίδετε την επικράτηση της "Ανανεωτικής Δύναμης" στις εκλογές;
Είμαι βέβαιος πλέον ότι ήταν μια ψήφος ελπίδας. Δε συμφωνώ με την άποψη περί απόρριψης που ειπώθηκε. Είχαν πολλές επιλογές οι δημότες αν ήθελαν να απορρίψουν και πολύ πιο απορριπτικές από εμάς. Εμείς είπαμε πράγματα παραγωγικά και δημιουργικά. Τα γράψαμε, τα τεκμηριώσαμε, τα συζητήσαμε με τους συνδημότες μας παντού. Συζητώντας το καλοκαίρι με τον κόσμο είμαι βέβαιος ότι ελπίζει πολύ σε εμάς ο κόσμος.
- Έτσι, όμως, ανεβάζετε τον πήχη...
Όντως. Με αυτή την άποψη το αντιμετωπίζω. Κι είναι θετική.
- Θεωρείτε ότι θα έχετε περίοδο ανοχής, τουλάχιστον τον πρώτο καιρό;
Ναι. Αλλά μικρή. Πιστεύω ότι θα έχουμε μια μικρή περίοδο ανοχής από τους δημότες. Χρειαζόμαστε μια μικρή περίοδο κατανόησης, κατά κάποιο τρόπο, γιατί, ειλικρινά, αυτή τη στιγμή ο Δήμος θέλει μέτρημα. Να δούμε πού βρισκόμαστε, τι κάνουμε, τι διαδικασίες οφείλουμε να ακολουθήσουμε. Και να μην είχε αλλάξει η Αρχή, έπρεπε, μετά την πρώτη καλλικρατική θητεία, να δεις πού βρίσκεσαι και πώς θα γίνεις πιο αποτελεσματικός και διαφανής.
- Το θέμα με το νερό: Υπάρχει η δυνατότητα συνεργασίας με το Δήμο Δωρίδας;
Είναι ΚΟΡΥΦΑΙΟ θέμα. Γράψτε το με κεφαλαία γράμματα. Είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας. Χρειάζεται από την αρχή, και θα γίνει, συστηματική διαχείριση. Με τη Δωρίδα είμαστε σε ανοικτή γραμμή, θα πρέπει να συσφίξουμε περισσότερο τις σχέσεις μας, έχω μια πολύ καλή φιλική σχέση με τον κ. Καπεντζώνη και με τα άλλα στελέχη του, σχέση που θα συνεχιστεί και μας συνδέουν πράγματα και σε αυτό το θέμα. Αλλά κι εμείς ως Δήμος Δελφών έχουμε μια μοναδικότητα γύρω από αυτό το θέμα, γιατί εμείς είμαστε και καταναλωτής, και μεγάλος καταναλωτής, που η Δωρίδα δεν είναι.
-Θα ήθελα στο σημείο αυτό να απευθύνω και μια προσωπική ερώτηση, στον ενικό αριθμό ετούτη τη φορά, μιας και γνωριζόμαστε επί πολλά χρόνια : Πώς ένιωσες και τι αισθάνθηκες μόλις συνειδητοποίησες το βράδυ της Κυριακής 25 Μαίου ότι το αποτέλεσμα είναι μη αναστρέψιμο κι ότι είσαι ο νέος Δήμαρχος Δελφών;
Συγκίνηση. Ήταν συγκίνηση. Την κράτησα αρκετά μέσα μου, δε θέλησα να την εξωτερικεύσω, γιατί αποφεύγω να είμαι πολύ συναισθηματικός. Είχα συγκινηθεί πάρα πολύ, γιατί έχω μέσα μου ένα όραμα για αυτή την περιοχή πολλά χρόνια. Ένιωσα, λοιπόν, ότι εκείνη τη στιγμή μου δίνουν τη δυνατότητα και μου λένε "προχώρα, αυτά όλα που έχεις στο μυαλό σου κάνε τα πράξη". Όταν το σκέφτηκα, λοιπόν, κατά τις οχτώμιση-εννιά το βράδυ, νυχτώνοντας, όταν είχε φανεί το αποτέλεσμα ότι βγαίνουμε, συγκινήθηκα πολύ. Ήταν μια πορεία χρόνων ενασχόλησης με τα κοινά, μπορεί να μην ήταν πρώτης γραμμής, αλλά πάντα όλο το μυαλό μου ήταν εκεί. Από φοιτητής και μετά το μυαλό μου ήταν μόνιμα στο πώς πάμε τον τόπο μας μπροστά.
Διαβάστε στο β΄μέρος της συνέντευξης του νέου Δημάρχου που θα αναρτηθεί τη Δευτέρα
Μία αναλυτική επί μέρους συζήτηση-συνέντευξη για τα ανοικτά οικονομικά θέματα στο Δήμο Δελφών. Ο Θανάσης Παναγιωτόπουλος αποκαλύπτει αν θα γίνει διαχειριστικός έλεγχος, τοποθετείται στην πιθανότητα θέσης του Δήμου σε επιτροπεία και τους τρόπους αποφυγής της, ξεδιπλώνει τις προθέσεις του στο ζήτημα της εκπόνησης του νέου προύπολογισμού και στην αναγκαστικότητα της-δια νόμου πλέον-ισοσκέλισής του. Επίσης, μεταξύ άλλων, διασαφηνίζει το πώς θα περιορίσει την αδιαφάνεια και τις πιθανές πιέσεις που οδηγούν σε κρούσματα διαφθοράς, ενώ αναπτύσσει τα σχέδιά του αναφορικά με τη διεκδίκηση πόρων και κονδυλίων για το Δήμο Δελφών.
http://amfissaface.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.